Танева продължи да се защитава с извършените проверки, обвини земеделец в безотговорност

Танева продължи да се защитава с извършените проверки, обвини земеделец в безотговорност

© Велко АнгеловМинистърът на земеделието Десислава Танева използва участието си в сутрешния блок на Би Ти Ви отново да изкаже защитната си теза, че в страната има най-високо ниво на проверки на кандидатстващите за европейско финансиране производители. Тя почти повтори думите си от вчерашния извънреден брифинг, който свика заради разпространеното от сайта "Биволъ" видео от разговор със земеделски производители, на което се чува министърът да предлага да не се признава за измами с евросредства, за да не спре ЕС парите по други програми.


Танева на няколко пъти повтори, че "няма друг мандат освен сегашния", в който нивото на проверки, които държавата прави, да е толкова високо. И отново подчерта, че се проверяват 50% от заявилите подпомагане при препоръка на ЕК да се проверяват на случаен принцип 5% от кандидатствалите.


Тя отхвърли обвиненията на председателя на асоциация "Български пипер" Георги Василев, който вчера пред Би Ти Ви заяви, че в страната се разпределят милиарди европейски средства без контрол и отчетност, а земеделският министър е заплашила производители да не говорят. По думите ѝ това са общи приказки, които издавали безотговорност. Василев е един от участниците в онлайн разговор на Танева със земеделски производители.
"Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране - бел. ред.) ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме. Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ", са точните думи на Танева от записа, който, според "Биволъ", е от консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, проведен вероятно на 27 март тази година.


Разпространеното видео принуди земеделският министър да даде извънреден брифинг, на който отчете най-високо ниво на проверки на кандидатстващите за европейско финансиране производители и видя политическа атака срещу нея. Малко преди пресконференцията ѝ Би Ти Ви разпространи интервюто си с Георги Василев, в което той твърди, че "измамата е, че ти си казал, че ще засадиш картофи, а нищо не си засадил".


"Всеки втори човек в България прави това нещо, те са между 40 и 60% от всички производители. Много добре са наясно, много хора в министерството правят същото", каза още земеделецът.


"Това са едни общи приказки, хвърлящи петно върху земеделските производители. Това е безотговорно говорене. Не си дават сметка, че сме в период на дебат за новите правила за селскостопанската политика на Европейския съюз", отговори на обвиненията Танева и добави, че изказването на Василев е безумно.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK