Полет по време на пандемия, или как мерките може да са само пожелателни

Полет по време на пандемия, или как мерките може да са само пожелателни

© Associated PressВ самолет на "България Еър", извършващ полет от Амстердам за София са били нарушени правилата за неразпространение на коронавируса, като сериозни пропуски е имало и на летище София. Това разказа в свой пост в профила си във "Фейсбук" Андон Балтаков (бел.ред. - директор на БНР) на 20 май.


Той позволи "Дневник" да направи казаното публично, с уточнението, че единствената цел на поста му е да посочи пропуски и нередности, които биха могли да се променят много бързо при добро обмисляне. За казуса "Дневник" разказва едва сега, защото изчакваше отговори от всички страни. Те са показателни за това какво има по предписание, какво се случва в действителност и как пътниците носели най-голяма отговорност.


Балтаков е пътувал по маршрута Ню Йорк-София на 19 май. От Ню Йорк до Амстердам ползвал авиокомпания КЛМ, като както в самолета, така и на летищата в САЩ и Амстердам имал усещането, че мерките срещу разпространението на коронавируса са максимални.
"На борда на КЛМ, капацитетът на самолета беше намален до 30% - с други думи на ред с 9 седалки в туристическата икономична класа, която е в конфигурация 3-3-3 се допускаха по трима души в конфигурация 1-1-1. Тоалетните се почистваха през час, а маските бяха задължително на лицата на хората, дори когато дремеха", уточнява той.


Без маски и на групи в самолета


Нещата обаче изглеждат коренно различно на борда на "Еърбъса" на "България Еър", с който Андон Балтаков пътува от Амстердам до София, както и на столичното летище."Самолетът се напълни до 95-98% от капацитета му. Екипажът на самолета реши, че не може да се справи с нравите на някои от пасажерите си и се отказа да напомня за маските след 4 призива в началото на полета. Към втория час, шумни и развълнувани сръбски граждани решиха, че няма проблем да се събират по единствената пътека на по-малки групички и да си хортуват за отминалото гурбетчийство зад граница. Екипажът не направи никакви опити да върне пасажерите по местата им", посочва първите нередности.


Без празни седалки при "България Еър"


По повод констатациите му, от "България Еър" посочват, че броят на пасажерите в техните самолети зависи от това колко билети са закупени. "Идеята за въвеждането на празна средна седалка беше отхвърлена и обявена за неефективна от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA). Европейската комисия излезе също с официални препоръки, според които няма нужда да се въвежда празна средна седалка или шахматно настаняване на борда на самолетите. Още от началото на извънредното положение националният превозвач "България Еър" следва всички препоръки и изисквания на властите и експертите, като продължава да го прави и сега", посочват от компанията в отговор на въпросите на "Дневник".

Полет по време на пандемия, или как мерките може да са само пожелателни

От авиокомпанията уточняват още, че в самолетите маските са задължителни както за екипажа, така и за пасажерите. Не се посочва обаче дали и защо те не са носени от всички пасажери в цитирания полет.


Дистанция по желание


По повод струпването на хора по пътеките в самолетите се посочва, че според препоръките на ЕК дистанция между пасажерите се поддържа "когато има такава възможност". "Такава организация е въвела и "България Еър", като спазването й е отговорност и на самите пасажери", казват още от авиокомпанията.


При пристигането на летище "София" Андон Балтаков разказва за още няколко проблема - самолетът не е приет на ръкав на летище въпреки че всички били свободни, а извозването станало с автобуси. "При сградата на Терминал-2 автобусът отвори само една врата, от която можеха да излизат пътниците, което логично доведе до струпване на хората; когато зададох въпрос на служителка на летището, която със скръстени отзад ръце наблюдаваше безчувствено защо не се спазват указанията за разстояние между хората, получих арогантния отговор: "Че вие в самолета да не сте били на по-голямо разстояние." След като попитах служителката, защо не са създали необходимата организация за управление на пътнико-потока от момента на кацане на самолета, ми беше отговорено, че всеки си има съвест и да си спазва указанията", описва ситуацията той.

Полет по време на пандемия, или как мерките може да са само пожелателни

© Анелия Николова


В отговор от "България Еър" посочват, че екипажът неколкократно е отправил молба към пътниците да не се струпват на пътеката и да изчакат реда си за слизането от самолета. "Авиокомпанията е подсигурила необходимата организация, но спазването на мерките за социална дистанция между пасажерите може да се случи само при желание от тяхна страна", казват още от превозвача.


Струпването при слизане не било проблем


Що се отнася за това защо самолетът не е бил приет на ръкав, от "България Еър" казват, че графикът за това се изготвя според натовареността и той не е ангажимент на авиокомпанията. "България Еър" е изпратила специална молба към всички свои летищни партньори, с която да се приоритизира самолетите на авиокомпанията да кацат на ръкав и този ангажимент се изпълнява винаги, когато това е възможно. Когато не е, компаниите, които обслужват летищата, са осигурили организация за поетапно извозване на пътниците, така че да не се получава струпване в бусчетата", е тяхната позиция.

Полет по време на пандемия, или как мерките може да са само пожелателни

© Асен Тонев


Организацията на посрещането на пътниците на летището коментира на последния брифинг на Националния оперативен щаб главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той обяви, че след като хората са били няколко часа в един самолет, не е проблем струпването при слизане, в автобусите и при изчакването на багажа.


Пропуски Андон Балтаков вижда и в сградата летището. "На пода имаше маркировка, но здравните инспектори седяха на набързо наредени една до друга маси - без физически прегради и разстояние, по-малко от 2 метра. Имах усещането, че всичко се върши с такова нежелание - само, защото има заповед и нещо трябва да се свърши. Дори не ме попитаха от коя държава пристигам - на листа, даден ми от здравния инспектор пише, че идвам от Амстердам. Явно предварително написано. Държа да кажа - устно не ми бяха дадени никакви указания - четете! Единственото изречение, което една дама произнесе беше: "14 дни карантина от днес." Нямах търпение да напусна летището с отвращение", завършва поста си той.


Няма сигнали за нарушения на летището


По повод пропуските на летището, "Дневник" потърси мнението на Столичната регионалната здравна инспекция (СРЗИ). От там отговориха, че тя има ангажимент да следи дали се спазват предписаните мерки на аерогарата, като се правят както периодични проверки, така и такива по сигнали на граждани. "При установяване на нарушение, се издават предписания. Може да се наложи и санкция", казват от инспекцията. Такива за момента обаче няма. Нямало и сигнали за нередности специално за летище "София".

Полет по време на пандемия, или как мерките може да са само пожелателни

© Георги Кожухаров


На въпрос, къде може да се подаде сигнал при видени нередности, ни беше отговорено, че писмени сигнали се приемат в Столична РЗИ и те се проучват. "При нарушение, ще се предприемат мерки, в това число и санкционни", е лаконичният отговор.


Организация според възможностите


Попитахме и дали служителите на СРЗИ, които посрещат пътниците са твърде близо един до друг. Отговорът беше, че организацията и редът са съобразно условията и ресурса, който предлага самото летище. "При обслужването на пристигащите пасажери в една 12-часова смяна в момента са ангажирани служители на Граничен здравен контрол, служители на Гранична полиция и служители по сигурността на летището. С постепенното отпадане на ограничителните мерки интензитетът на полетите се увеличава всекидневно, което е предпоставка за струпване на пасажери от няколко полета. Всички пътници се инструктират да спазват физическа дистанция и да носят лични предпазни средства. Подробни писмени инструкции се връчват на всеки пасажер", твърдят още от СРЗИ.


Полет по време на пандемия, или как мерките може да са само пожелателни

© Цветелина Белутова, Капитал


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1292 Весело

  Това ми хареса:
  "Екипажът на самолета реши, че не може да се справи с нравите на някои от пасажерите си и се отказа..."

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 1091 Гневно

  Типична Българска мърлявщина!

 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2456 Любопитно

  "какво се случва в действителност и как пътниците носели най-голяма отговорност." - защо само БГ институции се оправдават с гражданите? Когато има някакви мерки, трябва да се следват, да се спазват, а нарушителите да се санкционират, а КОЙ ако не ОТОризираните, наредилите, следящите това да го прави? Наред със "знаковите" оправдания, че и издържани в административно-чиновнически стил, ще се наблегна на южняшкия темперамент, на радостта от пътуването и със сигурност, че така правят и други. Защо ли на запад от държавата подобни своенравни изблици липсват, а ако ги има бързо се пресичат? Тука е така - пожелаваме си повече пълни седалки, все пак трЕбе да се пИчели, но не реагираме за пълненето на легла по болниците.

  ВЪзпитание, ЖЕлание, ВЪзможности!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на Babimu
  Babimu
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Ония ден полетът от Брюксел е минал и през Берлин. Резултатът: самолет пълен с пълници, подлежащи на катантина (тези от Брюксел) и такива не подлежащи на карантина (тези от Берлин). Толкова за мерките и България ер!

 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Погледнете произволно избран трамвай и вижте колко хора с маски има вътре.

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Заради описаното тук, очаквам от 16-ти юни пристигащите от България в Австрия, Германия и няколко още страни, да бъдат в категорията "опасни" - задължителна 14 дневна карантина и/или документ за отрицателен тест.

 7. 7 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1658 Любопитно

  Е, вие не разбрахте ли, че всеки е отговорен за себе си и никой няма намерение да му осигурява безопасна среда. Вече повече от месец това е официална политика. Какво ви е впечатлило толкова? Нали сте стигнали където сте искали? Други ангажименти Българските фирми нямат.

 8. 8 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Бих се учудил, ако само България Еър са безхаберници. Но всички виждаме, какво става по стадионите и как на никой не му пука. Положението в хипермаркетите е трагично. Навсякъде се струпват хора, въртят бутилки, мезета, люпят семки и т.н. За капак баш Ганьовеца на републиката отвори и дискотеките. Навсякъде е мила, родна картинка. Спасението, уважаеми форумци, е оставено в ръцете на всеки един от нас. От държавата е ясно, че повече нямат намерение да се занимават.

 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  Какво да напише директора на БНР и комунист Балтаков,освен донос!

 10. 10 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 666 Неутрално

  >Нямах търпение да напусна летището с отвращение

  Това е България в случая, летището я олицетворява

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4402 Неутрално

  Ще трябва да свикнем да живвем с вируса, той няма да изчезне! Празните седалки в самолетите не може да се държат празни завинаги! Маските не може да са задължителни завинаги! Всеки трябва да реши сам за себе си какъв риск е склонен да поеме и как да предпази възрастните. Това е!

 12. 12 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#4] от "Babimu":

  Не само оня ден. Вече няма директни полети от Брюксел на България еър, всички минават през Берлин, за да могат хубаво да напълнят самолета. Но Уизеър са в пъти по-зле- в полетите от Айндховен до София дори стюардите нямат маски, сервира се храна и напитки и всички си махат маските, за да ядат и после така и не си ги слагат. Самолетите са пълни, дори нарочно слагат хората заедно, дори да има свободни седалки, за да те принудят да си платиш за място. На летището в Айндховен персоналът също няма маски, нито пък пътниците. Всички се бутат и блъскат както обикновено. Половината пътуващи са от Белгия и би трябвало да подлежат на карантина ( Айндховен е до границата). Но такава няма! Изрично питах на летището в София като пристигнахме- имало значение откъде излита самолетът, не откъде идват пътниците. За влизащи от сухопътните граници е същото- няма крантина за идващите от Белгия и Англия примерно. Има единствено ако идваш с директен полет от съответната държава. Но дори и тогава уж си поставен под карантина, а си излизаш от летището и се качваш на метрото, а после в автобуса до Разград примерно- няма проблем. Мерките са бутафория, после защо имало нова вълна...

 13. 13 Профил на vgv5864O498
  vgv5864O498
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Нема да стане, некой очаквал ли е обратното?

 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  Естествен подбор в действие :)

  Аз не можем да разберем само, що разни хора и институции държат да се наместват в този процес наречен естествен подбор. Та той е осигурявал прогреса с хилядолетия. Сега като вземат да му пречат и няма да има прогрес. :)

 15. 15 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 523 Весело

  После защо сме имали по 100 заразени на ден.
  Прав беше Мутафчийски - Ще мрът, яко ще мрът.
  Народо-психология бате.
  Фейсбук каза - "ВИРУС НЕМА"
  НЕКОЙ ДА ГО Е ВИЖДАЛ?

 16. 16 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  Ако правилно съм разбрал, сръбскоговорящи граждани (дололкото автора може правилно да различи, че това е сръбски а не македонски или черногорски например) са създавали проблеми. Екипажа естествено не е съставен от биячи а от девойки и младежи имащи за задача да почистват самолета и да поднасят храни и напитки, но не и да въдворяват ред. Единственото, което са могли да направят е било да уведомят наземните служби за ”безредици” и при кацане пътниците да са посрещнати с жсандармерия. След като няколко часа са пътували всички в един самолет, няма голяма логика да им се осигуряват два метра в автобуса —> в градският транспорт май също няма два метра. Устни инструкции не е необходимо да се давст, при наличие на писмени такива. Писаното слово е за това —> да е ясно и еднозначно.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 17. 17 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5195 Неутрално

  До коментар [#2] от "plamenss":

  ++++++++++++++

 18. 18 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Имайте предвид, че това е директора на БНР, който си замина за няколко месеца в Сащ и остави тук нещата си.

  Кой изобщо назначава хора, които лъжат, че са в България.

  Полетите си ги знаем- хаос и ужас. Все пак екипажа на самолет няма никакви наказателни права, за да въвежда ред, освен напомняне и забележки. В момента основно летящите са гастербайтери. Те са ясни.

 19. 19 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 572 Разстроено

  Аз пристигнах преди 3 дни със същия полет от Амстердам и на летището даже не ми предписаха карантина, въпреки че идвам от САЩ.
  В момента съм се изолирал със семейството ми, но силно се съмнявам за другите пристигащи от САЩ, а те бяха поне 50% от полета на България Ер.
  За съжаление, в моите очи, мерките в България не се спазват, а културния шок на пристигащите от други държави е неизбежен.

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5562 Неутрално

  До коментар [#7] от "ju.li":

  Защо товарите с непсилното бреме на личната отговорност балканските фенове на слободията? По лесно е да се мрънка и да се обвинява държавата за всичко, защото още от малко детенце мама, тате и бабите са те програмирали, че си уникален и перфектен!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 22. 22 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5562 Любопитно

  До коментар [#16] от "DDR":

  Каква е разликата между сръбски и черногорски?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 23. 23 Профил на Zhivko Atanasov
  Zhivko Atanasov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Здравейте,
  Преди няколко дена пътувах от Варна през София , Франкфурт до Тенерифе.
  Мога да кажа че екипажа си свърши перфектно работата.
  За съжаление наземнита служба пет пари не дава за почистването на автобусите. Дори имаше забравена кора от банан. Не е необходимо да сме в пандемия за да си мием ръцете или да се почистват автобусите.
  Що се отнася до представителите на малцинството поне десет пъти им казаха да си сложат маските. Въпреки това продължиха да говорят на висок глас ,без маски придружено и от други звуци.
  Както се казва всички си знаем правата, но те вървят и с задължения.
  Когато всеки си изпълнява задълженията, може да пита за права.
  Нещо демокрацията е много криво разбрана и идва твърде много.

 24. 24 Профил на opoziciq
  opoziciq
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Трябва да се има предвид балансът между цени на билет и заетост. За държава като нашата - няма какво да се лъжем - 90% са гастарбайтери и/или студенти - парите са водещи. А тоя лигльо от БНР другият път да си плати за бизнес-класа, там съм чувал, че са по-разредени ;)

 25. 25 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#16] от "DDR":Каква е разликата между сръбски и черногорски?
  —цитат от коментар 22 на Незнайко в Слънчевия град


  Като между хърватски и босненски, предполагам.

  А, иначе, не знам какво цели авторът с тези словоизлияния. Стюардесите и стюардите да не са въоръжени полицаи да въдворяват ред. Всичко е въпрос на лична отговорност.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 26. 26 Профил на zahariy
  zahariy
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Тъжно ми стана за стюардесите - поне са се опитали да направят нещо - 4 пъти, доколкото разбирам. А Балтаков, много голям мъж и разбирач из Фейса, на борда 100% се е правел на заспал.

 27. 27 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#26] от "zahariy":

  Абе говорите наизуст.
  Безучастни са стюардите и стюардесите, когато се опитах да направя забележка на 3 циганки те не само не предприеха нищо, ами тръгнаха да се уговарят да ме бият, понеже съм ги кодошела.
  Имат авторитет стюардесите, все пак става дума за сигурноста на полета, те или не желаят или са инструктирани да не се занимават!

 28. 28 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#27] от "linard":

  Не съм се изразила добре в предния коментар:
  Жените от ромски произход се уговаряха на висок глас да ми дръпнат един дювяк като слезем, а стюардесата мина покрай тях, все едно нищо не чува и не забелязва.

  Някаква цивилизованост в рамковите условия трябва да се спазва според мен и те са там за да следят за нея, а са и обучени по международните стандарти или поне държат задължителен изпит за сигурност на борда, деескалация на ситуации и т.н.
  Униформата им респектира, достатъчно е съвсем учтиво да направят забележка в повечето случаи, но те са толкова безразлични.

 29. 29 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Твърдението, че щом си бил 3 часа в самолета с едни хора, то след това е без значение, че се скупчвате в автобуса е абсолютно невярно. В самолета може и е задължително от пътниците да се изисква да си стоят по местата освен при необходимост да посетят тоалетната. На борда има климатична система с филтрираща система, която предотвратява разпространението на вируса и практически риск има само спрямо пътниците на съседни седалки и редове. Това показват събраните до момента данни. Ако пътниците си стоят по местата и самолетът не се пълни, а се спазва направеното от KLM за осигуряване на социална дистанция, самолетът става едно много сигурно място. Когато обаче се сблъскаме с нежеланието да се вземат и налагат елементарни, но ефективни мерки, после се налагат неефективни и болезнени мерки. Пресен пример - никой не пожела да наложи забраната за събиране на повече от двама възрастни на публични места, а вместо това затвориха паркове и планини. Сега ще послушаме глупави оправдания за липсата на налагане на правила при извозването на пътниците с автобусите на летището и други лесни за прилагане мерки, а после ще се вайкаме, че летището е затворено и полетите са спрени.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK