Опозицията в общинския съвет на София: Бавят предложенията ни с месеци

Председателят на общинския съвет Елен Герджиков (в средата), Калоян Паргов от БСП (вляво) и кметът Йорданка Фандъкова на първата сесия на този мандат.

© Юлия Лазарова

Председателят на общинския съвет Елен Герджиков (в средата), Калоян Паргов от БСП (вляво) и кметът Йорданка Фандъкова на първата сесия на този мандат.С месеци се бави разглеждането на доклади, внесени от опозицията в Столичния общински съвет, твърди Методи Лалов, председател на групата на "Демократична България". Управляващото общината мнозинство от ГЕРБ-СДС и "Патриоти за София" не желае да личи инициативност от наша страна, а и не иска да се променят стари практики, смята той.


На деветте сесии на СОС от началото на годината са разгледани общо 222 доклада, внесени от общински съветници. От тях пет са на "Демократична България", един на БСП и един на Борис Бонев (има три съвместни - от всички политически групи за мерките срещу последиците от карантината). Останалите са на управляващото мнозинство в съвета, на кмета Йорданка Фандъкова и на нейния екип, и на районни кметове, показа проверка на "Дневник".


На сесията, проведена на 28 май, от 27 точки в дневния ред е допусната само една с вносител от опозицията - на Борис Бонев. Тя не е по особено важен проблем на града - прецизира наименованията на две станции по третия метродиаметър.
"На 28 май разгледахме доклади, внесени на 21 май, а наши от януари и февруари още чакат", посочва Лалов.


Какъв е пътят на доклад, внесен в общинския съвет


Когато общински съветник внесе доклад в СОС, той се разпределя от председателя на съвета според поставения проблем към определена ресорна комисия. Нейният председател преценява дали конкретната тема има нужда от допълнително становище на експерти. Няма определен срок кога да се внесе даден доклад в дневния ред на заседание на комисията, но правилникът за работа на СОС, чл.76, ал.4, дава 2 месеца срок за изготвяне на поискано становище, уточниха от пресцентъра на съвета..


Всичките 14 постоянни комисии към СОС се ръководят от ГЕРБ-СДС или "Патриоти за София". Ако внесеният доклад е одобрен, той се насочва за внасяне за окончателно гласуване на сесия на СОС.


Борис Бонев е установил, че при внасяне на негови доклади, умишлено се искало непременно да има становище от администрацията на общината.


Администрацията, а не съветът ръководят общината, смята Бонев


"В тези становища по правило се казва "Това няма как да стане" или "Това не е добра идея". Въпреки че администрацията би трябвало да изпълнява решенията на общинския съвет, всъщност е обратното. Умишлено изцяло е сбъркан моделът кой да определя политиката в този град. Както правителството реално управлява парламента, така е и в Столичната община", твърди Бонев.


Мотаели доклади, защото са против стари практики за облагодетелстване


"Ние сме ощетявани с бюрократични пречки. Само на районните ни кметове минават докладите, но те са за дреболии. А предложението да се създаде работна група за дигитализацията се бави. Докладът за за промени в структурата на Столичния инспекторат - също, този за Центъра за градска мобилност или другият, който иска да спре безплатния бензин за общинските съветници в размер до 690 лева месечно - за тях започва мотаене", негодува Лалов.


Последното предложение е с вносители Владислав Панев и Иво Божков от "Демократична България" и независимият Борис Бонев. Те предлагат на съветниците да се придвижват с градски транспорт или велосипед. Този доклад е внесен за разглеждане, но все още не е влязъл в нито една комисия.


"Попитах защо се бави този доклад и ми казаха, че в него липсва оценка за въздействие, а тя е задължтелна, защото се отнася до промени в наредба. В случая вината е по-скоро наша (на вносителите) и съм планирал да я оправя до ден-два", обясни причината Бонев за "Дневник".


Друг доклад на Бонев отлежава от началото на март. С него той предлага петте общински дружества, управляващи пазарите в София, да се слеят в едно и по този начин сериозно да се свие броят на директорите и щатът на администрацията.


Доклад на БСП за сметосъбирането в София чака от декември


БСП има доклад, който е внесен още през декември. Социалистите предлагат изготвянето на финансов и икономически анализ на варианта общинска фирма да поеме сметосъбирането в София, вместо външни изпълнители.


"Като причина за забавянето на доклада обясниха, че трябвало да се съберат допълнителни становища, а извънредното положение пречело за това. Всъщност няма никакви разумни обяснения", убедена е Милка Христова от БСП.


Цялостни мерки за подобряване на достъпа до природен парк "Витоша" и управлението на общинската собственост в планината съдържа докладът на Тома Белев от "Демократична България". В него има и предложения и за автобусните линии до "Алеко" и "Златните мостове" да тръгват от едно място до НДК и др.


"Внесохме доклада на 3 февруари, не го гледаха, а пуснаха други предложения за пътя до Витоша, но на управляващите, макар те да бяха внесени месец по-късно", казва Белев.


Общината: Няма забавени доклади


"Няма забавени доклади, заявяват от дирекция "Секретариат на СОС". При постъпването всеки доклад се разпределя от председатела на СОС по ресорните комисии - минимум в една, в повечето случаи - в две или три, а понякога - във всички. По повечето внесени доклади са необходими становища на главния архитект на София, на ресорен зам.-кмет, на районен кмет и т.н. Такъв е случаят с предложението на Тома Белев за достъпа до Витоша. Правилникът за работа на СОС е спазен по отношение на всички документи без значение от вносителя им", убедени са в администрацията на съвета.


Според служителите проблемът със забавянето е възникнал поради неопитност на новите общински съветници. "Администрацията е на разположение, за да съдейства на съветниците да приведат документите, които внасят, в изисквания формат", изтъкват те.


Някои от най-дълго чакащите доклади са включени за следващата сесия


"Дневник" изпрати списък с конкретни доклади до администрацията на СОС. Пресцентърът предостави справка за докладите, които вносителите им смятат за забавени.


В началото на декември Милка Христова от БСП внася доклад за организиране на сметосъбирането в София от общинска фирма, а не от външни частни фирми. Той е включен в дневния ред на предстоящата сесия на СОС на 11 юни.


На 7 януари Веселин Калановски, "Демократична България", внася доклад за по-достойно възнаграждение на служителите в общинските театри. Бил е разгледан в комисията по бюджет и финанси и не е приет - това е причината да не се внася на сесия.


На 8 януари Грети Стефанова, "Демократична България", предлага споразумение между Столична община и "Топлофикация София" за отпадане на лихви за просрочие на детските градини. Докладът не е придвижен досега, защото не съдържал проект за решение.


На 12 януари Симеон Ставрев, "Демократична България", внася доклад за промяна в наредбата за получаване на преференциални карти за пътуване в градския транспорт на деца от София, които учат извън града. Докладът е върнат от комисията по местно самоуправление за изчистване на несъответствия със Закона за нормативните актове.


На 21 януари Методи Лалов предлага проект за изменение на наредбата за провеждане на обществени консултации на територията на Столична община. Докладът е върнат на вносителя от комисията по местно самоуправление за изчистване на несъответствия със Закона за нормативните актове.


На 3 февруари Тома Белев предлага мерки за подобряване на достъпа но парк "Витоша". Докладът му е забавен, защото е разгледан в комисията по устройство на територията и архитектура, която е поискала становища от главния архитект на София и от зам.-кмета по транспорт. Те са получени и ще бъде разгледан на следващо заседание на комисията.


През февруари Борис Бонев внася доклад за превръщането на площад "Св.Неделя" в пешеходна зона. Причината за забавянето е, че бил внесен отново с други съвносители и също е включен за разглеждане на сесията на СОС на 11 юни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK