Маските ще са задължителни само в градския транспорт

Маските ще са задължителни само в градския транспорт

© Надежда Чипева, КапиталНосенето на предпазна маска или шалове ще бъде задължително само в градския транспорт, а на останалите закрити обществени места, например магазини или театри - само препоръчително. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на пресконференция, на която даде подробности за удължаването на извънредната епидемична обстановка до края на юни.


Смекчаването на мярката става на фона на ръст на заразените в последните дни, като днес те са над 100, но 35 от тях не са отчетени от единната информационна система за COVID-19. Там се съобщава за 79 нови заразени за денонощието, но всъщност има неподадена информация от област Смолян, където има огнище на заразата, обясниха от Националния оперативен щаб. "Ще бъдат качени сутринта и изведнъж ще се окаже, че имаме още 35 случая. Не са загубени в превода, просто часовете на внасяне на информацията са такива", заяви членът на щаба проф. Тодор Кантарджиев.


Въпреки данните от последните дни здравният министър отчете, че броят на заразените и починали от COVID-19 в България е нисък в сравнение с други държави и "това ниско равнище се дължи на предприетите мерки - авансово, и след това от правителството".


Кои ограничения остават
Задължението за носене на маски остава за градския транспорт, защото там няма как да се спазва препоръчителната дистанция от 1.5 метра между хората и вероятността от предаване на коронавируса е голяма, обясни Кирил Ананиев.


Продължава да действа временното ограничаване на влизането на граждани на трети страни в България. Изключение се прави за гражданите на Черна гора, Босна и Херцеговина и на Сърбия. За всички останали трети страни очакваме общоевропейско решение на 15 юни, когато ще има среща на министрите на външните и вътрешните работи.


"По наше мнение, ако се отворят границите за трети страни, това ще стане най-рано от 1 юли", заяви Ананиев.
Остава изискването за ограничение на публиката в театралните и кинозалите, но ще се позволи капацитетът да е по голям - вместо сегашните 30% на запълване ще се позволят 50%, или през седалка, обясни министърът.


Остават мерките, свързани със спазването на физическа дистанция, с дезинфекция и препоръката за често миене на ръцете.


Обмисля се отпадане на т.нар. времеви коридор за пазаруване в хранителните магазини и аптеките. Там между 8.30 и 10.30 часа е разрешено пазаруването само от хора на видима възраст над 60 години.


"Това според мен ще трябва да отпадне в една от следващите мои заповеди, тъй като хората се научиха, влизайки в магазина, да спазват останалите санитарно-хигиенни изисквания.


Възможно ли е връщане на ограничения


В началото на май, когато започна постепенното смекчаване на ограниченията, държавният здравен инспектор Ангел Кунчев заяви, че ако в рамките на 3 дни се задържи тенденция за 100 нови заразени, може да се мисли за връщане на ограничителни мерки. Мнение, което изразяваше и премиерът Бойко Борисов. На въпрос възможно ли е да се връщат мерки, например затваряне на граници или КПП-та, Ананиев днес изрази надежда това да не става.


Това е вероятност, която е възможно да се случи, но ние дълбоко се надяваме, че няма да се стигне дотам.

Кирил Ананиев,
министър на здравеопазването


"Да не говорим за затваряне на градове или граници - това е мярка, за която всяка държава трябва да е предварително готова. Нямаме индикации за такова нещо и не смятаме, че ще се стигне до връщане на такива мерки", смята здравният министър.


Много е важно всеки от нас да бъде изключително дисциплиниран и да спазва изискванията, призова Ананиев и повтори тезата на министър-председателя, че България е страната с най-леки мерки срещу COVID-19. Той посочи и че при откриване на огнища вече няма да се пристъпва към затваряне на цели населени места, а само на отделни райони, каквато е и последната препоръка на щаба. "Разбира се, ако се стигне дотам, че разпространението на вируса обхваща не една махала, а цялото населено място, естествено че ще се пристъпи към затваряне на цялото населено място", каза той.


Критериите за връщане на мерки - все така неясни


И днес властите не отговориха на въпроса какви са критериите, за да се пристъпи към връщане на мерки.

"Целта ни е да задържим инфекцията до степен такава, че тя да не застрашава здравната система и без да пречим на нормалния социален и икономически живот", заяви държавният здравен инспектор Ангел Кунчев. И ако доскоро властите говореха за връщане на мерки при дни с по 100 заразени, днес Кунчев вече направи сравнение със страните в Европа с най-много заболели.


"Представете си, че случаите станат от сорта на английски, испански, италиански - естествено че тогава ще се вземат мерки, но е много малко вероятно това да се случи", каза той и посочи, че 3 дни с по над 100 заразени остават като изискване, макар и не задължително, но това би бил някакъв показател. По думите му би било притеснително, ако само в България има ръст на заболелите, но доколкото това се наблюдава и в други страни, значи "вирусът продължава да показва някои особености, с които не сме добре запознати".


Има нещо в начина на разпространение, което е много странно.

Ангел Кунчев,
държавен здравен инспектор


Кунчев цитира научни данни за това.


"В малки колективи, където хората контактуват изключително интензивно, включително в семейства, когато един е носител, седмици наред той не го предава на другите, макар че по всички правила на изкуството това би трябвало да стане за 2-3 дни. В същото време на отделни места, там, където се появяват тези суперразпръсквачи, за нула време човек заразява 50-60 и повече души. На какво се дължи това не знам, но то се оформя като тенденция и очевидно ще представлява проблем оттук нататък", обясни той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK