На живо

Коронавирусът в България: заразените отново са над 100, отпада карантината за Швейцария (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: заразените отново са над 100, отпада карантината за Швейцария (хронология)

© Велко Ангелов
"Дневник" следи в реално време ситуацията с коронавируса в България.
Премахва се карантината за идващи от няколко държави

От утре, 18 март, отпада 14-дневната карантина за пристигащите в България от Исландия, Норвегия, Швейцария, Лихтенщайн, Сан Марино, Андора, Монако и Ватикана. Това се посочва в издадена днес заповед на министъра на здравеопазването.


Със същата заповед се позволява и всички лица, които имат разрешение за пребиваване в държава-членка на Европейския съюз, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, или в страна по Шенгенското споразумение (включително Сан Марино, Андора, Монако и Ватикана) и членовете на техните семейства да влизат на територията на България.

"Няма как да починеш от коронавирус, ако нямаш придружаващи заболявания", заяви имунологът доц. Андрей Чорбанов пред Би Ти Ви. Според него тези, които са станали жертва на коронавируса, но се водят официално здрави преди заразяването си, са имали здравословни проблеми, за които не са знаели. Увеличеният брой заразени, които се регистрират през последните дни, са нещо съвсем естествено и са "негативният резултат от скриването от вируса" през последните месеци, смята той. Според него някои нации са по-податливи на заразата, а други –не, което е резултат от генетичното разнообразие между хората. Имунологът смята, че една от причините за високата смъртност от коронавирус при определени нации като гражданите на САЩ е затлъстяването. "Витамините са хубаво нещо, но не трябва да се прекалява с имуноистимулантите", обяви той, като уточни, че при здравите хора имунната система няма нужда от подкрепа и ако се стимулира се отключват автоимунни и други заболявания.

Десетки артисти се събраха пред сградата на Министерството на културата, за да обявят своето несъгласие с обърканата процедура за финансово подпомагане на независимия сектор заради коронакризата. Негодуванието на свободните артисти беше заради променящите се изисквания за кандидатстване за трите творчески стипендии от 720 лева.


Повече по темата четете тук.

Жители на кв. Изток в Кюстендил до 30 юни няма да могат да влизат в сградата на съда в града заради опасността от коронавирус. Със заповед на директора на РЗИ - Кюстендил са въведени временни противоепидемични мерки на територията на ромската махала от 17 до 30 юни включително. Административните ръководители на Окръжен съд - Кюстендил и Районен съд - Кюстендил, издадоха съвместна заповед, с която за посочения период от време се забранява достъпа до Съдебна палата – Кюстендил на лица, живеещи в кв."Изток", съобщи "24 часа"..

Министерството на здравеопазването за пореден път обяви, че е незаконно болниците да искат от пациентите си направен и платен от тях PCR тест, за да ги приемат. Изявлението идва след поредни оплаквания и започнали проверки по конкретни сигнали. "Здравният министър е категоричен, че всички сигнали за отказ от страна на лечебните заведения за диагностика или лечение поради липса на PCR тест ще бъдат проверени и ще бъдат налагани санкции", пише в съобщението на ведомството. В него се напомня, че здравната каса плаща дейността по диагностика на COVID-19 чрез този вид тест.

Болницата в Хасково изписа жена след 45 дни интубация

Многопрофилната болница в Хасково днес изписа 36-годишна пациентка след 52 дни на лечение от COVID-19, 45 от които - на апаратна вентилация. Жяната е постъпила в инфекциозното отделение на болницата на 26 април, след като се е завърнала от Нидерландия. Три дни по-късно здравословното ѝ състояние се влошило и се наложило да бъде поставена на апаратно дишане в интензивното отделение.


В продължение на 33 денонощия неотлъчно до нея са били двама лекари, специалисти по анестезиология и интензивно лечение – д-р Георги Димитров и д-р Владимир Вълев, разказват от болницата. Днес двамата присъстваха на изписването на пациентката. "Те не се чувстват герои и са удовлетворени, че се справиха с нелеката задача и изпълниха успешно своя дълг, но те са нашите герои", пишат от лечебното заведение.


Коронавирусът в България: заразените отново са над 100, отпада карантината за Швейцария (хронология)

© МБАЛ - Хасково

В Буковлък заразените са 29

Вече 29 души са заразените с коронавирус в поставеното под частична карантина плевенско село Буковлък, съобщи директорът на регионалната здравна инспекция д-р Атанас Гарев. Той и кметът на селото Росен Русанов увериха, че се прилагат всички засилени противоепидемични мерки, а местните жители спазват ограниченията. Засега не се налага затваряне на детската градина.


В университетската болница в Плевен в момента са 7 мъже с COVID-19, петима от тях са от Буковлък, а останалите от Опанец и от Плевен, съобщи пред БТА говорителят на лечебното заведение Момчил Цветков. Всички са в добро общо състояние. През последното денонощие полицията в Плевен образува нови две бързи производства за нарушения на задължителната 14-дневна карантина - срещу 31-годишна жена и 33-годишен мъж от село Ставерци.

Отрицателни са всички проби за коронавирус на децата от яслената група в столичната детска градина 80 "Приказна Калина", както и на техните братя и сестри, предаде Би Ти Ви. Групата беше поставена под карантина, след като в неделя се разбра, че работеща в нея медицинска сестра е дала положителна PCR проба за COVID-19. Жената не е имала контакт с други деца от градината и затова останалите групи работят нормално. Общо 12 деца от яслата, били в контакт със сестрата остават под 14-дневна карантина.

Повече хора ще могат да теглят безлихвени кредити

Кабинетът разшири кръга на хората, които могат да вземат до 4 500 лева безлихвен кредит, ако са загубили работата си зарази кризата, породена от коронавируса.


Достъп до заеми вече ще имат и самоосигуряващи се, които имат годишен спад на доходите от поне 20% през което и да е тримесечие, а не само за първото. Сегашното изискване кандидатите да са с платени осигуровки се заменя с това да са декларирани за период от поне 6 месеца преди кандидатстването, като може да не са платени. За хората на трудов договор се иска вече да са го имали в последните 6 месеца преди кандидатстването, а не преди излизането в неплатен отпуск както е в момента.

Един от най-големите туроператори в Европа ТУИ (TUI) обяви рестарт на летните си програми до България от юли. В средата на май компанията определи страната като една от най-добре подготвените за летен туризъм, а преди две седмици анонсира възобновяване на дейността си до дестинации, които смята за "сигурни" като Германия и Австрия.


От юли туроператорът възобновява летните си програми и в Испания, Гърция, Кипър, Италия, Хърватия, България, Португалия и Швейцария. Очакваме останалите ни пазари като Великобритания и Скандинавието да последват този пример по-късно през лятото, се казва в съобщение на компанията.


Коронавирусът в България: заразените отново са над 100, отпада карантината за Швейцария (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

Компанията за международни автобусни превози "Фликсбус" (FlixBus) възобновява дейността си от и до България от 19 юни, съобщиха от там. Пътниците от София и Пловдив ще могат отново да пътуват със зелените автобуси директно до 4 европейски държави - Германия, Австрия, Словения и Хърватия.


Всички автобуси ще бъдат дезинфекцирани след всяко пътуване, а влизането и излизането първоначално ще е възможно само през задната врата. Носенето на предпазна маска или шал в автобусите е задължително, а тоалетните в тях ще бъдат затворени като част от мерките срещу коронавируса. Компанията въвежда безконтактна дигитална проверка на билетите и дезинфектант на борда, а в чакалните и при качване и слизане от автобуса следва да се спазва 1.5 м разстояние.


"Фликсбус" влезе на българския пазар през 2018 г., а през 2019 г. Компанията отбеляза 63% ръст на пътниците в страната, отбелязва агенция Ройтерс.

Сградата на НОИ затваря днес заради служител с положителен тест

Служител от контактния център на Националния осигурителен институт (НОИ) е с положителен тест за коронавирус и сградата на столичния бул. "Александър Стамболийски" 62-64 затваря днес за извършване на пълна дезинфекция, съобщиха от института. Приемните за граждани ще работят до 15 часа при спазване на мерките за дистанция и индивидуална защита.


В спешен порядък ще бъдат установени и тествани всички контактни на заразения служител, на първо време това ще стане с всички работещи в Контактния център, които ще бъдат поставени и под карантина. Тези служители обслужват единния телефонен номер на НОИ за даване на консултации и нямат пряк физически контакт с граждани, посочват то института.

Топлото време няма да се отрази съществено и да "убие" коронавируса, смята имунологът акад. Богдан Петрунов. "Съвсем не сме в положение да кажем "да, епидемията свърши или вече очакваме края ѝ", предупреди Петрунов пред БНТ. Според него по-скоро COVID-19 ще измине своя биологичен цикъл и ще изчезне, но предупреди, че това ще стане бавно и "дотогава сме доста далеч от нормалната ситуация". Цитира и данни на Световната здравна организация, които показват скок на новите заразени в Америка, Европа и Китай.


По думите му причината за скока в броя на заразените от последните дни е, че хората са се успокоили след първите 1-2 месеца на строго спазване на ограничителни мерки. Изтъкна, че трябва да се спазват най-елементарните мерки - носене на предпазна маска на обществени места и често миене на ръцете. В момента новите случаи са в огнища, не от масово разпространение, но предвид че страната е малка, разпространението може да стане и сред цялото общество, коментира още имунологът. Той прогнозира втора вълна на COVID-19 през есента и не очаква до края на годината да се появи ваксина.

От установените през последното денонощие нови заразени с коронавирус най-много са в област Шумен - общо 27 души, показва справка в единния информационен портал. В шуменско има и няколко огнища на вируса, а днес се разбра за възрастно семейство с COVID-19, което доброволно е напуснало местната болница. В Софийска област са 15 от новите случаи, други 13 са в София-град. Също 13 са и положителните тестове в Кюстендил, където от днес кв. "Изток" на града е под карантина за 14 дни заради огнище на заразата. Следват Пазарджик с 10 нови случая, Сливен - 7, Плевен - 5, Кърджали - 4, Смолян, Стара Загора и Ямбол с по 3 случая, Варна, Видин Пловдив и Разград - по 2, и Добрич с един нов заразен.


Артисти от независимия културен сектор ще пият студена вода пред Министерството на културата този следобед в знак на протест срещу политиката и изпълнението на програмите му. Едно от исканията им е свързано с мерките на правителството за подпомагане на сектора, който пострада тежко заради ограниченията срещу коронавируса.


Те настояват да бъдат подпомогнати финансово не само артистите на свободна практика с доход под 1000 лева месечно, каквото е условието за получаване на помощта от три минимални работни заплати (610 лева - б.р.). Сред исканията им са и по-бързо изпълнение на програмата "Творчески стипендии" на Националния фонд "Култура", спазване на обявените срокове за изплащане на стипендиите и преразглеждане на неодобрените кандидати, съобщава БНР. Сред подписалите исканията са Асоциация за свободен театър, Българска музикална асоциация, Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура и редица фондации.

Пациенти отказаха болнично лечение в Шумен

Пациенти с коронавирус са напуснали доброволно инфекциозното отделение на шуменската болница, отказвайки лечение, предаде Би Ти Ви. Става дума за 80-годишен фелдшер от Каолиново и жена му.


Двамата били настанени в самостоятелна и изолирана стая, но буйствали и опитали да счупят болничен инвентар. След като подписали декларация, че отказват престой в болницата, те са се изолирали в дома на жената в село Климент, в което има още няколко заразени. Двамата не са съдействали и на здравните власти, като са отказали да подпишат протокол за изолация, така че със случая ще се заемат полицията и прокуратурата. Състоянието на двамата е сериозно, а от болницата посочват, че са готови да ги приемат отново.

Нови 112 заразени, петима починали

Новите случаи на коронавирус в страната са 112 за изминалото денонощие при направени 2 045 теста, показва справка в единния информационен портал. Това е и най-големият брой случаи от началото на заразата в страната. Общият брой на заразените е 3 453.


Петима души са починали от COVID-19, с което общият брой на смъртните случаи става 181. Всички те са жени, съобщава Министерството на здравеопазването. Две от тях - на 63 г. и на 78 г., са били с пневмония, без данни за съпътстващи заболявания; Други две - на 56 и на 70 г., са били с пневмония и с хронично белодробно заболяване, а петата починала е на 58 г. и е страдала от онкологично и сърдечно заболяване.


Излекувани са 33-ма души. Общо 267 пациенти са в болници, 13 от които са в интензивни отделения, показва още статистиката. За изминалите 24 часа са установени 4 нови заразени медици - лекар, медицинска сестра, санитар и друг медицински специалист. Така заразените медици в страната стават общо 326.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK