По-скъп ли е километър булевард във Варна от километър магистрала

Премиерът Борисов инспектира строителството на бул. "Васил Левски" във Варна в присъствието на варненския владика Йоан и кмета на града Иван Портних (на заден план).

© Правителствена информационна служба

Премиерът Борисов инспектира строителството на бул. "Васил Левски" във Варна в присъствието на варненския владика Йоан и кмета на града Иван Портних (на заден план).По груби изчисления реконструкцията на печално известния бул. "Васил Левски" във Варна, която завърши през миналата година, струва на данъкоплатците около 38 млн. лв. на километър. В същото време официално обявените цени на 10 лота от изграждащата се в момента автомагистрала "Хемус" показват, че километър от нея е струвал средно около 9-10 млн. лв. Разликата е почти четири пъти. Документи, с които "Дневник" разполага, дават един от възможните отговори на въпроса


как подобна разлика става възможна


Според варненския кмет Варна Иван Портних (ГЕРБ) цената на километър от бул. "Васил Левски" е висока заради мащабите на проекта и сложността на изпълнението му. По тази причина той сам го нарече "втори Аспарухов мост". Всъщност цялата дължина на булеварда е под 3 км, а строителството му бе съпътствано от серия нарушения на закона, претупвания и недомислици. Така булевардът се превърна в един от най-ярките примери за безконтролно харчене на публичен ресурс. (Как Бойко Борисов построи бул. "Васил Левски" по снимки - тук.)По силата на рамков договор с местната администрация във Варна през 2018 г. обществената поръчка за реконструкция на бул. "Васил Левски" бе възложена на акционерното дружество "Хидрострой". Формирането на цените за различните дейности, извършени при изпълнението на договора, са описани в подробни анализи, които са неразделна част от приложенията към сключения договор (виж прикачения файл).


Строителството на бул. "Васил Левски"
Един от тях се отнася до изграждането на бетонни стълбове. Пълното наименование на дейността е "Бетон С30/37, положен на място за устои и стълбове съгласно ТС, включително доставка, полагане и уплътняване, кофраж, както и всички свързани с това разходи без армировка". Крайната цена за тази дейност, посочена в анализа, е 484.73 лв. за 1 куб.м.


Още при първия пролетен дъжд едно от двуетажните кръстовища на новия бул. "Васил Левски" във Варна пропадна.

© Фйсбук група

Още при първия пролетен дъжд едно от двуетажните кръстовища на новия бул. "Васил Левски" във Варна пропадна.


Втори анализ се отнася до формирането на единичната цена за еластомерни (неопренови) лагери. Според описанието им те са с размер 400/500/84 мм, а цената включва тяхната "доставка, монтаж и всички свързани с това разходи". Всеки от тях е струвал на община Варна 592.74 лв.


За доставката и полагането на един линеен метър преходни конструкции за дилатационни фуги (предназначени за покриване на отвори на мостови съоръжения и пътни конструкции - бел. авт.) с максимална обща дилатация (разширяване) 60 мм, местната администрация във Варна е платила 1260.94 лв.


Четвърта позиция в приложенията към договора на "Хидрострой" за реконструкцията на бул. "Васил Левски" във Варна се отнася за "чугунени отводнители ф150" и всички разходи по доставката и монтажа им. Според приложения анализ за формирането на цената им всеки от отводнителите е струвал 268.79 лв.


Всички тези материали са вложени в реконструкцията на около 2.8 км от бул. "Васил Левски", заключени между улиците "Подвис" и "Девня".


Заради липсата на проект новото трасе на бул. "Васил Левски" ненадейно мина през трибуните на градския стадион "Спартак".

© Фейсбук група

Заради липсата на проект новото трасе на бул. "Васил Левски" ненадейно мина през трибуните на градския стадион "Спартак".


Доизграждане на магистрала "Хемус"


Други документи, с които "Дневник" разполага, се отнасят до изготвянето на "идеен проект за доизграждане на автомагистрала "Хемус" (Етап 3)" от Търговище до Белокопитово (виж прикачения файл).


Договорът за строителство на отсечката е сключен на 29 септември 2017 г. с консорциум ДЗЗД "Хемус 16320". В него влизат "Пътинженерингстрой-Т", "Автомагистрали - Черно море", Трансконсулт-22" и "Инфра експерт". Неофициално в множество публикации в медиите последното дружество се свързва със собственика на "Хидрострой" Велико Желев.


В представеното "описание на работите" по строителството на отсечката са описани напълно идентични позиции с минимални отклонения.

Така например една от позициите гласи: "Бетон за стълбове, устои, ригели и подпорни стени (крила) с клас на якост С30/37, клас по въздействие по околна среда XF1, XC3 доставка, полагане и уплътняване, както и всички свързани с това разходи, включително кофраж без армировка". Това описание съвпада почти напълно с отразеното в документацията за ремонта на варненския бул. "Васил Левски". Посочената единична цена в този случай обаче е 180 лв. за куб.м при почти 485 лв., платени от община Варна при реконструкцията на булеварда.


В две поредни позиции в документите към договора за строителство на автомагистрала "Хемус" са описани същите "преходни конструкции за дилатационни фуги "открит" тип", каквито има и в тези за варненския булевард. Единствената разлика е, че за магистралата те са по-малки като размер. Посочената цена за линеен метър обаче е 400 лв. за едната и 500 лв. за другата позиция срещу 1261 лв., платени във Варна.


Еластомерните лагери "тип С" са също с минимална разлика в размера от този на използваните при ремонта на бул. "Васил Левски". При строителството на магистрала "Хемус" обаче те са били с единична цена 430 лв. срещу почти 600 лв., платени във Варна.


След завършването на бул. "Васил Левски" във Варна се оказа че едно от кръстовищата му е силно наклонено и с неправилна форма, а пешеходците няма как да преминат през него.

© Морско око

След завършването на бул. "Васил Левски" във Варна се оказа че едно от кръстовищата му е силно наклонено и с неправилна форма, а пешеходците няма как да преминат през него.


Сериозна е и разликата в цените на абсолютно еднотипните чугунени отводнители. За бул. "Васил Левски" във Варна те струват близо 270 лв., а за автомагистрала "Хемус" - 150 лв.


Още преди седем години, когато кметът на Варна Иван Портних встъпваше в първия си мандат, Агенцията за държавна финансова инспекция оповести


стряскащи данни от ревизия


в администрацията на предшественика му Кирил Йорданов. Обект на проверката бяха седем обществени поръчки за над 330 млн. лв., както и начинът, по който без задължителните по закон конкурси са били изхарчени още близо 64.5 млн. лв. За сравнение, крайната цена на завършилата през миналата година реконструкция само на бул. "Васил Левски" не бе обявена, но според междинни разчети тя надхвърли 115 млн. лв. От тях 80.5 млн. лв. бяха отпуснати с решение на правителството "на око" - без проект и количествено-стойностни сметки. (Кой сложи подписа си под проект за 1 млн. лв. - тук.)


Според констатациите, отразени в доклада на държавната финансова инспекция от 2013 г., чрез заобикаляне на Закона за обществените поръчки администрацията на бившия варненски кмет Кирил Йорданов бе допуснала компаниите "Хидрострой", "Инжстрайинженеринг", дружествата по Закона за задълженията и договорите "Варна строй 2012", "Зебра Варна" и "Обединение АБ Варна" да извършват ремонтни и други строителни работи в различни райони на Варна при разлика в цените за идентични дейности, достигащи... 1600 пъти. (Какво съдържаше докладът на АДФИ - тук.)


Прокурорската проверка по констатациите от ревизията на Държавната финансова инспекция завърши без резултат. А след като администрацията на сегашния кмет на града Иван Портних обжалва това решение пред грешна инстанция, случаят приключи окончателно. (Защо община Варна скри мотивите, с които обжалва решението на прокуратурата - тук.)


Сега бившият зам.-управител на общинското предприятие "Инвестиционна политика" Христо Иванов, проявил според АДФИ чиновническа небрежност за близо 72 хил. лв., вече е заместник-кмет на Варна с ресор строителство и инфраструктура. Дружествата, упоменати в доклада от 2012 г., продължават да работят по всички инфраструктурни проекти във Варна, при това без конкуренция.


Още на 26 май "Дневник" изпрати до "Хидрострой" въпроси, които трябваше да изяснят на какво се дължат разминаванията в посочените единични цени по идентични позиции, описани в документацията по договора за реконструкция на бул. "Васил Левски" във Варна и проекта за доизграждане на автомагистрала "Хемус". Две седмици по-късно до приключването на работата по този текст отговори не бяха получени.

Ключови думи към статията:

Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Sleepy.J
  Sleepy.J
  Рейтинг: 8 Неутрално

  три пъти по - скъп, но за сметка на това и много некачествен. не скъпи мои, не става дума само за Калинки, а за манталитет и план на "работа". Гарантирано от Калаинки Герб

 2. 2 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 744 Неутрално

  По-скъп ли е километър булевард във Варна от километър магистрала

  Във Варна отдавна всичко е по-скъпо. За сметка на това обаче е по-некачествено и обикновено не работи.

 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  Зависи КОЙ и как смята. И чия фирма прави булеварда /магистралата. И, колко % от парите заминават нагоре по веригата,за партията кърмилница.

 4. 4 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4319 Весело

  Е това така смърди, че аз мога да го помириша дори тук в Шотландия 😂😂😂
  38 милиона за километър във Варна, срещу 10 милиона по други места.
  Само да попитам кой ще излезе днес да обясни, че ние (хората) не сме разбрали това което ТЕ (държавата) са казали? 😂😂😂😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 5. 5 Профил на Милен Минчев
  Милен Минчев
  Рейтинг: 769 Любопитно

  Аз пък съм много доволен от булеварда. От магистралата до Златните е 15 минути - а преди година-две беше 90! Но признавам, че има доста странности, на инженеринга, да не казвам циркове, особено като гледам снимките...

  Също, не съм инженер (както и авторът на статията), но е очевидно, че трасе през града ще е много по-скъпо от трасе през полето. Това не оправдава възможни грешки, но Спас Спасов, в традиционния си стил, започва и завършва с внушенията и собствените си разбирания, защото е експерт по всичко. Само от любопитство - това анализ ли е или журналистика? Защото има прекалено малко капацитет по темата авторът за да ни интересува анализът и прекалено много внушения в статията, за да е журналистика.

 6. 6 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  Колкото до качеството, нали трябва да се избие и някой лев допълнително от ремонтите! 😀

 7. 7 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 749 Неутрално

  България е демокртатична държава, Каквото си изберат хората, това получават. Конкретно портних е ПРЕИЗБИРАН два пъти. Значи прави ДОСТАТЪЧНО.
  За повече никой не се е борил, дори не е искал.

 8. 8 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Сигурно е по-скъпо и от етаж на бурж кхалифа.

 9. 9 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2631 Неутрално

  При ГЕРБ не просто си краде, а се краде брутално нагло, с цели шепи .

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Не е прилично човек да цитира себе си, но много отдавна писах тук, че :"Във Варна много отдавна много здраво смърди"!!!

 11. 11 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Борисов само като го видим и усещаме задушаваща воня на мафиотското му управление, зловонна, противна...

 12. 12 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2206 Гневно

  Спасе, това което се изгради в новата част на булеварда може да е и 10 по скъпо на километър от проста магистрала.
  Претопляш си всичките глупави поръчкови писания по темата.

  По булеварда се лети, след малко ще мина по него.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 13. 13 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Варненци си го харесват/Портних/ явно ... или са мазохисти.

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 14. 14 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#5] от "Милен Минчев":

  Дано да ти плащат за подобни постове иначе си обикновен будала, а не обичайния продажен тарикат.

 15. 15 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1712 Весело

  Варненската кметска администрация са царе на вземането на пари....
  Например в София синята зона е една. Във Варна синята зона е разделена на 10 подзони от по няколко улици и абонаментът/СМС за паркиране важи само за тези няколко улици. Например ако си в синя зона район Чаталджа и отидеш да паркираш в центъра, пак си плащаш....
  За сметка на това пък изпълненията на администрацията са над световно ниво.... Преди 2 седмици разчертаха нов район за синя зона.След това преди няколко дни асфалтираха върху боядисаното. Миналия ден пак чертаха отгоре върху асфалта.....

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 16. 16 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  До коментар [#14] от "petrapetra":

  Ти от Варна ли си.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 17. 17 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1712 Любопитно

  До коментар [#7] от "1107":

  Не е преизбран, а е преназначен от ТИМ. На изборите мафията представи 4 кандидата, от които втория директно призова избирателите си да гласуват на втория тур за бившия служител на Мултигруп - Портних....

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#5] от "Милен Минчев":

  Прав си за всичко. Ако изключим цената на бетона примерно

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Укорите към Спасов, не е ясно за какво са. Той просто ни дава за съпоставка цени на идентични дейности и материали, а читателят и евентуално гешевтурата да разсъждаваме! Портних си е чиста калинка, довереното лице на ГРОБ за апашлъци във Варна!

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 20. 20 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Укорите към Спасов, не е ясно за какво са. Той просто ни дава за съпоставка цени на идентични дейности и материали, а читателят и евентуално гешевтурата да разсъждаваме! Портних си е чиста калинка, довереното лице на ГРОБ за апашлъци във Варна!

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 21. 21 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#12] от "zz_s":

  "По булеварда се лети, след малко ще мина по него."

  Как няма да се лети. Само разликата в цената на един пиклив еластомерен лагер е 162 кинта, братчед.

 22. 22 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 466 Неутрално

  При толкова изляти пилоти за да се укрепи това съоръжение е нормално.
  Един 6м пилот е към 7-8 хил.лв, а там имаше и доста по-дълги.
  Едно съоръжение струва толкова за колкото строителят е готов да го направи, на възложителят може да му е мерак и за без пари да се получи. Ама мама на тати за без пари не дава

 23. 23 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  Относно снимките на Спас: Стълба си е прав, стадиона в момента се прави практически наново с нови трибуни и централно тяло, криви кръстовища има насякъде кудето предишната инфраструктура е крива.
  Как живее този човек, със собствената си същност, не знам.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 24. 24 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Не е ненормално да е по-скъп. Ако се изгражда подземна инфраструктура (канализация, ел. захранване, комуникационни мрежи) и неминуемото съобразяване с всички специфики и дадености на градската среда, даже си е напълно логично, тъй като валирането на камъни и полагане на асфалт съвсем не е най-сложната част от проекта.

  Друг е вече въпроса тия милиони и за едното, и за другото, доколко са обосновани и какво е качеството, което се получава.

 25. 25 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  До коментар [#24] от "famousandco":

  Ми за това казвам, че статията още по заглавие си е пълна манипулация, пък който иска да му вярва и да се подмокря от този.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 26. 26 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#12] от "zz_s":

  Откъде докъде прелиташ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 27. 27 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  При социализма всяко нещо си имаше цена. Цените се утвърждаваха и обявяваха с норматини документи от министерствата. Обектите си имаха проект и сметка, изготвени от проектанта. Инвеститорът със зелено корегираше сметките, ако има грешка. Банката с червено орязваше надвишенията и ги прехвърляше в бюджета. За работи за които нямаше утвърдени цени се правеха анализи по утвърдена технология. Сега вече не е така. "Сега са други времената и друг простора." Сега далаверата се простира дотам, докъдето позволяват физическите възможности. Затуй се строи сто пъти по-малко. А държава, която не строи загнива и мухлясва.

 28. 28 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  Аз пък съм много доволен от булеварда. От магистралата до Златните е 15 минути - а преди година-две беше 90! Но признавам, че има доста странности, на инженеринга, да не казвам циркове, особено като гледам снимките...Също, не съм инженер (както и авторът на статията), но е очевидно, че трасе през града ще е много по-скъпо от трасе през полето. Това не оправдава възможни грешки, но Спас Спасов, в традиционния си стил, започва и завършва с внушенията и собствените си разбирания, защото е експерт по всичко. Само от любопитство - това анализ ли е или журналистика? Защото има прекалено малко капацитет по темата авторът за да ни интересува анализът и прекалено много внушения в статията, за да е журналистика.
  —цитат от коментар 5 на Милен Минчев


  Никой не спори, че реконструкцията на булеварда е полезна.

  Срава дума за цената.

  И се сравнява цена на материали и цена за извършване на някои частични дейности. Няма причина материалите да са по-скъпи за този булевард. Няма причина и поставянето на бетонен стълб да струва повече.

  А иначе километър път в града може да струва повече защото земята в града е по-скъпа. Да, ама в случая не става дума за цената на земята, а за цената на строителни материали и за цената на отделни строителни дейности.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 29. 29 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  До коментар [#26] от "дерибеев":

  Така се случва че минавам по 2-4 пъти на ден по него, често по цялото трасе. Карам в града по работа.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 30. 30 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2382 Неутрално

  Щом една дупка струва 42 млн., що един км булевард да не е 48млн.? А Инструмента гледа съсредоточено надолу.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 31. 31 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  "...но е очевидно, че трасе през града ще е много по-скъпо от трасе през полето. Това не оправдава възможни грешки, но Спас Спасов, в традиционния си стил, започва и завършва с внушенията...."
  До коментар [#5] от "Милен Минчев":

  Така е, но прави впечатление внушителната разлика. И един и същ продукт вложен в двата обекта е на цени различаващи се няколко пъти. Пазарна икономика е, то и цените на едни и същи неща по магазините се различават, но не е впечатляваща разликата. Очевидно инвеститорът не извършва прецизен контрол. Причините могат да си коренят в далавери и подкупи, но също и в некомпетентност, небрежност и нехайство на конкретни оторизирани лица. Тук най-важното е откъде са парите и кой ги дава. Ако са от хазната, на Варна кво да и пука? И на Боко не му пука, той ще кара джипката по булеварда, ще се фука и ще се хвали.

 32. 32 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#31] от "Judjuk":

  Аз от Спасов нищо не очаквам, но пак бях разочерован, ако трябва да перефразираме поговорката. Ако малко по-внимателно се погледне в цените, които е представил като съпоставка се вижда, че при повечето в включен монтажа в цената. Сега ако помислим малко логично, един монтаж къде се извършва по-лесно и по-евтино. На голя поляна или в широкия център на град?

 33. 33 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Весело

  Щеше да е по-евтино да се купят от общината и да се подарят на варналии сюрия малки любителски хеликоптери, да си пехвърчат през тясното място или да им се построи 3-4 километра метро.

  мурзилка
 34. 34 Профил на dohco
  dohco
  Рейтинг: 499 Весело

  Не че съм тръгнал да защитавам някой, ама пак се сравняват компютри с компоти...

  Най-добрите неща в живота идват безплатно...
 35. 35 Профил на today
  today
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Варна - морската столица на корупцията.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 36. 36 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#12] от "zz_s":

  И докато набереш скорост вече трябва да се приземяваш! Fkn Idiots!

 37. 37 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#32] от "encor3":

  Ако мислеше логично нямаше да се изсереш под статията.

 38. 38 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#27] от "Judjuk":

  Мхмммм!Толкова яко беше при Тошо, че от 74 година не можаха да построят Хемус. Едни 25 години.... няма 500 километра. Ама американците са виновни. Нали!?

 39. 39 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#9] от "Alex Ivanov":

  гебр измислиха кражбите

  ATX
 40. 40 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#25] от "zz_s":

  Айде бе портник опъни една линия кока и се успокой. Ходи да летиш.
  "Портних дава крилааа"😂 🤣

 41. 41 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 502 Неутрално

  разбира се, че е по-скъпо да се строи в града отколкото на полето. На 300-500 метра има мостове и кръгови кръстовища. Къде има такава магистрала?

  ATX
 42. 42 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Булевард "Васил Левски" не е нов булевард. В по- голямата си част следва изцяло контура на старото трасе и го повтаря без никакви допълнения.
  От кръстовището на булевард "8-ми Приморски полк" до стадион"Спартак" практически имаме реконструкция, а не строеж. Реконструкция без нови допълнителни съоръжения и промени, като изключим реорганизацията на кръстовището на ХЕИ и премахването на светофарните уредби. При това, новата настилка е с по- лошо качество от старата.
  Булевардът в новия си вид е красив, хваща окото, но ефективността му не е голяма. Практически не оказва влияние върху натовареността на трафика и не решава нито един проблем в тази насока. За такива огромни пари можеше да се свърши много по- полезна, макар и не толкова визуално ефектна работа.
  Ясно е, че са завлачени много пари, вложени са също достатъчно много. Една скъпа реклама.
  Горе някой беше написал, че сега от магистралата (вероятно "Хемус" има предвид) се стигало за 15 мин. до "Златни", което е глупост и примитивна лъжа. Освен, ако не се ползва хеликоптер.

 43. 43 Профил на neptun
  neptun
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Само да запитам в крайната цена включени ли са парите за обезщетение на имотите по трасето. Щото и там има злоупотреби и явни далавери, но все пак квадратен метър в града е 100 пъти по-скъп от нива!

 44. 44 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#37] от "blaserr93lrs2":

  Нещо конкретно имаш ли да кажеш по въпроса, щото не знам аз какво съм направил, но миризмата определено идва от теб тролче

 45. 45 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  Самата глупост, че наредиха кръгови на трите най-натоварени булеварда на града е абсурдна /да не изпозлвам много по-силни думи/! Трфика по всеки от тези булеварди е поне 3 пъти по-голям от този по Левски. Направиха тапи в града за следващите 100 години. Круговите трябваше да са на Левски!

 46. 46 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всичко във Варна се прави по Руски модел...

 47. 47 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Според варненския кмет Варна Иван Портних (ГЕРБ) цената на километър от бул. "Васил Левски" е висока заради мащабите на проекта и сложността на изпълнението му. По тази причина той сам го нарече "втори Аспарухов мост". "

  Вчера, мъжът на заместник министър-председателя Захариева каза, че "такива сложни проекти", само 5-6 проектантски бюра в България, са в състояние да ги "реализират" ("Сега не се казва - да скова кочина, а - да реализирам кочина" - Т. К., "Опасен чар")

 48. 48 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Трябва да спрете да се излагате с подобни анализи. За да откриете защо има разлика в цените ще трябва сами да проектирате и двата обекта. Това би ви отнело 1 или 2 години ако наемете архитект. Тогава може и да откриете всичко, но няма да сте щастливи. С подобни сметки за 2 часа ала бай ти ганя не става.

 49. 49 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Така е по Бетониморието.

  Някой с "спестил" един много важен "фактор" около който се върти всичко в района - ТИМ.

  Та да няма изненади по какви причини държавицата е превзета и огрухана, а имя доста "необяснимо богати" с яхти, апартаметни, возила и други "екстри"...

  ЗАКРИВАЙ!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 50. 50 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#42] от "Шоуто на щаба":

  Съвсем правилно. Проблемите с трафика във Варна са в други направления и тази златна отсечка не подобрава почти нищо. Просто свърза крайезерния път с района около стадион Спартак. В същото време, като че ли забави движението по Владислав и Сливница. Проблемът на Варна е, че има няколко входни отсечки, които се набиват в пренаселения център и там настава истинския ужас. Всяка улица е презастроена и по нея са паркирани десетки, стотици или хиляди коли. Всички се прескачат, защото просто мястото е малко и трудно се излиза. Задачата е да се изкарат колите от центъра. Но това е много трудно и скъпо. Освен това иска и много акъл... Всъщност, проблемите идват от дефицит на мозък. Останалото е следствие.

  Бивш tww09306483.
 51. 51 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Магистралите са път в полето.Карам много по испанските и с нищо не са по добри от българските.На ден може да се направят 10 пъти повече отколкото в града.И от там идва ниската цена.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 52. 52 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  По-скъп ли е километър булевард във Варна от километър магистралаВъв Варна отдавна всичко е по-скъпо. За сметка на това обаче е по-некачествено и обикновено не работи.
  —цитат от коментар 2 на koko65bg


  А Борисов и ГЕРБ изобщо не се облажват!

 53. 53 Профил на Василева
  Василева
  Рейтинг: 230 Неутрално

  [quote#49:"B52"]Така е по Бетониморието. Някой с "спестил" един много важен "фактор" около който се върти всичко в района - ТИМ.''

  Но на теб явно не ти е спестена нито една градска легенда :)
  И истинските варненци знаят, че точно този ''фактор'' няма нищо общо с изграждането на булеварда... Закривай!


 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Крадат, като за последно. Гешеееев!

 55. 55 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#51] от "Петър Петров":

  Хм-м-м-м... Пътищата в Испания са много по-напред от нашите. И в Испания не видях разбити магистрални отсечки, кати при нас. На някаква бензиностанция позяпах как ремонтират едно отклонение. Първото което ми се наби на очи е дебелината на асфалта. Сигурно е над два пъти по-дебел от нашия. Националите са много добри също. Да не споменвам, че на много места имаше пътища с две ленти в посока, които не се водят магистрала и са безплатни. Ако по някаква причина затворят национала, пускат безплатно движението по магистралата. Абе, много сериозна организация имат и много добро поддържане.

  Бивш tww09306483.
 56. 56 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#49] от "B52": "Така е по Бетониморието..."

  И винаги има някаква столична (не от морската) следа, особено когато става дума за милиони. Много милиони! Я Портних (родом от София), я Борисов, на 10 км от София, я арх. Захариев (омъжен за столичанка-министър).

 57. 57 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  До коментар [#27] от "Judjuk":Мхмммм!Толкова яко беше при Тошо, че от 74 година не можаха да построят Хемус. Едни 25 години.... няма 500 километра. Ама американците са виновни. Нали!?
  —цитат от коментар 38 на blaserr93lrs2


  Тошо каза: Туй дето сме го построили, вий не можете го боядиса!

 58. 58 Профил на fua07571515
  fua07571515
  Рейтинг: 319 Неутрално
 59. 59 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#44] от "encor3":

  Какво по-конкретно искаш бе хамалин. Спасов ти го е описал в редица статии подробно. Точно за като такива като теб с мозък като гола поляна където нищо не никне и не се хваща . И Тц. Определено не съм трол.

 60. 60 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  "Сега ако помислим малко логично, един монтаж къде се извършва по-лесно и по-евтино."
  До коментар [#32] от "encor3":

  Относително е. На мене ми изглежда, че в градски условия е по-лесно. Щото Хемус не върви по равна поляна. Пресича безброй баири, реки, дерета с тежки терени, гористи местности, големи наклони и изключително затруднен достъп. Как се мъкне бетонова греда по нагорнище и по крив път? А бетоновозите се пълнят на 1/3, за да не се изсипват. Ма що да се опитваме да оправдаем една далавера? Тя е изгодна само за участващите в нея.

 61. 61 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  Всичко във Варна се прави по Руски модел...
  —цитат от коментар 46 на Ivan Ivanov


  Путин знае ли?

 62. 62 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#59] от "blaserr93lrs2":

  Теб ако Спасов ти е пътеводна свтлина няма надежда за теб. Неговите статии винаги са едностранчиви и с изобилие от манипулирани "факти". Но това, кухо хейтърче , като теб няма как да го схване. За плювалници, без никакви конкретни знания е идеален признавам.

 63. 63 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#60] от "Judjuk":

  По принцип за магистралите се избират възможно най-леките терени, защото винаги има отчуждаване, но ти си говори :) Предполагам, че нивите за магистралите също струват, колкото терените до автогарата. Смешно е наистина.

 64. 64 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Варненският бетон съдържа стабилен процент фекална маса, а всеки знае старите керпичени къщи от едно време, че нямат мърдане.

 65. 65 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3961 Разстроено

  ".................струва на данъкоплатците около 38 млн. лв. на километър. .............................."

  Грабеж, който е гарантиран от ГЕРБ!!!!!

 66. 66 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#5] от "Милен Минчев":

  Всъщност е елементарен манипулатор. В случая за к'ев чеп е снимката на "липсващите" пешеходни преходи...Сигурно по-драматично звучене.
  Но е първият, който се рови в количествено-стойностните сметки. Затова днес ще спестя какво мисля за него. А ако направи връзката между Хидрострой и Пеевски дори ще го похваля. Дали ще му стиска...

 67. 67 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3961 Разстроено

  До коментар [#8] от "grem":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++
  Твърде вероятно!

 68. 68 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#62] от "encor3":

  Е,какво майка си търсиш под статия на Спасов?Кой е трол?В общината нямате ли истинска работа за вършене?Всичко е изнесено с факти и документи ама видиш ли Спасов манипулирал.Ами айде друм в пик,блиц и пръц където никой няма да те манипулира!

 69. 69 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 767 Весело

  До коментар [#68] от "blaserr93lrs2":

  Хаха. Ма той си мисли, че Пик мик и т.н си прокарват тъпотиите, а Дневник не. Честно, много ме забавляват рибоци, като теб. Пуска Спас кукичка и оня няма търпение да изгърми помията. Продължавай много е забавно.

 70. 70 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#42] от "Шоуто на щаба":

  Малко е прувеличил за 15 минути. Но малко. От крайезерния до светофара са 5-6 минути. след това са 8 минути до Дружба. И всичко това без да надхвърляш 60 км в час. Вероятно не си от Варна, иначе щеше да си забелязал, че трафика в центъра спадна. Например на светофара на ВИНСа, чакащите коли преди стигаха до Спортна зала, а сега на зелено минават всички. На запад от булеварда май не е голямо подобрението.
  Все пак си остава въпроса защо се направи булевард Левски, а не околовръстното. Има логични обяснения, които не са в полза на администрацията, но на Спас Спасов още не са му подсказали къде да натиска.

 71. 71 Профил на cew08382781
  cew08382781
  Рейтинг: 30 Неутрално

  До коментар [#13] от "DS":

  Мазохисти!

 72. 72 Профил на cew08382781
  cew08382781
  Рейтинг: 30 Неутрално

  До коментар [#13] от "DS":

  Мазохисти!

 73. 73 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар 57 от "Judjuk":
  Тошо каза: Туй дето сме го построили, вий не можете го боядиса!

  Да приема ли, че има някаква дегенеративна деградация в комунистическите кадри?
  Още преди промените се говореше, че построеното през 50-те и 60-те години бе с царските възпитаници (поколението от царско време). След това дойде поколението, родено след 1945г., на бай Тодар. А след 1989г. некадърните им и крадливи внуци и пазванти.

 74. 74 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#69] от "encor3":

  Е,пак питам!К'во майкината си търсиш в Дневник щом лъжат и манипулират!Каже бе трол!Кажи!Дай факти кое не е така във Варна!За стадион Варна и скритата приватизация на общински терени около вечното му строителство ли лъже Спас.Може би за скъсаната тръба изливаща "планктон".Манипулация е усвоените стотици милиони за ИГТ Варна и жалкия резултат?Златното почистване на града от фирмите на домусчиеви!
  Кажи бе трольо!

 75. 75 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Весело

  Ае да видим как ще краднат от пътища след 50 гдини Тогава вече сичките коли ще са на антигравитация и ще летят

  мурзилка
 76. 76 Профил на biz58591165
  biz58591165
  Рейтинг: 44 Неутрално

  Аз пък съм много доволен от булеварда. От магистралата до Златните е 15 минути - а преди година-две беше 90! Но признавам, че има доста странности, на инженеринга, да не казвам циркове, особено като гледам снимките...Също, не съм инженер (както и авторът на статията), но е очевидно, че трасе през града ще е много по-скъпо от трасе през полето. Това не оправдава възможни грешки, но Спас Спасов, в традиционния си стил, започва и завършва с внушенията и собствените си разбирания, защото е експерт по всичко. Само от любопитство - това анализ ли е или журналистика? Защото има прекалено малко капацитет по темата авторът за да ни интересува анализът и прекалено много внушения в статията, за да е журналистика.
  —цитат от коментар 5 на Милен Минчев


  Няма нужда да си инженер, за да сравниш цена на кубик бетон за магистрала и в града. Много е вероятно кубика бетон да се транспортира от по-близо в града, в сравнение с тоя на магистралата. Няма абсолютно никаква логика цена на кубик бетон с труда да е с такава голяма разлика, независимо къде се полага.
  Точно това е журналистика. Вероятно всеки има достъп до информацията, свързана с тия проекти. Вземаш и сравняваш. Това е работата на журналиста - да рови и да намира данни. Ти не си инженер, но си позволяваш да казваш, че в полето било по-лесно, отколкото в града. Хайде сега прецени дали е по-лесно да транспортираш работниците на 100км, да транспортираш материалите, машини по 10 тона и нагоре, понеже нищо от това не стои на полето. И да, има неща, които се по-лесни в полето, но има и обратното. И няма никаква логика да има такава разлика.

 77. 77 Профил на TheRedOne
  TheRedOne
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Варненската кметска администрация са царе на вземането на пари....Например в София синята зона е една. Във Варна синята зона е разделена на 10 подзони от по няколко улици и абонаментът/СМС за паркиране важи само за тези няколко улици. Например ако си в синя зона район Чаталджа и отидеш да паркираш в центъра, пак си плащаш....За сметка на това пък изпълненията на администрацията са над световно ниво.... Преди 2 седмици разчертаха нов район за синя зона.След това преди няколко дни асфалтираха върху боядисаното. Миналия ден пак чертаха отгоре върху асфалта.....
  —цитат от коментар 15 на mitko11


  Да вземеш да обясниш къде точно са тия 10 подзони, че почнах да се чудя във Варна ли живея или в Спасоград?

 78. 78 Профил на TheRedOne
  TheRedOne
  Рейтинг: 313 Неутрално

  [quote#76:"biz58591165"][/quote]

  То за теб сигурно няма нужда и да си лекар, за да поставиш диагноза, нали?
  А да си чувал, че се изграждат бетонови възли до мястото на потребление и така разходите за транспорт почват рязко да клонят към нула?
  Всъщност, Спасе, ти ли си бре? Някакви новини за бившия областен от обратната страна на Земята?

 79. 79 Профил на TheRedOne
  TheRedOne
  Рейтинг: 313 Неутрално

  До коментар [#44] от "encor3":Какво по-конкретно искаш бе хамалин. Спасов ти го е описал в редица статии подробно. Точно за като такива като теб с мозък като гола поляна където нищо не никне и не се хваща . И Тц. Определено не съм трол.
  —цитат от коментар 59 на blaserr93lrs2


  Ахаха, Спасе, ти си.

 80. 80 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  "По принцип за магистралите се избират възможно най-леките терени, защото винаги има отчуждаване...."
  До коментар [#63] от "encor3":

  Не се избират терените. Трасетата са стратегически. Само трябва пътя така да се нагоди към терена, че да се спазят нормите за скорост, наклон и радиус на завоите. И да са минимални разходите. Имам чувството, че се опитваш да ме надприказваш, от което няма смисъл

 81. 81 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  "Още преди промените се говореше, че построеното през 50-те и 60-те години бе с царските възпитаници (поколението от царско време). След това дойде поколението, родено след 1945г., на бай Тодар."
  До коментар [#73] от "historama":
  Построеното от царско време е незначителен дял. Почти нищо. В нашата област имаше само една тухларна, маган и друго не помня. Пътища нямаше никакви, само с влак се пътуваше. То и камиони нямаше, само вършачки с дизелов мотор. Мащабното строителство по време на социализма нямаше връзка с политиката. Просто имаше следвоенен напън за индустриализация, тук и в цяла Европа. След криминалния преход първо умря машиностроенето. После разтуриха ТКЗСТ-ата, за да връщат земята. И докато траеше галимацията земеделието хвърли топа. Напоителните канали и съоръжения изчезнаха, с тях и поливното земеделие, а в нашата климатична зона без вода реколта няма. Строителството не е основен отрасъл, спомагателен е, като няма стопански субекти, няма и строежи. Сега единствен Боко с джипката поддържа няколко обекта, вкл метрото, двата участъка от магистралката, обиколното на Габрово и тунелчето до Симитли. И въпросния булевард, една зала в Бургас, за друго не се сещам. Строежа на плажа не знам дали да го броя, щото е спрян.

 82. 82 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#79] от "TheRedOne":

  Твърдо нИе!Не е Спас!Да не го сънуваш?

 83. 83 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#79] от "TheRedOne":

  Твърдо нИе!Не е Спас!Да не го сънуваш?

 84. 84 Профил на димитър иванов
  димитър иванов
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#5] от "Милен Минчев":

  Да , съда разбра всичко , нека сега да влезе убития . Този отговор вашият е възможен само, ако сте на хранилка при кмета ,или сте част от държавната администрация. Логиката подсказва интерес, интереса пристрастия , пристрастията възнаграждения за лоялност,а те сумарно по веригата вдигат цената , на всеки километър+ разбира се и по високите обезщетения за частна собственост в рамките на трасето.

 85. 85 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#5] от "Милен Минчев":
  Абсолютно съм съгласен с думите Ви.
  Булевардът се чакаше от Варненци повече от 30 години. Варна, за разлика от останалите градове в България има много специфична и крайно неблагоприятна за строителство география. Това прави който и да е проект ужасно скъп, труден за реализация и пълен с неизвестни преди реалното започване на работа, дори и само поради фактът, че където и да копнеш в рамките и около града има голяма вероятност да попаднеш на археология. Отчуждаването на имоти в града е кауза пердута - варненци знаем колко иска всеки за квасратен метър от собствеността си. Отделно, сагата с безумният ПУП на града. Ако трябваше да се чака и да се угоди на всички - това щеше да стане за внуците ни, ако изобщо можеше да стане така. Понякога управлението изисква да направиш кавото е необходимо, за да стане един или друг проект. Факт е, че градът се отпуши и връзката между входът на града от запад с изходите към курортните комплекси и Дуранкулак стана в пъти по-бърза.
  За отношението на Спас към ГЕРБ всичко тук е казано отдавна и няма смисъл да се отегчаваме взаимно. Като мразиш някого, не можеш да го критикуваш градивно.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 86. 86 Профил на димитър иванов
  димитър иванов
  Рейтинг: 225 Разстроено

  До коментар [#81] от "Judjuk":

  Защо не се опитате да напишете ,как именно се създадоха ТКЗС-тата, колко народ изпотрепаха и колко вкараха по лагери и затвори и как най помиярската част от българският безимотник и безродник реализира кочината наречена НРБ,как имаше ТКЗС = 1.50 толкова получаваха в началото ,хората които трябваше да обработват собствените си земи ,за интересите на шайка тъмночервени неудачници и папагали , които сляпо следваха инструкциите на Москва ,като много често преиграваха , как на Нюрнберският процес ,бяха осъдени само 12 души за загиналите над 60 милиона във Втората световна война ,и как във НРБ с окръжно Номер -4 от 08.09. 1944, бяха избити с помощта на тричленките ,а по голямата част, без тях ,само са няколко дни над 23.000 души, "народни предатели" .И същите тези които и сега ни крадат са деца и внуци на ония ,които преди ни крадяха.

 87. 87 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  "Защо не се опитате да напишете ,как именно се създадоха ТКЗС-тата, колко народ изпотрепаха и колко вкараха по лагери и затвори ........как имаше ТКЗС = 1.50 толкова получаваха в началото ,хората които трябваше да обработват собствените си земи ,за интересите на шайка тъмночервени неудачници и папагали , които сляпо следваха инструкциите на Москва ,......, как на Нюрнберският процес ,бяха осъдени само 12 души......"
  До коментар [#86] от "димитър иванов":
  Човешкото същество умее да се нагажда и се стреми да се нагажда към конкретни условия и обстоятелства, да извърши и грях, за да получи келепир и прецака ближния. Следваха Москва тогава, сега следват Запада, ква е разликата? Глупаво е да се вторачиш в някаква група и да ги обявиш виновни за.... всичко. В края на ВСВ следващите една посока, трепаха тези които следваха друга посока. Партизаните от цяла Европа убиваха своите душмани и конкуренти на воля. Особено в държави като Югославия, Италия, Франция...... и тук разбира се. Забрави ги тези 12 души, то беше представление. По принцип в ТКЗС се влизаше доброволно с подадена молба. Имаше и натиск, даже и престъпления, но бяха малко. В затвор вкарваха за неплатени данъци и укрито зърно, щото беше военно положението. Да не си помислиш че искам да ти влияя, просто гледай на нещата обективно и само обективно, без идеологически страсти, щото животът продължава и събитията се повтарят. Кон с капаци отива право в пропастта.

 88. 88 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#55] от "Petleshev":

  Нещо си се объркал.Магистралата за андалусия е гола вода.Постоянно в ремонт и цялата е на вълни.А видя ли максималната скорост е 120 километра.И асфалта който слагат е много малко.Ясно е че си бил на почивка в Испания и всичко ти е изглеждало перфектно,ама не е баш така.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 89. 89 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#42] от "Литекс се преименува на ЦСКА минус София":

  Булеварда е най хубавото нещо ,което се случи на Варна от години , не е вярно ,че не се стига по бързо от Хемус до Златните ,живея в нея посока и трябва да кажа ,че за 9 до 15 мин се стига при нормално каране от Виница до изхода на Варна на Хемус ,а преди минавахме поне 10-12 светофара , което беше чудо и приказ ,понякога и по 2 часа чакане ,колко е крадено не е ясно , но булеварда е голяма работа и има огромно значение за улесняване на трафика във Варна .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK