Захариева потвърди в парламента, че мониторингът от ЕС не е прекратен

Захариева потвърди в парламента, че мониторингът от ЕС не е прекратен

© Велко АнгеловНаистина Европейската комисия трябва да приключи процедурата и да вземе формално решение." С тези думи министърът на външните работи и ресорен вицепремиер за съдебната реформа Екатерина Захариева потвърди в парламента, че все още не е прекратено действието на т.нар. мониторинг, който Брюксел въведе преди приемането на България в ЕС.


В края на май управляващите се оплетоха в обясненията дали все още има Механизъм за сътрудничество и проверка, като Захариева избягваше пряк отговор и обвини администрацията в Брюксел, че "очевидно, някой е направи copy-paste от доклад от миналата година". Правосъдният министър Данаил Кирилов нападна медии, включително "Дневник", че направили "извратено тълкуване на съобщението" в същия разговор в БНТ, в който всъщност каза: "От три финални заключителни факта два са осъществени, третият - поради промяната на Европейската комисия, остана да се приключва."


"Предполагам, че фактът, че периодът съвпадна с началото на новата Европейска комисия, след което настъпи ситуацията с пандемията, забавиха формалното взимане на решение", заяви днес в парламентарен контрол Екатерина Захариева. "Де факто ние нямаме механизъм. Нямаме мисии, нямаме доклади - устни или писмени, ние не изпращаме информация. Комисията отново ни увери, че не планира никакъв доклад по този механизъм", обясни тя.
Думите ѝ бяха в отговор на питания на опозиционните депутати от БСП Крум Зарков, Александър Паунов и Георги Янчев за изясняване какво точно става с мониторинга от Европейската комисия и какво прави правителството за ускоряване на съдебната реформа и борбата с корупцията по високите етажи, за да бъде прекратен той.


"Въпросът ми е реакция срещу практиката на това правителство да се хвали с нещо, което не е свършило", каза депутатът Георги Гьоков. "Съгласни ли сте с мотивите на ЕК, че не са налице нужните резултати за сваляне на мониторинга, и какви действия ще предприемете за предотвратяване опасността мониторинга не само да не го прекрати, но и да излезе с негативен доклад по механизма", допълни той.


Крум Зарков каза по същата тема, че са поискали изясняване на положението и разговор защо продължават да идват негативни сигнали от евроинституциите. "Беше ни отвърнато с обвинения в разпространение на фалшиви новини и неразбиране, а към мен лично се обърна председателката на ГЕРБ и ми бе препоръчано да чета повече. Аз реших да четем заедно какво пише в документите на Европейския съюз."


Зарков пита преди това защо още не е формиран националният механизъм за мониторинг на борбата с корупцията и съдебната реформа, който би трябвало да започне да действа веднага след като Еврокомисията отмени решението си за механизма от края на 2006 г.


Вицепремиерът отвърна, че гражданският сектор се оказал неподготвен заради кризата около коронавируса да излъчи свои представители в Гражданския съвет към Координационния съвет за механизма. Според нея дори при удължен срок твърде малко представители на граждански организации, специализирани в съдебна реформа, са подали заявление. "За тази цел, предполагам, министър Кирилов удължи процедурата с нов 60-дневен срок."


"Всичко това беше опорочено с абсолютно неразбираемо действие на правосъдния министър", отвърна в реплика Зарков. "Той просто отмени един от резултатите, без да дава обяснения защо, защо точно този резултат, защо точно тази организация, какво не му харесва... Обяснението, че кандидатствали само две организации, не е достатъчно, защото по други категории се е случила същата ситуация, но това не е предизвикало реакция на министъра. Какъв е този жребий - докато се появи този, който ни харесва ли?"


Той поиска министър Захариева да обясни застава ли зад позицията на Данаил Кирилов като негов ресорен вицепремиер, не смята ли, че цялата инициатива бе опорочена. Зарков напомни, че ролята на Гражданския съвет е много важна, защото останалите участници в Координационния съвет са всъщност от същите институции, които той би трябвало да оценява.


Захариева каза, че това не е питане, и не отговори дали подкрепя решението на Кирилов.


В началото на месеца правосъдният министър анулира резултата от жребий, с който за представител на гражданския сектор бе определен Българският институт за правни инициативи (БИПИ). Биляна Гяурова-Вегертседер, директор на БИПИ, обясни, че от самото начало имат своите несъгласия с цялата инициатива


Още в хода на изработването на постановлението на МС през 2019 г от БИПИ са предоставили две становища и аргументирали, че няма належаща необходимост от такъв пореден съвет, при положение че съществуват консултативни органи с почти идентични функции, а и изречението от ноемврийския доклад от 2018 г. на мониторинговия доклад на ЕК ясно сочи, че прозрачното докладване трябва да е съчетано с обществен и граждански контрол. Отделно от това от БИПИ са посочили, че отчитането на работата трябва да става по конкретни показатели като защита на независимостта на съдебната власт, ефективна борба с корупцията на всички нива и с организираната престъпност. Такива липсват в постановлението на МС, отбелязва Биляна Гяурова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK