Социалните служби в "Люлин" и "Младост" ще напуснат сградите на детските градини

Дирекция "Социално подпомагане" в район "Младост" е на мястото на 29-о ОДЗ, където е имало 250 деца.

© Юлия Лазарова

Дирекция "Социално подпомагане" в район "Младост" е на мястото на 29-о ОДЗ, където е имало 250 деца.Социалните служби в районите "Люлин" и "Младост" ще освободят сградите на бившите детски градини, където са настанени. Това обяви зам.-кметът на София Тодор Чобанов днес на работна среща на комисията по образование и култура. Йорданка Фандъква е разговаряла с Деница Сачева, министър на труда и социалната политика, по проблема.


На 7 юни "Дневник" публикува материала "Районен кмет и социални служби са настанени в сгради на детски градини". В него се посочи, че бившите 23-то ОДЗ в "Люлин 3" и 29-о ОДЗ в "Младост 1" от години са заети от районните дирекции "Социално подпомагане". Преди това в сградите е имало общо 16 групи с над 340 деца.


С връщането на предназначението им ще се открият 670 места
Зам.-кметът Чобанов заяви, че има реалистични предложения за връщането в експлоатация като детски градини на тези общински сгради, които по някаква причина не се ползват като детски заведения. След ремонт те в кратки срокове трябва да заработят по предназначението си, изрази надежда той.


Сградата на район "Изгрев" (вдясно) е в бивша детска градина, но дворът и отстоянията от съседните сгради вече не отговарят на изискванията за детско заведение.

© Юлия Лазарова

Сградата на район "Изгрев" (вдясно) е в бивша детска градина, но дворът и отстоянията от съседните сгради вече не отговарят на изискванията за детско заведение.


Бившето 47-о ОДЗ в "Люлин 6", където сега е частното училище "Ерих Кестнер", също ще бъде възстановено, посочи Чобанов. Така с връщането на трите сгради ще се създадат общо 670 места в 26 групи.


Най-много деца в общинските заведения са били обхванати през 2018 г.


В момента в София действат 194 детски градини, в които са обхванати 43 841 деца. Най-много са били те през 2018 г. - над 47 000 деца. Тогава се приема свиване на допустимият брой деца в една група от 30 на 25, с което се губят 3000 места.


До края на годината ще заработят 9 нови детски градини с общо 625 места. Други 1500 места, незаети от деца с хронични заболявания, ще бъдат освободени, обяви Чобанов.


Това са краткосрочните мерки за справяне с недостига на места за софийските деца в общинските заведения. Планът за 2021 г. предвижда откриването на още десет заведения с общо 785 нови места. През 2022 г. се очаква да бъдат завършени други седем обекта.


Компенсацията с ваучери не се възприема от ГЕРБ-СДС


Чобанов не посочи броя на децата в София, които останаха неприети в общинските заведения след второто класиране в края на май. След първото класиране те бяха близо 8000. Предложението на "Демократична България" за компенсация на родителите им с месечни ваучери на стойност 300 лева, с които да пращат децата си в частни заведения, не се възприема като перспективно от мнозинството в общинския съвет.


"За ваучерите имаме коренно различно разбиране. Първо, трябва да е ясно, когато се дадат ваучерите, има ли места в частните детски градини. Второ, нашето разбиране, на ГЕРБ - СДС, е, че единственият начин да подкрепим родителите е през строителството и осигуряване на места в общинските заведения - детски градини и ясли", обясни Малина Едрева, ръководител на групата на ГЕРБ - СДС в общинския съвет и председател на комисията по образование и култура.


Михаил Паргов от "Демократична България" обяви, че идеята за ваучерите не е против строителството на нови заведения, а е спешно решение за компенсиране на родителите на некласираните деца.


До един месец работната група от общинския съвет, която търси и разработва решения на проблема с недостига на места в общинските детски заведения, ще излезе с цялостна програма, обяви Едрева.


В сградата на 23-то ОДЗ в "Люлин" сега е дирекция "Социално подпомагане".

© Максим Караджов

В сградата на 23-то ОДЗ в "Люлин" сега е дирекция "Социално подпомагане".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 781 Неутрално

  А, можело значи...

  No Pain No Gain
 2. 2 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Абсурдно е всички да плащаме данъци, а после с томбола да се определя, кой ще ползва услугите. Що не го приложим това и за 112 - да има 70% шанс да ти отговорят, че да разтоварим системата.

 3. 3 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 626 Неутрално

  А чиновниците от сградата на ул. "Атанас Далчев" докога ще окупират детската градина?
  В сградата на ул. " А.П.Чехов", където са настанени социалните служби втория етаж стои празен.

 4. 4 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 939 Весело

  "След ремонт" :D:D:D:DD:
  колко познато с една детска болница :D:D:D:D

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3624 Неутрално

  Има обаче и уловка ...

  А какво правим със социалните?

  В руслото на надвисналата "Стратегия за Услугата" май ги броят излишни ...

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7980 Неутрално

  Значи градини няма, а общинските служби са настанени там.

 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5534 Неутрално

  Браво, че някой се е сетил. Защо въобще са били заемани от социалните служби, които могат да бъдат поместени във всякакви сгради/помещения

 8. 8 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3427 Весело

  Божеее какви са бързи....тия общинари!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4640 Неутрално

  15 годиниГЕРБ вСофия!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 578 Разстроено

  герб-сдс би ли за осигуряване на места... и така 15++ години. И аз съм за осигуряван на места - дебили сър..

 11. 11 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3549 Неутрално

  Хей ръчички, хей ги две. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3029 Неутрално

  Добре ,че са ДБ да рабутат малко тиквите . Сега трябва да се преборят за ваучери. Всички сме даъкоплатци или едни са повече от другите ? Фъндъка да не се услушва !

 13. 13 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  Аз съм за ваучери.
  Но съм сигурен че идеята ще се опорочи
  450 лева са сериозна сума.
  Ще има лапаница голяма.
  Ще наникнат като гъбки ЧДГ ще се сформират едни групи от мъртви души.
  По тертип на образованието и медицината и ще се почне.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 14. 14 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  Колко места имаше за строеж на нови градини.... ама ги раздадоха. За Младост и Люлин не знам, защото не съм от там. Аз съм от Красно Село и веднага се сещам за две места:
  - едното беше в Бели Брези на Нишава, хубаво, широко.. дадоха го преди 4-5 години да построят там частно училище "Дорис Тенеди"
  - другото е срещу 142-ро училище - там пък било обявено за място за разхождане на кучета, та кучкарите от квартала не дават и правиха протест, когато искаха там да строят детска градина - нямало да има къде да си разхождат кучетата.
  Сигурно в нашия квартал има поне още няколко такива места, общо да кажем 5 - това в един квартал. И във всеки квартал на София вероятно има поне по 5.
  Но общината с тези 60 лева такса на месец очевидно е на загуба от всяко дете, затова и не бързат да строят нови - да не излязат на по-голяма загуба. Мисля е време да се вдигне таксата, поне да покрива месечните разходи за храна, парно, заплати, консумативи и т.н.

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4640 Неутрално

  До коментар [#14] от "Камен":

  Имат дотации от бюджета и НЕ СА на загуба. Така обаче се храни КОРУПЦИЯТА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2131 Неутрално

  Дано в "Люлин" по–бързо възстановят детските градини. Специално мене това не ме засяга, но е безобразие от години тези бивши детски градини да не се използват за това, за което са построени.

 17. 17 Профил на biborana
  biborana
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Значи градини няма, а общинските служби са настанени там.
  —цитат от коментар 6 на Роси


  Социалните са държавни (по-трудно се местят, трябва тяхното министерство да се съгласи).
  Около 2000 г. нямаше деца, детските градини се рушаха (имаше изоставени сгради), а някои ги дадоха на частни училища и държавни служби. Мисля, че частните училища ги изгониха, но държавните служби бяха свещени крави. Отдавна трябваше да ги направят пак градини. Тази година родителите са по-настоятелни. Браво.

 18. 18 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Това можеше да се направи още преди 7-8 години!!!

 19. 19 Профил на biborana
  biborana
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Има обаче и уловка ...А какво правим със социалните?В руслото на надвисналата "Стратегия за Услугата" май ги броят излишни ...
  —цитат от коментар 5 на xm...


  Има сгради, в които могат да се настанят социалните, но не стават за детска градина.
  Това е все едно да ползваш болница за хотел. Или да гледаш кокошки в празната стая на къщата. Но като ти се роди дете - правиш кокошарник за кокошките и ремонт на детската стая, а не обратното.

 20. 20 Профил на deadsmurf
  deadsmurf
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Колко места имаше за строеж на нови градини.... ама ги раздадоха. За Младост и Люлин не знам, защото не съм от там.
  —цитат от коментар 14 на Камен


  Имаше, ама рязко се оказаха реституирани ниви или спорни терени на "инвеститори".

  Но общината с тези 60 лева такса на месец очевидно е на загуба от всяко дете, затова и не бързат да строят нови - да не излязат на по-голяма загуба. Мисля е време да се вдигне таксата, поне да покрива месечните разходи за храна, парно, заплати, консумативи и т.н.
  —цитат от коментар 14 на Камен


  Категорично са малко - не е нормално да очакваш да ти отглеждат целодневно децата, да ги обучават и да ги изхранват срещу 60лв/мес. И знам, че някои ще ме нападнат - имам две деца в общински градини текущо - знам много добре как столична община не превежда редовно парите на градините. Много често се случва директорите да нямат пари да платят парното или храната, защото те са реално краен разпоредител със средства, които не са им налични.
  Тези 60лв трябва вместо да се внасят в общината, когато се съберат, да останат за спешни и текущи разходи за градината, а не да чакат на фандъкова подаянията, които са нередовни и непостоянни. И според мен е смислено поне 100-120 да е таксата, но да има делегирани бюджети за ремонт и поддръжка, а не да се събира и спестява от всякакви възможни разходи.

 21. 21 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  А може и както в Австрия всяко дете с ваучер и няма държавни детски градини ....

 22. 22 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Това можеше да се направи още преди 7-8 години!!!
  —цитат от коментар 18 на abdulhazred


  Можеше Софиянски изобщо да не ги настанява там унищожавайки всичко и в часност огромна част от системата на детските градини. Можеше и да не разпродава сгради на детски градини за жълти стотинки на свои хора. Като и куп други неща например къпалнята и театъра в Борисовата и... Можеше и да не прави и псевдо реституция с подправени документи и кошарувски свидетели, пак за свои хора. Много неща можеше, ама не стана.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK