Прокуратурата оспори в съда разрешението за строеж на "Алепу вилидж"

Първият етап е за "укрепване на свлачище", а вторият - "курортен комплекс" с подземна и надземна част в местността Алепу. Строежът е определен като първа категория.

© Дрон Бургас, Dronburgas

Първият етап е за "укрепване на свлачище", а вторият - "курортен комплекс" с подземна и надземна част в местността Алепу. Строежът е определен като първа категория.Окръжната прокуратура в Бургас внесе протест в Административния съд в града, с който от държавното обвинение искат да се обяви за нищожно разрешение за строеж от 10 септември 2018 г., издадено от главния архитект на община Созопол за курортен комплекс "Алепу вилидж" (етапно строителство). Протестът следва да спре и изпълнението на разрешението за строеж.


Това съобщиха от прокуратурата, след като миналата седмица Върховната административна прокуратура възложи на началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да направи проверка на законността на строежа. На 5 юни прокуратурата сезира ДНСК да извърши незабавна проверка за законността на строежа между нос Свети Тома и "Шофьорски плаж" и да представи обобщен доклад.


В началото на юни премиерът Бойко Борисов изпрати шефове в ДНСК лично да проверят какво се строи на плажа. Върховната административна прокуратура също разпореди незабавна проверка заради медийните публикации и гражданското недоволство срещу строежа, обявен като "подпорна стена", който се оказа бъдещ хотелски комплекс.
"Приемаме с разбиране предприетите действия на всички компетентни държавни институции, както и бързата реакция на прокуратурата във връзка със строителството в местността "Алепу"", обявиха по-късно в позиция, побукивуна в "24 часа" от "Алепу вилидж" и "ГБС Турс". " Искаме да подчертаем, че към момента на обекта не се извършват строителни дейности. Уверени сме, че единствено компетентната позиция на прокуратурата и съда е в състояние да установи фактите и тяхната законосъобразност", посочват компаниите и предупреждават, че на всички организации и личности, които с думите и поведението си уронват престижа и доброто им име, ще бъде потърсена съдебна отговорност.


Хронология на документацията и разрешителните


От получения от ДНСК доклад се вижда, че от главния архитект на община Созопол е издадено разрешение за строеж на 26 февруари 2018 г. за "укрепване на свлачище" в местността Алепу край Созопол, на името на "Алепу вилидж". С нотариално заверена декларация от 28 август 2018 г. възложителят декларирал, че това разрешително за строеж няма да бъде използвано от възложителя, както и че за укрепване на свлачището в имота ще се използва укрепително съоръжение, което ще е интегрирано в конструкцията на бъдещото застрояване.


По повод заявление от 30 август 2018 г. за съгласуване и одобряване на проекти и издаване на разрешение за строеж и виза от 7 август 2018 г. от "Алепу вилидж" главният архитект на община Созопол издал ново разрешение за строеж от 10 септември 2018 г. на същото дружество за курортен комплекс "Алепу вилидж" (етапно строителство).


Първият етап е за "укрепване на свлачище", а вторият етап - "курортен комплекс" - подземна и надземна част в местността Алепу. Строежът е определен като строеж първа категория.


След съответни административни процедури разрешение за строеж от 10 септември 2018 г. е влязло в сила на 27 септември 2018 г. По реда на чл. 154 ал. 5 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) са допуснати изменения на промени в инвестиционния проект, както и допълване на новото строително разрешение.


В хода на проверката от ДНСК е установено и че на 10 октомври 2018 г. с решение на главния архитект на община Созопол е вписан и нов възложител, който не фигурира като такъв в двете строителни разрешения. В доклада са изложени и други констатации, изясняващи действителното положение по случая, но от прокуратурата не съобщават повече детайли за тези констатации.


След анализ на всички получени материали от Върховната административна прокуратура посочват, че разрешението за строеж е индивидуален административен акт, а влязлото в сила разрешение за строеж не подлежи на отмяна съобразно чл. 156 ал. 5 от ЗУТ. Заради това от прокуратурата посочват, че всяко следващо такова, засягащо същия поземлен имот и участници в административното, е нищожно.


Това е и причината Окръжната прокуратура в Бургас да внесе в Административния съд в Бургас протест да се обяви за нищожно разрешението за строеж от 10 септември 2018 г. на името на "Алепу вилидж", издадено от главния архитект на община Созопол за курортен комплекс "Алепу вилидж" (етапно строителство).


Хотелът, който ще се издига върху изграденото в момента съоръжение на плажа край местността Алепу, ще е висок 10 метра и ще е на три етажа, единият от които ще е подпокривно пространство, обясни съдружникът в архитектурното бюро "А и А архитекти" Ангел Захариев. Компанията е автор на проекта за ваканционен комплекс.


Строежът в местността Алепу предизвика вълна от гражданско недоволство, след като се оказа, че строителното разрешение, издадено за укрепване на свлачище над т.нар. Шофьорски плаж до н. Хумата, е било обезсилено от инвеститора "Алепу вилидж" с нотариално заверена декларация. Веднага след това е издадено второ разрешение за строеж, което е направило възможно укрепителното съоръжение да се превърне в част от сградите на бъдещото ваканционно селище.

Как на плажа в Алепу се появи "подпорна стена, която си търси камериерки" - тук.
25 въпроса за проекта, които си зададоха от архитектурното дружество - отговорите четете тук
Природозащитници протестираха в Бургас срещу строежа - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Неутрално

  Значи можело.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Неутрално

  Сега чакаме отмяна на разрешителните за Златен век и чудото на Солни пазар.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  А с Ало Ваньо кво стАнА ??? А за оная проста кърджалиска ..... ще се разпореди ли прокуратурата !!!

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  А ще разберем ли от кого и на какво основание е било издадено въпросното разрешително?
  Ще разберем ли ще има ли последици за въпросният служител?

 5. 5 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 986 Весело

  Значи можело.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Гешев премиер!!!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 6. 6 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Ами дано само "оспорването" на прокуратурата не е като обвинението срещу Христо Бисеров, или десетките други подобни обвинения, които падат в съда!

 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5269 Неутрално

  Да видим сега независимия съд, между чука и наковалнята

 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  Гешев не спира. За няколко месеца свърши толкова работа повече, отколкото за 30 години едни други прокуратури не успяха, или не искаха. А колко още работа има само?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 9. 9 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 626 Неутрално

  темата няма да се сгъне.

  България няма полза от раздухането му.
  да се завърши обекта и толкоз.
  мисля че ще стане добре, като стане ще отида

 10. 10 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 626 Неутрално

  темата няма да се сгъне.България няма полза от раздухането му.да се завърши обекта и толкоз.мисля че ще стане добре, като стане ще отида
  —цитат от коментар 9 на WWW


  темата няма да се сгъне.
  -->
  темата трябва да се сгъне.

 11. 11 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin":

  Е те с цяла плеада служители дето са намазали филиите.

 12. 12 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  Достатъчно е да се покаже снимка на визуализацията на идейния проект!!! С балконите, алеите, пейките, паркираните автомобили.... има го в РДНСК /където оня манго защитаваше строителите/, в община Созопол и в книжата на обекта!!!! Там добре ще се видят "обемите" с тераси, прозорци, шезлонги и фигурки на щастливи летовници!!
  Всички останали статии и коментари са дъвка за мисирки!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 13. 13 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 673 Весело

  Браво на прокуратурата! Няколко от последните действия на ВАП ми правят особно добо впечатление! А това действие направо ме зарадва. Стискам им палци и им желая успех!

  П.П. В съседна тема се вихри тезата колко добре ще е прокуратурата да мине към изпълнителната власт.
  Питам се колко голям щеше да бъде шанса да коментираме , ако това стане реалност, новини като тази.
  И не съм оптимист.

 14. 14 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Е добре, да речем, че успеят, макар че е малко вероятно. Какво следва. Строежът се спира. Този скелет буренясва и ръждясва десетина години в които течат дела. Плажът се използва през това време само от мазохисти и някои садисти. Да речем, че прокуратурата спечели и този път, което е почти невероятно. Инвеститорът зарязва строежа. На плажа идват и костенурките. След десетина година прокуратурата се сеща да съди инвеститора да бутне скелета. На плажа костенурките и гущерите са изгонили мазохистите. След още десет години евентуално делото е отново спечелено, но междувременно строежът е паднал сам и обрасъл с храсти и тръни. Връщат се и някои птици. И имаме чиста и красива природа. И вкупом благодарим на Гешев, който тогава кара петия си мандат и е обещал като Путин, че ще спре след това.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#11] от "3biri":

  Значи е време "плеядата" да намаже ...нещо друго, другаде...

 16. 16 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1354 Любопитно

  Гешев не спира. За няколко месеца свърши толкова работа повече, отколкото за 30 години едни други прокуратури не успяха, или не искаха. А колко още работа има само?!
  —цитат от коментар 8 на hamiltonf

  Гешеф е довел нещо до финала? Има влязла в сила осъдителна присъда след качествено обвинение на прокуратурата?
  Или броиш за свършена работа обвинението на Трайчо Трайков, че продал акциите на борсата? Или е свършена работа, отказът да се разпитат дистанционно важните свидетели Мустака и Черепа? И
  Или КТБ?
  Работи, вярно е, но работи единствено за мафията!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 17. 17 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 443 Весело

  До коментар [#8] от "hamiltonf":

  Ама верно ,бе .Не спира да изпълнява поръчки и да гепи кокошкари .По селата веке нема кражби на кокошки.

 18. 18 Профил на ShekSpirt
  ShekSpirt
  Рейтинг: 400 Неутрално

  До коментар [#8] от "hamiltonf":

  Бихте ли ми показали дело, завършено с осъдителна присъда, което е било под опеката на Гешев?
  Бихте ли ми показали черно на бяло свършена работа от прокуратурата за периода "Гешев"
  Благодаря предварително.

  Понякога и аз се чудя защо съм още тук..
 19. 19 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 312 Неутрално

  "Прокуратурата оспори в съда ..."

  след съда ще имат карт бланш/празен чек/ да си правят каквото искат на Алепу

 20. 20 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Късно е либе да говорим за твоята чест!
  Тук се действа по друг начин!
  Данък сгради - чудовищен!
  Данък плажна ивица - неимоверен!
  Данък паркинг - олеле!
  Връзка с ток и доставка на вода - леле мале!
  Глоби за отток на фекални и прочие води в морето - главозамайващи, с временно затваряне на Сатаната!

  При издадено разрешение за строеж и инвестиции в тази подпорна Сатана -обезщетението ще бъде без всякакво съмнение присъдено в солиден размер. И ще го платят ... протестерите! Т. е. всички ние!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 21. 21 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 248 Неутрално

  До коментар [#8] от "hamiltonf":

  До коментар [#13] от "Lilith":

  Виждам, че много му се кефите. Яжте дюли и отивайте да го зарадвате.

 22. 22 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 673 Весело

  До коментар [#21] от "tos_buratino":

  В грешка сте, аз коментирам действията на окръжната прокуратура в Бургас и ВАП. :)
  И отказвам да повярвам, че всички прокурори в страната са като Гешев, човек, който, аз лично, меко казано не харесвам. :)))))

  Така че дюли препоръчвайте на hamiltonf само, макар да съм убедена, че след малко и той ще ви препоръча нещо... :)))))

 23. 23 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 868 Неутрално

  рейзито заслужава около 250 години затвор. Обаче няма кой да му ги даде. Мишоците около него през годините - м/у 10 и 50. Съвсем справедливо е.

 24. 24 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  До коментар [#13] от "Lilith":

  Какво прокуратурата? Прокуратурата просто успокоява напрежението. Ще има разтакаване и размотаване през лятото. На зима ще продължат строежа и когато го завършат, съда ще узакони хотела. Мястото и строежа показват, че инвеститорите ползват протекции от най-високи нива. Освен това, както знаем съдийското съсловие много обича подобни обекти по крайбрежието. Проявяват разбиране... Съпричастни са на много техни колеги, които придобиха терени на първа линия, като крайно нуждаещи се. ;)

  Бивш tww09306483.
 25. 25 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  До коментар [#14] от "Емо":

  Ами само на 500 метра по на юг може да се види какво следва. Там като паметник на родната глупост стърчат бетонните конструкции на комплекса за даровити деца на Людмила Живкова.

 26. 26 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Добре че нямаме брегова линия като тази на Гърция, че трябваше да внасяме чакъл и цимент за да я бетонираме цялата. Щеше да съсипе търговския баланс.

 27. 27 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 673 Разстроено

  До коментар [#24] от "Petleshev":

  Ааа, ми то тогава, верно, за к'во се радвам? :(
  Е, какво пък, беше малко, но беше сладко, както е казал Мечо пух.

 28. 28 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 898 Любопитно

  Не разбирам от право, но ако държавата първо им издаде разрешително, а после им го отнеме, след като са набили Х пари в строежа (без значение как са го придобили разрешителното), не могат ли после да я скъсат от съдене? В крайна сметка ако не се докаже престъпление - тип инвеститора с подкуп е получил разрешителното - тогава инвеститорът каква вина има? Ако данъкоплатците в крайна сметка пак платим масрафа на мошениците, не го намирам за страхотна победа.

 29. 29 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1368 Разстроено

  До коментар [#8] от "hamiltonf":

  Не ставай смешен, моля те.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 30. 30 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  До коментар [#24] от "Petleshev":Ааа, ми то тогава, верно, за к'во се радвам? :(Е, какво пък, беше малко, но беше сладко, както е казал Мечо пух.
  —цитат от коментар 27 на Lilith


  Ами не знам на какво се радваш. ГБС знаят да чакат. Свети Тома го придвижваха при 4 различни правителства докато го пуснат.

 31. 31 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#28] от "kapitan_laino":

  Е-е, има голямо значение как са придобили разрешителното за строежа, стига да може да се докаже. Това последното е големият проблем на прокуратурата. Не ще и не ще да доказва, дори и да повдига обвинения поради голям обществен интерес.

  Eddie lives... somewhere in time!
 32. 32 Профил на vovka
  vovka
  Рейтинг: 443 Неутрално

  С тези действия на прокуратурата накрая ще плащаме всички, както винаги досега. Не са завършили нито едно такова дело докрай със спечелване.

 33. 33 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  темата няма да се сгъне.България няма полза от раздухането му.да се завърши обекта и толкоз.мисля че ще стане добре, като стане ще отида
  —цитат от коментар 9 на WWW


  Аз пък ще отида, като НЕ стане!
  Това е любимото ми място за плаж! Пътува се за 20 мин с кола от Бургас.
  Заради кефа на шепа крадльовци, окрадоха плажна земя, където ходят 300 000 бургазлии на плаж.
  Ако някой се чуди защо 300к, при град от 200к (защото старите бургазлии вече не живеят в Бургас) Но все още го имат за РОДЕН! Това включва и Созопол. Дюни, Каваци, Алепу, Аркутино и тн!!!

 34. 34 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1013 Весело

  Каквото и да се реши, изграденото трябва да остане, за да има къде да обитава флората и фауната.

 35. 35 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3768 Любопитно

  До коментар [#24] от "Petleshev":

  Интересното е, че строежа има и акт 16. При това, без да е завършен. Как ще се обори този акт?

 36. 36 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  Късно е либе да говорим за твоята чест!Тук се действа по друг начин! Данък сгради - чудовищен!Данък плажна ивица - неимоверен!Данък паркинг - олеле!Връзка с ток и доставка на вода - леле мале!Глоби за отток на фекални и прочие води в морето - главозамайващи, с временно затваряне на Сатаната!При издадено разрешение за строеж и инвестиции в тази подпорна Сатана -обезщетението ще бъде без всякакво съмнение присъдено в солиден размер. И ще го платят ... протестерите! Т. е. всички ние!
  —цитат от коментар 20 на Сатана Ликующий


  Ще им платим бетона, да го е*.
  Колко бетон е. За една подпорна стена.

  Иначе идеята със солидните данъци върху плажните ивици ми хареса!

  Бтв, и аз се чудех от тия комплекси, досами морето, къде с*ерат бе, маа* им.
  В химически тоалетни ли, що ли?

 37. 37 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  До коментар [#24] от "Petleshev":Интересното е, че строежа има и акт 16. При това, без да е завършен. Как ще се обори този акт?
  —цитат от коментар 35 на Vlado Nikolov


  Предполагам, че акт 16 има първия етап. Който е "подпорна стена".
  Вторият етап, който е хотел, няма акт 16.

  Нямам никаква идея, какви са им бакиите.
  Казва ли ти някой?! А и смееш ли да питаш!?
  Сигурно цял университет с юристи могат да се учат от номерата и врътките им.

 38. 38 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  Само разрешителното няма да е достатъчно за да спре строежа , а трябва да се атакува от прокуратурата проектът от самото начало на прилагането му върху терена , защото има видими ( напълно възможни !) опити за въздействие върху носимоспособността на земните маси , откъм външната страна на съществуващият път , което , ако се докаже , ще означава , че има престъпно действие върху стабилността на т.нар. сега " свлачище "......Другото следва.

 39. 39 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Наскоро гледах това видео от Норвегия. Откъсната от морето земя. От този месец е:
  https://www.youtube.com/watch?v=J3amom2Nz_k

 40. 40 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1354 Весело

  До коментар [#39] от "bobix":
  Така се получава, като няма подпорни хотели. 😀

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 41. 41 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 898 Неутрално

  До коментар [#28] от "kapitan_laino":Е-е, има голямо значение как са придобили разрешителното за строежа, стига да може да се докаже. Това последното е големият проблем на прокуратурата. Не ще и не ще да доказва, дори и да повдига обвинения поради голям обществен интерес.
  —цитат от коментар 31 на tigervi


  Така де, но от това което разбрах от статията (пак казвам, от право не разбирам), прокуратурата се е захванала за законността на решението за строеж, т.е. дали е по правилата, а не за криминалния елемент - корупция, подкупи. Инвеститора на го бърка дали някой се е осрал и му е разрешил да прави нещо незаконно - той какво е виновен, че някой чиновник се е осрал?

 42. 42 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  Обектът трябва да е с единен проект и с общо име,но да се обяви,че ще се строи по етапно,а не ето имаме едно копче,а после към копчето ще зашием балтон... Така при социализма строяха язовири,като ги разделяха под 20000 лева,защото за тях не се искаха проекти...

 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Значи за всяка нередност, трябва да има протести, иначе никоя от отговорните институции няма да си мръдне пръстта. Затова ли получават заплати или те не разчитат на нея. Печелят много повече от далавери. Майната и на България.

 44. 44 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  Текст за размисъл:
  "Ситуацията носи и друг нюанс. Заредена е с особено послание. Властта чрез пируетите си около строежа на Алепу казва и нещо по-специално на порядъчните български граждани. Казва им: „Вие сте глупаци. Пълни тъпанари, щом сте ни дали възможност да управляваме парите ви, живота ви, любимите ви гледки, мисленето ви и да ви налагаме примитивните си вкусове. Щом веднъж сте приели ролята на глупаците в нашата обща игра, трябва да продължите да я играете. Длъжни сте да бъдете глупави, щом вече сте ни позволили да забогатеем и да ви управляваме, длъжни сте да постоянствате в глупостта си“.
  https://www.reduta.bg/вилно-селище-помиярите/

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 45. 45 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#12] от "chichka":
  Така е. Защо не покажат издадената виза за проектиране с фасадите, предназначението на помещенията и т.н.
  ЗАЩО?

 46. 46 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Има едно огромно лай№ изсрано на "попския плаж" , наречено "Коста дел кроко".
  Това на Алепу ще е поредното.
  За онова са нужни 6-8 месеца да изчезне, а на това новото, само 20 дни.
  И една седмица за оформяне на стария пейзаж.

  А организирането на подписка изискваща публично показване на проекта, е вече належащо.

 47. 47 Профил на M
  M
  Рейтинг: 243 Неутрално

  И дори да отменят строителното разрешение какво - това грозилище ще остане да стърчи там с години, десетилетия, завинаги? Освен да се отмени строителството, трябва да се задължат инициаторите да възстановят терена адекватно, както е бил. Всякакъв вид подпорни стени на това място са неуместни. Нужно е да се възстанови скатът, като за това има начини, не е кой знае колко екзотично решението. Всъщност "произведенията" на архитектурата остават с векове и е крайно време да се вземат мерки по отношение на архитектурното наследство, което завещаваме на децата си.

 48. 48 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Неутрално

  До коментар [#35] от "Vlado Nikolov":

  Като документ с невярно съдържание.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 49. 49 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Някои се радват преждевременно, но тоя филм вече сме го гледали...
  Това може да се окаже поредният цирк с който българската "прокуратура" да "узакони" поредното безобразие

  Или ще изпуснат някой краен срок да подадат документи, или ще напишат супер некадърно обвинение, което да падне по чисто формални причини или ще ги обвинят за нещо супер ъпсурдно и в страни от големия проблем, така че да може да бъде оборено лесно в съда, или или...

  Така че докато не мине на последна станция в съда, нищо не може да се каже

  Порусначен народ- слаба държава
 50. 50 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 407 Неутрално

  И какво от това?
  Нещата са приключили вече, още с първата копка.
  И да го спрат, бетона остава. И да го бутнат, хълма е изкопан, ама здраво. И ако по някакво чудо възстановят терена, е те тогава вече ще стане на свлачище.

 51. 51 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  До коментар [#45] от "Софианец":

  + Защото става въпрос за сграда поне 10 етажа!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 52. 52 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#51] от "chichka":
  и на един етаж да е , трябва виза за проектиране, която се издава от общината. За да се издаде, трябва архитекта да представи фасади, предназначения на помещенията на обекта и т.н. Къде е? Защо не я публикуват. Тя е в общината.
  Има ли информационна табела за строежа.?Къде е? Защо не я показват?

 53. 53 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Някои казват, че на това място няма свлачище, други-че има, най- вероятно има, но тази така построена железобетонна конструкция е много добра бариера срещу евентуално свлачище.
  Друга е темата, че са решили, конструкцията да се ползва и като хотел.

 54. 54 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Биволъ:
  2012 - след здрав отпор на природозащитници и серия разследващи материали на Биволъ събарят незаконната “Златна Перла” на Доган! Нека всички, които мрънкотят и казват, че няма смисъл от протести да изгледат това!
  Това ги чака и подпорния хотел на "Алепу", сарая на Доган и хотел "Дюн".
  За по-зрелищно може да се изкара “Дръзки” и с право мерене... хем военните ще изтренират едни стрелби.

  https://www.facebook.com/bivolnews/posts/3221967624521664

 55. 55 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Ако някой се чуди защо 300к, при град от 200к (защото старите бургазлии вече не живеят в Бургас) Но все още го имат за РОДЕН! Това включва и Созопол. Дюни, Каваци, Алепу, Аркутино и тн!!!
  —цитат от коментар 33 на Тангра


  От Варна съм, но любимия плаж бе на Аркутино, и преди 7-8 годшнш поне 2 пъти месечно сутрин рано тръгвах с колата на плаж. Вероятно не съм допринесъл много за благосъстоянието на района, но фантастичните плажове от района привличаха много гости от Централна и Западна Европа, благодарение на които местните си живееха много добре. До момента в който си изсипаха милиарди НЕИЗВЕСТНО ОТКЪДЕ за ваканционни апартаменти, което Е.АХА майката на морския ни туризъм.
  Само че за това мълчи дори и любимия ни ДНЕВНИК.

 56. 56 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Това с хотела вече го знаем. Но ето снимка с малкия полуостров от юг, гъсто застроен с ваканционни апартаменти.
  https://www.flagman.bg/article/179389

  Всъщност така е по цялто море. На един хотел се падат по няколко блокове с ваканционни апартаменти.

 57. 57 Профил на biborana
  biborana
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Значи можело.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете, не се сърди, но не разбираш от кметските въпроси - за ЗУТ говоря. Парламентът е бетонирал разрешенията за строеж - влезе ли в сила, почти е невъзможно да се отмени, дори и да се посочат много нарушения.

  Заведеното дело е ПУНТА -МАРА (поне, което се цитира в статията) и 90 % обречено на неуспех. Доводите са рехави, целта е да падне напрежението сега, и да се прехвърли топката на съда, който почти няма за какво да се хване.
  Има малък шанс, ако на всички инстанции се паднат съдии, които мразят строежите да отменят разрешението за строеж.

  Ноу-хауто е от София - Златен век, градинките в Младост - делата се завеждат по начин, гарантиращ загубата. Решението е промяна на ЗУТ, но няма да се случи.

  И не е трудно да се събори при загубено дело, отсега трябва да се поиска обезпечение на съответната сума. Хващам бас, че няма да го направят - дори и по това си личи, че искат да загубят.

 58. 58 Профил на biborana
  biborana
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, да не се обидиш за написаното, че не си в час с тънкостите на ЗУТ - нали си в сянка, не са им ял попарите.

 59. 59 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 711 Неутрално

  А главното говедо издало разрешение за строеж не би ли трябвало да излети дисциплинарно от местната администрация?

 60. 60 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 721 Неутрално

  А главното говедо издало разрешение за строеж не би ли трябвало да излети дисциплинарно от местната администрация?
  —цитат от коментар 59 на koko65bg


  За такъв обект главното говедо е много-много "ГЛАВНО"! Със сигурност е много повече от общинско чиновниче. Може и министърче да е.

 61. 61 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Всички анатемосват мутрите-хотелиери, само строителните мутри остават малко на сянка. А те са най-големите разбойници, точно те бетонираха комплексите с ваканционните си апартаменти, и точно те ангажираха щандовете на босоногата министърка в Масква - за да ги продават на руснаците.

 62. 62 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  До коментар [#51] от "chichka":и на един етаж да е , трябва виза за проектиране, която се издава от общината. За да се издаде, трябва архитекта да представи фасади, предназначения на помещенията на обекта и т.н. Къде е? Защо не я публикуват. Тя е в общината.Има ли информационна табела за строежа.?Къде е? Защо не я показват?
  —цитат от коментар 52 на Софианец


  ++ Нали същото питам мисирките? Изгледите от 4 страни, красива картинка с алеи, храстчета, паркитг, щастливи почиваще по пейки и шезлонги......
  Но този въпрос получава отговор толкова, колкото и въпроса "Какъв прокурор е бащата на Симона от колата убила Милен Цветков?" Той ли разкъса делото за смачкване и колко сепутати, прокурори, Танева, Каракачанов..... са съдружници на майката на Кристиян в тези 200+ фирми???

  Русия- проказата на планетата Земя.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK