Опозицията в общинския съвет на София: Бавят предложенията ни с месеци

Председателят на общинския съвет Елен Герджиков (в средата), Калоян Паргов от БСП (вляво) и кметът Йорданка Фандъкова на първата сесия на този мандат.

© Юлия Лазарова

Председателят на общинския съвет Елен Герджиков (в средата), Калоян Паргов от БСП (вляво) и кметът Йорданка Фандъкова на първата сесия на този мандат.С месеци се бави разглеждането на доклади, внесени от опозицията в Столичния общински съвет, твърди Методи Лалов, председател на групата на "Демократична България". Управляващото общината мнозинство от ГЕРБ-СДС и "Патриоти за София" не желае да личи инициативност от наша страна, а и не иска да се променят стари практики, смята той.


На деветте сесии на СОС от началото на годината са разгледани общо 222 доклада, внесени от общински съветници. От тях пет са на "Демократична България", един на БСП и един на Борис Бонев (има три съвместни - от всички политически групи за мерките срещу последиците от карантината). Останалите са на управляващото мнозинство в съвета, на кмета Йорданка Фандъкова и на нейния екип, и на районни кметове, показа проверка на "Дневник".


На сесията, проведена на 28 май, от 27 точки в дневния ред е допусната само една с вносител от опозицията - на Борис Бонев. Тя не е по особено важен проблем на града - прецизира наименованията на две станции по третия метродиаметър.
"На 28 май разгледахме доклади, внесени на 21 май, а наши от януари и февруари още чакат", посочва Лалов.


Какъв е пътят на доклад, внесен в общинския съвет


Когато общински съветник внесе доклад в СОС, той се разпределя от председателя на съвета според поставения проблем към определена ресорна комисия. Нейният председател преценява дали конкретната тема има нужда от допълнително становище на експерти. Няма определен срок кога да се внесе даден доклад в дневния ред на заседание на комисията, но правилникът за работа на СОС, чл.76, ал.4, дава 2 месеца срок за изготвяне на поискано становище, уточниха от пресцентъра на съвета..


Всичките 14 постоянни комисии към СОС се ръководят от ГЕРБ-СДС или "Патриоти за София". Ако внесеният доклад е одобрен, той се насочва за внасяне за окончателно гласуване на сесия на СОС.


Борис Бонев е установил, че при внасяне на негови доклади, умишлено се искало непременно да има становище от администрацията на общината.


Администрацията, а не съветът ръководят общината, смята Бонев


"В тези становища по правило се казва "Това няма как да стане" или "Това не е добра идея". Въпреки че администрацията би трябвало да изпълнява решенията на общинския съвет, всъщност е обратното. Умишлено изцяло е сбъркан моделът кой да определя политиката в този град. Както правителството реално управлява парламента, така е и в Столичната община", твърди Бонев.


Мотаели доклади, защото са против стари практики за облагодетелстване


"Ние сме ощетявани с бюрократични пречки. Само на районните ни кметове минават докладите, но те са за дреболии. А предложението да се създаде работна група за дигитализацията се бави. Докладът за за промени в структурата на Столичния инспекторат - също, този за Центъра за градска мобилност или другият, който иска да спре безплатния бензин за общинските съветници в размер до 690 лева месечно - за тях започва мотаене", негодува Лалов.


Последното предложение е с вносители Владислав Панев и Иво Божков от "Демократична България" и независимият Борис Бонев. Те предлагат на съветниците да се придвижват с градски транспорт или велосипед. Този доклад е внесен за разглеждане, но все още не е влязъл в нито една комисия.


"Попитах защо се бави този доклад и ми казаха, че в него липсва оценка за въздействие, а тя е задължтелна, защото се отнася до промени в наредба. В случая вината е по-скоро наша (на вносителите) и съм планирал да я оправя до ден-два", обясни причината Бонев за "Дневник".


Друг доклад на Бонев отлежава от началото на март. С него той предлага петте общински дружества, управляващи пазарите в София, да се слеят в едно и по този начин сериозно да се свие броят на директорите и щатът на администрацията.


Доклад на БСП за сметосъбирането в София чака от декември


БСП има доклад, който е внесен още през декември. Социалистите предлагат изготвянето на финансов и икономически анализ на варианта общинска фирма да поеме сметосъбирането в София, вместо външни изпълнители.


"Като причина за забавянето на доклада обясниха, че трябвало да се съберат допълнителни становища, а извънредното положение пречело за това. Всъщност няма никакви разумни обяснения", убедена е Милка Христова от БСП.


Цялостни мерки за подобряване на достъпа до природен парк "Витоша" и управлението на общинската собственост в планината съдържа докладът на Тома Белев от "Демократична България". В него има и предложения и за автобусните линии до "Алеко" и "Златните мостове" да тръгват от едно място до НДК и др.


"Внесохме доклада на 3 февруари, не го гледаха, а пуснаха други предложения за пътя до Витоша, но на управляващите, макар те да бяха внесени месец по-късно", казва Белев.


Общината: Няма забавени доклади


"Няма забавени доклади, заявяват от дирекция "Секретариат на СОС". При постъпването всеки доклад се разпределя от председатела на СОС по ресорните комисии - минимум в една, в повечето случаи - в две или три, а понякога - във всички. По повечето внесени доклади са необходими становища на главния архитект на София, на ресорен зам.-кмет, на районен кмет и т.н. Такъв е случаят с предложението на Тома Белев за достъпа до Витоша. Правилникът за работа на СОС е спазен по отношение на всички документи без значение от вносителя им", убедени са в администрацията на съвета.


Според служителите проблемът със забавянето е възникнал поради неопитност на новите общински съветници. "Администрацията е на разположение, за да съдейства на съветниците да приведат документите, които внасят, в изисквания формат", изтъкват те.


Някои от най-дълго чакащите доклади са включени за следващата сесия


"Дневник" изпрати списък с конкретни доклади до администрацията на СОС. Пресцентърът предостави справка за докладите, които вносителите им смятат за забавени.


В началото на декември Милка Христова от БСП внася доклад за организиране на сметосъбирането в София от общинска фирма, а не от външни частни фирми. Той е включен в дневния ред на предстоящата сесия на СОС на 11 юни.


На 7 януари Веселин Калановски, "Демократична България", внася доклад за по-достойно възнаграждение на служителите в общинските театри. Бил е разгледан в комисията по бюджет и финанси и не е приет - това е причината да не се внася на сесия.


На 8 януари Грети Стефанова, "Демократична България", предлага споразумение между Столична община и "Топлофикация София" за отпадане на лихви за просрочие на детските градини. Докладът не е придвижен досега, защото не съдържал проект за решение.


На 12 януари Симеон Ставрев, "Демократична България", внася доклад за промяна в наредбата за получаване на преференциални карти за пътуване в градския транспорт на деца от София, които учат извън града. Докладът е върнат от комисията по местно самоуправление за изчистване на несъответствия със Закона за нормативните актове.


На 21 януари Методи Лалов предлага проект за изменение на наредбата за провеждане на обществени консултации на територията на Столична община. Докладът е върнат на вносителя от комисията по местно самоуправление за изчистване на несъответствия със Закона за нормативните актове.


На 3 февруари Тома Белев предлага мерки за подобряване на достъпа но парк "Витоша". Докладът му е забавен, защото е разгледан в комисията по устройство на територията и архитектура, която е поискала становища от главния архитект на София и от зам.-кмета по транспорт. Те са получени и ще бъде разгледан на следващо заседание на комисията.


През февруари Борис Бонев внася доклад за превръщането на площад "Св.Неделя" в пешеходна зона. Причината за забавянето е, че бил внесен отново с други съвносители и също е включен за разглеждане на сесията на СОС на 11 юни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 364 Неутрално

  "С месеци се бави разглеждането на доклади, внесени от опозицията..."

  уелкъм то дъ клъб. следващия тираж, опитайте да сте мнозинство

 2. 2 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2392 Неутрално

  Естествено. Вие друго ли очаквахте? Щом не сте кооперативни и не викате "да се прайм, че няма корупция и всичко ще е наред", какви проекти чакате.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 3. 3
  karabastun
  Рейтинг: 8939 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 4. 4 Профил на Solomon Bandaranaika
  Solomon Bandaranaika
  Рейтинг: 0 Разстроено

  Предполагам, че бавят предложенията на конструктивната и градивна опозиция от ДеБъ!?

  Опростачвай и владей!
 5. 5 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2399 Неутрално

  С толкова съветници - толкова. Истинско чудо е, че изобщо ги разглеждат. Ако искате повече, спечелете повече на изборите след 4г. А да изкарвате Бонев опозиция е голям майтап.

 6. 6 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2983 Неутрално

  До коментар [#1] от "lpi31580057":

  Доста безсърдечно, но вярно.
  Ако ДБ е мнозинство, дали няма да бавят докладите на опозицията? Ще ги бавят, разбира се, иначе как да си изпълняват своята програма.
  Затова на избори се гони победа.

 7. 7 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 364 Неутрално

  До коментар [#1] от "lpi31580057":Доста безсърдечно,...
  —цитат от коментар 6 на boevbisser


  ами...., не остана сърце да жали

 8. 8 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Пише "ГЕРБ чета "корупция". Иди го разбери.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 102 Весело

  Докато Дана е кметица, така ще бъде. За следващ кмет предлагам Шишо бакшишо.

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 16. 16 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1237 Весело

  Не е хубаво това, не е европейско.
  Ако ДеБъ имаха мнозинство, нямаше въобще да бавят, а щяха даже първо да разглеждат предложенията на опозицията, а собствените - когато им дойде времето.
  Г-н Методи Лалов лично ще гарантира това.
  Нали?

  Знанието е сила, информацията - власт
 17. 17 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 82 Неутрално

  Айде сега, ще си чакате да видите какво е. Разрешително за един канал го чакам година!

 18. 18 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  София е едно голямо виме за мафията.

 19. 19 Профил на Plamen Petkov
  Plamen Petkov
  Рейтинг: 11 Неутрално

  От години подавам сигнали до район Триадица-СО,както и до СОС и СО, представям документи,искам проверки и отговори на въпроси свързани със социалните дейности в Столична община и по-специално с зам.кмета Албена Атанасова и нейната секретарка Галя Георгиева?!Оказва се,че една секретарка може да уреди договор за безвъзмездно ползване на 400 кв.м. общинска сграда за 10 години,там да уреди бизнес на майка си,на сестра си, на продуцента си,на жената на продуцента,който е продуцент и на Албена Атанасова/кмет и секретарка пеят заедно в дует/,да издават дискове с песните си с пари по проект от Министерството на културата,да фалшифицира подпис за авторски права,да пишат проекти/и да ги печелят/за стотици хиляди левове и то в рамките на няма и две години,да си строят незаконно звукозаписно студио в общинската собственост,да преотдават залите под наем т.е. да въртят частен бизнес със съдействието на зсм.кмета Атанасова и да няма реакция от администрацията,от кмета Фандъкова,от опозицията в СОС?Общински съветник ми каза,че никой не иска да пипа социалните дейности,защото темата е много деликатна!?Е,да ги оставим да точат социалните фондове,а после и да се оплакват,че парите са им малко за всички "добрини",които искат и могат да направят-но за себе си !?

 20. 20 Профил на SV
  SV
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#19] от "Plamen Petkov":

  Пишете ни на [email protected] - да видим за какво става дума

 21. 21 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 599 Неутрално

  От проста даскалка, кукла на конци на един мутрофон, в компанията на други кадри от партията на суджуците и апартаментите не може да се очаква нещо адекватно. На следващите избори и другата половина от районните кметове ще бъдат сменени и фъстъчка най-накрая ще си ходи на село, където принадлежи. Единствено районния кмет на Филиповци ще е от герп.

 22. 22 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1579 Весело

  То пък едни "предложения"...!!!

 23. 23 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Държавата е превзета. Няма спасение..

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3529 Любопитно

  " БСП има доклад, който е внесен още през декември. Социалистите предлагат изготвянето на финансов и икономически анализ на варианта общинска фирма да поеме сметосъбирането в София, вместо външни изпълнители.,"

  И Домусчиев, и вълка - съдружникът на почетния, са в този бизнес, от който печелят милиони ! Това ако стане, дотук с лесните пари за подобни типове.......

 26. 26 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 568 Неутрално

  То пък едни "предложения"...!!!
  —цитат от коментар 22 на selqnin


  Предложенията на нашите хора са предимно да се раздават пари, доста разочароващо.

 27. 27 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#1] от "lpi31580057":Доста безсърдечно, но вярно.Ако ДБ е мнозинство, дали няма да бавят докладите на опозицията? Ще ги бавят, разбира се, иначе как да си изпълняват своята програма.Затова на избори се гони победа.
  —цитат от коментар 6 на boevbisser


  Разгледахте ли предложенията на ДБ, аз съм симпатизант, но за мен тези предложения не заслужават въобще да се разглеждат.

 28. 28 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Те предлагат на съветниците да се придвижват с градски транспорт или велосипед.
  ______________________
  Аз като гледам сега общинарите са направили окупация на Московска като Британското посолство с колите си , добра идея е да яхнат колелата особено кака Данче!
  Ако освободят 50 паркоместа за синя зона, това са много пари поне могат да хранят 50-100 чистачки или 10 шефа на общински дружества!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3428 Неутрално

  Горките ! :)
  —цитат от коментар 3 на karabastun


  От София ли си?
  За твоето удобство става дума бе главчо!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  До коментар [#16] от "pag":

  Съдиш по себе си. Не всички са тикви , има и хора на територията на шишковците

 31. 31 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2481 Неутрално

  ДБ призоваха да се гласува за кандидат на БКП.

 32. 32 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2325 Весело

  [quote#29:"Храбър"][/quote]

  Абе ти представяш ли си "любовта" народна как ще повлияе на тези от общината които са по разпознаваеми и ги дават по телевизията?
  Вместо да ги пази НСО с бронирани автомобили , Иво Божков иска да ги пусне сред недружелюбните данъкоплатци на една ръка разстояние!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 33. 33 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  До коментар [#4] от "Solomon Sigonalapa":

  Добро утро тролчо. От 5 и 20 сме почнали с надницата днес? Поздравления! Дерзай.

 34. 34 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2983 Весело

  До коментар [#27] от "foxa5":

  Предложенията са смислени, но опозицията е като кибик на табла - има право два пъти да подскаже и веднъж да мести. Повече- като спечелят изборите.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Бонев не е опозиция - той е от "Спаси Герб" !!!!

 37. 37 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 496 Любопитно

  "който иска да спре безплатния бензин за общинските съветници в размер до 690 лева месечно "

  При 3лв. литър бензин това са 230 литра месечно.

  "Столичният общински съвет се състои от 61 общински съветници, избрани пряко от населението на Столична община." сайт на СО

  =42,090 лв.мес./505,080 лв. год.

  "Столичният общински съвет провежда редовни заседания всеки втори и четвърти четвъртък от месеца от 10:00 до 14:00 часа. Заседанията на съвета са открити."

  Някой може ли да ми обясни на тия за какво им е толкова бензин? Щото в засълженията им не пише, че трябва да обикалят цялата община.

 38. 38 Профил на Dimitar
  Dimitar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Повечето предложения на опозицията (твърде общо понятие в случая) са напълно смислени, но абсолютно неизгодни за гербавите.

  Някой от тях да се качи на колело или трамвай - страхът им няма да позволи това. По-добре със служебна кола и охрана и цирка да си продължава...

 39. 39 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  Онова хлапе можеше да вкара доста повече в СОС, или да се коалира с ДБ, но не можа да си надмогне егото и социалната суета. Сега ще теглите!
  До пълното обединение на дясно и център ще кадрувст ГЕРБ!

 40. 40 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 273 Любопитно

  До коментар [#16] от "pag":

  Стига шикалкави с (без)умни внушения, има входяща дата, толкова ли е трудно да се разглеждат хронологично?

 41. 41 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 273 Любопитно

  До коментар [#31] от "anonim440":

  Дебела лъжа, произведена от шишковците, айде малко по-сериозно!

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8282 Неутрално

  Бавят ги, а после Фандъкова ги представя за свои.

 43. 43 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 2764 Неутрално

  "С месеци се бави разглеждането на доклади, внесени от опозицията в Столичния общински съвет"

  Ще дойде време да се търси отговорност

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK