Тезата на прокуратурата по делото ЕВН се разпадна окончателно

Тезата на прокуратурата по делото ЕВН се разпадна окончателно

© Анелия НиколоваКонструкцията на обвинението за нанесени вреди на държавата при приватизацията на нейния дял от електроразпределителното дружество EVN (ЕВН) се разпадна окончателно. Така може да бъде обобщено поредното заседание в Специализирания наказателен съд по т.нар. дело ЕВН, което се състоя в петък (12 юни).


Прокурорското обвинение е изградено на тезата, че в резултат на продажбата на акциите на "ЕВН Електроразпределение България" АД през 2011 г. на държавата е нанесена вреда, защото акциите са продадени на цена 1682 лева за акция. Според обвинението към онзи момент това е било под справедливата им пазарна цена (СПЦ) от 1777,48 лева за една акция. За определяне на така наречената справедлива цена прокуратурата се позоваваше на финансова експертиза, изготвена от независимите експерти Маргарита Попова, Симеон Ананиев и Орлин Колев. В петък те отново се явиха пред съда по възложена уточняваща експертиза.


След предишното изслушване на възложената експертиза се наложиха допълнителни уточнения и корекции и бяха поставени допълнителни задачи по нея. Съдът възложи на експертите да направят изчисления с различни изходни допускания. В петък експертите представиха различни варианти за изчисляване на оценка на акциите на ЕВН, като посочиха, че при финансовите оценки не може да има един верен вариант, а оценката винаги варира в диапазон. Според тях за нормален от експертна гледна точка се приема диапазон от 20%.
Нещо повече - според един от вариантите на изслушаната в петък експертиза, която конкретизира първоначалното заключение, на което се базира и обвинението, за справедлива пазарна цена на една акция на ЕВН е посочена цена от 1610,19 лева за акция. Така основното твърдение за потенциално нанесена вреда се разпада, защото дори и според експертите на обвинението реализираната продажна цена от 1682 лева за една акция е по-висока от оценката (1610,19 лева за една акция).


Дори и да беше обратното, според защитата тезата за вреда при борсов търг е абсурдна, защото акциите не са продадени по оценка, а на търг на борсата, където цената се определя от търсенето и предлагането, а не от независим оценител. Оценката е използвана само за да се определи минималната цена на търга, над която нагоре да се състои наддаването. Освен това, както и експертите посочиха, оценката винаги варира в допустим интервал и не може да бъде база за обвинение за криминално престъпление.


На заседанието в петък прокуратурата се противопостави на изслушването и приемането на допълнителната експертиза, възложена от нея на тези експерти, но съдът я допусна и прие.


Делото продължава с изслушване на последни свидетели след седмица.


Поредното заседание по делото ЕВН съвпада с най-обсъжданата през последните дни тема не само във финансовите среди - процедурата по увеличаване на капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ). В увеличението на капитала на частната банка държавата записа акции за 140 млн. лева по цена от 5 лева за акция. В същото време борсовата (пазарна) цена на акциите е около 3 лева за акция. Тоест държавата плаща 67% над пазарната цена за една акция. Това означава около 56 млн. лева повече - разликата до пазарната цена на акциите. ПИБ е публично дружество и акциите на банката имат установена пазарна стойност, т.е. - ако се сравнява с делото ЕВН - по този казус прокуратурата наистина може да претендира вреди.


Делото ЕВН започна в началото на март 2019 г. Процесът придоби по-широка известност като "делото срещу Иво Прокопиев, Симеон Дянков и Трайчо Трайков" (трима от шестима обвиняеми) и пакетирането му по този начин беше сред първите сигнали, че това не е типично разследване, а процес за медийна употреба, за тормоз и назидание. Имената на тези трима обвиняеми, от които единият (Иво Прокопиев) е и съиздател на "Дневник" и "Капитал", които пишат критично за всички управления и всички главни прокурори, са достатъчна причина за засилен медиен интерес, тв камери и първи страници. Детайлите за това как обвинението се разпада в съдебна зала нямат значение, важно е да остане внушението, че нещо лошо се е случило при продажбата на миноритарния държавен дял в дружеството "ЕВН Електроразпределение България" АД преди 9 години без значение какъв ще бъде е изходът от делото. (Повече за него - тук)


* В текста са коригирани числата за покупката на акции на ПИБ, след като беше съобщено, че правителството е купило акции за 140, а не за 200 млн. лева.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  Обвиняемите "отъркаляни" публично в перушина и катран!
  Така наречената "прокуратура" некомпетентна и смешна!
  Отговорни?
  Санкционирани?

 2. 2 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  Има ли по-тъпо парче от Гешев в тази държава?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3168 Весело

  ........важно е да остане внушението, че нещо лошо се е случило при продажбата на миноритарния държавен дял в дружеството "ЕВН -Електроразпределение България" АД преди 9 години без значение какъв ще бъде е изходът от делото. (Повече за него - тук)Това го е разбрала Беновска и внушението си се върти като реклама в нейната кабеларка.

 4. 4 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Некадърници и мошеници - такива са в бг прокуратура!Начело с баш каскетаджията!

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1998 Неутрално

  Обвиняемите "отъркаляни" публично в перушина и катран!Така наречената "прокуратура" некомпетентна и смешна!Отговорни?Санкционирани?
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  Ако се краде по-малко акциите ще им се вдигнат!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  Измислени обвинения обикновено завършват така.

  SHADOWS of SOFIA
 7. 7 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Каскет-турата няма ли да се заеме с прясното престъпление на управляващата шайка с акциите на ПИБ? Не й трябват много експертизи за доказване на неизгодната сделка с изхарчването на нашите пари за покупка на цена двойна над пазарната. Каскета, пак ли ще стоиш с широко затворени очи? Или ще гониш кокошкарите из селата?

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 8. 8 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  Хм-м-м-м-м...! Прокуратурата повдигнала обвинение, че акции били продадени по-евтино отколкото трябвало? Добре. Какво ще прави сега прокуратурата със скъпите акции на една банка? Държавата ги купи съвсем официално два пъти по-скъпо. Ще има ли обвинения?

  Бивш tww09306483.
 9. 9 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2113 Неутрално


  Обвинението на прокуратурата както обикновено не издържа и това се знаеше предварително . Номерът на каскета и шайката е да се вдигне пушилка за да се отклони вниманието от ритниците и шамарите на Божков . Ако прокуратурата е била заинтересувана от приватизацията въобще, то тя е имала десетки години на разположение и е могла да се самосезира за всяка приватизационна сделка, а не да чака да изтекат всички възможни срокове за давност .
  Абе, ще се вдигне пушилка, ще се поодрънкват кокалите на Костов и накрая каскета ще ме хване за 21-вия пръст .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 10. 10 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 64 Неутрално

  Некадърници и мошеници - такива са в бг прокуратура!Начело с баш каскетаджията!
  —цитат от коментар 4 на Капабланка


  Изобщо не са некадърници. Много добре изпълняват спуснатите им поръчки. Затова след поредния провал не носят отговорност. Няма да изброявам колко дела се сринаха с гръм и трясък. Гешев? Просто е следващият главен изпълнител.

  Воним на блато!

  без подпис!
 11. 11 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  Има ли по-тъпо парче от Гешев в тази държава?
  —цитат от коментар 2 на Свинчуга


  Медийното правосъдие е за пред матряла.После в съда отпада но на тормозените им остава чернилката. Вероятно и това да била идеята.

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  Некадърници и мошеници - такива са в бг прокуратура!Начело с баш каскетаджията!
  —цитат от коментар 4 на Капабланка  Просто са слуги на сарайте и библиотечния, или АДВОКАТИ НА МАФИЯТА, ако това повече ти харесва .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3484 Неутрално

  Тоест делото приключи?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 21 Неутрално

  Има ли по-тъпо парче от Гешев в тази държава?
  —цитат от коментар 2 на Свинчуга


  Гледам Цацаров, гледам Гешев Каскета. Ми то еднакви като овцата Доли да е'а. И двамата са с акъл на овце.

 15. 15 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 605 Весело

  ......държавата плаща 67% над пазарната цена за една акция или около 80 млн. лева повече - разликата до пазарната цена на акциите. .... за ПИБ говорим, не за ЕВН.
  Хайде сега разбирачите от прокуратурата да заведат едно хуубаво дело срещу министерския съвет на Бг, да покажат КОЙ определи цената и поръси златен дъжд над Цеко.
  Каква ирония на съдбата - опитите им да омаскарят едни хора за сделка през борсата , съвпадат удивително с опитите на МС да запуши дупки в банка на близки олигарси пак през борсата. Само, че маржът е несравним.
  Аре Гешев, самосезирай се и приложи знанията на подопечните ти кьм случая ПИБ!

 16. 16 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  Тоест делото приключи?
  —цитат от коментар 13 на дерибеев


  А дали е трябвало да започва?

  SHADOWS of SOFIA
 17. 17 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  Има ли по-тъпо парче от Гешев в тази държава?
  —цитат от коментар 2 на Свинчуга  Има, има, ама от герболяка ни убеждават, че е завъшил гимназия със златен медал и, че след Магнаурската школа бил защитил докторат, вероятно на тема : « Творчеството на Карл Май и неговото произведение « Винету « « .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  Да е опитвш да докажеш, че акции пуснати през борсата са продадени на неспрведлива цена е все едно да чакаш слънцето да узгрее от запад.
  Ама когатоти е наредено от КОЙто трябва - изпълняваш.

 19. 19 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Ех, радост е нашата прокуратура, особено най-главният прокурор.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 20. 20 Профил на sme6ko
  sme6ko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  да видим каква ще е справедливата пазарна цена по придобитите от държавата акции от ПИБ днес към момента в който прокуратурата се захване с това

 21. 21 Профил на ГЛАСУВАЙ        НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕРБ
  ГЛАСУВАЙ НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕРБ
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  АХАХАХАХАХАХ

  нищо чудно, самите обвинения на Каскаратурата звучат абсурдно дори на първолак

  едва ли може да има такава некадърност другаде по света, как може някой да си мисли, че това е смислено обвинение изобщо ?!?

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ Е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА !!! БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ !!! ГЛАСУВАЙ НА 11 ЮЛИ, ИЗГОНИ МУТРАТА И КАСКЕТА
 22. 22 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  До коментар [#15] от "attitude":


  « Аре Гешев, самосезирай се ... «


  А, защо да си го причинява ... ?!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 23. 23 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Прокуратурата няма теза, в смисъл че това което се опитват да докажат е недоказуемо. Но съм съгласен че цената беше далеч от справедливата. Доказателство за това е че ЕВН платиха 3045 лв на акция на търговото предлагане няколко месеца по-късно.
  Единствения виновник е държавата, заради натиска над ДКЕВР да държи цената на тока ниска, а не да спазва законите, което разбира се се калкулира като риск от потенциалните инвеститори и те не са готови да купуват.

 24. 24 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2204 Любопитно

  А какво казват другите? Тук поднасят версията на "Дневник" и "Капитал"!
  Ако и другите (без Каскетурата) казват същото, ОК!

 25. 25 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3704 Весело

  " Нещо повече - според един от вариантите на изслушаната в петък експертиза, която конкретизира първоначалното заключение, на което се базира и обвинението, за справедлива пазарна цена на една акция на ЕВН е посочена цена от 1610,19 лева за акция. Така основното твърдение за потенциално нанесена вреда се разпада, защото дори и според експертите на обвинението реализираната продажна цена от 1682 лева за една акция е по-висока от оценката (1610,19 лева за една акция)."

  Мутрите от ОПГ - то на властта отново станаха за резил, начело с банкянлията ! От кога им го повтаряме по форумите, ама кой да слуша.......Сега излиза, че цената е дори по - висока от " справедливата пазарна цена на една акция на ЕВН" ! Излагацията е пълна !

 26. 26 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  да видим каква ще е справедливата пазарна цена по придобитите от държавата акции от ПИБ днес към момента в който прокуратурата се захване с това
  —цитат от коментар 20 на sme6ko  Можеш да бъдеш сигурен, че каскетурата няма да се захване с ПИБ - защо да си го причинява ... ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 27. 27 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  ...Аре Гешев, самосезирай се и приложи знанията на подопечните ти кьм случая ПИБ!
  —цитат от коментар 15 на attitude


  Няма да стане, каскета е зает да гали ритона, онзи дето уж не бил изчезнал... И той като Севда пурата :)

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 28. 28 Профил на ГЛАСУВАЙ        НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕРБ
  ГЛАСУВАЙ НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕРБ
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  и тая поръчкова Каскаратура после че чуди защо при всяко медийно обвинение нормалните хора задават адекватни въпроси и изразяват симпатии на страната на "обвинените"

  СВИНЩИНА И КОРУПЦИЯ. Ах матрЯле, матрЯле - заслушаваш си ги тия, ама защо и 10тината процента нормални хора да трябва да ги търпят заради вас

  абе - кво стана с "хакването на пръскачките" и теча в НАП ???

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ Е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА !!! БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ !!! ГЛАСУВАЙ НА 11 ЮЛИ, ИЗГОНИ МУТРАТА И КАСКЕТА
 29. 29 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 881 Неутрално

  Акциите на ПИБ не са важни.Намерена е кандилницата на видинския поп.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 30. 30 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3704 Весело

  " Дори и да беше обратното, според защитата тезата за вреда при борсов търг е абсурдна, защото акциите не са продадени по оценка, а на търг на борсата, където цената се определя от търсенето и предлагането, а не от независим оценител. Оценката е използвана само за да се определи минималната цена на търга, над която нагоре да се състои наддаването. Освен това, както и експертите посочиха, оценката винаги варира в допустим интервал и не може да бъде база за обвинение за криминално престъпление."

  Всеки, участвал поне веднъж на какъвто и да било търг у нас, знае тази азбучна истина ! Българската прокуратура и институциите на властта - НЕ ! С какво да си обясним това тяхно поведение ? Дали не е свързано с един сарай и неговите заповеди, изпълнявани от еничарите му у нас ?

 31. 31 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2204 Любопитно

  До коментар [#17] от "niksan1":


  на тема : « Творчеството на Карл Май и неговото произведение « Винету « «
  —цитат от коментар 17 на niksan1


  Само да не е "Тема по последните реплики на един друг Обвинител! Ягода!"
  Защото те са "трябваше да ви изтребя до един, докато бях на власт..."

 32. 32 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Аааааааааа нищо не е приключило тези а и много други подобни дела се точат с години .......като целта поненеже не може да се докаже прсетъпление неудобни на мафията хора да бъдат омаскарени, тормозен психически и финансово.........изобщо типично за милиционерския мозък злобно отмъстително поведение!

 33. 33 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 881 Любопитно

  Дали не може държавата да изкупи 300 000 акции на "Левски" по 100 лева парчето?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 34. 34 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  Дали не може държавата да изкупи 300 000 акции на "Левски" по 100 лева парчето?
  —цитат от коментар 33 на Майндърбайндър


  Нещо си извън петолинието!

  SHADOWS of SOFIA
 35. 35 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Каскета, покрай престъплението с акциите на ПИБ, може да си затваряш очите и за къщата на Шехерезада. Все по-интересни неща излизат, нали?

  https://e-vestnik.bg/32480/nedostapno-za-prostosmartni-palatat-na-sluzhitelkata-sheherezada-za-1-mln-lv/?fbclid=IwAR0V9FRwvwcLwmnSnfWVF2MugME-tnLm0pjZrZQ63nysCyBxgAwaavPy3X0

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 36. 36 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Нека видим как ще завърши тази прокурорска постановка, скъсала нервите и престижа на обвиняемите. При пълният провал на обвиненията, който се очертава, е справедливо Цацаров да бъде обвинен и осъден на поне 7 години обществено полезен труд. Например да е градинар на вилата на г. Прокопиев. Ще е забавно.

  Navigare Necesse Est
 37. 37 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 559 Любопитно

  До коментар [#24] от "Tzar Vova Josei-ki":

  КОИ са другите ако е без каскетурата??

 38. 38 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  До коментар [#2] от "Свинчуга":

  Има ли по-тъпо парче от Гешев в тази държава?
  —цитат от коментар 2 на Свинчуга


  Има - всеки, който гласува за ГЕРБ.

 39. 39 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  подозирам, че гешефтурата отново ще изпълни коронния си номер "поза пръднал в тръстика"

 40. 40 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#37] от "Noal":

  Кои ли?
  Потърсих нещо писано от Медиапул; Офнюз; Нюз.бг...
  Няма!
  А един източник (Икономедия) , не е източник!
  Сори!

 41. 41 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Вредата не е настъпила от продажбите на акциите, а от това, че години наред преди продажбата държавата не е получавала дивидент и не си го е потърсила, както и от загубите на дивиденти за в бъдеще.

 42. 42 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3846 Неутрално

  До коментар [#16] от "2LOOP":

  Трябваше чрез съда да се оправдае сделката с тези акции. И загубата на едни пари, които можеше да получава държавата.

 43. 43 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1501 Весело

  Воним на блато!
  —цитат от коментар 10 на Лопе де Вега  Неееееееее, на shit hole !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 44. 44 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  До коментар [#14] от "Барба-Ганьос-Тулуп":

  Гледам Цацаров, гледам Гешев Каскета. Ми то еднакви като овцата Доли да е'а. И двамата са с акъл на овце....
  —цитат от коментар 14 на Барба-Ганьос-Тулуп


  Не е толкова въпрос на акъл. А на болни амбиции и здраво държане за топките.

  За Цацаров е известно, че го държат с унищожените от него документи по започналото бракоразводно дело на Петър и Антонина Стоянови, с имотните далавери на съпругата му - нотариус и с апартамента в центъра на Пловдив, получен като рушвет от строителна фирма. Със сигурност има и друго.

  За Гешев се знае, че го държат много, ама наистина много здраво с доказаталствата за сключени споразумения с подсъдими, срещу което е получавал крупни суми по свои сметки в чужбина. Между другото.

 45. 45 Профил на Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Защо ги няма имената на прокурорите по делото?

  Кой е писал обвинителния акт, кой е наблюдващ прокурор???

  Нека да знаем имената им!

  Бай Ганьо уби Алеко, Барба Ганьос - Милен!
 46. 46 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Това дело както и доста други дела имат една единствена цел - да притеснят тези срещу които са заведени и кафявите медии да ги омаскаряват периодично. като казвам на това пунта мара гърбава пушилка. Такова е цялото герберско управление, съсипващо ежедневно България. А иначе сделката с акциите на ПИБ си е наистина подсъдна, дано да има някой да внесе иск срещу цялата престъпна пасмина.

 47. 47 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3484 Весело

  До коментар [#40] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Има други, ама си научихме урока. Или хвала на невинните или без линкове

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 48. 48 Профил на Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#33] от "Майндърбайндър":

  Може разбира се, но Наско и Тити трябва да напишт смс на Барба Ганьос на латиница, че кирилица не може да чете


  Moje li?

  Бай Ганьо уби Алеко, Барба Ганьос - Милен!
 49. 49 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Хм-м-м-м-м...! Прокуратурата повдигнала обвинение, че акции били продадени по-евтино отколкото трябвало? Добре. Какво ще прави сега прокуратурата със скъпите акции на една банка? Държавата ги купи съвсем официално два пъти по-скъпо. Ще има ли обвинения?
  —цитат от коментар 8 на Petleshev

  Няма да има, защото Горановият каза, че балансовата стойност на акциите била 8 лева. Демек зад 1 акция стоели активи за 8 лв. Демек държавата даже била на далавера от толкова ниската цена от 5 лв/акция :)))

  Отделен въпрос е, че за активи се водят вземания, които са абсолютно несъбираеми. То затова борсовата цена на миноритарните акции на ПИБ е 2.0-2.5 лева.

 50. 50 Профил на Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Рейтинг: 0 Неутрално

  да видим каква ще е справедливата пазарна цена по придобитите от държавата акции от ПИБ днес към момента в който прокуратурата се захване с това
  —цитат от коментар 20 на sme6ko


  За съжаление, никога няма да разберем това, с ГешеФФФ като главен прокурор.

  Възможно най-скорошната му оставка е въпрос на национална сигурност и трябва да стане кауза на всеки нормален българин.

  Бай Ганьо уби Алеко, Барба Ганьос - Милен!
 51. 51 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  До коментар [#24] от "Tzar Vova Josei-ki":

  А какво казват другите? Тук поднасят версията на "Дневник" и "Капитал"!.....
  —цитат от коментар 24 на Tzar Vova Josei-ki


  Не се пресилвайте, че да не вземете да се сецнете. Това не е версия, а факт от съдебната зала.

  Както е факт, че делото срещу Арабаджиеви се провали.

  Както е факт, че Иванчева беше оправдана за вземането на подкуп. И че все още не е осъдена за искането му - следващото заседание е на 3-ти юли и ще се разгледа нова графологична експертиза на основното доказателство - нейното тефтерче. Ако стане някаква изненада да не кажете пак, че това е само "Версия"?

  Както е факт, че най-ценният ритон от колекцията на Божков е изнесен и продаден в чужбина. Щеше да бъде версия, ако прокуратурата поне се беше опитала да го опровергае. Ама не е гъкнала - значи е факт.

 52. 52 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Нека видим как ще завърши тази прокурорска постановка, скъсала нервите и престижа на обвиняемите. При пълният провал на обвиненията, който се очертава, е справедливо Цацаров да бъде обвинен и осъден на поне 7 години обществено полезен труд. Например да е градинар на вилата на г. Прокопиев. Ще е забавно.
  —цитат от коментар 36 на Schopenberg

  Цацаров би трябвало да разбира от градинарство - нали е собственик на овощна градина. Е, беше забравил да я декларира, ама това е друг въпрос :)

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  “ тезата за вреда при борсов търг е абсурдна, защото акциите не са продадени по оценка, а на търг на борсата, където цената се определя от търсенето и предлагането”
  ——
  Купувачът винаги ще иска да купи по-евтино, а продавачът —да продаде по-скъпо. Единственото, за което може да се търси отговорност са условията, при което е протекла транзакцията... не е луд тоя, дет изяда баницата ... Га си и некадърниците!

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 55. 55 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  До коментар [#2] от "Свинчуга":

  Не е "тъп" този, който яде баницата.

 56. 56 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1844 Весело

  Първи боязливи стъпки в пазарната икономика и изследване на механизмите на пазара на акциите! Досега Слаб 2!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 57. 57 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2451 Весело

  До коментар [#25] от "samoedin":

  Нека повторим и още някои хумористични моменти в това дело:

  - Трайчо Трайков е обвинен за цената на акциите въпреки, че продажбата е извършена от Агенцията за приватизация, чийто ръководител по това време е.....точно така, настоящият министър на икономиката Емил Караниколов.

  - Симеон Дянков е обвинен, че е предложил продажбата на държавните дялове в ЕРП-тата въпреки, че това е решение на Министерския съвет.

  - Върхът на сладоледа е, че Иво Прокопиев е обвинен за това, че е "оказал влияние" на Дянков като на някакво събрание на работодатели е изказал идеята държавните дялове в ЕРП-тата да бъдат продадени.

  Имаше и шоу от процесуален характер - прокуратурата не само повдигна на Симеон Дянков едно напълно нелепо обвинение, но и го обяви за издирване. Което накара Дянков да се обади от чужбина, където си живее и да обяви, че никой за нищо не го е търсил и като дойде следващия път в България ще намине към прокуратурата да види за какво иде реч.

  Този последен скеч навежда на въпроса след като в сайта на "Интерпол" няма червена бюлетина за издирването на Божков дали прокуратурата е спазила изискванията секретариятът на "Интрепол" да издаде такава бюлетина и дали е изпълнила всички законови действия за призоваването на Божков. Защото никой не е длъжен да се отзовава на медийните изяви на Гешев. И да не се окаже един ден в съда, че Божков си стои в Дубай защото прокуратурата не го е призовала да се яви по надлежния ред.

 58. 58 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  До коментар [#57] от "Един препатил":

  Извинете - секретариАтът на "Интерпол", с "а", не с "я".

 59. 59 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Същото дело се налага сега за ПИБ. Там поне ще е лесно. Караниколов е дал двойна цена. Щетата е за 100 млн.лв.

  Иначе , въпреки , че не е ощетена държавата, как пък веднага направихте политико- икономическата схема Трайчо - Прокопиев- Дянков.

 60. 60 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Насрана цацаратура, осрана гешеФтура. А в сараите умират от смях

 61. 61 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  "На заседанието в петък прокуратурата се противопостави на изслушването и приемането на допълнителната експертиза, възложена от нея на тези експерти, но съдът я допусна и прие."

  За тези прокурори истината няма значение. Имат значение само факти, които подкрепят тезата им, спусната от сараите. Когато фактите не кореспондират с тезата им, те не приемат тезата за грешна, а отхвърлят фактите. Няма такава държава, където прокурорите да се отричат от експертиза, която самите те са поръчали.

  В една нормална държава тези прокурори ще бъдат уволнени и ще им бъде повдигнато обвинение в набедяване. Тази прокуратура е некадърна и вредна за държавата и трябва да се разтури веднага.

 62. 62 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  То, един ден съдебно време може да бъде калкулирано доста точно:
  - месечната заплата на председателя на състава, разделена на броя работни дни в месеца;
  - същото и на членовете на състава/съдебните заседатели (те са граждани, но им се плащат заседанията);
  - същото и на съдебния секретар;
  - същото и на прокурора;
  - възнаграждение и на вещите лица от бюджета на съдебната власт.
  режийни разноски: електроенергия, отопление, вода, канцеларски консумативи, поддръжка на сградите, амортизация, почистване;

  Като се събере всичко накуп, ще се види, че е цифра - с един ден съдебно време могат да се нахранят няколко пенсионера за месец.

  След това умножаваме един такъв ден по броя на всички заседания по делото - вече две години, сигурно делото гони двайсетина заседания.

  След това - втора и трета инстанция - Апелативен и Върховен съд.

  В случай на оправдателна присъда - всички гореупоменати разноски остават за сметка на държавата, което значи за сметка на ДАНЪКОПЛАТЕЦА.

  В случай на оправдателна присъда подсъдимите имат право на обезщетение за имуществени и неимуществени вреди - от адвокатските хонорари, които са платили на защитниците си, до притеснения, опетняване на добро име и пр.


  Всичко това е известно.

  Обаче най-голямата шегичка на дявола е тази:
  Какво е съзнанието да изпълняваш поръчка.

  Много е дълга темата, обаче несравнимото е едно: адвокатът на свободна практика ИМА ИЗБОР! Несравнимо предимство в аналогични случаи...

 63. 63 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7565 Неутрално

  На същото основание Гешев сега да заведе дело срещу ББР затова ,че купува акции от ПИБ на цена, двойно по-голяма от борсовата.

 64. 64 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Тва прокуратурата.... ако възнагражденията им зависеха от заработката... щеха да са най-окаяната прослойка.

  Че те все им падат обвиненията! Правото ли не познават, нарочно ли така ги пишат тези обвинителни актове, че да са непълни, с грешки, неясни по отношение на дееца, престъплението и времето на извършване...

  Много брак!

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 65. 65 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Все пак съдът не се е повлиял от прокуратурата. Има лъч надежда.

 66. 66 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2518 Неутрално

  До коментар [#2] от "Свинчуга":

  Има, има...

  Русия- проказата на планетата Земя.
 67. 67 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2502 Весело

  Тихо, да не чуе Гешев, че държавата е купила двойно по-скъпи акции от една банка!

 68. 68 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Изкупуване на акциите на ПИБ от българското правителство е "учебник" за борсите и борсовите посредници в България ,навсякъде по света е предмет на прокуратурата.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 69. 69 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 833 Весело

  Има ли по-тъпо парче от Гешев в тази държава?
  —цитат от коментар 2 на Свинчуга


  Има, бе!
  Ти!!!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 70. 70 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  "Делото продължава с изслушване на последни свидетели след седмица."

  След седмица ако съдът присъди нещо различно от написаното от защитта в статиятата днес, нова статия ще има ли?
  Че имам един спомен от делото на Иванчева, когато в предната вечер защитата гръмна по медиите, че има обрат по делото, защото основният свидетел си оттеглил показанията.
  Е на следващия ден обрат нямаше, защото имаше куп други диказателства, по които я осъдиха.
  Все пак е нормално, четем вестника на единия от обвинямите.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 71. 71 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1908 Весело

  До коментар [#70] от "zz_s":

  .... поклон пред минусите ви .

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 72. 72 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4603 Неутрално

  До коментар [#2] от "Свинчуга":

  "Има ли по-тъпо парче от Гешев в тази държава?"

  Има, има! Тези, които продължават да гласуват за шайката ГЕРБ+БСП+ДПС!

 73. 73 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4603 Неутрално

  До коментар [#49] от "Smoke":

  Ако балансовата стойност на акциите на ПИБ е 8 лева, се чудя колко са тъпи всички частни инвеститори, че не поискаха да запишат акции от тази емисия за 5 лева! Държавата най-умна излезе според бездомника Горанов! Герберастите може и да му вЕрват!

 74. 74 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#57] от "Един препатил":

  И да не се окаже един ден в съда, че Божков си стои в Дубай защото прокуратурата не го е призовала да се яви по надлежния ред

  Каскета е пращал януари няколко прокурори и “оперативни работници” в Дубай, които са се опитали да измамят охранителите на Черепа и да го отвлекат насила през ВИП ръкава на летището в Абу Даби, но наглите БГ фуражки са били пребити от охранителите и буквално изхвърлени като мръсни парцали

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 75. 75 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  С гл. прокурор, който е завършил школата в Симеоново, не трябва да се очаква нещо повече от шумни арести и гръмки медийни публикации по повечето теми, с които прокуратурата се занимава.

 76. 76 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 112 Неутрално

  Бъфет и другите акули на wall street си скубят косите как са изпуснали сделката за ПИБ
  надхитрени от нашите борсови магьосници.

 77. 77 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Няма страшно. Ново обвинение ще му измислят на Трайчо. И още десет години ще бъде поне "обвиняем".

 78. 78 Профил на ghristoz
  ghristoz
  Рейтинг: 398 Неутрално

  До коментар [#2] от "Свинчуга":

  Има. Това сме всички ние , дето ги търпим. Не е виновен този, който яде баницата.

 79. 79 Профил на ghristoz
  ghristoz
  Рейтинг: 398 Неутрално

  До коментар [#2] от "Свинчуга":

  Има. Това сме всички ние , дето ги търпим. Не е виновен този, който яде баницата.

 80. 80 Профил на Георги Чобанов
  Георги Чобанов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Все по-малко харесвам Фейсбук.Някакъв простак пише,че почти всички българи са дебили и кретени.И аз му отговарям:Ти определено си от дебЕлите(дори не пиша дебил,а просто дебел)и кретените. И затова Фейсбук ме наказва 7 дни,защото съм й нарушавал тяхните правила по отношение на тормоза и малтретирането.Прави са хората от Фейсбук.Аз тормозя и малтретирам този идиот,който твърди,че почти всички българи сме дебили и кретени.Сега след този пост ще ме накажат за 30 дни или ще ме махнат от Фейсбук.Дреме ми!Майната му на Фейсбук.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK