Спекулират и ме противопоставят на премиера за Алепу, заяви Емил Димитров

Спекулират и ме противопоставят на премиера за Алепу, заяви Емил Димитров

© Георги КожухаровСпекулират с мои думи, вадят се от контекста, за да ме противопоставят на премиера за строежа на Алепу, каза днес министърът на околната среда и водите Емил Димитров в народното събрание. По тяхно искане на депутата от БСП, той беше извикан, за да обясни вчерашните си думи за проекта. Министърът посочи, че грешката най-вероятно е негова, защото разговаря с медиите и те после му накъсват изказването.


Вчера пред журналисти в Бургас Емил Димитров каза, че няма да спре строежа. "Знам че това ви е мерак на всичките - да ходя като една екологична бухалка и да спирам навсякъде кой каквото не му харесва", допълни още Димитров. Той изрази мнение, че всичко, което трябва по отношение на строежа на Алепу, е било свършено от екоинспекцията в Бургас и преди да вземе становище, ще изчака "прокуратурата и системата да се произнесат".


Днес министърът посочи, че не е редно при вече започнато производство да дава становища и че очаква приключването на съдебната процедура. "Това, което видях, изобщо не ми прилича на защитно брегоукрепително съоръжение, на мен ми прилича на хотел, може би ще бъде хубав хотел. Но аз не казвам дали ще е или няма да бъде, дали съдът ще се произнесе или няма, и не съм казал аз очаквам много хубав хотел и чакам да се настаня там. Не е имало такова нещо, каза още Димитров.
Според него не е редно за изземва правомощия на други органи и да издава присъди. "Не мога да коментирам прокуратурата, не мога да коментирам евентуални решения на съда, защото сме в съдебна фаза, в правова държава. Не би било редно във вече започнато производство аз да давам становища в каквато и да е посока. Каквото реши съдът, ние ще се съобразим с него. Нямам правото да коментирам дейността на институциите, имам предвид съдебната система. Не е редно", каза още министърът.


Емил Димитров уточни, че не МОСВ издава разрешение за строеж, а община Созопол. "Не може някой да счита, че за разрешение за строеж, след като е извървяна цялата процедура, влязло е в сила решението, не е имало възражение, години след това да иска да се произнасям със задна дата, не би било редно", допълни още министърът.


Емил Димитров уточни, че помага изцяло на прокуратурата във всичките й действия, като РИОСВ - Бургас е предоставила всички искани документи. "Разбрахме за протеста, очакваме съдебната процедура, когато тя приключи, след установяване на фактите и тяхната законосъобразност, ние по линия на околната среда, ще се произнесем при възникнала необходимост от издаване на ново разрешение за строеж по Закона за устройство на територията. Дотогава не би било редно да коментираме", каза още министърът. Той отбеляза, че всички извършени до момента действия са станали преди той да стане министър.


В началото на юни премиерът Бойко Борисов изпрати шефове в ДНСК лично да проверят какво се строи там. Върховната административна прокуратура разпореди незабавна проверка заради медийните публикации и гражданското недоволство срещу строежа, обявен като "подпорна стена", който се оказа бъдещ хотелски комплекс.


По-късно Окръжната прокуратура в Бургас внесе протест в Административния съд в града, с който от държавното обвинение искат да се обяви за нищожно разрешение за строеж от 10 септември 2018 г., издадено от главния архитект на община Созопол за курортен комплекс "Алепу вилидж" (етапно строителство). Протестът следва да спре строителните работи, но вчера се появиха снимки от обекта, на които се виждат работници. В писмо до медиите инвеститорите обявиха, че в момента там не се работи и приемат с разбиране предприетите действия от компетентните държавни органи.


От БСП отговориха на обясненията на Емил Димитров с декларация, в която казаха, че става "маша в ръцете на съмнителни интереси, с които умишлено и настъпателно се унищожава Българското Черноморие". Той беше обвинен и че си затваря очите за схеми от Шабла до Синеморец. От левицата обявиха още, че благодарение на управляващата коалиция се изземва природа и се погазват закони "с нехайното бездействието на МОСВ".


От БСП поискаха изслушване и на министрите на регионалното развитие и на туризма Петя Аврамова и Николина Ангелкова по казуса "Алепу".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK