Крие ли риск за храма "Св. Панталеймон" разширението на бул. "Цар Борис III"

Локалното платно сега отделя храма "Св. Панталеймон" от движението по бул. "Цар Борис III".

© Велко Ангелов

Локалното платно сега отделя храма "Св. Панталеймон" от движението по бул. "Цар Борис III".Малкият храм "Св. Панталеймон" продължава да е застрашен от от срутване въпреки корекциите в проекта за обновление на бул. "Цар Борис III". Това заяви отец Димитър Тухчиев за "Дневник", след като от общинското направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) обявиха, че са поправили допуснатата техническа грешка - бъдещият тротоар да минава буквално през олтара на храма. За целта неговата ширина е намалена от 3 м на 1.5 м, става ясно от предоставени на свещеника чертежи от НАГ.


Грешката станала, защото храмът не е с обичайната форма и когато е чертан проектът, регулационната линия е пресякла сградата, обясниха от НАГ пред Би Ти Ви.


Проектът бе поправен, след като отец Димитър внесе възражение, но не само срещу ширината на тротоара, а срещу планирания нов двулентов път досами храма, който ще замени сегашното локално платно на бул. "Цар Борис III".
"С внесената поправка просто се прави реверанс и тротоарът се свива от ширина 3 м на 1.5 м, но това не е съществено. И в поправения проект локалното платно на бул. "Цар Борис III" липсва и то става двулентов път. Вибрациите от автомобилния трафик по него могат да нарушат целостта на храма, който е с плитки основи, или да го разрушат", предупреждава отец Димитър.


Храмът е изграден от руски белогвардейци през 1923 г.


Храм "Св. Панталеймон" е изграден през 1923 г. от руски военноинвалиди белогвардейци от армията на генерал Врангел. Те напускат Русия след Октомврийската революция и последвалата гражданска война и са приети като бежанци в България. В началото е изграден лазарет за ранените войници и офицери, които събират средства за изграждането на храма и даряват семейни икони за олтара.


Поради особената си биография храмът не е притежание на Българската православна църква, а се води общинска собственост, защото е бил одържавен през 1945 г., обясни отец Димитър за "Дневник". Лазаретът за руските бежанци военноинвалиди от години е превърнат в социален дом за стари хора с деменция.


Проектът предвижда тунел да намали задръстванията на бул. "Цар Борис III"


Проектът на НАГ за ново, радикално решение на задръстванията при кръстовището на бул. "Цар Борис III" и бул. "Никола Петков" предвижда тунел, който да поема движението от Околовръстния път при бул. "Бъкстон". Трасето на тунела ще минава под бул. "Пушкин" и ще излиза на повърхността на бул. "Цар Борис III", но след кръстовището с бул. "Никола Петков" в посока Княжево.


Отец Димитър: Планираният двулентов път може да разруши храма


За колите, идващи по бул. "Никола Петков" от Горна баня и "Овча купел", които завиват надясно към Княжево, ще се изгради нов двулентов път на мястото на сегашното локално платно на бул. "Цар Борис III".


Коригираният проект в частта му около храма предвижда стесняване на тротоара.

© Направление

Коригираният проект в частта му около храма предвижда стесняване на тротоара.


Именно този нов двулентов път ще минава в непосредствена близост до храма "Св.Панталеймон" и после ще се влива в бул. "Цар Борис III". Отец Димитър предлага тунелът да излиза на булеварда преди храма и така двулентовият път също да се влива по-рано. По този начин според свещеника ще се избегне трафикът само на 1.5 от храма.


Общината смята, че направената корекция в проекта е достатъчна


Столичната община излезе със съобщение, в което се посочва, че необходимите корекции в проекта за бъдещото сложно пътно съоръжение вече са направени.


"В момента Софийският околовръстен път е в етап обявяване на проекта за подробен устройствен план. По време на процедурата по обявяване и оповестяване на плана в направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) постъпи възражение по плана от свещеника на църквата, в което той ни обърна внимание върху това, че разширението на тротоара засяга храма. Веднага бяха предприети действия по коригиране на техническата грешка и още на 15 май 2020 г. коригираният проект, в който регулацията се измества извън сградата, е изпратен за съгласуване в Националния институт за недвижимо културно наследство. След получаване на писмото за съгласуване на корекцията чертежите ще бъдат качени на сайта на НАГ. Чертежите и писмото са изпратени на храмовото настоятелство, за да може да се запознае с тях предварително."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 657 Весело

  "Крие ли риск за храма "Св.Панталеймон" разширението на бул."Цар Борис III""

  Като му гледам решетките по прозорците на храма- последната му грижа е срутването.

  По темата:

  Не мисля, че има опастност.
  Дори от приложената скица е видо, че ако бутнат храма, че трябва да бутнат и две сгради до него. Нещо повече- тези ще са първите от много сгради, включително тая, в която е оказано, че се помещава офис на Лев инс.

  Така че - споко. :)

 2. 2 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4717 Неутрално

  Не посягайте на църкви, това е по-лошо от клетви.

 3. 3 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#2] от "Тsonkooo":


  Не посягайте на църкви, това е по-лошо от клетви.
  —цитат от коментар 2 на Тsonkooo


  Дааа Цонко ....през 1953 та година , храмът е подарен на БПЦ , но крадливите руски ръчички посегнаха на храма и сега е е към подворието на Московския и на цяла Русия патриарх

 4. 4 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Тая барака или да си я взимат брадатите мъже в рокли и да си я влачат на м@йн@т@ си, или строителите да я бутат и да се свършва с този смешен плач!
  Баси наглеците!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 5. 5 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Някои ще кажат какво толкова, този храм е един мъничък... За жалост много от хората по Света (и в България) не са запознати с историята на Руската Православна Задгранична Църква (РПЗЦ). Този храм е бил неин преди да комунистите да завладеят и България. РПЗЦ е съставена от клирици избягали от болшевиките в Русия. Св. патриарх Тихон (Беляев), който през 1918 г. анатемосва болшевиките, дава право на тези клирици, които са преследвани от болшевиките независимо дали са в Русия или в чужбина да се самоорганизират в църковни организации. Така се създават Катакомбната Църква в Русия и РПЗЦ извън Русия.
  От РПЗЦ е бил дълго време и археп. Серафим (Соболев), но за съжаление след 1944 г., след като болшевиките завладяват България архиепископът приема да е в подчинение на болшевишката Московска Патриаршия (МП) и става еретик. Затова всички, които твърдят, че той е светец чудотворец не са прави.
  РПЗЦ е била категорично против комунистическата МП. МП е православна до смъртта на св. патриарх Тихон (Беляев) (1865-1925), който е отровен от болшевиките. След това болшевиките поставят начело на МП техният човек митр. Сергий (Страгородски) и митр. Сергий (Страгородски) през 1927 г. написва своята "декларация за подчинение на съветската власт".

  ДБ=БКП
 6. 6 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 720 Весело

  С не много разходи храмът може да бъде преместен. Местят се огромни сгради, не е извънземна технология. А и помощта отгоре не е изключена, не е като местенето на гробища.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 7. 7 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 657 Любопитно

  До коментар [#3] от "KRAFTWERK":

  Я, че това изобщо възможно ли е?

  П.П. Извинявам се, че Ви занимавам, но ми е невъзможно да получа информация от дирекция "Вероизповедания" . Сайтът им е отвратително нефункционален и непълен.

  Мислех, че само руската църква е " тяхна", РПЦ визирам.

 8. 8 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Историята на Руската Православна Църква (МП) след преврата от 1917 г. е малко позната в България (и в други държави), но ще се опитам да я разкажа накратко.
  След като взимат с кръв без избори властта болшевиките се опитват да наложат своята воля на всички в това число и на св. Тихон, но св. Тихон не само, че не се подчинява, а ги анатемосва още в началото на 1918 г. Болшевиките не се отказват от плановете си и го притискат до самата му смърт (1925 г.) да го накарат да започне да работи за тях. Но той не се поддава. Почти всички епископи в Русия са по концлагери. Болшевиките не смеят да пратят св. Тихон в концлагер заради всенародната любов и подкрепа към патриарха. Не смеят и да го осъдят на смърт като контрареволюционер, пак заради народната любов. И като виждат, че патриарха няма да приеме да е роб на болшевиките, те през 1925 г. го отравят. На негово място е трябвало да застане неговият заместник св. Петър (Крутицки), но той тогава е в концлагер. Болшевиките незаконно поставят на патриаршеският престол за местоблюстител заместникът на св. Петър (Крутицки) и това е митр. Сергий (Страгородски). Това действие е незаконно, защото се прескача св. Петър (Крутицки).
  През 1927 г. митр. Сергий (Страгородски) пише своята печално известна "декларация за подчинение на съветската власт", където пише, че "радостите на болшевиките са и наши радости" и пише, че всеки трябва да слуша и да се подчинява на болшевиките "по съвест", защото "всяка власт е от Бога".
  И така след 1927 г. МП е под властта на болшевиките. Всеки православен клирик, който не подписва тази "декларация за подчинение на съветската власт" е убит. Сталин чака до 1937 г. клириците, които са в огромната си част в концлагери да подпишат, и след като те не подписват започва да ги избива (това става в сталинските чистки през 1937-38 години).
  Малкото клирици, които подписват тази позорна декларация създават съвременната МП. През 1943 г. митр. Сергий (Страгородски) бива избран от болшевиките за "патриарх". И от тогава всички "патриарси" в МП са слуги на болшевиките до ден днешен. Те всички попадат под анатемата на св. Тихон (Беляев).
  Има още много факти, но ще стане много дълго. Факт е, че болшевиките в Русия и до ден днешен лъжат за фактите и ги тълкуват лъжливо.

  ДБ=БКП
 9. 9 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4717 Неутрално

  До коментар [#6] от "UJC4040":

  Църквите са свято място, земята е осветена, не са обикновени сгради.

 10. 10 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 712 Весело

  То па и тоя е един храм - голяма ценност!

 11. 11 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4717 Неутрално

  До коментар [#8] от "anonim440":

  Благодаря за информацията, а Княжевският манастир.

 12. 12 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5377 Неутрално

  За храма едва ли, но за посещаващите го вероятно

 13. 13 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#11] от "Тsonkooo":

  За Княжевският не съм много запознат. Това, което знам е, че след 1968 г. след като БПЦ приема заповед от БКП да смени календара с григорианският, арх. Сефарим (Алексиев) не приема това и се отделя от БПЦ. И остава така отделен от БПЦ до края на живота си.

  ДБ=БКП
 14. 14 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#9] от "Тsonkooo":
  Църквите са свято място, земята е осветена, не са обикновени сгради.
  =============
  Това твърдение е глупаво и невярно от християнска гледна точка.
  Няма да намерите това твърдение никъде от Исус и неговите ученици.
  Но у клириците има измишльотини, върху които изграждат “влиянието” си.
  Издава фалшивата “набожност” на “православните скотове”, както Ботев гневно ги изобличава.
  Като рушахте храмове и убивахте свещеници, като пращахте в концлагер за притежание на Евангелието, нищо не ви спираше.
  Сега станахте “набожни”, щото ви наредиха от маскфа.
  Не нам тия номера

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 15. 15 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4717 Неутрално

  До коментар [#10] от "Стабилни в мизерията, епизод пореден":

  Христос е безсребърник, точно такива са истинските молитвени домове, строени за молитва и утешение, а не за показ.

 16. 16 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#7] от "Lilith":


  До коментар [#3] от "KRAFTWERK":Я, че това изобщо възможно ли е?П.П. Извинявам се, че Ви занимавам, но ми е невъзможно да получа информация от дирекция "Вероизповедания" . Сайтът им е отвратително нефункционален и непълен.Мислех, че само руската църква е " тяхна", РПЦ визирам.
  —цитат от коментар 7 на Lilith


  Тук има малко информация :
  http://svetipanteleimon.bg/

 17. 17 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#10] от "Стабилни в мизерията, епизод пореден":


  То па и тоя е един храм - голяма ценност!
  —цитат от коментар 10 на Стабилни в мизерията, епизод пореден


  Виждам , че сте дама.....така че ако отидете в него да запалите свещичка , ще трябва да се забрадите като помакиня ....или като бляд.ка ....

 18. 18 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2677 Неутрално

  До коментар [#2] от "Тsonkooo":

  бау

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 19. 19 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2677 Неутрално

  До коментар [#15] от "Тsonkooo":

  за злато и др. ценности споменава ли се или имал алергия към сребро :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 20. 20 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#17] от "KRAFTWERK":

  Редно е при влизане в храм жените да покриват косите си - с шал или шапка, а мъжета трябва да свалят шапките си. Друг е въпросът дали спазваме канона. Когато някой не знае нещо, по-добре да мълчи и да не демонстрира незнанието си.

 21. 21 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "anonim440":

  Избягвам да отбелязвам грешките в коментарите, не съм коректор, но това непрекъснато повтаряне на "Страгородски" е много дразнещо. Поне веднъж да беше написано правилно.

  без подпис!
 22. 22 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#21] от "Лопе де Вега":

  Така е правилно на български.

  ДБ=БКП
 23. 23 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 589 Неутрално

  "Крие ли риск за храма "Св.Панталеймон" разширението на бул."Цар Борис III""Като му гледам решетките по прозорците на храма- последната му грижа е срутването.По темата:Не мисля, че има опастност. Дори от приложената скица е видо, че ако бутнат храма, че трябва да бутнат и две сгради до него. Нещо повече- тези ще са първите от много сгради, включително тая, в която е оказано, че се помещава офис на Лев инс.Така че - споко. :)
  —цитат от коментар 1 на Lilith


  Съседните сгради са солидни докато Св. Пантелеймон по думите на свещеника, а и от снимката личи че е със слаби основи.

 24. 24 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 657 Весело

  До коментар [#20] от "ikar_01":

  Хм... Никога не са ми правили забележка, ако съм с непокрита глава, защото "по изискваниятаq изложени от свети апостол Павел, жената в храма трябва да бъде с покрита глава (вж. 1 Кор. 11:5). Обаче малко по надолу е казано и:
  "15. Но, ако жена си оставя коса, то е чест за нея, понеже косата й е дадена вместо покривало."
  Та може да се поспори к'во е правилно и к'во не е. :)
  Аз и за това харесвам нашата си църква най-много де. Рядко никой не се усмихва, не си длъжна да се придвижваш облечена като мюсюлманка/ рускиня, нещо, което лично на мен не ми допада, и е много по гостоприемна и приветлива от ред други.
  Едно е аз да искам да сложа, друго- да ме задължават. Няма да си загубя благочестието и няма да подложа на риск душата си, ако не съм опакована, така или иначе. Нито ще обидя някого. Апостол Павел, убедена съм, щеше да направи компромис, ако живееше днес. Очевидно от БПЦ мислят по същия начин. Не , че не почитат апостол Павел, просто живеят в 21 век.
  Така и така е знайно, че дори и да си туристка- в църква полугола не се ходи. Въпрос на елементарно възпитание. Но кърпа? Даже не бих си сложила дадена на главата, по ред причини. По-скоро няма да влизам. И си имам и коса все пак. :)))


  До коментар [#23] от "canuck99":

  Солидни или не- ако бутнат тази сграда ще трябва да бутнат и другите, които са със същото отстояние от булеварда. Път ще се разширява, не разчистват временни постройки. Нали тротоара щал да минава през олтара?
  Виж, че съществува опасност сградата сама да падне от вибрациите от движението- съществува. Но тази тема не е засегната в статията май.


  До коментар [#16] от "KRAFTWERK":

  Много благодаря! Отивам да чета.
  П.П. Явно съм с грешни представи за присъствието на РПЦ у нас. Мислех, че имат само един храм.

 25. 25 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 619 Неутрално

  "Храмът е изграден от руски"

  Дневник в защита на нещо руско! Браво. Това е нова насока в редакционната политика.

  И в морето ми е до колене .....................
 26. 26 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4717 Неутрално

  До коментар [#24] от "Lilith":

  Според апостол Павел, кажеш ли прости, господи и ти е простено и най-голямото прегрешение. Според Христос не ни е дадено да знаем кой грях ни е простен, това е по волята само на Бог отец.

 27. 27 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 657 Весело

  До коментар [#26] от "Тsonkooo":

  Тъй де, тъй.


  Ако си позволим да направим аналогия:
  Бог е конституция.
  Синът му- закон, съобразен с основния.
  Апостолите- наредби съгласно закона.
  А знайно е, едно нещо няма ли го в закона- пада в съда, дори и да го има в наредба някаква. :)))))) Хеле пък ако противорече наредбата на закона. :)

  Така че БПЦ си е съвсем права да подкрепя вярата, а не модните тенденции. :)

 28. 28 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  До коментар [#2] от "Тsonkooo":

  Какво се случва ако посегнат?

 29. 29 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  До коментар [#5] от "anonim440":


  Има си хас сега сульо и поульо дето грам не му дреме за църкви да не нададе вой до небето само щото тая била правена от антикомунисти. Смешни сте.

 30. 30 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Защо в България, булевард носи името на един от съюзниците на Хитлер?

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 31. 31 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Некадърниците от НАГ на Софийска община са оправили само тоаталната глупост - тротоарът да не минава през храма. В това отношение Отецът трябва да е "благодарен" на "архитектите" и кметицата, защото един варненски стадион нямаше този късмет и един ненужен, безумен и тотално некадърно проектиран и изграден булевард минава през трибуните му.
  А и решението си е типично за това малоумно управление на София - "Да го духат пешеходците".

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK