Прокуратурата оспори в съда разрешението за строеж на "Алепу вилидж"

Първият етап е за "укрепване на свлачище", а вторият - "курортен комплекс" с подземна и надземна част в местността Алепу. Строежът е определен като първа категория.

© Дрон Бургас, Dronburgas

Първият етап е за "укрепване на свлачище", а вторият - "курортен комплекс" с подземна и надземна част в местността Алепу. Строежът е определен като първа категория.Окръжната прокуратура в Бургас внесе протест в Административния съд в града, с който от държавното обвинение искат да се обяви за нищожно разрешение за строеж от 10 септември 2018 г., издадено от главния архитект на община Созопол за курортен комплекс "Алепу вилидж" (етапно строителство). Протестът следва да спре и изпълнението на разрешението за строеж.


Това съобщиха от прокуратурата, след като миналата седмица Върховната административна прокуратура възложи на началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да направи проверка на законността на строежа. На 5 юни прокуратурата сезира ДНСК да извърши незабавна проверка за законността на строежа между нос Свети Тома и "Шофьорски плаж" и да представи обобщен доклад.


В началото на юни премиерът Бойко Борисов изпрати шефове в ДНСК лично да проверят какво се строи на плажа. Върховната административна прокуратура също разпореди незабавна проверка заради медийните публикации и гражданското недоволство срещу строежа, обявен като "подпорна стена", който се оказа бъдещ хотелски комплекс.
"Приемаме с разбиране предприетите действия на всички компетентни държавни институции, както и бързата реакция на прокуратурата във връзка със строителството в местността "Алепу"", обявиха по-късно в позиция, побукивуна в "24 часа" от "Алепу вилидж" и "ГБС Турс". " Искаме да подчертаем, че към момента на обекта не се извършват строителни дейности. Уверени сме, че единствено компетентната позиция на прокуратурата и съда е в състояние да установи фактите и тяхната законосъобразност", посочват компаниите и предупреждават, че на всички организации и личности, които с думите и поведението си уронват престижа и доброто им име, ще бъде потърсена съдебна отговорност.


Хронология на документацията и разрешителните


От получения от ДНСК доклад се вижда, че от главния архитект на община Созопол е издадено разрешение за строеж на 26 февруари 2018 г. за "укрепване на свлачище" в местността Алепу край Созопол, на името на "Алепу вилидж". С нотариално заверена декларация от 28 август 2018 г. възложителят декларирал, че това разрешително за строеж няма да бъде използвано от възложителя, както и че за укрепване на свлачището в имота ще се използва укрепително съоръжение, което ще е интегрирано в конструкцията на бъдещото застрояване.


По повод заявление от 30 август 2018 г. за съгласуване и одобряване на проекти и издаване на разрешение за строеж и виза от 7 август 2018 г. от "Алепу вилидж" главният архитект на община Созопол издал ново разрешение за строеж от 10 септември 2018 г. на същото дружество за курортен комплекс "Алепу вилидж" (етапно строителство).


Първият етап е за "укрепване на свлачище", а вторият етап - "курортен комплекс" - подземна и надземна част в местността Алепу. Строежът е определен като строеж първа категория.


След съответни административни процедури разрешение за строеж от 10 септември 2018 г. е влязло в сила на 27 септември 2018 г. По реда на чл. 154 ал. 5 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) са допуснати изменения на промени в инвестиционния проект, както и допълване на новото строително разрешение.


В хода на проверката от ДНСК е установено и че на 10 октомври 2018 г. с решение на главния архитект на община Созопол е вписан и нов възложител, който не фигурира като такъв в двете строителни разрешения. В доклада са изложени и други констатации, изясняващи действителното положение по случая, но от прокуратурата не съобщават повече детайли за тези констатации.


След анализ на всички получени материали от Върховната административна прокуратура посочват, че разрешението за строеж е индивидуален административен акт, а влязлото в сила разрешение за строеж не подлежи на отмяна съобразно чл. 156 ал. 5 от ЗУТ. Заради това от прокуратурата посочват, че всяко следващо такова, засягащо същия поземлен имот и участници в административното, е нищожно.


Това е и причината Окръжната прокуратура в Бургас да внесе в Административния съд в Бургас протест да се обяви за нищожно разрешението за строеж от 10 септември 2018 г. на името на "Алепу вилидж", издадено от главния архитект на община Созопол за курортен комплекс "Алепу вилидж" (етапно строителство).


Хотелът, който ще се издига върху изграденото в момента съоръжение на плажа край местността Алепу, ще е висок 10 метра и ще е на три етажа, единият от които ще е подпокривно пространство, обясни съдружникът в архитектурното бюро "А и А архитекти" Ангел Захариев. Компанията е автор на проекта за ваканционен комплекс.


Строежът в местността Алепу предизвика вълна от гражданско недоволство, след като се оказа, че строителното разрешение, издадено за укрепване на свлачище над т.нар. Шофьорски плаж до н. Хумата, е било обезсилено от инвеститора "Алепу вилидж" с нотариално заверена декларация. Веднага след това е издадено второ разрешение за строеж, което е направило възможно укрепителното съоръжение да се превърне в част от сградите на бъдещото ваканционно селище.

Как на плажа в Алепу се появи "подпорна стена, която си търси камериерки" - тук.
25 въпроса за проекта, които си зададоха от архитектурното дружество - отговорите четете тук
Природозащитници протестираха в Бургас срещу строежа - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK