Решение между Синода и сериалите: предаването за религия на БНТ се оказа излишно, поне за лятото

Стопкадър от предаването "Вяра и общество".

© Дневник

Стопкадър от предаването "Вяра и общество".Ново напрежение назрява в Българската национална телевизия (БНТ), този път между генералния директор Емил Кошлуков и водещия на публицистичното предаване "Вяра и общество" Горан Благоев.


Двамата влязоха в задочна размяна на обвинения, след като в понеделник вечер Благоев обяви във фейсбук страницата на предаването, че лятната програмна схема на телевизията няма да включва повторения на епизоди от годината, каквато е била досегашната практика, и намекна, че "Вяра и общество" ще бъде свалено от ефир през есента. Кошлуков отвърна с обвинения в липса на професионализъм, едностранчивост на предаването и конфликт на интереси.


Напрежението идва дни след последния излъчен на живо брой на предаването под заглавие "Щедростта на държавата към Българската православна църква след пандемията", последвано от инициирана от Кошлуков среща с представители на Светия синод. Ръководството на Българската православна църква (БПЦ) от години е в обтегнати отношения с водещия на публицистичното предаване на религия, като от 2014 г. има решение, потвърдено още веднъж през 2016 г., клирици да не участват в предаването.


Началото на края на "Вяра и общество"
В публикацията на страницата на "Вяра и общество" от 15 юни, подписана лично от Горан Благоев, се казваше, че без никакво предупреждение програмният директор на БНТ-1 Ивайло Огнянов е свалил от програмната схема на БНТ летните повторения на "Вяра и общество", които са били планирани както всяка година през този период с цел икономии. Уточняваше се, че оригиналните излъчвания по план са приключили на 6 юни, след което е трябвало да започне излъчването на летните повторения - 13 на брой, до 5 септември. Благоев уточнява, че екипът е работи по тях и те са били почти готови, като броевете не се повтарят във вида, в който са били излъчвани вече, а са комбинирани различни теми от различни предавания, включително съобразени с празничните дни през лятото. По думите му на зрителите е щяло да бъдат предложени 11 сборни летни повторения и само 2 повторения на цели предавания.


"Прави впечатление, че от лятната схема на БНТ в съботно-неделната програма единственото свалено предаване е именно "Вяра и общество". Имам основание да смятам, че това е началото на неговия край и от есента то едва ли ще бъде върнато в ефира на БНТ", пише в поста си Благоев, като допълва, че този начин на вземане на решение е "непрофесионален, некоректен и подъл". Той припомня, че Кошлуков е дал пример именно с това предаване при кандидатирането му за поста.

"Надявам се, че причина за свалянето от ефир не е последното оригинално предаване, когато критично бяха коментирани актуални теми върху отношенията държава-църква в България, а предаването имаше невероятната подкрепа на зрителите и впечатляващ рейтинг


Горан Благоев,

водещ на "Вяра и общество" по БНТ


В статуса той твърди, че "по различни пътища, неофициално, получавах сигнали, че "Вяра и общество" ще бъде свалено от ефира на БНТ и това, както виждаме, се случва - пак казвам, без мотиви и без предупреждение". "Кой има полза от това??? Със сигурност не и свободата на словото, за която хора като г-н Емил Кошлуков твърдят, че са се борели преди 30 г. За съжаление 30 години по-късно България е на 111 място по свобода на словото, защо г-н Кошлуков??? Искрено Ваш: Горан Благоев" завършва статуса.


Написаното предизвика вълна от коментари в социалните мрежи. Във вторник от БНТ първоначално казаха, че ще разпространят позиция до края на деня, но това така и не се случи. Впоследствие от пресцентъра препратиха към генералния директор Емил Кошлуков за въпроси по темата. Междувременно в средата на седмицата публикацията изчезна, а сайтът "Свободна Европа" съобщи, че правата на Благоев да управлява фейсбук профила са отнети и са дадени на дирекция "Мултимедия" в телевизията.


"Неетично, непрофесионално, пристрастно"


"Това не е статус на "Вяра и общество", това е личен статус. Защо този човек използва корпоративната страница за лична позиция? Това е неетично и непрофесионално", коментира генералният директор на БНТ Емил Кошлуков пред "Дневник". По думите му към водещия ще се процедира по правилника на телевизията и той ще пише обяснения по въпроса.


Кошлуков нарече клеветнически и неверни твърденията, че предаването ще бъде свалено и нападна Благоев, като го обвини в непрофесионализъм и цитира множество сигнали от зрители през годините срещу предаването. "В статуса пише, че "Вяра и общество" е свалено заради критична позиция, но от години има десетки протестни писма с оплаквания, че предаването е едностранно и пристрастно", каза Кошлуков.

Българската православна църква (БПЦ) е забранила от 2014 г. на свои представители да участват в това предаване. Дали то е било критично към исляма, към католическата църква, или само към БПЦ?"


Емил Кошлуков,

генерален директор на БНТ


Според Кошлуков повторения на "Вяра и общество" няма да се излъчват заради наложителни промени в лятната програмна схема, предизвикани както от нуждата от икономии при намален зрителски интерес към някои предавания, така и защото преди време телевизията е купила много скъпи лицензи за сериали, които трябва да бъдат излъчени.Той подчерта, че архив на предаването е достъпен на страницата на телевизията за пет години и назад и всеки, който иска да види стари епизоди, може да го направи.


Има ли конфликт на интереси


Освен другото генералният директор на БНТ обвини водещия в конфликт на интереси, защото е сключил договор с жена си да направи сценария на предаването. Добави, че за повторенията през лятото също се пишели хонорари заради работата по монтажа. "Няма да позволя милиарди да изтекат в канала, за да вземе Горан 200 лв. хонорар", заяви Кошлуков.


Благоев пък смята, че не е ощетил никого и че сключването на авторски договор не е конфликт на интереси: "Договорът е подписан със знанието на прекия ми ръководител. Сумата е за не повече от 1000 лв. за 52 предавания. Аз нямам право на допълнителни възнаграждения - съвместявам три роли: на изпълнителен продуцент, автор и водещ. Кошлуков ми каза, че ако не ми харесва това положение, да напусна." За хонорарите за летните предавания водещият обясни, че това са средства за нещатния екип на предаването, които работят по монтирането и обработката на епизодите, и са 700 лв. за 13 предавания.


Човек, който може да ни разбере


На 17 юни от изявление на ловчанския митрополит Гавраил по повод медийни публикации се разбра, че генералният директор на БНТ е бил на среща в Светия синода, който е в открит конфликт с Горан Благоев от години, във връзка с предаването "Вяра и общество" и по-конкретно заради епизода за държавното финансиране за църквата.


"За пръв път се запознах с г-н Емил Кошлуков на 11 юни тази година, когато той пожела да се срещне със Св. синод на БПЦ, за да обсъди според неговите думи "скандалното предаване" на "Вяра и общество" от 6.06.2020 под надслов "Щедростта на държавата към БПЦ след пандемията", пише митрополитът.


Пред "Дневник" той уточни, че - по информация на секретаря на синода - срещата е била поискана от Кошлуков. По думите му директорът на телевизията проявил разбиране към отношението на църквата към предаването, а именно "че е манипулативно спрямо църквата и настройва хората срещу нея". Митрополитът обобщи най-важния резултат от срещата така: "Видяхме, че той е човек, който може да ни разбере."


Пред "Свободна Европа" Кошлуков потвърждава за срещата и обяснява, че причината да поиска разговор са над 50 сигнала от недоволни зрители. Според Благоев всичко, което се случва, е формален опит той да бъде уволнен и да бъде дискредитиран. Пред "Дневник" той обясни, че до 17 ч. тази вечер трябва да напише обяснения по четири читателски сигнала срещу последния излъчен брой на предаването си.


Освен от Светия синод, публицистичното предаване "Вяра и общество" е публично и остро критикувано и от лидера на "Атака" Волен Сидеров. В интервю именно пред Емил Кошлуков през 2018 г. Сидеров нарече Горан Благоев "човек, който отдавна манипулира българското общество през БНТ" и "агент на соросоидните общества". Политикът дори попита водещия, който по това време беше и програмен директор на Канал 1, дали Благоев още е на работа в телевизията.


Ден по-късно в предаването си Кошлуков прочете декларация на журналисти от БНТ в защита на колегата им, но в същото време оспори твърденията им, че Сидеров се опитва да кадрува в медиата. Няколко месеца по-рано, "Капитал Daily" съобщи, че в документите, с които кандидатства за шеф на БНТ, Кошлуков е посочил една година трудов стаж като програмен директор на телевизията на партия "Атака" - "Алфа", с което е изпълнил петте години стаж на ръководна длъжност, изисквани за участие в конкурса.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK