Кунчев иска удължаване на извънредната епидемична обстановка в страната

Кунчев иска удължаване на извънредната епидемична обстановка в страната

© Анелия НиколоваЗаради усложнената ситуация в Доспат, Сърница и Сливен се налага удължаване на извънредната епидемична обстановка в страната, която засега е в сила до 14 юни. Това обяви в Пловдив главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, цитиран от БНТ. Според него това не е втора вълна на вируса, защото разпространението не е дифузно, а по огнища.


"Дали ще е месец или по-малко, според мен при тази ситуация е добре това да стане. Защото по закон нещата са така устроени, че ако тя отпадне, ние нямаме основание да налагаме и граничните мерки", каза Ангел Кунчев за удължаването на извънредната ситуация.


В Пловдив Кунчев събра на среща епидемиолозите от Смолян, Пазарджик и Благоевград и кметовете от региона.
"Ситуацията в Доспат е усложнена. Затова са необходими общи мерки, които да се провеждат едновременно във всички общини", каза той. На срещата стана известно, че страх за работни места е бил причината работници да прикриват симтоми и да продължават да ходят на работа в предприятието в Доспат, където са доказано заразени 51 души.
Продължава размяната на реплики между кметовете на Сърница и Доспат откъде е тръгнало разпространението на инфекцията с коронавирус. Кметът на Сърница Неби Бозов не е съгласен да се обвиняват работничките от фабриката за играчки в Доспат, че са прикривали симптоми с помощта на лекарства. За разлика от Доспат, където от вчера носенето на маски е задължително на открити и закрити пространства, в Сърница подобно мярка засега не е въведена.


Граничното местоположение на Сърница и Доспат в две области, за които отговарят различни регионални здравни инспекции, усложни обстановката при спешното реагиране. В община Доспат и днес продължи тестването на контактните на заразените. Четирите екипа на РЗИ - Смолян, издириха всички контактни на болните и им взеха проби за изследване. Резултатите се очакват в следващите дни.


Днес продължават тестването в селата Змеица, Любча, Касак, Црънча и Чавдар.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK