По дело срещу избора на шефа на БНР ще се проверява трудовият му стаж и фирма в САЩ

Андон Балтаков е директор на БНР от края на януари.

© Надежда Чипева, Капитал

Андон Балтаков е директор на БНР от края на януари.Съдът ще проверява трудовия стаж и в каква точно компания в САЩ е имал участие настоящият директор на Българското национално радио (БНР) Андон Балтаков. Това стана известно на първото заседание по делото срещу назначаването на Балтаков в Административния съд София-област. То е заведено от двама от другите участници - Митко Димитров и Жени Гаджалова, и от бившия шеф на радиото Валерий Тодоров, който не беше допуснат до участие в конкурса.


Балтаков е начело на БНР от края на януари тази година. Той зае поста, след като СЕМ прекрати предсрочно мандата на Светослав Костов заради спиране на програма "Хоризонт" за няколко часа и сигналите срещу него за натиск срещу журналисти. Новият директор и управителният съвет са в конфликт от първия ден, като наскоро част от членовете на съвета подадоха сигнал срещу Балтаков в специализираната прокуратура. Преди да оглави БНР, Балтаков е работил близо 20 години в САЩ.


Жалбоподателите: Балтаков няма стаж и не отговаря на изискванията


Според жалбоподателите Андон Балтаков не е отговарял на изискванията за участие в конкурса за избор на генерален директор, тъй като е бил вписан като управител/съдружник във фирма в Ню Джърси, САЩ - The News Advisory LLC. Освен това според тях няма представени достатъчно доказателства за неговия трудов стаж. Според изискванията за участие в конкурса за избор на директор на БНР кандидатите трябва да имат поне пет години стаж в радио.
Според адвокат Валя Гигова, която защитава Балтаков, жалбите са неоснователни. Подобно становище поддържаха и юрисконсултите на Съвета за електронни медии (СЕМ) Доротея Петрова и Емилия Станева.


Гигова заяви пред съда, че Балтаков не е нарушил българското законодателство и правноорганизационната форма на дружеството в САЩ няма никакво отношение към процедурата му за избор на генерален директор. Според член 26 от Закона за радиото и телевизията кандидатите за шеф на радиото не трябва да са еднолични търговци, собственик на капитал, съдружник, управител или прокурист в търговски дружества или член на ръководни и контролни органи на търговски дружества и кооперации.


"Когато се декларират обстоятелства в процедура по българския правен ред, се декларират обстоятелства, които познава именно българският правен ред. По Закона за радиото и телевизията Балтаков отговаря на всички изисквания", заяви Гигова. Според нея не е пречка за участието на Балтаков в конкурса за БНР фактът, че той е имал участие в специфично правно образувание, което не съществува у нас.


Според адвоката правноорганизационната форма на дружеството в САЩ, в което Балтаков е участвал, е специфична за САЩ. По думите й това е правно средство за осъществяване на независима професионална консултантска дейност от физически лица без капитал, без устройствен акт, без възникване на членствени правоотношения.


Според Митко Димитров, който при гласуването за директор получи един глас, СЕМ е трябвало да провери дали Балтаков е нямал участие в дружество в друга държава от Европейския съюз или трета страна. Самият той бил направил това и бил платил с кредитната си карта справка в търговския регистър на Ню Джърси, която показвала участието на Балтаков във фирмата.


Съдът: Да се представят всички документи за фирмата в САЩ

Съдът изиска за следващото заседание да се представят всички документи, представени за регистрацията на дружеството в САЩ.

Според жалбоподателите Балтаков не отговаря също така на изискванията за не по-малко от петгодишен стаж в радио. Адвокат Гигова твърди, че подзащитният й е представил всички необходими документи - трудови договори с радио "Витоша", удостоверение за стаж в БНР, както и ведомости за заплати и заповед за прекратяване на трудов договор с радио "Витоша". Според изискванията за участие в надпреварата за избор не е предвидено как се доказва стажът.


Съдът изиска от СЕМ да предоставят оригиналните документи, представени в кандидатурата на Балтаков, и разпореди на тримата жалбоподатели Валери Тодоров, Митко Димитров и Жени Гаджалова да бъде издадено съдебно удостоверение, за да проверят лично в НОИ и НАП стажа на Балтаков.


Тримата жалбоподатели оспорват също как Балтаков е доказал управленския си опит. Пред съда юрисконсултите на СЕМ заявиха, че според правилата за избор на генерален директор, приети през 2016 година, кандидатите могат да представят данни за управленския си опит, но липсата на такъв не е основание за изключване на кандидат. Затова и представените в процедурата документи не са проверени, а са приети. Според двама от другите участници обаче - Митко Димитрова и Даниела Манолова, към тях е имало допълнителни изисквания да представят доказателства за такъв опит. Затова съдът изиска от СЕМ за следващото заседание пълната административна преписка с всички документи за всички участници. Следващото заседание е насрочено за 14 юли.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK