Каква ядрена сделка ще обяви утре България

Бойко Борисов припомни днес, че за американския интерес към ядрената енергетика на България е разговаряно при посещението му в Белия дом миналана година.

© flickr.com/photos/whitehouse

Бойко Борисов припомни днес, че за американския интерес към ядрената енергетика на България е разговаряно при посещението му в Белия дом миналана година.Дженерал илектрик", "Росатом", "Фраматом...". Утре министърът на енергетиката ще обяви сделка, за която е подготвено съобщение. "За пръв път руската страна разреши "Уестингхаус" да види какви са техните горива, за да имаме диверсификация в бъдеще."


От тези откъслечни думи на премиера Бойко Борисов днес не стана съвсем ясно какво точно е договорено за българската енергетика. Някои медии побързаха да обявят, че то се отнасяло до АЕЦ "Белене".


Под натиска на съвсем друг скандал на деня - за снимките от дома му - премиерът не даде повече разяснение, а и изглежда смесва две теми. За тях се заговори още преди посещението му в Белия дом в края на миналата година, завършило с декларация за стратегическо партньорство.
Едната тема е интересът на "Дженерал илектрик" към доставка на турбини за съществуващи и изграждащи се ядрени мощности с руска технология в Източна Европа. Компанията спечели през последните 3 години такива договори за финландската "Ханхикиви 1" ("Росатом" ще я завърши вероятно към 2028 г.), турската "Аккую" (по нея се работи и целта е да е готова през 2023 г. за 100-годишнината на Турската република) и разширението на унгарската "Пакш" (то тепърва започва). АЕЦ "Белене" изобщо не е такъв етап, че да се обявя сделка за американски турбини.


"Уестингхаус" отдавна работи с АЕЦ "Козлодуй" и тази година получи поръчка за обновяване на компютърните системи на централата срещу 63.5 млн. лв. без ДДС. Проектът ще се изпълнява 36 месеца и като подизпълнители ще бъдат включени и български компании. От самата централа обясниха, че с проекта ще се осигури безопасната и ефективна експлоатация на компютърната информационно-управляваща система в следващите години, както и достатъчно резервен капацитет за нейното бъдещо разширение при необходимост.


През 2014 г. имаше и оферта от "Уестингхаус" за изграждане на седми блок на "Козлодуй".


Интересът на "Уестингхаус" (от близо две години тя е собственост на инвестиционно поделение на канадска компания) е да започне снабдяването с гориво на "Козлодуй". Поделението ѝ в Швеция произвежда и зарежда с гориво руски ВВЕР реактори от казахски, френски и руски обогатени ядрени елементи. Единствено руската ТВЕЛ е другият производител и доставчик. "Уестингхаус" зарежда реактори в Украйна от 2005 г. и в момента обслужва 6 от 15-те местни "руски" реактора ВВЕР-1000 (от 2021 г. трябва да станат 7) по договор от 2018 г.


През август 2018 г. държавната ČEZ обяви, че ще използва гориво на "Уестингхаус" за първи блок на АЕЦ "Темелин" с цел да разнообрази доставчика. През 2019 г. всъщност е в ход процедура за лицензиране на това гориво. За Чехия това има стратегическо значение, защото сега ядрената енергия е около една трета от произведената в страната, но прогнозите показват, че към 2040 г. делът ѝ може да се повиши до 46-58 процента.


"Уестингхаус" от години тества свои горивни касетки за руски реактори. Първоначалните опити в Украйна не бяха особено успешни и се наложиха изследвания и разработки финансирани в немалка степен с пари от ЕС, за да се подобри качеството им.


В момента комплексните доставки на ядрено гориво за "Козлодуй" се осигуряват от ТВЕЛ, част от "Росатом". Един от важните моменти на договор с "Уестингхаус" ще е какво се случва с отработеното гориво.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK