Кметът на Перник: Водният режим може да бъде отменен в края на седмицата

Станислав Владимиров, кмет на Перник.

© Надежда Чипева, Капитал

Станислав Владимиров, кмет на Перник.Водният режим в Перник може да бъде отменен в края на седмицата, обясни кметът на града Станислав Владимиров за "Дневник". Днес местното ВиК дружество е започнало тестове на преносната мрежа с подаване на вода само от язовир "Студена". Дебитът му е минал 19 млн.куб.м при върхов капацитет от 25 млн.куб.м, което дава основание за окончателно спиране на водопровода от София.


"Сега ВиК спират водопровода от София и постепенно натоварват водопреносната мрежа на града с по-голямо количество вода. Ако всичко е наред, до края на седмицата режимът може да отпадне", предположи Владимиров. Той трябва да парафира искането на "ВиК - Перник" за отмяна на действащия сега график без вода от 22 ч. до 6 ч. сутринта.


Най-оптимистичните прогнози за обилни валежи според него са се сбъднали, но и изграденият по спешност водопровод от софийското село Мало Бучино е изиграл съществена роля за по-лекия режим в 90-хилядния град.


Изграждането на водопровода от София до Перник с дължина 11.5 км излезе 20 млн. лева. Той започна да подава вода от рилския язовир "Бели Искър" с дебит 300 л/сек. от средата на март.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK