Софийският университет се изкачва в световна класация за качество

Софийският университет се изкачва в световна класация за качество

© Юлия ЛазароваСофийският университет "Св. Климент Охридски" подобрява тази година позицията си в най-авторитетната световна класация на висшите училища. Но в същото време отстъпва назад в регионалната класация за Централна Европа и Азия, включваща още страните от бившия СССР и Турция.


В публикуваното днес 17-то поред издание на QS World University Rankings това е единственият университет от България, попаднал сред хиляди висши училища от цял свят.


Тази година той е в групата с позиции между 600 и 650, като от определен праг нагоре авторите не подреждат университетите на конкретно място, а ги включват в блокове. Групата над място 800 дори включва всичките 200 университета до края на списъка. "Климент Охридски" бе там преди две години и това бе най-слабият резултат досега.
Днешната позиция е най-добрата досега, след като миналата година СУ бе в групата 751-800.


Но университетът почти непрекъснато отстъпва в конкуренция с висшите училища от района - от 44-о място през 2015 г. на 49-о сега. Компания днес му правят Университеттът "Коменски" в Братислава и "Корвин" в Будапеща. От друга страна, това не е лоша позиция предвид факта, че групата обхваща 350 университета от германската до китайската граница.


Показатели по няколкото критерия, използвани в оценката, разкриват, че вероятно най-слабото място на Софийския университет е наличието на чуждестранни преподаватели. От десетилетия борещите се за влияние висши училища по света привличат талантливи преподаватели от чужбина, но все още това не се случва в България. В СУ от 1801 служители има едва 17 чужденци, т.е. под 1%. За сравнение, в най-добрия в света Масачузетски технологичен институт от около 3000 факултетни служители чужденците са почти 1700.


Не са много и чуждестранните студенти в СУ - от общо малко над 19 хиляди те са 1100 души (в общия профил на университета пише за над 21 000 студенти, което прави тази група с още по-малък дял). От тях 61% се обучават в програмите след 2-3 курс.


По останалите показатели СУ изглежда добре (ниво над средното) като академична репутация и репутация на работодател, с броя на преподавателите с докторати, цитиране на техни публикации и включване в международни изследователски мрежи.


Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2768 Весело

  При всички случаи това е добра новина!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 2. 2 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 730 Весело

  Браво! Ще стигнат Лондон Метрополитън през 2100... 😂
  А иначе ранка на университетите са измерва чрез академичния труд, който се публикува от тях.
  Доколкото съм чувал, В БГ масово превеждат от английски и плагиатстват.
  Добре, че са отворени границите, та поне който има желание, има възможност да вземе по-качествено образование. 😇

 3. 3 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  "В СУ от 1801 служители има едва 17 чужденци, т.е. под 1%. За сравнение, в най-добрия в света Масачузетски технологичен институт от около 3000 факултетни служители чужденците са почти 1700."

  1801 срещу 3000...по-малко от 1:2...СУ срещу MIT...

 4. 5 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Някой дали води статистика колко са чернокожите стутенти в първите 4 (американски) университета от ранглистата. Интересно е дори дали такива се допускат, защото някои американски университети дори отказват да приемат чернокожи.

  Евроатлантида
 5. 6 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  Иначе Дневник са упорити...в предната статия по въпроса им беше подсказано, че Принстън не е в КАШ, но те гордо подминават този факт.

 6. 7 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  До коментар [#5] от "sa6":


  Някой дали води статистика колко са чернокожите стутенти в първите 4 (американски) университета от ранглистата. Интересно е дори дали такива се допускат, защото някои американски университети дори отказват да приемат чернокожи.
  —цитат от коментар 5 на sa6


  Би ли посочил поне един американски университет, отказващ да приема чернокожи?
  Или просто там си бият негрите?

 7. 8 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1118 Разстроено

  Слабичко като за най-добрия български университет. Ако имаме отбор по какъвто и да е спорт на 49 място в района, нямаше и да коментираме...

 8. 9 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1667 Весело

  До коментар [#5] от "sa6":

  За Харвард е сигурно, че не допускат негри. Изключения са направили само за един бъдещ президент....

 9. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  Много още има да се оправя, съдейки по част от питомците и техните изяви, иначе, в някои от факултетите има добри преподаватели и лъха на истински университет.
  Крайно време е парите, които държавата дава да НЕ следват студентите, защото така притискат университите и в случая СУ да "пуска' знаещи и незнаещи, само и само да си получават средствата.
  Парите да вървят според класацията и големите пари да отиват при добрите университети - те са няколко за страната. Световно известните пернишки, юго-сверно и/или библиотекарски, ако намерят балами да им плащат да ги има, ако не, знаят приказката за супата.

 10. 11 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1356 Любопитно

  Новината по принип е добра, но...
  Имаме едно единствено висше учебно заведение, което въобще влиза в класациите и то на място 600+!!! Представете си каква пародия е всичко останало и ми кажете, от какъв зор всеки един, малко по-буден и средно интелигентен студент би останал тук и не би си избрал, който и да е университет навън!!??

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 11. 12 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 3151 Неутрално

  "В публикуваното днес 17-то поред издание на QS World University Rankings това е единственият университет от България, попаднал сред хиляди висши училища от цял свят."

  Защо са тези излишни подробности!? Достатъчно е да се каже, че "ТОВА Е ЕДИНСТВЕНИЯТ УНИВЕРСИТЕТ В БЪЛГАРИЯ"!
  Ако успеят да се справят с корупцията (особено в хуманитарните профили), ще се качи в следващия блок. Липсата на чуждестранни преподаватели е преодолима. Успех на СУ.

 12. 13 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Гледам класацията за 2020-"братушките" имат на 83 място "Ломоносов",следващите са 231 Новосибирски и 234 СанктПетербург.Доста скромно предвид претенциите с които постояно ни тровят живота!Това е показател,защо нашите деца избират образование на запад,вярно според възможностите на родителите!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА
 13. 14 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 184 Неутрално

  Новината по принип е добра, но...Имаме едно единствено висше учебно заведение, което въобще влиза в класациите и то на място 600+!!! Представете си каква пародия е всичко останало и ми кажете, от какъв зор всеки един, малко по-буден и средно интелигентен студент би останал тук и не би си избрал, който и да е университет навън!!??
  —цитат от коментар 11 на virtual brain


  Ето ти един зор - наличие на средства. Това да работи и учи - нито работата му ще е работа, нито ученето - учене.

 14. 15 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  В карайна сметка, нивото на училището е важно, но съвсем не е определящо за бъдещето ти развитие. То зависи от огънчето, което носиш в душата си.

  ПП. Ето няколко имена, които не са завършили университет, но това не им попречи да променят света:
  Джеймс Уат (1736 – 1819)
  Майкъл Фарадей (1791 – 1867)
  Ендрю Карнеги (1835 – 1919)
  Томас Едисън (1847 – 1931)
  Хенри Форд (1863 - 1947)
  Уолтър Дисни (1901 – 1966)
  Лоурънс „Лари” Елисън (1944 -
  Пол Алън (1953 – 2018)
  Стивън „Стив” Джобс (1955 – 2011)
  Уйлям „Бил” Гейтс (1955 -
  Майкъл Дел (1965 -
  Марк Закърбърг (1984 -

  Аз не зареждам в Лукойл.
 15. 16 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5966 Неутрално

  До коментар [#11] от "virtual brain":

  Хайде стига нихилизъм. Още преди повече от 20 години, когато се влизаше в Германия с визи, и не можеше да си търсиш работа без разрешително, дипломите от СУ и ТУ София, се признаваха за магистърска степен там, без никаква заверка и приравнителни изпити.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 16. 17 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 355 Весело

  Новината по принип е добра, но...Имаме едно единствено висше учебно заведение, което въобще влиза в класациите и то на място 600+!!! Представете си каква пародия е всичко останало и ми кажете, от какъв зор всеки един, малко по-буден и средно интелигентен студент би останал тук и не би си избрал, който и да е университет навън!!??
  —цитат от коментар 11 на virtual brain


  Аз се чудя, как може да имаме най-умните деца, които почелят състезания по цял свят, а 1 университет имам в класацията и то на 600+ място.
  По мое време (преди 15+ години) премахнаха задължителното явяване на упражнения и заверките ако не се лъжа. Чудя се как за 15 години без нкаква ДИСЦИПЛИНА, теа са единствените в класацията, а примерно Техническия не е....Дали пък тези лъжат с тази класация...Защото за мен най-голяма дисциплина има в Симеоново...т.е. те трябва да са най-добрите....

 17. 18 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 342 Неутрално

  По заплати СУ бяха някъде на 15-20 място в България сред университетите.

  Общо-взето заслужават поздравление, че задържат някакво ниво, но това май се дължи повече на отделните преподаватели.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 18. 19 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1273 Весело

  Иначе Дневник са упорити...в предната статия по въпроса им беше подсказано, че Принстън не е в КАШ, но те гордо подминават този факт.
  —цитат от коментар 6 на lz73


  Те са визионери. Вярното е КАЩ - Китайско-американски щати.

 19. 20 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Би ли посочил поне един американски университет, отказващ да приема чернокожи?
  Или просто там си бият негрите?
  —цитат от коментар 7 на lz73


  Не смятам да ти отговарям, защото по въпроса ти си личи, че дори не си подавал документи за SAT, kакво остава да си го държал...

  Евроатлантида
 20. 21 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  Бюджет на Харвард - 5,2 млрд. долара

  Приходи от:

  Дарения - 1,4 млрд. долара
  Федерално финансиране - 628 млн. долара (вкл. по проекти на НАСА, Пентагона)
  Финансиране от фондации - 289 милиона долара
  Приходи от студентски такси - 1,122 млрд. долара
  Приходи от продажби и инвестиции - 1,918 млрд. долара

  Тоест, за СУ държавно финансиране около 50%, за Харвард 12% федерално финансиране, обаче по конкретни проекти.

 21. 22 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1690 Неутрално
 22. 23 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  Най-високото място за СУ от поне 25 години...

  ...което показва, колко състоятелни са тези класации всъщност, нима СУ може да се сравни с нивото си отпреди 25 години (поне откъм студентски състав, другото е ясно)...

  ...преподавал съм в университет, който твърдо е в топ 50, откакто ги има тези класации- моите студенти бяха многократно по ограничени от съучениците ми в (елитната) гимназия...

  ...докато през 90-те, завършването на елитен университет, гарантираше намирането на престижна работа и, в крайна сметка, благополучие, то днес не гарантира нищо. Дори намирането на работа...

  ...публична тайна е, че LSE приемат всеки, достатъчно наивен да "снесе" 100 000 паунда за едногодишна магистърска програма, а Харвард Бизнес Скуул имат задочна форма на обучение. Някой от родните ни калинки са ги завършили...

  ...лично познавам 5-6 безработни с подобни дипломи...

  ...на Запад, вече изобщо не те вземат на работа, ако си над 30, имаш 2-3 дипломи и почти никакъв стаж...

  ... вярвате или не, предпочитат среднисти с нужния стаж и доказани трудови навици. Струва ми се, с право.

 23. 24 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2768 Любопитно

  До коментар [#15] от "simval":

  За Вас може да е без значение, за Харвард е чест:
  On May 25, 2017, at Harvard’s 366th commencement Day, Zuckerberg, after giving a commencement speech, received an honorary degree from Harvard.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 24. 25 Профил на Slex
  Slex
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Бюджетът на Станфорд за тази учебна година е 6,8 милиарда долара (без капиталовите разходи). Това е над 100 пъти повече от бюджета на СУ за 2020 (около 115 милиона лева) и почти три пъти повече от всички бюджетни разходи (4,8 милиарда лева) за образование на кое да е равнище в България за 2020 г. По-надолу университетите сигурно имат по-малки бюджети, но силно ме съмнява в Топ 500 да има повече от 2-3 висши заведения, където заплатите на преподавателите да са под 1000 евро. Както няма как Ботев (Враца) да играе в Шампионската лига, така и няма как български университет да е нагоре в класацията. Просто за да си конкурентоспособен на такова ниво, трябват много пари.

 25. 26 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  До коментар [#24] от "etty1":

  Е, и?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 26. 27 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  До коментар [#11] от "virtual brain":

  Новината по принип е добра, но... Имаме едно единствено висше учебно заведение, което въобще влиза в класациите и то на място 600+!!! Представете си каква пародия е всичко останало...
  —цитат от коментар 11 на virtual brain


  Не всичко е пародия. Военноморското във Варна е сред най-добрите училища в света по отношение на търговското корабоплаване.
  http://iamu-edu.org/wp-content/uploads/2020/02/PIMET-result-2019-2020.pdf />
  Класацията е на Международната асоциация на морските университети – 67 училища от 35 държави, включително някои от най-добрите училища в съответните страни, като Solent в Англия, академиите в Мейн и Масачузетс в САЩ и т.н.
  https://iamu-edu.org/about-iamu/members/ />

 27. 28 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Дневник се бъгна нещо и добави HTML код към линковете.

  Ето верните:
  http://iamu-edu.org/wp-content/uploads/2020/02/PIMET-result-2019-2020.pdf />https://iamu-edu.org/about-iamu/members/

 28. 29 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Абе, Дневник! Оправете си шибания сайт най-накрая!

 29. 30 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2899 Весело

  Те бягащите от ориента не искат тук, остава някой известен учен да се излъже :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 30. 31 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2899 Весело

  До коментар [#15] от "simval":

  е и?

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 31. 32 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2899 Весело

  До коментар [#15] от "simval":

  предполагам че си антиваксър също и че с мразиш да те лекуват доктори, завършили университет, препочиташ някой селски билкар и Ванга :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 32. 33 Профил на Барба-Ганьос-Тулуп
  Барба-Ганьос-Тулуп
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#1] от "etty1":

  Само де да беше вярна. Какъв е критерият определел качеството на обучение? Всичко е пародия и мухъл в този университет както и в почти всички останали в страната. Българската диплома за образование няма никаква стойност. Само лъжат младежите.

 33. 34 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2899 Неутрално

  До коментар [#15] от "simval":

  Ако бяха приели и Хитлер за студент, сега щеше цяла Европа да говори руски и да гледа в петък руска телевизия...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 34. 35 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  До коментар [#26] от "simval":

  Не е за този списък очевидно.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 35. 36 Профил на carebean
  carebean
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Няма как да не се изкачи, след като премахна кандидат-студентските изпити по Право и Журналистика

 36. 37 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 833 Весело

  До коментар [#29] от "tamada":

  Предполагам какви заплати има дават за да "кодят" качествено. 🤣

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 37. 38 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  [quote#20:"sa6"][/quote]

  аз бих казал че е точно обратното. Много по-лесно е "малцинствен член" да получи стипендия за МИТ отколкото бял студент с отличен успех.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 38. 39 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  До коментар [#35] от "etty1":

  Предавам се. Разби ме.
  Пред такъв довод немея.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 39. 40 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 2316 Любопитно

  Гледам класацията за 2020-"братушките" имат на 83 място "Ломоносов",следващите са 231 Новосибирски и 234 СанктПетербург.Доста скромно предвид претенциите с които постояно ни тровят живота!Това е показател,защо нашите деца избират образование на запад,вярно според възможностите на родителите!
  —цитат от коментар 13 на АмброзСП


  И как ти "тровят" живота? Като зорлем карат "Дневник" нонстоп да лобира за тях, като публикува по няколко "позитивни" статии на ден, за тях?

  За разлика, тях (вече) слабо ги вълнуваме. За тях сме...предатели и минало- бешело.

 40. 41 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  До коментар [#1] от "etty1":

  +++! Критерият за чуждестранни преподаватели надали скоро би бил преодолим. Още при първото условие - заплатата на един преподавател (дори професор!) е около 600 лв...

 41. 42 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2899 Неутрално

  До коментар [#38] от "Папайа с коронавирус":

  Имам 2 познати които получиха стипендия от MIT :) чисти българчета. Може би са малцинство, нищо че са бели :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 42. 43 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  "В СУ от 1801 служители има едва 17 чужденци, т.е. под 1%. За сравнение, в най-добрия в света Масачузетски технологичен институт от около 3000 факултетни служители чужденците са почти 1700."1801 срещу 3000...по-малко от 1:2...СУ срещу MIT...
  —цитат от коментар 3 на lz73


  От друга страна може да се направи и един хипотетичен експеримент.

  В какво би се превърнало Американското висше образование ако много от тези чужденци отидат да работят при по-добри условия в Европейски и Азиатски университети. И въобще Американско ли е Американското висше опбразование? Да, системата е Американска, но умовете в голямата си част са внос и това важи както за редиците на преподавателите така и на студентите.

  В този смисъл СУ поне може да се гордее, че с местни таланти е успял да постигне някакво признание. Това разбира се не значи, че университетът не трябва да се интернационализира.

 43. 44 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Все пак сложиха климатици - подобрили са нещо.

 44. 45 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz73":

  Щот ако оставят само 'мериканците, МИТ ще слезе на нивото на Макдоналдс...

 45. 46 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2052 Весело

  Скъпи ерудити, малко инфо: оценяваните в тази класация университети са от порядъка на 20 000+. В цял свят. Преведено за ерудитте от Дневник: ТОП 1000 на тази класация определя най-добрите 5% от оценяваните. СУ е в ТОП 3%.
  Сега можете да продължите със снизходителните си оценки, успех ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK