Радомир се оплака, че е пред водна криза, и поиска да ползва източници без разрешителни

Радомир се оплака, че е пред водна криза, и поиска да ползва източници без разрешителни

© Георги КожухаровКметът на Радомир Пламен Алексиев се оплака, че градът е пред водна криза заради спирането на подаването от яз. "Студена" и поиска да бъде възстановена работата на помпена станция "Крапец". Междувременно обаче екоминистерството съобщи, че Радомир се снабдява от източници без разрешителни, като местната власт не е поискала подновяване на изтекли документи.


Днес кметът на Радомир коментира пред БНТ, че в града няма язовири, а захранването е от подпочвени води, и обяви, че е внесъл в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) писмо, с което предупреждава, че предстои водна криза. Той поиска да се възстанови работата на помпена станция "Крапец", която беше запечатана през декември 2019 г. на фона на тежкото безводие в Перник, когато подаването от яз. "Студена" беше изцяло спряно. Само преди ден кметът на Перник съобщи, че водният режим в града може да бъде отменен до края на седмицата.


"Високата част на Радомир беше подложена на воден режим, за да може да се изпраща вода и към Батановци и пречиствателната станция, след това нарушеното водоподаване довежда до дисонанс между ниска, висока и средна зона", заяви Алексиев. По думите му най-тревожно било, че помпите на "Опалово" изключват на ниво, което означава, че при самия водоизточник няма достатъчно вода и тя не може да тръгне по тръбите към Радомир. Отделно изтъкна, че загубите по този 13-километров водопровод са около 45%.
Междувременно обаче МОСВ съобщи, че


Радомир се снабдява от източници без разрешителни, а местната власт не е поискала подновяване


на редица изтекли документи.


Питейно битовото водоснабдяване на община Радомир се осъществява от ВиК Перник. Общината използва с разрешително от 2001 г. 25 водоизточника - дренажи, извори и сондажни кладенци, с общ годишен лимит 4 610 600 куб. м и дебит 146 л/сек. Срокът на разрешителното обаче е изтекъл към 2004 г. "Към момента единственото подновено разрешително за водовземане за питейно битово водоснабдяване е за село Стефаново и част от град Радомир от извор "Сиреняците" - срокът му е до 27.10.2030 г., а разрешените водни количества са до 1 166 930.55 куб. м годишно.


"Същевременно град Радомир се водоснабдява без разрешителни от водоизточници "Гърляница", "Рестова глава", "Опалово" и "Извора". Други 20 водоизточника водоснабдяват населени места в община Радомир също без издадени разрешителни по реда на Закона за водите", се казва в съобщението на МОСВ.


Министерството посочва, че на 11 юни е постъпило писмо с искане за възстановяване на аварийното подаване към град Радомир от каптаж "Врелото" чрез помпена станция "Крапец", но за нея няма действащо разрешително. "Отделно от това каптаж "Врелото" е един от основните водоизточници, които захранват язовир "Студена" поради което отклоняването на вода посредством него е недопустимо", заявяват от екоминистерството. Припомнят и че за използването му трябва да има изразено съгласие от кмета и общинският съвет на Перник, както и на областния управител.


Затова министерството съветва местната управа да използва вода от съществуващите 25 алтернативни водоизточника или да се търсят подземни или повърхностни води, например от язовир "Долна Диканя", който в момента не се ползва от гр. Радомир.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK