По дело срещу избора на шефа на БНР ще се проверява трудовият му стаж и фирма в САЩ

Андон Балтаков е директор на БНР от края на януари.

© Надежда Чипева, Капитал

Андон Балтаков е директор на БНР от края на януари.Съдът ще проверява трудовия стаж и в каква точно компания в САЩ е имал участие настоящият директор на Българското национално радио (БНР) Андон Балтаков. Това стана известно на първото заседание по делото срещу назначаването на Балтаков в Административния съд София-област. То е заведено от двама от другите участници - Митко Димитров и Жени Гаджалова, и от бившия шеф на радиото Валерий Тодоров, който не беше допуснат до участие в конкурса.


Балтаков е начело на БНР от края на януари тази година. Той зае поста, след като СЕМ прекрати предсрочно мандата на Светослав Костов заради спиране на програма "Хоризонт" за няколко часа и сигналите срещу него за натиск срещу журналисти. Новият директор и управителният съвет са в конфликт от първия ден, като наскоро част от членовете на съвета подадоха сигнал срещу Балтаков в специализираната прокуратура. Преди да оглави БНР, Балтаков е работил близо 20 години в САЩ.


Жалбоподателите: Балтаков няма стаж и не отговаря на изискванията


Според жалбоподателите Андон Балтаков не е отговарял на изискванията за участие в конкурса за избор на генерален директор, тъй като е бил вписан като управител/съдружник във фирма в Ню Джърси, САЩ - The News Advisory LLC. Освен това според тях няма представени достатъчно доказателства за неговия трудов стаж. Според изискванията за участие в конкурса за избор на директор на БНР кандидатите трябва да имат поне пет години стаж в радио.
Според адвокат Валя Гигова, която защитава Балтаков, жалбите са неоснователни. Подобно становище поддържаха и юрисконсултите на Съвета за електронни медии (СЕМ) Доротея Петрова и Емилия Станева.


Гигова заяви пред съда, че Балтаков не е нарушил българското законодателство и правноорганизационната форма на дружеството в САЩ няма никакво отношение към процедурата му за избор на генерален директор. Според член 26 от Закона за радиото и телевизията кандидатите за шеф на радиото не трябва да са еднолични търговци, собственик на капитал, съдружник, управител или прокурист в търговски дружества или член на ръководни и контролни органи на търговски дружества и кооперации.


"Когато се декларират обстоятелства в процедура по българския правен ред, се декларират обстоятелства, които познава именно българският правен ред. По Закона за радиото и телевизията Балтаков отговаря на всички изисквания", заяви Гигова. Според нея не е пречка за участието на Балтаков в конкурса за БНР фактът, че той е имал участие в специфично правно образувание, което не съществува у нас.


Според адвоката правноорганизационната форма на дружеството в САЩ, в което Балтаков е участвал, е специфична за САЩ. По думите й това е правно средство за осъществяване на независима професионална консултантска дейност от физически лица без капитал, без устройствен акт, без възникване на членствени правоотношения.


Според Митко Димитров, който при гласуването за директор получи един глас, СЕМ е трябвало да провери дали Балтаков е нямал участие в дружество в друга държава от Европейския съюз или трета страна. Самият той бил направил това и бил платил с кредитната си карта справка в търговския регистър на Ню Джърси, която показвала участието на Балтаков във фирмата.


Съдът: Да се представят всички документи за фирмата в САЩ

Съдът изиска за следващото заседание да се представят всички документи, представени за регистрацията на дружеството в САЩ.

Според жалбоподателите Балтаков не отговаря също така на изискванията за не по-малко от петгодишен стаж в радио. Адвокат Гигова твърди, че подзащитният й е представил всички необходими документи - трудови договори с радио "Витоша", удостоверение за стаж в БНР, както и ведомости за заплати и заповед за прекратяване на трудов договор с радио "Витоша". Според изискванията за участие в надпреварата за избор не е предвидено как се доказва стажът.


Съдът изиска от СЕМ да предоставят оригиналните документи, представени в кандидатурата на Балтаков, и разпореди на тримата жалбоподатели Валери Тодоров, Митко Димитров и Жени Гаджалова да бъде издадено съдебно удостоверение, за да проверят лично в НОИ и НАП стажа на Балтаков.


Тримата жалбоподатели оспорват също как Балтаков е доказал управленския си опит. Пред съда юрисконсултите на СЕМ заявиха, че според правилата за избор на генерален директор, приети през 2016 година, кандидатите могат да представят данни за управленския си опит, но липсата на такъв не е основание за изключване на кандидат. Затова и представените в процедурата документи не са проверени, а са приети. Според двама от другите участници обаче - Митко Димитрова и Даниела Манолова, към тях е имало допълнителни изисквания да представят доказателства за такъв опит. Затова съдът изиска от СЕМ за следващото заседание пълната административна преписка с всички документи за всички участници. Следващото заседание е насрочено за 14 юли.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Веднага да му се секвистира житото!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Какво ще ровите бе, Тръмпанзето си натика цялата рода на ключови позиции и не може да му се търси сметка, а вие сте тръгнали да чоплите дреболии...

 4. 4 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 343 Неутрално

  аааа, някой иска да дръпне радиото нагоре? нееее, няма да позволим, всички надолу, в калта, при прасето

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  Блатото иска да погълне един свестен човек. Запознат съм от хора, които работят в БНР.

 7. 7 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 229 Гневно

  Определено се включва цялата машина за да "обезвреди" всеки случаен конкурент, заел почти без да иска "неслучайна" позиция!
  Няма ли да се снима клип в радиото, че да стане по-бързо?

 8. 8 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Ако навсякъде на водещи позиции у нас дойдат такива хора като този нов директор на БНР, България ще я бъде.

 9. 9 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#1] от "BLM":

  Този свестен човек угажда на десетина журналисти свързани с НПО и ДБ, дали знае, че трябва да се спазват законите у нас или си мисли, че щом си се подложил на умно кресливи те можеш да си правиш всичко, включително и да подписваш договори без проведени обществени поръчки или да зарежеш БНР за някой и друг месец за да си при семейството си в САЩ. Не се ли замисляте, че този свестен човек е декларирал че има стаж над 5 години в радио и ако се окаже, че няма ще е съставил документ с невярно съдържание което е престъпление по НК.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  tda10501756, ако не е бил подписал договора, БНР е щяло да остане без ел. захранване.А УС , назначен от предишния, изобщо не се е интересувал, че предишният договор изтича.

 12. 12 Профил на rrc20623298
  rrc20623298
  Рейтинг: 37 Неутрално

  Това лице е истеричен лъжец ,подвластен на С.Великова и Сие ,които го докараха за да продължат да получават големи заплати и още по големи хонорари.Лицето не е за премер и не мислете че е дошло у нас от идеализъм.То ще досъсипе Радиото ,на което вярвате.

 13. 13 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Не познавам въпросния Балтаков, нито имам отношение към него, нито пък знам с какви убеждения е. Назначението обаче е спорно, защото Балкаков от миналото лято има реално регистрирана фирма в САЩ:
  ANDON BALTAKOV (AGENT)
  THE NEWS ADVISORY LLC
  NEW JERSEY DOMESTIC LIMITED LIABILITY COMPANY
  Address: 1 Independence Court Ph14
  Hoboken, NJ 07030-0703
  Registered Agent: Andon Baltakov
  Filing Date: June 27, 2019
  File Number: 450394339
  View People Named Andon Baltakov in New Jersey

  на адрес:
  ANDON BALTAKOV - PHONE BOOK LISTINGS
  There is 1 phone book listing for people that are named Andon Baltakov.

  This person is located in Middle Vlg NY.
  Company Officers Nationwide Named Andon Baltakov
  ANDON BALTAKOV · MIDDLE VLG, NY
  Physical Address: 6429 83rd Pl
  Middle Vlg, NY 11379
  Phone Number: (718) 326-2417
  Age Bracket: 45 to 54
  Profile ID: 335452E3E8FA991A6A2D39

  Не виждам какво е спорно. Очевидно е:
  Company Officers Nationwide Named Andon Baltakov!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7621 Неутрално

  А Кошлуков няма ли да го проверяват.

 15. 15 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 567 Неутрално
 16. 16 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#1] от "BLM":

  Ами така е, но откъде- накъде ще спечелиш поста , който е толкова важен и ще си заминеш за Сащ за месеци наред. Това нормално ли е?
  Това не е нормално, изобщо?
  Не може да си Директор на БНР, където ври и кипи, да са се преборири за теб със зъби и нокти, да са отстарнили предишния Мафиот със стачки, бойкоти, борба на Сем, и..............ти..................ти да си подпишещ договора и да си заминеш за Сащ за месеци наред.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK