ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

"Следващият"? - Валентин Златев предупреди политици, че ще ги съди за спекулации с името му

Валентин Златев

© Анелия Николова

Валентин ЗлатевПредседателят на Контролния съвет на "Лукойл-България" и дългогодишен генерален директор на компанията Валентин Златев предупреди политиците да не спекулират с името му, защото търпението му е изчерпано и ще последват съдебни дела.


В изявление до медиите Златев пише: "С ясното съзнание, че съм публична личност, често през годините съм подминавал с мълчаливо търпение многобройните злоупотреби с името ми. Смятам обаче, че към днешна дата всички граници на търпимост са преминати. Не знам за какво съм "следващият", но следващият ми ход е да защитя правата си по съдебен ред".


Златев не споменава имена, но с цитата за "следващият" препраща към интервю на лидера на НФСБ Валери Симеонов пред БНТ от преди два дни. В него Симеонов посочва поименно Златев като "следващият" в списъка му за "битката срещу олигархията".
От ГЕРБ също си послужиха с името на Златев на пресконференция вчера. В отговор на БСП, която поиска парламентът да разследва връзките на управляващите с бизнесмена Васил Божков, ГЕРБ даде извънреден брифинг и обяви, че ще подкрепи анкетна комисия, която да разследва целия преход, в т.ч. кредитните милионери и "кой създаде Валентин Златев, Васил Божков, Баневи и Бобокови". (И Божков, и Баневи, и Бобокови са обвиняеми за различни престъпления - бел. ред.). На същата пресконференция е съобщено за среща между Корнелия Нинова, Васил Божков и Валентин Златев без да се уточнява кога и къде се е състояла. Тезата на ГЕРБ е, че БСП е създала кредитните милионери и сега търси финансиране от тях, защото партията фалира.


Днес Златев заявява, че никога не е участвал в среща с Божков и Нинова. "Това са тотални глупости, които отказвам да коментирам", пише той. И добавя: "Във връзка с опитите на известни и неизвестни политици да бъда причислен към т. нар. "олигархия на прехода", заявявам, че в течение на 20 години съм бил мениджър на едни от най-успешните български предприятия, инвестирали над 3,6 милиарда долара в България. За този период те са внесли в хазната преки и косвени данъци за над 21 милиарда долара, разкрили са пряко или чрез свързани с тяхната дейност производства над 13 000 работни места и винаги са спазвали стриктно всички закони. Ако въпросните господа не могат да направят разлика между мениджър и собственик, ги съветвам да се обърнат към някой от многобройните високопрофесионални български юристи, които да им помогнат да разберат тази разлика".


Златев засяга и темата с призоваването му да се яви за разпит като свидетел по досъдебно производство на 22 юни, без да се знае кое е разследването. " По повод спекулациите относно предстоящите ми свидетелски показания, вярвам, че България е правова държава, член на Европейския съюз, и декларирам, че винаги съм спазвал нормите на закона", заявява той.


Изявлението на Златев идва на фона на създаването на "Държавна петролна компания" като пряк конкурент на "Лукойл" в данъчните складове и в търговията на дребно на горива и поредната проверка на Комисията за защита на конкуренцията на ценообразуването в сектора. Задържаният и по-късно уволнен заместник-министър на екологията Красимир Живков, разследван заедно с бизнесмените братя Бобокови за нарушения при оползотворяването на отпадъци, също се смята, че е близък до бившия генерален директор на "Лукойл България".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK