И комисията на Цацаров видя заплаха от гражданския сектор

КПКОНПИ не разбра, че 98 млн. лв. се разпределят непрозрачно от министерствата, а не от новосформирания Съвет за развитие на гражданското общество.

© Велко Ангелов

КПКОНПИ не разбра, че 98 млн. лв. се разпределят непрозрачно от министерствата, а не от новосформирания Съвет за развитие на гражданското общество.Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) намери корупционен риск в правилника на Съвета за развитие на гражданското общество и се притесни, че органът, в който влязоха критични към управляващите неправителствени организации, може да харчи непрозрачно бюджетни пари. Със свое становище в сряда (10 юни) комисията демонстрира, че изобщо не е наясно с нормативната регулация на нестопанския сектор, нито със средствата, разпределяни от правителството на неправителствени организации.


Случката е показателна за отношението на властта към гражданското общество на фона на поведението на правосъдния министър Данаил Кирилов. Преди няколко дни той отмени жребия за Гражданския съвет за съдебна реформа към министерството, защото не му хареса, че е изтеглен Българският институт за правни инициативи (БИПИ), който критикува управляващите.


Кой кой е
Съветът за развитие на гражданското общество, който беше сформиран наскоро след близо 10 години обсъждания и приемане на нормативни актове, е председателстван от вицепремиера Томислав Дончев. В него следва да членуват 14 неправителствени организации (НПО), които бяха избрани публично с национално гласуване през май. Сред тях са едни от най-активните сдружения, работещи в обществена полза: Български център за нестопанско право, Български дарителски форум, Работилница за граждански инициативи, Светът на Мария, Асоциация на европейските жуналисти - България, Български хелзинкски комитет и др. (вижте пълния списък на класираните и на участниците тук). Много от тях са попадали неведнъж под словесния обстрел на представители на изпълнителната и съдебната власт и през последните години са били мишени на очерняща кампания в медиите, които властта припознава като своя пропагандна мрежа.


С какво ще се занимава Съветът? Според Закона за юридическите лица с нестопанска цел най-важната задача е да изработи стратегия за развитие на гражданското общество. В нея трябва да стане ясно как държавата ще си партнира с гражданските организации - как ще ги подкрепя, как ще развива средата за развитието им. Освен това Съветът трябва да анализира дейността, приноса и проблемите на гражданските организации. Ще може да дава становища по проекти за нормативни актове, да следи изпълнението на стратегията. Едно от правомощията му е да създаде процедура, с която да се разпределят средства за граждански инициативи и на базата на анализ да определя приоритетите за какво ще се харчат парите. Всичко това ще се случва след санкция на правителството. Реално Съветът няма да разполага с никаква власт и реално няма да разпределя пари.


Ефектно събуждане на БОРКОР


Сега антикорупционната комисия е решила за първи път да упражни правомощието си да анализира действащ нормативен акт, става ясно от съобщение на пресцентъра й. КПКОНПИ има и аналитични функции, след като в нея се вля звеното, създадено от Цветан Цветанов и известно като БОРКОР. То беше рекламирано на данъкоплатците като "комплексен кибернетичен модел за централно планиране и разработване на ефективно действащи мерки и системи от мерки срещу корупцията по стандарта за изпълнение на проекти на правителството на ФРГ V-Modell XT" и за целта за няколко години му бяха отпуснати няколко милиона лева. В крайна кметка органът произведе няколко анализа за корупцията, каквито медиите са правили неведнъж, при това безплатно за държавата.


За свой първи обект на анализ антикорупционната комисия обяви, че е избрала Правилника за организацията и дейността на Съвета за развитие на гражданското общество. Аргументът, че го прави чак сега, гласи, че, правилникът е от категорията нормативни актове, които не подлежат по закон на предварително съгласуване с комисията. След направения анализ било установено, че бюджетът е в опасност, защото съветът щял да има "участие в разпределянето на значителен публичен финансов ресурс - 98 152, 30 млн. лева за "субсидии и други текущи трансфери за юридически лица с нестопанска цел".


За да няма риск от корупция, КПКОНПИ предлага на Министерския съвет да приеме изменения и допълнения в правилника:


1. В Глава Втора "Правила за избор на състава на съвета" да се въведе изискване за гарантирано включване в него на организации от основните области на дейност в обществена полза, посочени в Закона за юридическите лица с нестопанска цел;


2. Да се въведе изискване поканата за участие в избор на членове на Съвета да се публикува, както на Портала за обществени консултации, така и в национално представени медии;


3. Да се осигури недопускане на конфликт на интереси чрез конкретно и детайлно разписани нормативни изисквания и условия.


Грешките на КПКОНПИ и непознаването на материята


Като оставим настрана, че антикорупционната комисия е изписала 98 млн. лв. като 98 милиарда, препоръките й, ако перефразираме Хашек, са - колкото да каже нещо.


Първата грешка на комисията е, че цитираните 98 млн. лв. нямат нищо общо със Съвета за развитието на гражданското общество. Според Закона за държавния бюджет за 2020 г. това са пари, които се отпускат на отделните министерства. Всяко от тях финансира определените по списък неправителствена организация чрез субсидии, по неизвестно какъв критерий. От години едни и същи сдружения са "абонирани" за тези пари. От списъка с НПО за финансиране тази година се вижда, че някои министерства дори са си спестили да дадат подробна информация как следва да финансират НПО: например в бюджета на Министерството на правосъдието вероятно това са средства по Закона за защита от домашно насилие, но това не е уточнено, а в Министерството на спорта, - субсидиите за спортни клубове, но това също не е посочено.Именно заради тази непрозрачност активните неправителствени организации от години настояват да се въведе конкурс за разпределение на държавните субсидии за гражданския сектор въз основа на ясни, прозрачни и принципни критерии. Съветът за развитието на гражданското общество следва да изработи ясни правила и ред, по който това да става, а окончателното решение е на Министерския съвет, но това едва ли ще се случи тази година, тъй като още не са изработени правилата и критериите за провеждане на конкурс. Ако се случи, сумата за разпределяне ще е 1 млн. лв., според справка на Министерството на финансите, която е представена в парламента при обсъждането на закона за бюджета. Какво ще се случва в следващите години, не е ясно, тъй като законът не е конкретен по този въпрос. Членовете на Съвета за развитието на гражданското общество настояват пари да се разпределят само с конкурс.


Парите без конкурс няма как да отпаднат, защото са регламентирани в различни секторни закони, като например този за хората с уврежданията. В най-добрия случай, ако съветът се конституира, изработи правила, те минат на обществено обсъждане и правителството ги приеме, догодина с конкурс ще се разпределят 1 млн. лв.


Какво казаха от неправителствения сектор


"Дневник" потърси мнението на неправителствени организации, които са влезли в Съвета за развитието на гражданското общество. От Българския център за нестопанско право изразиха учудване, че КПКОНПИ чак сега се сеща за правилника, защото през годините той е бил обсъждан публично два пъти - през 2018 и 2019 г. От организацията обясниха следното по становището на комисията, ръководена от Сотир Цацаров:


Забележката по първата точка на КПКОНПИ - в Съвета задължително да участват организации от всяка сфера - например култура, спорт и т. н., е била обсъждана по време на изработване на правилника и това е било именно предложение на организациите в работната група, но правната дирекция на Министерския съвет е отхвърлила предложението, защото това би означавало недопустимо дописване на закона - в него няма такова изискване в предвидената процедура.


Забележката поканата за участие в избора на Съвета задължително да се публикува в националните медии също е излишна, тъй като това се е случило - има публикации в множество вестници, електронни сайтове, телевизионни и радио новини. При елементарно търсене в "Гугъл" излиза, че в 29 медии и сайтове (извън портала за обществени публикации) е публикувана обявата за конкурса.


Колкото до общата и обтекаема препоръка да не се допуска конфикт на интереси, от Българския център за нестопанско право заявиха: "Супер! И ние винаги сме били за прозрачност при харченето на бюджетните пари. И то не само, когато става дума за граждански организации, а от всички държавни органи".


Какво следва


Според закона за противодействие на корупцията "изготвените от КПКОНПИ анализи и предложения за антикорупционни мерки се предоставят на компетентните органи, които са длъжни да вземат отношение по тях в едномесечен срок и да информират комисията за приетите мерки и сроковете за тяхното прилагане, както и за неприетите от тях мерки и мотивите за това. Компетентните органи са длъжни да информират Комисията при въвеждане на антикорупционните мерки и за резултатите от изпълнението им".


Това означава, че Министерският съвет трябва да разгледа предложенията за корекция на Правилника за организацията и дейността на Съвета за развитие на гражданското общество и да информира до месец КПКОНПИ дали е изпълнил предписанията.

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1915 Гневно

  Цацата е предател на гражданското общество и идеята която би трябвало да защитава.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 2. 2 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 718 Весело

  Тъкмоо щях да коментирам това:
  " и се притесни, че органът, в който влязоха критични към управляващите неправителствени организации, може да харчи непрозрачно бюджетни пари."
  с Как?

  И видях това:
  "Като оставим настрана, че антикорупционната комисия е изписала 98 млн. лв. като 98 милиарда, препоръките й, ако перефразираме Хашек, са - колкото да каже нещо.
  Първата грешка на комисията е, че цитираните 98 млн. лв. нямат нищо общо със Съвета за развитието на гражданското общество. ..."


  Чудесен анализ! Поздравления!

 3. 3 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Казал специалистът по евтини имоти ...

  ЦАЦАРОВ ПРИДОБИЛ ЛУКСОЗНА ВИЛА НА ПОЛОВИН ЦЕНА
  Биволъ, 21 май 2019

  https://bivol.bg/cacarov-vila.html />

 4. 4 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  АПАРТАМЕНТГЕЙТ:
  ВЛАСТТА КРИЕ КАК Е УЗАКОНЕНА ЕВТИНАТА ВИЛА НА ЦАЦАРОВ
  Главният прокурор като "Пацо Терасата"?
  Биволъ, 17 юни 2019

  www.bivol.bg/cacarov-vila-2.html

 5. 5 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  ИМЕТО НА ЦАЦАРОВ ИЗЧЕЗНА ОТ СКАНДАЛНА СДЕЛКА
  Цацарови - редовни клиенти на имоти от съдружник на "Мултак номер 1" в Пловдив
  Биволъ, 19 май 2019

  https://bivol.bg/cacarov-imoti-1.html

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4220 Весело

  Цацаров - защитникът на стабилността у нас от тия соросоиди НПО - та !

 11. 11 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2281 Неутрално

  Най-добре е shaikata да си намери един Велко Вълканов, да си регистрира едно казионно "Дружество за защита правата на човека" и да свършва целия този цирк с игра на демокрация.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 12. 12 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 718 Весело

  До коментар [#10] от "samoedin":

  Мхъм!

  Само се чудя като Жана д'Арк или като лейди Годайва да си го представям... 'Щото нали, да не го подценя! :))))

 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Добре де,

  Защо на НПО-та трябва да се дават държавни пари?

  Някой би ли ми обяснил логиката?

 14. 14 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Добре де,Защо на НПО-та трябва да се дават държавни пари?Някой би ли ми обяснил логиката?
  —цитат от коментар 13 на realguru


  Развитие на гражданското общество ? И парите не са на държавата, парите са на мен и вероятно и на теб ако плащаш данъци9дори и пенсионерите плащате ддс когато пазарувате).

 15. 15 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 313 Разстроено

  До коментар [#10] от "samoedin":Мхъм!Само се чудя като Жана д'Арк или като лейди Годайва да си го представям... 'Щото нали, да не го подценя! :))))
  —цитат от коментар 12 на Lilith


  Берия

  Спечелихме битка, но не и войната!
 16. 16 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 313 Разстроено

  Добре де,Защо на НПО-та трябва да се дават държавни пари?Някой би ли ми обяснил логиката?
  —цитат от коментар 13 на realguru


  Надявам се никой в този форум да не се върже да ти обяснява неща, които са въпрос на мироглед.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  [quote#14:"Nick F"][/quote]

  То е ясно, че са от данъци.

  Ама аз не искам от моите данъци да ходят там. Нека от дарения се издържат.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  [/quote].Ама аз не искам от моите данъци да ходят там. Нека от дарения се издържат.
  —цитат от коментар 17 на realguru


  А пък аз предпочитам да отидат там, вместо за увеличавана капитала на ПИБ да речем.

 22. 22 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  някои министерства дори са си спестили да дадат подробна информация как следва да финансират НПО
  __________________
  Демокрация има където повече прокурори са у панделата или в места за вече покой!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  "Грешките на КПКОНПИ и непознаването на материята"
  Цацаров се изложи,а не е завършил школата в Симеоново. Вярно е, че с какъвто се събереш, такъв ставаш.

 24. 24 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2411 Весело

  КПКОНПИ бди, да няма други граждани, освен ОПГ"Граждани за ЕРБ"! ;)

 25. 25 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Той 7 години не разбра какво работи - какви са отговорностите, правата и задълженията на длъжността, която заема, искате за 7 месеца да навлезе в новата материя...
  И този ходи с памперс, за да не му тече у крачолите. .!.

 26. 26 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Весело

  "средствата, разпределяни от правителството на неправителствени организации."

  Щом правителството плаща, значи въпросните организации са правителствени.
  Неправителствени са тия, които се издържат от членски внос - хем не зависят от никого, хем знаят кой кой е в организацията (броя членове и активностите).

 27. 27 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  НПО-та, които се финансират от чужбина сега реват за пари от държавния бюджет? Аре, по-полека - или едното, или другото. Ето един непоклатим, прозрачен критерий за разпределение. Аман от паважни тарикати.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на liberalche
  liberalche
  Рейтинг: 548 Неутрално

  За съжаление идеята на НПО се изврати достатъчно много от какви ли не идиотщини. Имаше организации, които харесвах и съм давал пари за техни дейности. Обаче изведнъж взеха да стават изследователи, които да дават акъл за тва и онва, а най-вече да приватизират присъщи за държавата дейности. За тва е тоя рев, например, около Закона за социалните услуги. Искам да предупредя обаче, че противниците на тоя Закон са също НПО, които искат да гепят баницата. И най-накрая, създаването на НПО си е право на сдружаване, така че си е ОК. Моля обаче да не взимат пари от държавата за това. Стават зависими, конюктурни, манипулируеми - въобще, нищо общо с оригиналната идея за НПО.

 31. 31 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Любопитно

  До коментар [#21] от "Nick F":

  "А пък аз предпочитам да отидат там"

  Къде там? В туристическо дружество "орлово гнездо", за което са гласували 6 от 6 млн. избиратели?
  Ако това не е корупция от най-висш стадий, здраве му кажи!
  Сдруженията "Български червен кръст" и "Български хелзински комитет" (подкрепени от 77 и 73 от 6 млн. избиратели) надминават тоталитаризма на Тато - председателите им са пожизнени, от създаването до момента, никакъв демократичен избор. Отделно конфликта на интереси - кръстосано финансиране, и от правителството, и от антиправителствени (терористични) организации.

 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5073 Неутрално

  До коментар [#23] от "Роси":

  Цацаров кой "си го избра"? Помним, помним!

 33. 33 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Неутрално
 34. 34 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5073 Неутрално

  Против гражданското общество са следните лица: Цацаров, Гешев, Жени Пръскачкова, Георги Колев, Бойко Борисов, Дани Умното и други подобни!

 35. 35 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 958 Гневно

  Не ми остана какво да повръщам, честно.

 36. 36 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 718 Разстроено

  До коментар [#26] от "wanderer":

  Тц, за съжаление.
  Маскирали са ги на субсидии за успешно провеждане на правителствени политики...Дават се кинти без да се упражява контрол под формата на пряк наздор на дейността.
  Тъй че не са правителствени де юре.
  П.П. Забележете, че данъкоплатеца плаща и по 100 хил. лв. годишно и за "Македонски научен институт", т. 27 от Чл. 49. (1) Приема субсидиите и другите текущи трансфери за юридическите лица с нестопанска цел и за нефинансовите предприятия от централния бюджет за 2019 г.,
  Закон за държавния бюджет на Република България за 2019 г.
  ( за 2020г. е същата сума, само че вече института е под шапката на министерство на културата)

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1212 Весело

  Голяма далавера е да си имаш нпо или да работиш там.
  Едни кинти се леят и нивото на интелект на активистите, които наемаш да ти слугуват, не е от значение.
  Те защо нпо-тата лижат задници и ядат говна само и само да имат финансиране.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#40] от "Атанаска от Батин лидерица на десе ибе":

  Болшевишка изисканост, вдъхновина от клоаката ПИК и придружните и "медии".
  Ншво-отрицатилно.
  Издържаш теста за Компш и за прокурор в спецпрокуратурата.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 42. 42 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 544 Весело

  До коментар [#12] от "Lilith":

  Мисля, че и в двата случая ще бъде обида към въпросните дами.
  Лейди Годива. Боже, добре, че страдам от липса на въображение и не мога/не искам да си представя тази екстраполация.

 43. 43 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2047 Весело

  Добре де,Защо на НПО-та трябва да се дават държавни пари?Някой би ли ми обяснил логиката?
  —цитат от коментар 13 на realguru


  Еех ти пък ся. Искаш да оставиш тукашните тролове гладни. Ми и те са хора.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 718 Весело

  До коментар [#42] от "the_librarian":

  Еми не можах да се сетя за други примери на самоотвержена защита на чужди права и пари, която да е поднесена напълно безкористно, да не е свързана с държавна заплата, протекции, обвързаности, да не е пример от героичния ( както наш, така и чужд) пантеон, нито с митология, религия или наука...
  Бедна обща култура имам, сори. Ако се сещате за нещо по-подходящо- моля, не се стеснявайте, споделете веднага.
  Все пак говорим за човек, който се опасява от злоупотреби при:
  "участие в разпределянето на значителен публичен финансов ресурс - 98 152, 30 млн. лева за "субсидии и други текущи трансфери за юридически лица с нестопанска цел".
  Трябва да е някой специален и силен образ.

  П.П. Ма па колко му е да си представи човек Цацаров чисто гол, с дълга руса перука, яхнал кон, бавно яздейки по жълтите павета? Аз лично се затрудних само с размерите на коня, щото Буцефал ми се струва твърде слаботелесен, коня Шарколия- твърде буен...
  Остава тоя например:
  "Най-едрият кон е роден през 1939 г. в САЩ. Казвал се е Бруклин и е бил от породата Белгийски брабансонски кон. Бил е висок 198 см., гръден кош 310 см. и с телесна маса – 1374 кг."
  https://horses-bg.net/kone-ezda-lubopitno/rekordi-kone />
  Другият вариант е хибрид между кон и мамут, ма к'во сега... С малко фантазия...


 46. 46 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  [quote#14:"Nick F"]
  —цитат от коментар 17 на realguru
  То е ясно, че са от данъци.Ама аз не искам от моите данъци да ходят там. Нека от дарения се издържат.[/quote]

  Всеки съзнателен гражданин на Републиката е длъжен да даде скромната си лепта за за издръжката на тези организации. Никога не се знае дали няма да бъде пребит и ограбен от цигани и техните права да бъдат защитавани от БХК, да бъде лишен от правото си да плюе правителството и да бъде защитен от Асоциацията на европейските журналисти, да се оплаче на Българския дарителски форум, че Божков не дава пари за предизборна кампания и да не му дадат чук и пила в Работилницата за граждански инициативи. Българският фонд на жените ще му откаже достъп до Светът на Мария, а Асоциацията на парковете в България ще му облагороди междублоковото пространство. Всичко това само срещу 100 милки.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 47. 47 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Остава и БСП да се регистрира като НПО и да си оправи бюджета.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 48. 48 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#42] от "the_librarian":Еми не можах да се сетя за други примери на самоотвержена защита на чужди права и пари, която да е поднесена напълно безкористно, да не е свързана с държавна заплата, протекции, обвързаности, да не е пример от героичния ( както наш, така и чужд) пантеон, нито с митология, религия или наука... Бедна обща култура имам, сори. Ако се сещате за нещо по-подходящо- моля, не се стеснявайте, споделете веднага.Все пак говорим за човек, който се опасява от злоупотреби при:"участие в разпределянето на значителен публичен финансов ресурс - 98 152, 30 млн. лева за "субсидии и други текущи трансфери за юридически лица с нестопанска цел".Трябва да е някой специален и силен образ.П.П. Ма па колко му е да си представи човек Цацаров чисто гол, с дълга руса перука, яхнал кон, бавно яздейки по жълтите павета? Аз лично се затрудних само с размерите на коня, щото Буцефал ми се струва твърде слаботелесен, коня Шарколия- твърде буен...Остава тоя например:"Най-едрият кон е роден през 1939 г. в САЩ. Казвал се е Бруклин и е бил от породата Белгийски брабансонски кон. Бил е висок 198 см., гръден кош 310 см. и с телесна маса – 1374 кг."https://horses-bg.net/kone-ezda-lubopitno/rekordi-kone />Другият вариант е хибрид между кон и мамут, ма к'во сега... С малко фантазия...
  —цитат от коментар 45 на Lilith

  С по-малко фантазия си го представям яхнал..............Биволь.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 49. 49 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 634 Весело

  Жълтопаветен трол държавна хранилка сънува.

 50. 50 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#31] от "wanderer":

  Да сравняваш Българския червен кръст с гнусното НПО на охтичавия Кънев е като да сравняваш Божията благодат с пъкъла.

 51. 51 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 493 Любопитно

  Хммм ....както обичам съвсем отговорно да казвам, кратко и кротко. За корумпирания Сотир Цацаров, всичко което не може да разбере или е обвинение срещу шефовете му, което (които) много добре разпознава и квалифицира като такава, ги обявявя като сериозна Заплаха срещу още по-корумпитраната КПКОНПИ.
  Алооооо Цацаров, алоооо комисията , кога най-после ще излезне от вас официално решение на сигнала срещу финансовия гений Владислав Горанов за ползването от години, луксозно жилище БезплатнО, собственост на кръсника му Иван Сариев?
  Вече 18 осемнадесет месеца се води това разследване и ужким излезе, но се оказа по друг сигнал, а не по този, който питам и аз! А дано докато ГЕРБ е още на власт излезнате с решение, че догодина като ви сменят (всичко от начало ако не бъде забравено, като всичко случило се през последните 30 години), единствената промяна в борбата с корупцията ще бъде.... стани за да седна Аз.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe

  robin ot Crusoe
 52. 52 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  Корумпираният тулуп от снимката горе има славна биография. Комсомолски активист, най-младият син на партията, станал член на БКП в казармата, после масонско-комунистически ложи и член на пловдивската съдийска мафия, известна със своята корумпираност и произнасяне на бързи присъди без нужните доказателства. Именно в това си качество оставя в ареста и държи месеци в затвора невинен човек за грабеж на магазин, без да провери охранителната камера, която в последствие показва друг извършител, за което потърпевшият осъжда прокуратурата. Придобил е скъп имот със спестени закуски, а по късно "качествата" му са оценени от сарааите и кочината и е предлажен от другаря Цветан за главен прокурор, на което видният демократ Плевнелиев козирува и веднага разписва въпреки явните провали в професионален и морален план на тулупа. Следват изпълнения на поритически поръбки - Костинброд, тефтерче на Златанов , съветски Мигове незабравими и т.н. Доказал че е вярна слугиня на мафията , той е натресен на сегашната си длъжност и с подкрепата на част от БСП, което показва че с Герб са от един дол червени дренки.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 493 Любопитно

  До коментар [#51] от "робин от Крузо":

  Хммм ... и понеже не си оставям козите в калта ще заключа: двата минуса са доказателство за това, че теорията на Чарлз Дарвин за произхода на част от човечеството (част от – е мое допълнение) от приматите е абсолютно вярна и за това, дори и в днешно време, се намират очевадни доказателства.
  Та все пак, любопитно ми е да попитам, за кое от казаното са двата минуса:
  За това, че Цацаров бе корумпиран и като главан прокурор, а същото е и сега като председател на КПКОНПИ?
  Или за това, че вече 18 месеца няма решение на КПКОНПИ за конфликт на интереси, по проверка на сигнала за безплатното ползване на луксозно жилище от министър Горанов?
  Бих се радвал ако намерите време за отговор, докато си седите кротко в клоните и не сте ангажирани с дъфчене на хрупкави листа или се занимавате с усилено почесване по червените задници!
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 493 Любопитно

  До коментар [#55] от "Атанаска от Батин лидерица на десе ибе":

  Хммм... благодаря, за високо художествените литературни алегории и поанти!
  Все пак, интересно ми е като пишеш толкова чудесни реплики, как си с четенето и мисловните процеси? Е дано все пак успееш, със следващите редове, да си отговориш на някой и друг от зададените въпроси.

  ЗАКОН ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА КОРУПЦИЯТА И ЗА ОТНЕМАНЕ НА НЕЗАКОННО ПРИДОБИТОТО ИМУЩЕСТВО
  Чл. 54. Облага е всеки доход в пари или в имущество, включително придобиване на дялове или акции, както и предоставяне, прехвърляне или отказ от права, получаване на стоки или услуги безплатно или на цени, по-ниски от пазарните, получаване на привилегия или почести, помощ, глас, подкрепа или влияние, предимство, получаване на или обещание за работа, длъжност, дар, награда или обещание за избягване на загуба, отговорност, санкция или друго неблагоприятно събитие.
  ... облагата е конфликт на интереси....
  Чл. 52. Конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното изпълнение на правомощията или задълженията му по служба.
  .... във връзка с ...
  Чл. 6. (1) Лица, заемащи висши публични длъжности по смисъла на този закон, са:
  1. президентът и вицепрезидентът;
  2. народните представители;
  3. министър-председателят, заместник министър-председателите, министрите и заместник-министрите;
  .... и т.н. .....

  Хммм ... ще се радвам ако можеш да го прочетеш и най-вече разбереш и преосмислиш! Надявам се, че ще успееш да се справиш сам, но ако имаш проблем или нещо не разбираш помоли близки , приятели за помощ и т.н.
  Поздрави от Isla Más a Tierra.

  robin ot Crusoe
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1107 Весело

  бацко е диктатор. само 98 милки за нпо-тата

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 59. 59 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  Мутрите и прокурватурата на мутрите се опитват да съсредоточат все повече и повече власт в ръцете си!
  Гражданските организации им пречат, опозицията им пречи, Свободна Европа, Дойче веле, Медиапул, Дневник, Капитал, Хелзинкския комитет и още цяла редица европейски граждански организации вече се възприемат от мутрите като врагове...

  Скоро ще им преседне...
  Борисов, Горанов, Менда, Доган и Пеевски, както и техните нищожни протежета Цацаров и Гешев ще попаднат под ударите на закона веднага след като българите с дружни усилия съборят корумпираната мутренска власт на "герб"...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 60. 60 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  Една НПО-шка грачи срещу друга НПО-шка.... накрая Цацароцирка ще ми стане симпатичен!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 61. 61 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 718 Любопитно

  До коментар [#60] от "chichka":

  Проблемъ те, че наистина е сложен в един кюп БХК и Червеният кръст.
  Освен това същността на работата на Цацаров е в съвсем различна от анализ на политики дейност...

 62. 62 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  Тъз комисия корупционна ли е или антикорупционна?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK