"Аз съм безукорно честен" - какво си призна Борисов

"Аз съм безукорно честен" - какво си призна Борисов

© Правителствена пресслужбаПремиерът Бойко Борисов свика брифинг в централата на ГЕРБ като след избори със строени зад гърба си: парламентарната група на партията, председателят на парламента Цвета Караянчева, финансовият министър Владислав Горанов, вицепремиерът Томислав Дончев, кметът на София Йорданка Фандъкова - част от тях гледаха неловко, а от задните редици ръкопляскаха сякаш по сигнал на важни изрази на лидера си. Поводът за извънредното събитие в сряда следобед (17 юни) беше поредната анонимна атака срещу него - този път до медиите стигнаха снимки от спалнята му в резиденция "Бояна". На тях, освен че Борисов е заснет как спи, се вижда отворено чекмеджето на нощното шкафче, пълно с пачки от банкноти по 500 евро и кюлчета злато.


Навлизането в личното му пространство явно накара премиера да смени тактиката на пълно отричане и, подобно на предишни случаи, в които беше подслушан и записите станаха публични, да си признае някои неща. Тази тактика досега е била печеливша - срещу него няма образувано нито едно дело. Преди години прокуратурата счете публичното му признание за това, че е спрял митническата проверка в бирената фабрика на Михаил Михов - Мишо Бирата, за самокритика и несъставомерно деяние. По подобен начин Борисов призна и за записите в дома му в Банкя, от които се разбра, че е имал решаващ глас за избора на предишния главен прокурор - той омаловажи съдържанието им и се изкара жертва на незаконно подслушване "в тоалетната" (за което припомни и в изказването си в сряда).


Борисов отново влезе в ролята на жертва на компромати, както определи изтеклия запис, снимките и някои от твърденията за рекет на обвиняемия Васил Божков. Той атакува основно президента Румен Радев и бившия си най-верен човек в партията Цветан Цветанов. (Всичко за изказването му - тук, видео - тук).
"Аз съм безукорно честен" - каза Борисов към края на брифинга, докато отговаряше на въпроси. Той няколко пъти прескачаше между различни теми, на места не довършваше това, което искаше да обясни, или започваше отговор на друг въпрос.


Какво се разбра от думите му за записа, снимките, есемесите с Божков:


1. Премиерът вече иска проверка на изтеклите запис и снимки и знае, че ще има такава проверка, независимо че не бил говорил с хората, от които зависи това. Индиректно той призна, че желанията му са съгласувани с действията на прокуратурата, която днес неочаквано се самосезира за записа, в който мъж с глас като на Борисов говори чутовни цинизми за председателя на парламента и за висши политици от страни от ЕС, използва независим регулатор като бухалка срещу неудобна фирма, съобщава за предстоящо повдигане на обвинение на заместник-министър и се заканва, че може да пострадат и други.


2. Борисов призна, че в края на май 2019 г. е знаел за предстоящото повдигане на обвинение на заместник-министъра Александър Манолевзаписа се чува "...ама Манолев ше изгори. Ше му повдигнат днеска или утре обвинение..."). Обяснението му обаче е, че бил научил за това от разследванията на медиите, които едва ли не го предсказали. Затова той очаквал, че ще го обвинят и затова го знаел. Ако медиите и разследванията им предсказваха обвиненията, вече щеше да е обвиняемо половината правителство, може би и премиерът...


3. Премиерът смята, че шефовете на независимите регулатори все пак са зависими. "Той е в зависимост само докато се назначи", обясни Борисов по адрес на шефа на Комисията за финансов надзор (КФН) в отговор на въпрос дали го е пращал да тормози частна компания (в записа се чува: "Инaчe paздyйтe тoвa, чe вĸaAx тaĸa гo .. AДФИ, тoвaaa - KФH, пo "Eвpoxoлд". Ha тoя дa мy paзмaжa физиoнoмиятa, чe нe ce cъoбpaзявa c мeнe, a тoвa e мнoгo вaжнo"). От откровениeто на Борисов в сряда се разбира, че на важните постове в държавата се назначават зависими хора. Няма как след това те да се държат независимо и да се придържат само към закона.


4. Снимките са от "държавната спалня" на премиера, потвърди той. От коментара на Борисов ("гол премиер спи") за кадъра, на който се вижда спящ човек, който прилича на него, се разбра, че той е реален - от резиденцията в Бояна. На същата снимка на нощното шкафче има пистолет и телефон със слушалки (приличащ на неговата Nokia). Той потвърди, че има пистолет, с който не се разделя, но отрече да спи с него. Заяви, че ще спи с пистолет отсега нататък, защото не се чувства защитен. Борисов не даде ясно обяснение как хем твърди, че снимката, на която "сладко спинка", е истинска, хем отрича да спи с пистолета от този кадър.


Увеличение - част от кадъра, на който Борисов спи. На нощното шкафче се вижда пистолет. Премиерът обясни, че тази снимка е истинска, но че не спял с пистолет до главата.

Увеличение - част от кадъра, на който Борисов спи. На нощното шкафче се вижда пистолет. Премиерът обясни, че тази снимка е истинска, но че не спял с пистолет до главата.


5. Според Борисов парите и златото в чекмеджетата на нощното шкафче са компромат. Той обясни, че в "Бояна" - спалнята, кабинетът и тоалетната са на един етаж. И подхвърли, че в резиденцията му преди време се е събирала изпълнителна комисия на ГЕРБ. Според него е възможно някой да е режисирал кадрите. Борисов не пожела да посочи конкретно кого подозира и как са били направени те. Той обяви, че имал каса и защо да ги държи по чекмеджетата, вмъкна дори, че резиденцията е обитавана и от други премиери преди него. Според Борисов обаче компроматът бил подготвен преди евроизборите миналата година, което той разпознал "по мокета". Сред разпространените кадри се различават от три различни дни - те показат все чекмеджетата и пачките (с банкноти от 500 евро) в тях. Почти на финала на брифинга министър-председателят разви и тезата, че ако "ако са ми монтирали... ако и в спалнята са ми сложили камери и почнат да пускат и такива снимки от камерите от спалнята - значи вече я втасахме всички."


Редакционната позиция на "Дневник" е да не публикува кадъра със спящия премиер, защото не показва нищо съществено, освен че е правен от някого с близък достъп до Борисов. Публикуваме детайл от него, на който се вижда пистолета на шкафчето, защото дава контекст и предизвика объркано обяснение от премиера. Както и няколко други кадри (в края на текста), за които той твърди, че са компромати.


6. Разговор с есемеси на кирилица между Борисов и Васил Божков съществува. Преди седмица преди заседанието на правителството премиерът обяви, че неговото "телефонче" няма кирилица и това го знаели всички. Това беше индиректният му отговор на разпространената от Божков снимка на тяхна комуникация. Тази сряда премиерът смени обяснението и потвърди, че е писал на Божков на... кирилица. Ставало дума за футболисти на "Левски" във "Витоша" (Бистрица), които да останат в отбора. Той обясни, че препратил на Божков съобщения, които е получил от друг. "Да, този разговор съществува", каза Борисов.


След това на въпроси за други есемеси той се обърка и заяви, че е благодарил на бизнесмена за футболистите. В скрийншота, показан от Божков обаче, репликата "Благодаря" идва след думите: "Мая Манолова идва за подръжка. Отказал съм й." Борисов не коментира това, както и съобщенията, които разменят около спирането на промени в Закона за хазарта през юни 2018 г. и когато Божков му пише "Благодаря!!!"


"Аз съм безукорно честен" - какво си призна Борисов

© Facebook/Васил Божков


7. Премиерът избегна конкретен отговор как преди няколко години е изменен законът за хазарта в полза на лотарията на Васил Божков. Борисов насочи журналистите към стенограмите на парламента и бързо смени темата. Стенограмите всъщност потвърждават версията на Божков, че в закона е записан втори вид ставка за облагане (по-ниска такса, по която 5 години са плащали лотариите). За това му е поискана "такса спокойствие" или "помагане", както я нарича бизнесменът - 20% от печалбата в този бизнес, за да не променят закона пак. Борисов отново обяви, че нито той, нито партията е взела стотинка от Божков (в сряда сутрин бизнесменът за пореден път заяви, че за три години е предал 67 млн. лева на Борисов чрез посочени лица и Горанов).


По-малко от час след изявата на Борисов, Божков реагира във "Фейсбук" с думите: "Ще го търпим ли още? Да си върнем България", а в "Туитър" се хвана за друга реплика на премиера "Б.М.Б.: "Заклевам се" Ива ли стойност ?" В сряда на извънредния брифинг, докато коментираше есемесите Борисов каза, че само тези за футболистите бил пратил, после се опита да се пошегува как някой пази като лелка такива съобщения толкова години и после припомни, че се е клел в най-святото (премиерът се закле, че не е вземал пари от Божков, а не за кореспонденцията с него).


8. Записът на разговора с цинизмите и заплахите е монтиран от изречени другаде думи. Борисов отново прибягна до единствената възможна теза за оправдание, но не обясни къде е изричал вулгарните приказки, които са монтирани. Все пак намекна, кимвайки към висшия ешалон на ГЕРБ зад гърба си, че те са чували "какво ли не" от него. За доказателство, че от това нищо не произтича, Борисов неочаквано притегли към себе си Караянчева и я целуна по главата за нейно безкрайно неудобство. Председателят на парламента видимо трудно издържа централното си място на продължилия близо час брифинг. Премиерът обясни, че е в прекрасни отношения и с нея, и с мъжа й. Но съобщи, че било създадено цяло звукозаписно студио - без да се доизкаже.


9. "Аз мога знаеш ли какви неща да ти напиша и да те срина като журналист" - репликата на Борисов беше отправена към журналиста от "Свободна Европа" Полина Паунова, която упорстваше да получи отговори на неудобните въпроси, които задаваше. Например защо след като законът за хазарта е приет в услуга на Васил Божков, той праща кратко съобщение до премиера, в което му благодари, и получава отговор: "Помагай". С тези думи Борисов почти дословно повтори някогашната си закана от февруари 2013 г. към репортери, които упорстваха с въпроса бил ли е агент Буда на ЦСБОП през 90-те години. "Това аз мога да ви го спретна на всичките, които стоите днес тук. Днес мога да разпоредя на службите да образуват подобни дела на всичките ви журналисти, на всички", каза тогава Борисов.


10. Всички са против него освен ДПС. Борисов не спомена партията на Доган и Пеевски сред партиите, които изреди като свои врагове. След като беше засечен, той обясни, че "ДПС действат подмолно, отзад" - с многозначително подсмихване, подето от строените зад него съпартийци. След това не пропусна да каже, че Пеевски е просто депутат.


Освен, че обвини президента Радев, че го следи с дрон, Борисов обяви, че целта била да бъдат смазани психически (вероятно ГЕРБ), а после да им посегнат и физически (видео - тук).


След тези признания картината изглежда доста поизбистрена. Според Наказателния кодекс самопризнанията не са достатъчни, трябва и сериозно разследване на всички версии. В това отношение възможностите не са никак оптимистични, като се има предвид, че минути преди изявата на Борисов главният прокурор Иван Гешев даде да се разбере, че гледа на случилото се като на поредното създаване на политически скандали и клатене на властта от страна на подсъдими хора. И както обикновено изреди имената на издатели на независими медии, като по традиция ги "опакова" с укриващите се от правосъдието Васил Божков и Цветан Василев. Тоест засега финалът изглежда предизвестен и безславен.
Банкноти и кюлчета.

Банкноти и кюлчета.


Друг от разпространените кадри - правен е в друг момент, но пистолетът е на същото място. За кадрите с пачки евро в шкафчето Борисов твърди, че са компромати.

Друг от разпространените кадри - правен е в друг момент, но пистолетът е на същото място. За кадрите с пачки евро в шкафчето Борисов твърди, че са компромати.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK