Преминаването през Кулата е почти блокирано заради проблеми от гръцка страна

Преминаването през Кулата е почти блокирано заради проблеми от гръцка страна

© Никола КонсантиновВлизането в Гърция при Кулата е не просто затруднено, а дори напълно блокирано, сигнализира читател на "Дневник". Той уточнява, че се намира на 3-4 километра от границата, а за почти три часа колоната се е придвижила с по-малко от километър. Читателят уточнява, че няма възможност и за връщане в посока България, защото обръщането на магистралата е невъзможно. Със затоплянето на времето напрежението вероятно ще ескалира.


Говорителят на "Гранична полиция" Лора Любенова потвърди, че трафикът в посока към Гърция е натоварен както на ГКПП-Кулата, така и на Маказа. На Кулата колоната от леки коли към 12 часа е 5 километра, а при товарните автомобили е 10 километра.


От МВР препоръчаха използването на останалите пунктове на българо-гръцката граница - ГКПП Илинден, Маказа, Капитан Петко Войвода и Ивайловград. От външно министерство уточниха, че на тези пунктове опашки няма.
Забавянето идвало от няколко фактора. Най-сериозният е, че докато от българска страна има 10 гранични служители, от гръцка те са трима. "Поставили сме въпроса пред контактния център", допълни Любенова.
Тя съобщи още, че колоната върви бавно и защото се проверяват данните на всички пътуващи, като често се инспектират и багажниците на автомобилите. От външно министерство допълват, че се извършва 100% граничен контрол от гръцката страна, като електронно се въвеждат данните на всички пътуващи.


Забавяне имало и заради факта, че на всички сръбски граждани се записват данни за адреса и телефона за връзка в Гърция, каза още от Лора Любенова. На част от тях се правили и тестове за коронавирус.


Изискването за влизащите в Гърция българи и граждани на ЕС да подлежат на карантина отпадна в понеделник и трафикът към страната се засили драстично. Дълга колона на Кулата имаше и вчера, но по сведения на очевидци тя се е движила доста по-бързо заради създадена добра организация от двете страни на границата.


Какви са проблемите при влизане в Румъния, четете тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK