Страхът от зараза се измества от притесненията за доходите, показва проучване

Страхът от зараза се измества от притесненията за доходите, показва проучване

© Надежда Чипева, КапиталСтраховете от зараза с коронавирус постепенно утихват, но за сметка на притесненията за личните финанси и икономиката на страната, показва проучване на "Галъп интернешенъл". То е извършено по телефона между 4 и 7 юни, като е използвана национална извадка от 850 души на възраст над 18 години.


Към този период 51% се боят или даже много се боят, че те или член на тяхното семейство може да заболее от коронавируса, два месеца по-рано това мнение са подкрепяли 18 на сто повече от анкетираните. Сега 48% по-скоро не се боят или съвсем не се боят (при 27% преди месец).


За по-малко хора заплахата е преувеличена


В същото време намалява делът на тези, които смятат, че заплахата от коронавируса е преувеличена, сега те са 58 на сто от запитаните при 72% преди два месеца. Днес 39% са на обратното мнение. Останалите се колебаят.
Според последните данни 72% от българите смятат, че заплахата от коронавирус в България вече под контрол, а 24 на сто са на обратното мнение. Данните обаче предхождат новините за нови огнища на заразата в някои градове.


Общо 77% са по-скоро съгласни или напълно съгласни, че правителството се справя добре със ситуацията. По този повод социолозите отбелязват, че е световна тенденция властите да получават допълнителна ситуативна подкрепа във връзка с коронавируса. В същото време сериозно мнозинство от 83% осъзнава, че всеки един сам носи отговорността за здравето си, а не правителството.


Повече от половината анкетирани се ограничават


Проучването показва сериозен дял на хората, които ограничават излизанията си на публично място. 64% от анкетираните казват, че не ходят на кино, театър и концерти. 55 на сто пък ограничават ходенето по заведения, молове и спортни събития, почти толкова избягват пътувания и големи събирания. Цели 41% казват, че по възможност се стремят да ограничават и излизането от къщи. Що се отнася до нормализацията на живота, 61% очакват това да е факт до края на годината, а 35 на сто не са такива оптимисти.


51% от запитаните свидетелстват, че доходите им са намалели заради коронавируса. В средата на март засегнати бяха 36 на сто от анкетираните, а преди месец 46%.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK