Жандармерия и барети ще пазят чиновници, доброволни отряди към МВР няма да има

С промяна в закона се предвижда жандармерията да излезе от състава на Главна дирекция "Национална полиция" и да бъде обединена в ново звено заедно със спецотряда за борба с тероризма (СОБТ), по-известен като спецотряда на баретите.

© Юлия Лазарова

С промяна в закона се предвижда жандармерията да излезе от състава на Главна дирекция "Национална полиция" и да бъде обединена в ново звено заедно със спецотряда за борба с тероризма (СОБТ), по-известен като спецотряда на баретите.Със спор и дебати депутатите в парламента отхвърлиха на второ четене предложението за създаване на доброволни отряди, които да съдействат на полицията по време на операции и да имат право да проверяват документи за самоличност. Създаването на доброволните отряди бе предложено с промени в Закона за МВР, с които ВМРО поиска да се регламентира, че към полицията ще има списъци с доброволци, които са пълнолетни, с чисто съдебно минало и без висящи дела, както и със задължително основно образование.


Идеята на ВМРО бе те да бъдат включвани при акции на полицията, най-вече срещу битовата престъпност в малките населени места, като подпомагат МВР, но само в рамките на операцията. Предложението първоначално бе подкрепено от ГЕРБ, обаче предизвика дебати и не срещна подкрепа сред депутатите. След кратка почивка ГЕРБ оттегли подкрепата си и предложението не мина на второ четене.


Депутатите приеха друга важна поправка, с която "Жандармерията" и Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) ще се слеят, а новото звено ще е ангажирано освен с охрана на опасни товари, борба с тероризма и с масови безредици също така и с охраната на висши ръководни държавни служители и редови служители на МВР, НАП или Агенция "Митници" например. Поправката мина ба второ четене въпреки съмненията и опасенията, че новата структура ще дублира правомощията на Националната служба за охрана.


Шпицкоманди или свободни електрони с правомощия
По време на обсъждането вносителят на предложението Александър Сиди обясни, че доброволните отряди ще решат проблема с битовата престъпност в малките населени места, а това ще освободи ресурс за полицията.


Депутатът от БСП Росен Малинов коментира, че идеята по принцип не е лоша и заслужава подкрепа, но поиска да отпадне възможността доброволните сътрудници да имат право да извършва проверка за установяване на самоличността.


Искрен Веселинов обясни, че тези доброволни отряди ще действат по планови операции и "няма да блуждаят където си искат". По думите му, тези доброволни отряди ще действат основно в малките населени места, те ще са познати там и са познати дори и на "магриналте, които безчинстват в определени места в страната". Според ВМРО патрулът трябва и да има възможност да задържа подозрителни лица, но не са срещнали подкрепа за това предложение.


Ахмед Ахмедов от ДПС подчерта, че в едно малко населено място чрез тези отряди ще се създаде "двувластие" и хората отново ще се чудят къде е държавата. Той припомни, че по този начин са създадени и шпицкомандите.


Според Маноил Манев от ГЕРБ вариантът е единствено и само доброволците да подпомагат полицията в рамките на конкретни операции и по думите му тези гаранции са дали основание на групата да подкрепи предложението. Той поиска и от БСП да боравят правилно с понятията със забележката, че "доброволните сътрудници бяха друго нещо, те бяха агенти".


Рамадан Аталай настоя да се оттегли този текст от закона и подчерта, че с него се дават правомощия на хора като Динко от Ямбол, който ще раздава правосъдие на границата. От парламентарната трибуна се чуха и призиви: "Не връщайте националсоциализма, а укрепете институциите в държавата".


Аталай настоя да бъде дадена почивка и се обърна към министъра с призив да събере председателите на парламентарните групи и да им обясни, че МВР няма нужда от допълнителни сили, които ще "дърпат надолу". След 30 минути почивка ГЕРБ оттегли подкрепата си за предложението и то бе отхвърлено с 26 гласа "за", 28 "против" и 64 "въздържали се".


ВМРО възмутени от "флирта" на ГЕРБ с ДПС


"С отхвърлянето на предложението ни за доброволните формирования ГЕРБ едностранно денонсираха коалиционното споразумение", коментира след гласуването съпредседателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" и зам.-председател на ВМРО Искрен Веселинов, цитиран от "Фокус".


По думите му ГЕРБ са отстъпили от консенсуса и са се повлияли от провокация на ДПС за доброволните формирования. "Това е наше отдавнашно виждане, залегнало в управленската програма. Потвърдено на коалиционен съвет с ГЕРБ. Самите текстове, които трябваше да бъдат гласувани са далеч по-меки и далеч по-скромни като обхват от това, което ние виждахме и предлагахме", обясни Веселинов.


"Има ли ГЕРБ промяна в предпочитания от тях партньор за управление? ГЕРБ занапред ще изпълняват коалиционното си споразумение с нас, ще управляват по програмата или ще продължат да вършат услуги на ДПС?", попита Веселинов и сам си отговори, че ако е така, ВМРО предлагат ГЕРБ "да официализират връзката си с ДПС и ние да излезем от управлението".


Искрен Веселинов от ВМРО предложи ГЕРБ "да официализират връзката си с ДПС", а те да излязат от управлението.

© Анелия Николова

Искрен Веселинов от ВМРО предложи ГЕРБ "да официализират връзката си с ДПС", а те да излязат от управлението.


"ГЕРБ имат време да се поправят и да приемат наново предложението за доброволните отряди, ако не се случи, очевидно нашите пътища се разделят", коментира още Веселинов.


"Имат време да се поправят, имат време да го гласуват наново този закон. Ако не се случи това, очевидно нашите пътища се разделят", посочи Веселинов и добави: "Флиртът с ДПС за нас винаги е бил видим. Винаги сме се стремели да го ограничаваме като вредно за държавата. Сега въпросът е кога този флирт става по-вреден, отколкото настоящото управление".


След това обаче лидерът на НФСБ Валери Симеонов каза, че няма новина и че продължават да са в коалиция с ГЕРБ.


"Още една победа на българския парламетаризъм е отхвърлянето на предложението на националистите за създаване на доброволчески отряди - те са практика на тоталитарните режими", коментира от своя страна зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов.


"Освен ДПС против създаването на тези доброволчески отряди бяха БСП, "Воля" и голямата част от парламентарната група на ГЕРБ. Това не е нормално - да се създават такива доброволчески отряди. Това е практика на тоталитарните режими", заяви и Йордан Цонев.


Жандармерията и баретите се сливат в едно звено, което ще пази чиновници


Промените в закона предвиждат и жандармерията да излезе от състава на Главна дирекция "Национална полиция" и да бъде обединена в ново звено заедно със спецотряда за борба с тероризма (СОБТ), по-известен като спецотряда на баретите.


Новото звено ще трябва да се занимава не само с критични ситуации, терористични актове, масови безредици, с охрана на опасни товари, но и ще е ангажирано с охраната на висши ръководни държавни служители и редови служители на МВР, НАП или Агенция "Митници" например.


Окончателно бе прието новото звено да охранява най-вече служители в администрацията на органите на държавната власт. Ще има възможност да бъдат пазени и президентът, премиерът и председателят на парламента, вицепрезидентът и главният прокурор.


Охраната им ще се осъществява само след подадено от тях заявление и след преценка на "конкретна застрашеност във връзка с упражняване на функциите им". За какъв срок звеното ще охранява служителите на администрацията ще се определя от комисия с председател главния секретар на МВР и членове директорите на Главна дирекция "Национална полиция", ГДБОП и на новосъздаденото звено.


Предложението е да се осигурява охрана на чиновниците след преценка и заради "конкретна застрашеност", ако има "заплаха във връзка с осъществяване на служебните им задължения" и след решение на специална комисия от висшето професионално ръководство на МВР. Идеята срещна критики още преди месеци, тъй като има опасност да дублира функции, с които е натоварена Националната служба за охрана. Подобно отрицателно становище изказа и бившият вътрешен министър Веселин Вучков.


Този нов текст се появи между първо и второ четене на поправките в Закона за МВР и бе предложен от шестима депутати от ГЕРБ, сред които бившият министър на вътрешните работи Валентин Радев и председателят на комисията по отбрана Константин Попов. Идеята бе обсъждана в комисиите, а днес бе гласувана и приета от депутатите.


В края на ноември м.г. на първо четене и със 102 гласа "за", 19 "против" и 29 "въздържал се" парламентът прие на първо четене промени в Закона за МВР. Законопроектът предвиждаше няколко основни промени, но до второ четене претърпя промени.


Криминалистика като по филмите и без наркозависими полицаи


С промените в закона за МВР се преобразува Научноизследователския институт по криминалистика и се създава на негово място Национален институт по криминалистика. Същото ще стане и с института по психология. Ще се прави нова оценка дали хората отговарят на изискванията на закона за МВР за държавен служител на ведомството. Според министерството така ще се преодолеят сериозните проблеми и доста честото забавяне и лошото качество на тези експертизи, които са ключови за разследването. А също и на доказването на престъплението в съда, отбелязват от МВР.


Тези проблеми проличаха около разследването на убийството в Русе на телевизионната водеща Виктория Маринова. Тогава главният прокурор Сотир Цацаров критикува работата на института за прекалената му "научност", а премиерът Бойко Борисов обеща "да го направим като по филмите".


Сега с преструктурирането и създаването на национален институт по криминалистика, който да извършва всички етапи по криминалистичната дейност и внедряването на нови технологии в сферата, ще цели да се подобри тази дейност. Отделно бъдещият Институт по психология ще прави анализ на поведението, психоекспертизи, ще прави психоподготовка на служителите, ще може да прави изследвания, да дава консултации.


Записва се специална разпоредба, според която в МВР не се назначават хора при установена зависимост от или злоупотреба с наркотични вещества или техни аналози. Както и при отказ да бъдат изследвани за зависимост или злоупотреба с наркотици. В мотивите се посочва, че досега не е имало подобна забрана или ред за проверка.


От ведомството са установили и друг законов пропуск, който ще бъде поправен с приетите днес промени - липса на възможност за санкциониране на хора, агресивни спрямо полицаи или пожарникари, които обаче не са извършили престъпление спрямо тези служители.


В закона е записано, че всеки, който наруши "физическата неприкосновеност на полицейски орган или на орган за пожарна безопасност и защита на населението чрез употреба на физическа сила или предмет, ако извършеното не съставлява престъпление", да се наказва с глоба от 2000 лв. Между 200 и 2000 лв. ще е глобата при неизпълнение на полицейско разпореждане.


Попълва се и законова празнота около изплащането на обезщетения за роднините на загинали служители на МВР. Дава се и възможност средствата за адвокатска защита на служители на МВР, срещу които е образувано наказателно производство във връзка с техните правомощия, да могат да се плащат от бюджета на МВР.


Промените ще дадат възможност на полицаи да съпровождат чужденци, търсещи международна закрила, по отношение на които е издадено решение за настаняване в център от затворен тип.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Лъжепатриотите се обидиха, че Борисов играе и по свирката на турците, а не могат да видят, че са като кучета, които гледат да са по-близо до кокала.
  Странното е, че турците поне не позволиха да се създадат законни баднити, като тези дружини, които уж щели да пазят хората.Милицията, пардон - полицията, има огромен бюджет - да започнат да работят, а не да въртят синджирчета и да плюят семки.

 2. 2 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 485 Гневно

  "Жандармерия и барети ще пазят чиновници, доброволни отряди към МВР няма да има"


  Ми да, ми къ да не е решението най-елитните части на полицията да бъдат бавачки на идиоти, вместо да си вършат работата, най-правилното решение?

  Ми нали народът плаща, що баретите да не дондуркат всеки тъпак с власт, понеже животът на тъпакът в власт, нищо, че не е застрашен, е по- важен от националната сигурност и от налагане спазването на законите в страната?

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 853 Неутрално

  "МВР О", както им казвахме в началото на 90-те си останаха с идеите за "милиция" и доброволни отряди...
  Нито грам, нито сантиметър опит и усилие да влязат в 21-ви век!
  Тъжна и жалка история!!!
  Патриотизмът трябва да е дело на Богоозарени и просветени хора, а не на....

 4. 4 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  Това изобщо не е добра идея. Така спецподразделенията се лишават от широката база за избор на кадри, която имат в МВР. И се прекъсва обратната връзка, при която кадри от специалците обучават редовия състав

 5. 5 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4400 Неутрално

  Браво, силова структура след силова структура....това е пътя към "свободна" и "демократична" държава......

  И Вие се мислите за хора, които се грижат за правата на народа който Ви е поставил там???
  Срам, срам, срам!!!

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 6. 6 Профил на ShekSpirt
  ShekSpirt
  Рейтинг: 357 Неутрално

  "...биещото сърце на партията"
  Не е реално как само за властта се мисли, те да си се пазят, техните хора да са далеч от народната любов..
  А с НСО кво правим? Или и те ще си продължат по старому, да убиват хора по пътищата? М?
  Ши*ани милиционери с АйКю, близко до нулата.. кво да измислят...

  Понякога и аз се чудя защо съм още тук..
 7. 7 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  Другарке, аз знам и имената на филмите, да ги кажа ли? Training Day, Brooklyn's Finest, Pride and Glory, Street Kings, Prince of the City, L.A. Confidential. . . Cop Land. . . Internal Affairs. .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 8. 8 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4400 Любопитно

  В Дания министър председателя ходи с колело на работа. Борис Джонсън докато беше кмет на Лондон се движеше само с колело....В България се създава СИЛОВА структора за чиновници???????

  Да се смееш ли или да плачеш.......

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 9. 9 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  "Шпицкоманди или свободни електрони с правомощия"
  Не щурмоваци - та такива формирования са създаденив зората на третия райх!

 10. 10 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2826 Гневно

  МВРО постепенно ни връща към безвремието и вандалщината на годините, през които властваха БКП/ДС/КГБ.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 11. 11 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Фашистите , които за по благовидно се наричат патриоти , освен употреба на сила и дрънкане на откровени античовешки простотии ,нищо свястно не могат да създадат. И аз съм безмерно учуден ,защо има още хора ,които им гласуват доверие....всъщност имам моя теория за това явление , но не е тук мястото за споделяне.

  Според мен е неправилно барети и жандармерия да се сливат ,както и да им се вменяват функции , които вече се изпълняват от друга силова структура.
  Да не би да е своего рода прът в колелото на Президента? Незнам....

  Твърде много репресивен апарат,означава по- малко демокрация.

 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2826 Гневно

  "МВР О", както им казвахме в началото на 90-те си останаха с идеите за "милиция" и доброволни отряди...Нито грам, нито сантиметър опит и усилие да влязат в 21-ви век!Тъжна и жалка история!!!Патриотизмът трябва да е дело на Богоозарени и просветени хора, а не на.......
  —цитат от коментар 3 на selqnin


  ....самозабравили се полуидиоти!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  Позорна работа ...

  Забелязахте ли, че никой няма по принцип нищо против шпицкомандите?
  Дори ДПС, които дрънкат за някакво "двувластие", а съвсем доскоро бяха "принципно против" заради членството си при Либералите.

  Гербаджиите к'во? Не ги бърка, те си държат и милицията, и мутри достатъчно.
  Догановите хора - и те така.
  Патреотете ... те отдавна лелеят и драпат да си овластят лумпенята. Но и така бива, "повдигнаха и духа", доказаха, че не са ги забравили, че "тИче бУрбЪтЪ" ...
  БСП ... ми тоя, изказалият се - и той мек, мек ... пък и биш съдържател на явочна квартира ...

  За мен "странният отказ" на гербавите да подкрепят създаването на шпицкомендите е просто заради "международното положение".
  Когато текат протести по цял свят против расизма да гласуваш закон за създаване на шпицкоманди срещу циганите ... нали са сещате ... А чакат ламите едни яки кинти баш от тази Европа, която рИве и коленичи сега ...

  Позор си е, позор!

 14. 14 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Доброволни отряди" е имало през цялата история на човечеството.
  При посегателства в/у живота и имота на хората те са вадели оръжието (което всеки естествено е притежавал) и групово (при случай и индивидуално) са се отбранявали, докато е дойдела армията (например царската, болярската и т.н.).

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2940 Весело

  "Доброволни отряди" е имало през цялата история на човечеството. При посегателства в/у живота и имота на хората те са вадели оръжието (което всеки естествено е притежавал) и групово (при случай и индивидуално) са се отбранявали, докато е дойдела армията (например царската, болярската и т.н.).
  —цитат от коментар 14 на balgariez


  Ъхъм.
  Явно сме се обзавели отново с Цар, с Боляри ...
  Е, с армията е бозук, ама тя вторична се явява в идилията, която рисувате ...

 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#14] от "balgariez":

  Вие сериозно ли?????
  Защото аз сериозно имам 23 годишен опит от преди 1989г. , който изглеждаше доста по-различно, по-потиснически, по-сатрапски и по-репресивно - комунистически....очевидно на Вас Ви е мъчно за онова време....

 17. 17 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#14] от "balgariez":

  Горд Бранник или, може би, Тимуровец? 🙃

 18. 18 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#17] от "zippie":

  Роб, или може би крепостен ?

 19. 19 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#16] от "selqnin":

  Не ще да си чел предишните ми коменти по темата, както и за байтошовизма.
  Но, не си и длъжен (ツ)

 20. 20 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#15] от "xm...":

  Сигурно имаш индивидуални полицаи, които те охраняват дискретно на няколко метра на улицата, в ресторанта и т.н., в случай че въоръжен незаконно престъпник те нападне.
  Благородно завиждам (ツ)

 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  До коментар [#15] от "xm...":Сигурно имаш индивидуални полицаи, които те охраняват дискретно на няколко метра на улицата, в ресторанта и т.н., в случай че въоръжен незаконно престъпник те нападне.Благородно завиждам (ツ)
  —цитат от коментар 20 на balgariez


  Не нямам.

  И предпочитам дори да нямам, отколкото да имам индивидуален квартален овластен нахъсан лумпен, който дискретно, (че и недискретно, като си ги знаем "юначетата"), да ме "охранява" ... дори от самият мен, каквато е неизбежно и исторически доказано развитие на "организацията" ...

 22. 22 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  В Дания министър председателя ходи с колело на работа. Борис Джонсън докато беше кмет на Лондон се движеше само с колело....В България се създава СИЛОВА структора за чиновници???????Да се смееш ли или да плачеш.......
  —цитат от коментар 8 на padrino


  Да идеш за гъби?

 23. 23 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Да пробва някой "доброволец" да ме спре и проверява. И да се приготви за лош финал на филма.
  Ясно ми е, че го правят за циганите, но ще има предостатъчно тъпи селски момченца, които ще използват възможността да се направят на мъже пред селските моми или пред собствената си заешка душица.

 24. 24 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 853 Неутрално

  А това за жандармерията да пази чиновници всъщност е добра новина. Защото може да е началото на края на НСО, която се е доказала като ненормална и вредна организация.

 25. 25 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1147 Гневно

  още разходи за тея политически отрепки!

  нали си действат на частно - продават държавните и обществените интереси за кинти, защо трябва да правим още разходи да ги пазим тея тулупи?

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  "ВМРО възмутени от "флирта" на ГЕРБ с ДПС"
  Да свикват, все по често ще го виждат.

 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  Ииии, колко хубаво го бяха намислили - да дадат на пернишките “ръгбисти” и батките от люлинските фитнеси право да носят и ползват “помощни средства”, да тормозят и арестуват мирни граждани, осмелили се да не одобряват Инструмента в Божиите Ръце... 👿

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 28 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  До коментар [#9] от "telqk":

  “Не щурмоваци - та такива формирования са създаденив зората на третия райх!”

  И възпроизведени при соца, когато превратаджията Кимон Георгиев освобождава КРИМИНАЛНИТЕ от затворите и им раздава оръжие, за да тормозят граждани, набедени в принадлежност към “фашизъма” (т.е. прилично облечени, с очила и “буржУазен” вид)...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 29. 29 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 983 Гневно

  В коя страна е правена снимката с хората, на чиито гърбове пише GENDARMERY и POLICE? По какво личи, че е в Република България, където официалният език е българския? Какво значи GENDARMERY? Дума, изписана като GENDARMERY, не се намира нито във френските нито в английските речници, нито, в който и да е друг, меродавен, речник на чужд език, използващ латински букви? Думата “жандармерия”, която е френска, и значи “въоръжени хора” се пише GENDARMERIE и на всички други езици, използващи латински букви. Общото правилото в тези езици е, че чужда дума обикновено се изписва по същия начин, както и в езика на произход:

  https://www.larousse.fr/dictionnaires/francais/gendarmerie/36498?q=gendarmerie#36448 />
  https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/gendarmerie />
  https://www.merriam-webster.com/dictionary/gendarmerie />
  https://www.britannica.com/topic/gendarmerie />
  https://www.oxfordlearnersdictionaries.com/definition/english/gendarme?q=gendarme />
  https://www.duden.de/rechtschreibung/Gendarmerie />
  … и т.н.

 30. 30 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 451 Любопитно

  "задължително основно образование"

  7 клас....

  Цвета на нацията...Средно образование е предизвикателство, но важно е да се спазва (че познава явно е трудно) закона...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK