Жандармерия и барети ще пазят чиновници, доброволни отряди към МВР няма да има

С промяна в закона се предвижда жандармерията да излезе от състава на Главна дирекция "Национална полиция" и да бъде обединена в ново звено заедно със спецотряда за борба с тероризма (СОБТ), по-известен като спецотряда на баретите.

© Юлия Лазарова

С промяна в закона се предвижда жандармерията да излезе от състава на Главна дирекция "Национална полиция" и да бъде обединена в ново звено заедно със спецотряда за борба с тероризма (СОБТ), по-известен като спецотряда на баретите.Със спор и дебати депутатите в парламента отхвърлиха на второ четене предложението за създаване на доброволни отряди, които да съдействат на полицията по време на операции и да имат право да проверяват документи за самоличност. Създаването на доброволните отряди бе предложено с промени в Закона за МВР, с които ВМРО поиска да се регламентира, че към полицията ще има списъци с доброволци, които са пълнолетни, с чисто съдебно минало и без висящи дела, както и със задължително основно образование.


Идеята на ВМРО бе те да бъдат включвани при акции на полицията, най-вече срещу битовата престъпност в малките населени места, като подпомагат МВР, но само в рамките на операцията. Предложението първоначално бе подкрепено от ГЕРБ, обаче предизвика дебати и не срещна подкрепа сред депутатите. След кратка почивка ГЕРБ оттегли подкрепата си и предложението не мина на второ четене.


Депутатите приеха друга важна поправка, с която "Жандармерията" и Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) ще се слеят, а новото звено ще е ангажирано освен с охрана на опасни товари, борба с тероризма и с масови безредици също така и с охраната на висши ръководни държавни служители и редови служители на МВР, НАП или Агенция "Митници" например. Поправката мина ба второ четене въпреки съмненията и опасенията, че новата структура ще дублира правомощията на Националната служба за охрана.


Шпицкоманди или свободни електрони с правомощия
По време на обсъждането вносителят на предложението Александър Сиди обясни, че доброволните отряди ще решат проблема с битовата престъпност в малките населени места, а това ще освободи ресурс за полицията.


Депутатът от БСП Росен Малинов коментира, че идеята по принцип не е лоша и заслужава подкрепа, но поиска да отпадне възможността доброволните сътрудници да имат право да извършва проверка за установяване на самоличността.


Искрен Веселинов обясни, че тези доброволни отряди ще действат по планови операции и "няма да блуждаят където си искат". По думите му, тези доброволни отряди ще действат основно в малките населени места, те ще са познати там и са познати дори и на "магриналте, които безчинстват в определени места в страната". Според ВМРО патрулът трябва и да има възможност да задържа подозрителни лица, но не са срещнали подкрепа за това предложение.


Ахмед Ахмедов от ДПС подчерта, че в едно малко населено място чрез тези отряди ще се създаде "двувластие" и хората отново ще се чудят къде е държавата. Той припомни, че по този начин са създадени и шпицкомандите.


Според Маноил Манев от ГЕРБ вариантът е единствено и само доброволците да подпомагат полицията в рамките на конкретни операции и по думите му тези гаранции са дали основание на групата да подкрепи предложението. Той поиска и от БСП да боравят правилно с понятията със забележката, че "доброволните сътрудници бяха друго нещо, те бяха агенти".


Рамадан Аталай настоя да се оттегли този текст от закона и подчерта, че с него се дават правомощия на хора като Динко от Ямбол, който ще раздава правосъдие на границата. От парламентарната трибуна се чуха и призиви: "Не връщайте националсоциализма, а укрепете институциите в държавата".


Аталай настоя да бъде дадена почивка и се обърна към министъра с призив да събере председателите на парламентарните групи и да им обясни, че МВР няма нужда от допълнителни сили, които ще "дърпат надолу". След 30 минути почивка ГЕРБ оттегли подкрепата си за предложението и то бе отхвърлено с 26 гласа "за", 28 "против" и 64 "въздържали се".


ВМРО възмутени от "флирта" на ГЕРБ с ДПС


"С отхвърлянето на предложението ни за доброволните формирования ГЕРБ едностранно денонсираха коалиционното споразумение", коментира след гласуването съпредседателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" и зам.-председател на ВМРО Искрен Веселинов, цитиран от "Фокус".


По думите му ГЕРБ са отстъпили от консенсуса и са се повлияли от провокация на ДПС за доброволните формирования. "Това е наше отдавнашно виждане, залегнало в управленската програма. Потвърдено на коалиционен съвет с ГЕРБ. Самите текстове, които трябваше да бъдат гласувани са далеч по-меки и далеч по-скромни като обхват от това, което ние виждахме и предлагахме", обясни Веселинов.


"Има ли ГЕРБ промяна в предпочитания от тях партньор за управление? ГЕРБ занапред ще изпълняват коалиционното си споразумение с нас, ще управляват по програмата или ще продължат да вършат услуги на ДПС?", попита Веселинов и сам си отговори, че ако е така, ВМРО предлагат ГЕРБ "да официализират връзката си с ДПС и ние да излезем от управлението".


Искрен Веселинов от ВМРО предложи ГЕРБ "да официализират връзката си с ДПС", а те да излязат от управлението.

© Анелия Николова

Искрен Веселинов от ВМРО предложи ГЕРБ "да официализират връзката си с ДПС", а те да излязат от управлението.


"ГЕРБ имат време да се поправят и да приемат наново предложението за доброволните отряди, ако не се случи, очевидно нашите пътища се разделят", коментира още Веселинов.


"Имат време да се поправят, имат време да го гласуват наново този закон. Ако не се случи това, очевидно нашите пътища се разделят", посочи Веселинов и добави: "Флиртът с ДПС за нас винаги е бил видим. Винаги сме се стремели да го ограничаваме като вредно за държавата. Сега въпросът е кога този флирт става по-вреден, отколкото настоящото управление".


След това обаче лидерът на НФСБ Валери Симеонов каза, че няма новина и че продължават да са в коалиция с ГЕРБ.


"Още една победа на българския парламетаризъм е отхвърлянето на предложението на националистите за създаване на доброволчески отряди - те са практика на тоталитарните режими", коментира от своя страна зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов.


"Освен ДПС против създаването на тези доброволчески отряди бяха БСП, "Воля" и голямата част от парламентарната група на ГЕРБ. Това не е нормално - да се създават такива доброволчески отряди. Това е практика на тоталитарните режими", заяви и Йордан Цонев.


Жандармерията и баретите се сливат в едно звено, което ще пази чиновници


Промените в закона предвиждат и жандармерията да излезе от състава на Главна дирекция "Национална полиция" и да бъде обединена в ново звено заедно със спецотряда за борба с тероризма (СОБТ), по-известен като спецотряда на баретите.


Новото звено ще трябва да се занимава не само с критични ситуации, терористични актове, масови безредици, с охрана на опасни товари, но и ще е ангажирано с охраната на висши ръководни държавни служители и редови служители на МВР, НАП или Агенция "Митници" например.


Окончателно бе прието новото звено да охранява най-вече служители в администрацията на органите на държавната власт. Ще има възможност да бъдат пазени и президентът, премиерът и председателят на парламента, вицепрезидентът и главният прокурор.


Охраната им ще се осъществява само след подадено от тях заявление и след преценка на "конкретна застрашеност във връзка с упражняване на функциите им". За какъв срок звеното ще охранява служителите на администрацията ще се определя от комисия с председател главния секретар на МВР и членове директорите на Главна дирекция "Национална полиция", ГДБОП и на новосъздаденото звено.


Предложението е да се осигурява охрана на чиновниците след преценка и заради "конкретна застрашеност", ако има "заплаха във връзка с осъществяване на служебните им задължения" и след решение на специална комисия от висшето професионално ръководство на МВР. Идеята срещна критики още преди месеци, тъй като има опасност да дублира функции, с които е натоварена Националната служба за охрана. Подобно отрицателно становище изказа и бившият вътрешен министър Веселин Вучков.


Този нов текст се появи между първо и второ четене на поправките в Закона за МВР и бе предложен от шестима депутати от ГЕРБ, сред които бившият министър на вътрешните работи Валентин Радев и председателят на комисията по отбрана Константин Попов. Идеята бе обсъждана в комисиите, а днес бе гласувана и приета от депутатите.


В края на ноември м.г. на първо четене и със 102 гласа "за", 19 "против" и 29 "въздържал се" парламентът прие на първо четене промени в Закона за МВР. Законопроектът предвиждаше няколко основни промени, но до второ четене претърпя промени.


Криминалистика като по филмите и без наркозависими полицаи


С промените в закона за МВР се преобразува Научноизследователския институт по криминалистика и се създава на негово място Национален институт по криминалистика. Същото ще стане и с института по психология. Ще се прави нова оценка дали хората отговарят на изискванията на закона за МВР за държавен служител на ведомството. Според министерството така ще се преодолеят сериозните проблеми и доста честото забавяне и лошото качество на тези експертизи, които са ключови за разследването. А също и на доказването на престъплението в съда, отбелязват от МВР.


Тези проблеми проличаха около разследването на убийството в Русе на телевизионната водеща Виктория Маринова. Тогава главният прокурор Сотир Цацаров критикува работата на института за прекалената му "научност", а премиерът Бойко Борисов обеща "да го направим като по филмите".


Сега с преструктурирането и създаването на национален институт по криминалистика, който да извършва всички етапи по криминалистичната дейност и внедряването на нови технологии в сферата, ще цели да се подобри тази дейност. Отделно бъдещият Институт по психология ще прави анализ на поведението, психоекспертизи, ще прави психоподготовка на служителите, ще може да прави изследвания, да дава консултации.


Записва се специална разпоредба, според която в МВР не се назначават хора при установена зависимост от или злоупотреба с наркотични вещества или техни аналози. Както и при отказ да бъдат изследвани за зависимост или злоупотреба с наркотици. В мотивите се посочва, че досега не е имало подобна забрана или ред за проверка.


От ведомството са установили и друг законов пропуск, който ще бъде поправен с приетите днес промени - липса на възможност за санкциониране на хора, агресивни спрямо полицаи или пожарникари, които обаче не са извършили престъпление спрямо тези служители.


В закона е записано, че всеки, който наруши "физическата неприкосновеност на полицейски орган или на орган за пожарна безопасност и защита на населението чрез употреба на физическа сила или предмет, ако извършеното не съставлява престъпление", да се наказва с глоба от 2000 лв. Между 200 и 2000 лв. ще е глобата при неизпълнение на полицейско разпореждане.


Попълва се и законова празнота около изплащането на обезщетения за роднините на загинали служители на МВР. Дава се и възможност средствата за адвокатска защита на служители на МВР, срещу които е образувано наказателно производство във връзка с техните правомощия, да могат да се плащат от бюджета на МВР.


Промените ще дадат възможност на полицаи да съпровождат чужденци, търсещи международна закрила, по отношение на които е издадено решение за настаняване в център от затворен тип.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK