Обвиняемите за отпадъците на "Монбат" остават в ареста с изключение на един

Адвокат Илиян Василев настоя мярката да се гледа в присъствието на довереника му. Това забави заседанието с часове.

© Юлия Лазарова

Адвокат Илиян Василев настоя мярката да се гледа в присъствието на довереника му. Това забави заседанието с часове.Доскорошният зам.-министър на околната среда Красимир Живков, бившият шеф нта регионалната екоинспекция в Плевен Габриел Савов и бизнесмените Атанас Бобоков и Николай Миховски остават под стража, обяви Апепативният специализиран съд. Под домашен арест ще бъде Айгюл Еминов, за когото още след акцията си прокуратурата беше поискала именно тази по-лека мярка.


Съдът, председателстван от Георги Ушев, обяви, че фирмата на Бобоков "Монбат рисайклинг" е изпращала на площадката в Лом промишлени отпадъци, оставени там депонирани без да бъдат обезопасявани.


В мотивите не се коментира отговорността на "Монбат рисайклинг" за действията на фирмата на Николай Миховски, която е приемала отпадъците.
Определението на съда е окончателно. Защитникът на Бобоков Илиан Василев коментира, че определението е написано още снощи и не отчита конкретните отговорности на всеки от обвиняемите.


Какво каза пред съда Бобоков, четете тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1368 Разстроено

  Специализиран "съд", председателстван от ушев. От Ушев, де, ама то все тая...
  Колко тъжна, тъжна история. 😢

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 2. 2 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4456 Любопитно

  "В мотивите не се коментира отговорността на "Монбат рисайклинг" за действията на фирмата на Николай Миховски, която е приемала отпадъците."

  И как точно факта че ДРУГА фирма не е спазвала определени наредби е твоя (на Бобоков) отговорност?????

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 3. 3 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3987 Неутрално

  Че задържаните "ще опънат плувката" е ясно, но не е ясно дали тази еко-далавера ще бъде спряна!

 4. 4 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#2] от "padrino":

  Ем ей така ...Като отговорна компания трябва да се интересуват къде отиват отпадъците им и как се съхраняват ...Или мислиш че те Бобокови не са знаели нищичко ?? Затова спират да си пращат отпадъците в Германия (което навярно е скъпичко ) и започват да ги дават на фирмата на тоя Николай......МОже да не са отговорини за безотговорното и незаконна дейност на фирмата на тоя човек ..Но те също носят вина ...А понеже сме в България ..навярно дори те са замесени в реализирането на тази фирма.. На 100% съм сигурен че им излиза доста по евтино да дават отпадъците тука от колкото да ги пращат чак в Германия ...

 5. 5 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4456 Любопитно

  До коментар [#2] от "padrino":Ем ей така ...Като отговорна компания трябва да се интересуват къде отиват отпадъците им и как се съхраняват ...Или мислиш че те Бобокови не са знаели нищичко ?? Затова спират да си пращат отпадъците в Германия (което навярно е скъпичко ) и започват да ги дават на фирмата на тоя Николай......МОже да не са отговорини за безотговорното и незаконна дейност на фирмата на тоя човек ..Но те също носят вина ...А понеже сме в България ..навярно дори те са замесени в реализирането на тази фирма.. На 100% съм сигурен че им излиза доста по евтино да дават отпадъците тука от колкото да ги пращат чак в Германия ...
  —цитат от коментар 4 на vesko19


  Когато си в съд няма значение какво знаеш, а какво можеш да докажеш......
  Казвайки това аз не защитавам НИКОГО, просто посочвам безумното противоречие. Забележи, че дори съдията не е коментирал тази "малка" подробност.... Буди неудомение все пак.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 6. 6 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2805 Неутрално

  "Под домашен арест ще бъде Айгюл Еминов, за когото още след акцията си прокуратурата беше поискала именно тази по-лека мярка."

  Много ясно че турчина ще го пуснат, може и защитен сведетел да стане и да го оневинят напълно!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 7. 7 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2805 Любопитно

  "Съдът, председателстван от Георги Ушев, обяви, че фирмата на Бобоков "Монбат рисайклинг" е изпращала на площадката в Лом промишлени отпадъци, оставени там депонирани без да бъдат обезопасявани."

  Ако затова вкарват в затвора то едва ли ще има предприятие да няма натрупани отпадъци и сега какво прокуратурата ще вкарва управителите и собствениците им в затвора ?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Сега ще търсят доказателства.

 9. 9 Профил на Мълчаливо мнозинство
  Мълчаливо мнозинство
  Рейтинг: 8 Весело

  "Природозащитниците" Дневник крият как протече заседанието.

  Пълен триумф на прокуратурата. Илиян Василев беше докаран до истерия.

 10. 10 Профил на Мълчаливо мнозинство
  Мълчаливо мнозинство
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На заседанието съдията разсипа опорките на адвокатите, че обвиняемите не са се познавали и никога не са имали нищо общо, като се оказва, не само че не са свързани, а и са наемали заедно складове за съхранение на опасни отпадъци, като „Монбат“ са захранвали с тонове отпадъци.

  Еминов пък обясни, че са били предупреждавани предварително за проверки от шефа на РИОСВ или такива въобще не е имало. Той разкрил, че Миховски е търсил места за заравяне на отпадъка и търсил заводи, които да го изгорят. Съдията изреди и над пет свидетели, които дали показания за тесни връзки между обвиняемите, както и често празнували заедно.

  Така съдът прие, че доказателствата са достатъчни, за да възприеме че са част от ОПГ. Точно в този момент адвокатът на Бобоков - печално известният Илиан Василев, скочи и започна да репликира съдията и да крещи в залата.

 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4682 Неутрално

  До коментар [#2] от "padrino":

  Явно не ни се казва всичко. Не ми се вярва да има съдия, който да държи в ареста Бобоков заради неспазване на законо от друга фирма! Или тази фирма няма лиценз и Бобоков е искал да мине евтино, като я ползва или фирмата е негова. Прави впечатление, че другият Бобоков не е обвинен.

 12. 12 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Под домашен арест ще бъде Айгюл Еминов, за когото още след акцията си прокуратурата беше поискала именно тази по-лека мярка

  . Така прокуратурата сочи с прэст евентуалния защитен свидатал на обвинението .

 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5269 Неутрално

  Ясно е че поне година ще ги задържат

 14. 14 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Съдът, председателстван от Георги Ушев, обяви, че фирмата на Бобоков "Монбат рисайклинг" е изпращала на площадката в Лом промишлени отпадъци, оставени там депонирани без да бъдат обезопасявани

  Този Ушев май нагазва в подвижни пясъци Още с изготвянето на решението е направил гаф , който може да му донесе не малки неприятности . Решеението , според адвокат Василев вместо да бъде изготвено СЛЕД заседанието на съда по темата , е било изготвено още ВЧЕРА . тоест преди разглеждането на доказателствата на обвинението и адвокатите . Поредното смачкване на закона от институция , призвана да го пази .

 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Навремето те такива - е за отпадъците на "Монбат"- ги гърмяха !!!!!!!!!!!!!

  [email protected]
 16. 16 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3368 Любопитно

  И после идваха адвокатите......................

  [email protected]
 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3368 Любопитно

  Тея ли са сега '' за отпадъците'' елитът на нацията на ''десните ''?

  [email protected]
 18. 18 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Тея ли са сега '' за отпадъците'' елитът на нацията на ''десните ''?
  —цитат от коментар 17 на karabastun


  "Тея"?

 19. 19 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#4] от "vesko19":

  И ти си мислиш, че отпадъците са изсипани на полето без договори за рециклиране на сертифицирана фирма ли ве?
  Тия Бобокови да не са хванати от някоя ливада в Банкя?

 20. 20 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 673 Весело

  До коментар [#2] от "padrino":
  До коментар [#19] от "One Hour":  Ами, всъщност, в коментар [#4] "vesko19" е прав.

  Съгласно Закон за за управление на отпадъците:
  Задължения на лицата, извършващи дейности с отпадъци
  Чл. 7. (1) Лицата, при чиято дейност се образуват отпадъци, и притежателите на отпадъци ги третират самостоятелно или ги предоставят за събиране, транспортиране и третиране на лица, които имат право даизвършват тези дейности в съответствие с този закон.
  (2) Когато отпадъците са предадени за подготовка преди оползотворяване или обезвреждане, не отпада отговорността на първоначалния причинител или притежател за извършване на цялостното оползотворяване или обезвреждане на отпадъците.
  ...


  а "vesko19" цитира т.35 от Допълнителните му разпоредби, която гласи:
  35. "Разширена отговорност на производителя" е екологичен принцип, прилаган като съвкупност от мерки с цел намаляване на общото въздействие върху околната среда от даден продукт чрез въвеждане на задължения и отговорности за производителя на продукта по време на целия му жизнен цикъл и по-специално за ограничаване на съдържанието на опасни вещества, обратно приемане, повторна употреба, рециклиране, оползотворяване и обезвреждане на отпадъците, получени в резултат на употребатана продукта.

 21. 21 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 673 Любопитно

  До коментар [#14] от "papуre":

  А възможно ли е съдът да си е написал домашното? В няколко варианта?
  Той, като гледам, е разпоредил потвърждение на решение. Пречи ли нещо на съда да напише няколко варианта на решения и да подпише това, което му трябва? То даже, като гледам, ще да е с кратък текст, като този например:
  http://www.bgbas.org/reshenie.php?aWQ9MDAwNTY3NzYmaGFzaD1lYzg3ZGUxM2VmMDkwZGE4NDYxMmEwM2ZhMjRlMDc4Mg==
  ( О П Р Е Д Е Л Е Н И Е №69/05.09. 2017г., гр. Бургас )

  Гледам, че са стандарни по форма. 95% от съдържанието им е достигнало до съдията на хартия преди делото. Лесно може да се допълни.

  Нещо повече- и НПК и ГПК и АПК повеляват кой кога и как се запознава с материали по дело. Май има достатъчно време преди заседанието на съда, за да се направят споменатите от мен варианти, а поправките изискват много малко време.

  Не се заяждам, просто питам.

 22. 22 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Веско
  До коментар [#4] от "vesko19":

  Везко19,много си проззззз! Без извинение! По твоята логика всеки гражданин на град варна е за затвора,тъй като е надценил местното ВиК и е залял езерото с "Планктон".Пийни си хапчето,товарищь

 23. 23 Профил на Stoyan Dimitrov
  Stoyan Dimitrov
  Рейтинг: 201 Неутрално
 24. 24 Профил на Стоян Крумов Рахнев
  Стоян Крумов Рахнев
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Напълно подкрепям адвокат Василев! Налице е унищожаване на бизнес!

  Stoyan Rahnev
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK