На живо

Коронавирусът в България: малко са закъснелите бонуси за медици, обяви Ананиев (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: малко са закъснелите бонуси за медици, обяви Ананиев (хронология)

© Пресцентър на народното събрание
Нови 89 случая на коронавирус при проверени 2054 проби са регистрирани в България за последното денонощие. От днес отпада 14-дневната карантина за пристигащите в България от Исландия, Норвегия, Швейцария, Лихтенщайн, Сан Марино, Андора, Монако и Ватикана. Ромският квартал "Запад" в Перущица е под карантина от тази сутрин. "Дневник" проследи в реално време развитието на ситуацията.
Заради случай на заразен с коронавирус сградата на Радио Благоевград ще бъде затворена утре за дезинфекция, съобщава Би Ти Ви. Същото важи и за Телевизионния център в града. Журналист от радиото е с положителен тест за вируса и е в болница. 20 души от радиото ще бъдат тествани с PCR тестове, а всички служители в Телевизионния център – с бързи тестове.

Отрицателни са пробите за коронавирус на тестваните 11 деца от детската градина в Перник, където бяха регистрирани два случая на заразени възпитателки, съобщи Би Ти Ви. Изследвани са и шестима контактни на двете жени от семействата им. Те също са отрицателни, съобщава Районната здравна инспекция в града. Едната от учителките разбира, че PCR тестът ѝ е положителен вчера сутринта, докато е в градината. Около 520 души от служителите в 13 детски градини в Перник предстои да бъдат изследвани за COVID-19.

Драстичен е спадът на туристите в Стария Пловдив заради коронавируса. От архитектурния резерват търсят начини спешно да намерят допълнителни приходи, за да поддържат къщите, които са паметници на културата, съобщи БНТ. Приходите са със 155 хил. лева по-малко от миналата година.

България получи защитни средства по европейска операция

България е получила днес над 7 тона защитни средства срещу коронавруса по пилотна операция чрез Европейския механизъм за гражданска защита, съобщи говорителят на Европейската комисия Балаш Ужвари, предаде БНР. Пратката включва над 500 хиляди маски и защитно облекло, закупени от страната. Транспортните разходи са за сметка на ЕС.

За 40% от българите демокрацията е пречка в кризата

40% от българите не смятат демокрацията за подходяща форма на управление в криза като тази с коронавируса, показва проучване на "Галъп интернешънъл" по поръчка на фондация "Конрад Аденауер", проведено в началото на юни сред 1000 пълнолетни българи чрез телефонно интервю. То показва, че българите са разделени между тезите, че България трябва сама да решава, че как да се борби срещу заразата (46%) и твърдението, че ЕС трябва да действа обединено (51%).


75 на сто смятат, че най-важното в момента е солидарноста и взаимопомощта, докато 19 на сто са на мнение, че човек трябва да се погрижи първо за себе си и своето семейство. За 81% от запитаните ограничаването на епидемията от коронавирус е отговорност на всеки отделен гражданин, докато 8% смятат, че това е отговорност на властта.

Малко пропуски при бонусите за медици

Шестима лекари от комплексния онкологичен център в Русе ще получат бонусите си за работа на първа линия със закъснение. Това стана ясно от отговора на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на въпрос от депутата Десислав Тасков (БСП) по време на парламентарен контрол.
Лекарите са давали дежурства на граничния пункт "Дунав мост", но не са получили допълнително заплащане от по 1000 лв., защото болницата, в която работят не отговаря на административните изисквания за това. Кирил Ананиев каза пред депутатите, че "това е един от много малкото случаи, в които е допуснат такъв пропуск" и обяви, че ще бъде скоро поправен.


Междувременно от здравното министерство съобщиха, че от месец март до сега са изплатени общо 19 532 822.99 лв. на служители в болниците, регионалните здравни инспекции, центровете за спешна помощ, Националния център по заразни и паразитни болести и медико-диагностични лаборатории.

Над 86 % от фирмите, плащащи корпоративен данък, са обявили приходите си пред НАП 12 дни преди настъпването на крайния срок. От НАП напомнят, че срокът за деклариране и внасяне на данъка и окончателните социални и здравни осигурителни вноски за едноличните търговци, както и земеделските стопани, избрали този ред на облагане, е 30 юни. 30 юни е и срокът, в който фирмите декларират и плащат корпоративен данък, данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия, данък върху приходите от помощни и спомагателни дейности по смисъла на Закона за хазарта, както и данък върху дейността от опериране на кораби. Срокът бе удължен до края на юни със Закона за извънредното положение.

Здравният министър има 6 месеца, за да внесе анализ за дейността на лечебните заведения и да предостави план за ефективното им функциониране при обявена извънредна епидемична обстановка, решиха днес депутатите, съобщи БНР. До 3 месеца Кирил Ананиев трябва да представи на здравната комисия план за действие за организацията на работата и финансирането на лечебните заведения при обявена извънредна епидемична обстановка.


По време на разискването здравният министър Кирил Ананиев увери, че всички медици от първата линия за борба с коронавируса ще получат обещаните допълнителни възнаграждения, както и че болниците няма да връщат никакви средства на Здравната каса.

Още по темата тук

55% от фирмите се връщат в офисите до есента

Над 55% от офис наемателите в София планират да започнат поетапно връщане на служителите си в офиса до есента, ако ситуацията с коронавируса остане под контрол. Това показа проучване на консултантската компания за бизнес имоти Cushman & Wakefield Forton сред компании от различни сектори с общо над 22 000 служители.


Допитването е проведено през втората половина на май и делът на участниците е изчислен на базата на броя на работещите в тях.


Около 28% от работещите в анкетираните дружества вече са в офиса, а компании, в които са заети 17% от общия брой служители, все още не са планирали дата на връщане. Показателно е, че 71% от служителите ще се върнат към обичайната си работна среда след реорганизация на пространството.

В чужбина биха почивали с 12% по-малко българи

Епидемията от коронавирус не е променила нагласите на българите за почивка на българското Черноморие в сравнение с миналата година по същото време, като 53% ще го предпочетат. Тези, които биха отишли в чужбина са с 12% по-малко (20 срещу 32%). Това сочи проучване на агенция "Тренд", проведено в периода 1-7 юни сред 1008 пълнолетни души чрез интервю "лице в лице", съобщи Би Ти Ви. За планиращите почивка в чужбина фаворит е Гърция - 65% при 57 на сто година по-рано. На второ място е Турция с дял от 20% (-9%).


С 5 на сто се увеличава делът на хората, които ще почиват в планината (21 срещу 16%). Основните мотиви при избор на място за почивка при българите през лятото са цената на нощувките, мястото и спокойствието.

Квартал в Перущица е под карантина

Ромският квартал "Запад" в Перущица е под карантина от тази сутрин, съобщи "Нова телевизия". В нея живеят около 2000 души. В "Запад" има пет доказани случаи на коронавирус, сред тях е пасторът на евангелистката църква. В църквата през уикенда е имало служба, посетена от над 50 души. Хората от квартала се оплакват, че не ги пускат да отидат на работа.

Минимум 30% спад на приходите от туризъм

Оптимистичният вариант на Министерството на туризма е за спад на приходите в сектора между 30-40%, съобщи пред Нова телевизия министърът на туризма Николина Ангелкова. Това ще стане, ако се реализират всички планирани чартърни полети, особено от Великобритания и Русия. Песимистичният вариант е за спад от над 50%.
Коронавирусът в България: малко са закъснелите бонуси за медици, обяви Ананиев (хронология)

© Велко Ангелов


От понеделник в големите телевизии на всички съседни страни, Скандинавия, Германия, Вишеградската четворка, Израел започва телевизионна и онлайн реклама на туризма в България като акцентът е в съчетаването на морската почивка със спа, голф, приключения и т.н.


Подробности тук

Отпада карантината за още няколко държави

От днес отпада 14-дневната карантина за пристигащите в България от Исландия, Норвегия, Швейцария, Лихтенщайн, Сан Марино, Андора, Монако и Ватикана. Това се посочва в издадена снощи заповед на министъра на здравеопазването.


Със същата заповед се позволява и всички лица, които имат разрешение за пребиваване в държава-членка на Европейския съюз, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, или в страна по Шенгенското споразумение (включително Сан Марино, Андора, Монако и Ватикана) и членовете на техните семейства да влизат на територията на България.

Откритите нови заразени са 89

Нови 89 случая на коронавирус са регистрирани в България за последното денонощие, сочат данните на единния информационен портал. Данните са при проверени 2054 проби.


Общият брой заразени е 3542, а активните случаи са 1478. Сред тях има 329 медицински служители. В болница са 276 носители на вируса, като 12 се намират в реанимация.

Коронавирусът в България: малко са закъснелите бонуси за медици, обяви Ананиев (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Излекуваните от болестта са 1880, като през последното денонощие те са 63. Починали през последното денонощие са трима души и те вече са 184. Починалите са мъж на 41 г., който е бил с пневмония и без съпътстващи заболявания, жена на 65 г. с диабет и жена на 60 г. със сърдечно и неврологично заболяване.


Най-много са новозаразените в София-град - 24. В Пловдив са регистрирани нови 12 случая, в областите Смолян, София област, Сливен и Плевен има 7 случая, в Кюстендил са 5, в Пазарджик, Сливен и Ловеч са 4, в Стара Загора, Разград, Перник и Кърджали са по три, а по един нов случай има в Шумен, Варна и Ямбол.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (108)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3594 Любопитно

  Докато спре да се говори за записа с Боко. Но пък излезнаха някакви снимки. Та да видим, ще расте ли броя заразени, или ще намалява? 🤔

 2. 2 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 264 Неутрално

  из серията
  "АКТУАЛНИ ВИДНИ КОРОНЯСАНИ":
  ----------------------------------
  Президента на Хондурас
  https://www.golos-ameriki.ru/a/honduran-president-diagnosed-with-coronavirus/5466022.html

  Жената на президинта на Украйна
  https://www.golos-ameriki.ru/a/zelensky-s-wife-hospitalized-with-coronavirus/5465987.html

  Здравният винистър на Делхи
  http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/2229805

  Министърът по религиите на Бангладеш
  https://bpost.bg/ministar-pochina-ot-koronavirus/

 3. 3 Профил на Соломон Чапаев
  Соломон Чапаев
  Рейтинг: 0 Любопитно

  500-600 човека заразени по немските кланици,ше ги броим ли?
  Дойчо да не ни ги върне със самальоти.....,както направиха братята холандци!?

  🐷🐷🐷 Угоените свине ги убиват,нали?
 4. 4 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Чудно е, че не са повече. Хората безотговорни и инфантилни, не носят маски в транспорта и магазините, а кой да ги контролира няма - въобще поведение и от хората, и от държавата като във всичко останало. Изненада беше, че все пак имаше добра организация с щаба и РЗИ. Но с анархисти и конспиролози заслужаваме епидемия като в Италия.

 5. 5 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  Дни наред!
  Започно обилно зарадяване – това е радост за Мангъров!
  Славчо дали се радва?
  Забрвих, и той не е виждал заразен от Ковид.

 6. 6 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  Някой спец може ли да обясни, защо зелената крива "катери" от месеци, а червената не помръдва от дъното?
  Сега последно - ще се мре или не?
  Ако да, кога?

 7. 7 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  До коментар [#4] от "spiegel":
  "Изненада беше, че все пак имаше добра организация с щаба и РЗИ. Но с анархисти и конспиролози заслужаваме епидемия като в Италия."

  Ама те хората се плашеха, ктрес, безсъние..
  Сега ЩАБА го няма и всички би трябвало да са спокойни!
  Блазе на нашия "разумен" народ!
  И "ще спасим икономиката и СЕЗОНА!"
  Горките лекари!!!

 8. 8 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Хората безотговорни и инфантилни, не носят маски в транспорта и магазините, а кой да ги контролира няма
  —цитат от коментар 4 на spiegel

  Ами Борисов каза - който носи маска след 15 юни е страхливец.
  На този фон дори е учудващо, колко много хора носят маски, а в магазините или транспорта тези без маски са единици.

 9. 9 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 439 Весело

  До коментар [#6] от "k_":

  Да мреш или не – това е въпросът.
  Дали е по-достойно за душата
  да понесеш камшиците, стрелите
  на Мутафчийски и бясната съдба, или с Мангъров да
  опълчиш сам срещу море от мъки
  и да им туриш край? Умри, заспи..

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 10. 10 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 858 Неутрално

  "Защо ги ручахме жабетата?" - би попитал шопът; защо 2 месеца старателно, дисциплинирано спазвахме пълна изолация и ограничения за пътувания в страната и чужбина, щом понастоящем имаме 3-4 кратно по- голям брой на новозаразени с ковид-19, ЕЖЕДНЕВНО; от 1000, броят на новозаразените нарасна на близо 4000 за по- малко от месец. Незабавната смяна на министъра на здравеопазването с генерал, професор Мутафчийски все пак е някаква надежда за овладяване на положението. Много, ама много висока цена ще платим, ако се оставим анархистично на стихийното бедствие.

 11. 11 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 264 Весело

  " Не кашляйте, дишайте ! " (ツ)

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Важното е да не вземем да се набутаме за тестове преди да са станали 100 процента сигурни.

 14. 14 Профил на Соломон Чапаев
  Соломон Чапаев
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Дни наред!Започно обилно зарадяване – това е радост за Мангъров!Славчо дали се радва?Забрвих, и той не е виждал заразен от Ковид.
  —цитат от коментар 5 на Alexander97


  Аз бях заразен преди три месеца....,и още съм жив... за съжаление!И?

  🐷🐷🐷 Угоените свине ги убиват,нали?
 15. 15 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4327 Неутрално

  "Защо ги ручахме жабетата?" - би попитал шопът; защо 2 месеца старателно, дисциплинирано спазвахме пълна изолация и ограничения за пътувания в страната и чужбина, щом понастоящем имаме 3-4 кратно по- голям брой на новозаразени с ковид-19, ЕЖЕДНЕВНО; от 1000, броят на новозаразените нарасна на близо 4000 за по- малко от месец. Незабавната смяна на министъра на здравеопазването с генерал, професор Мутафчийски все пак е някаква надежда за овладяване на положението. Много, ама много висока цена ще платим, ако се оставим анархистично на стихийното бедствие.
  —цитат от коментар 10 на bobhunter


  Не забравяй, че ис летният сезон бе отворен, вече почти не останаха ограничения за това кой може да влиза в държавата без самоизолация...

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 16. 16 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Какво е станало в Северна Македония, Албания, Косово, Босна и Херцоговина и България, които от преди около 15 дена катерят към нов пик?
  https://aatishb.com/covidtrends

 17. 17 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  Голем праз.
  Колкото толкива.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 18. 18 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Какво е станало в Северна Македония, Албания, Косово, Босна и Херцоговина и България, които от преди около 15 дена катерят към нов пик? https://aatishb.com/covidtrends
  —цитат от коментар 16 на Софианец


  Имаше Рамазан Байрам.
  Докато православните християни бяха заплашвани, навиквани и обиждани да не ходят на църква и при най-близките, за мюсюлманите нямаше ограничения.

 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  Може ли някой с дрон да пръска заразата

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3759 Неутрално

  До коментар [#16] от "Софианец":

  Яка графика!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 21. 21 Профил на Соломон Чапаев
  Соломон Чапаев
  Рейтинг: 0 Весело

  Може ли някой с дрон да пръска заразата
  —цитат от коментар 19 на дерибеев


  Може и с лозова пръскачка!

  🐷🐷🐷 Угоените свине ги убиват,нали?
 22. 22 Профил на xri09609626
  xri09609626
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сега последно - ще се мре или не?
  —цитат от коментар 6 на k_


  Споко, ще се мре.

 23. 23 Профил на dxd41539708
  dxd41539708
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Все още виждам доста наивници, които си мислят, че с карантина ще спрат вируса. Няма как да стане. Ще ни обиколи всички и чак тогава ще изчезне, подобно на испанския грип. Колективен имунитет се нарича. Странно е как го отричате, но същевременно си стоите по къщите в очакване на ваксина. Двете неща са свързани. Няма ли имунитет, няма и ваксина. Радвайте се на живота, вируси е имало и ще има, много по-страшни от този. Не може постоянно да се криете в пещерите, но ако толкова искате ваша воля ...

 24. 24 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Явно е че няма да върнат карантината защото се мъчат да спасят туризма , а и държавата няма пари . Ще успеят ли да го спасят е съвсем отделен въпрос ,и дали пак няма да се прочуем пред чужденците .Явно вниманието им е заето със скандалите и оцеляването на правителството , а държавата е оставена на автопилот и на съвестта на "добросъвестните " граждани .

 25. 25 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#19] от "дерибеев":

  Най-вероятно излиза от оборудването на мобилните оператори. И самолетите хвърлятпо нещо отгоре :)

 26. 26 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  До коментар [#23] от "dxd41539708":
  Е, защо?! Нека, който иска да си се крие. Но, да не пречат поне на хората, които искат да живеят нормално.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#4] от "spiegel":

  Проблемът с неспазване на мерките е сериозен, но също е проблем, че маските вече не са задължителни за магазини, за фризьорски салони и пр., а ББ влиза в болница без маска (макар че все още е задължително). Така че анархията се стимулира и от властта.

 29. 29 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  Най-много са новозаразените в София-град - 24. В Пловдив са регистрирани нови 12 случая, в областите Смолян, София област, Сливен и Плевен има 7 случая, в Кюстендил са 5, в Пазарджик, Сливен и Ловеч са 4, в Стара Загора, Разград, Перник и Кърджали са по три, а по един нов случай има в Шумен, Варна и Ямбол.

  За съжаление, почна дифузно разпределение почти навсякъде из страната без ясна връзка между случаите.

  От тук до удвояването им има 1 седмица. Дано не съм прав.

 30. 30 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  До коментар [#7] от "Alexander97":Типичен пример за истерик с полиран от истерия мозък развил стадно роболепие пред кирливия ,некадърен, жалък "щаб".
  —цитат от коментар 12 на Martin Banevski


  Само погледни кого наричаш кирлив, некадърен, жалък!
  Професор, голям доктор, от най-добрите хирурзи у нас.
  Оше един професор – специалист по епидемиите, вирусолог
  Медик – доцент.
  От Факултето ли пишеш?
  Там най мразят докторите и ги бият, защото са отишли да ги спасяват от пиянство, побой..
  Ако не си, то тогава си на тяхното третокласно ниво!
  Срам!

 31. 31 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Доста оптимистична прогноза...

 32. 32 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Явно много от българите и най вече тук във форума живеят сами , нямат семейства и деца .Но има и хора които имаме възрастни родители , семейства и деца .
  Та за нас е важно всички те да останат живи и здрави , и след толкова много публикации че коронавируса оставя трайни увреждания за здравето се надяваме всички наши близки и познати да не се заразят .
  https://www.dnes.bg/koronavirus/2020/06/15/kakvi-shte-sa-dylgotrainite-posledici-za-tialoto-ni-ot-koronavirusa.453316
  https://www.bbc.com/russian/features-52940134

 33. 33 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Като работещ в тази сфера прогнозата ми е за 95% спад.

 34. 34 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Весело

  До коментар [#25] от "truly":

  Добра идея , ама за следващата пресконференция. Засега да се придържаме към "президента дига дрона"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 35. 35 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  Това ще стане, ако се реализират всички планирани чартърни полети, особено от Великобритания и Русия.
  Вероятно руски туристи 2020, няма да има или ще бъдат много малко
  Руските граждани слушат препоръките на Руската държава", и тия 150 мил ярда евро, които руснаците харчат за почивки ще се инвестират в Руски туризъм. Крим и сега е строителна площадка и ще става един от най - красивите курорти по Черно море.
  Английските са ....туристи са за "СЛЪНЧЕВ БРЯГ" ( екзотичен туризъм). Българите се разделят в пропорции 8: 2 между Гърция и България. Не виждам откъде ще се появят и 50% процента хора. Това основателно поставя въпроса, а защо е необходим министър ?

 36. 36 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  До коментар [#2] от "balgariez":

  Жената на Зеленски е красавица, да оздравее по-бързо.

 37. 37 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 241 Любопитно

  На рекламата слънчево ли го рекламират? Ако бях норвежец или израелец и исках да ме вали цяло лято на морето щях да ида в Ирландия, не в България...

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 38. 38 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално
 39. 39 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  До коментар [#16] от "Софианец":

  "Какво е станало в Северна Македония, Албания, Косово, Босна и Херцоговина и България, които от преди около 15 дена катерят към нов пик?
  https://aatishb.com/covidtrends "

  Втора вълна ! Официално преди няколко дена ни съобщиха, че сме в нея !

 40. 40 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#30] от "Alexander97":
  Епидемиологът добре, ама най-добрите хирурзи, най-много разбирали от вирусни заболявания! Сега остава и един зъболекар да сложат......

 41. 41 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  Като работещ в тази сфера прогнозата ми е за 95% спад.
  —цитат от коментар 33 на moreee


  в твоя хотел , защото няма да има руски туристи. Направо тази година го затваряй.

 42. 42 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  " Нови 89 случая на коронавирус са регистрирани в България за последното денонощие, сочат данните на единния информационен портал. Данните са при проверени 2054 проби."

  Жалко, че за поредно денонощие, броят на заразените се върти около 100 ! Дано тази тенденция да се пречупи или, може би, ще трябва да свикнем, че занапред ще живеем в такава реалност !

 43. 43 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#35] от "dejmos":
  Тук сте прав. Руснаците патриотично ще предпочетат собствените си ла@на и строителна площадка пред нашите....

 44. 44 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1853 Разстроено

  Какви мерки взима правителството, че едновременно да намали новите случаи на заразени българи и да убеди чуждестранните туристи че почивката в България е безопасна дори по време на пандемия? Струва ми се, че с премахването на всички ограничения правителството постига обратния ефект!

 45. 45 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#41] от "tacheaux":

  "в твоя хотел , защото няма да има руски туристи. Направо тази година го затваряй"

  Аз не съм го отварял. Всеки на морето знае, че няма ли руснаци, няма сезон.

 46. 46 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3892 Весело

  До коментар [#4] от "spiegel":

  Но с анархисти и конспиролози заслужаваме епидемия като в Италия.

  Внимавай какво си пожелаваш!

 47. 47 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 77 Неутрално

  Добре де, как можаха да сложат този кон точно с туризма да се занимава?

  50% им е малко на тези мошеници. Няма човек с всичкия си да се къпе в ла%на...гърците си изиграха картите най-хитро.

  Я да каже Ангелкова, защо няма километрични опашки в обратната посока от гърци?!?

 48. 48 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1853 Весело

  На рекламата слънчево ли го рекламират? Ако бях норвежец или израелец и исках да ме вали цяло лято на морето щях да ида в Ирландия, не в България...
  —цитат от коментар 37 на Λllαν Νeemore


  Израелците си имат слънце в изобилие. Ня тях им трябва зеленина и хлад (което пак можем да предоставим без да вали постоянно).

 49. 49 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  До коментар [#10] от "bobhunter":
  ""Защо ги ручахме жабетата?" - би попитал шопът; защо 2 месеца старателно, дисциплинирано спазвахме пълна изолация и ограничения за пътувания в страната и чужбина, щом понастоящем имаме 3-4 кратно по- голям брой на новозаразени с ковид-19, ЕЖЕДНЕВНО; от 1000, броят на новозаразените нарасна на близо 4000 за по- малко от месец"

  Сега се вижда колко прав е бил доцент Мнгъров. Всички мерки на принудителна изолация , които сринаха икономиката на страната са били излишни. Тоталната карантина не спря вируса. Ще стане така , както е било при всички предишни епидемии. Вирусът ще ни обиколи всички и чак тогава ще изчезне, подобно на испанския грип. Това се нарича колективен имунитет . Паниката беше излишна , защото се оказа , че коронавирусът далеч не е по-опасен от предишните щамове на грипа. Можеше да се мине с индивидуални предпазни мерки на застрашените категории хора , най-вече възрастните хора , а не да се блокира икономиката и обществения живот.

 50. 50 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1853 Весело

  Всеки на морето знае, че няма ли руснаци, няма сезон.
  —цитат от коментар 45 на moreee


  Докато разчитате на руски клиенти, все ще ви тресе. Русия е постоянна с непостоянството си като клиент- ту цената на петрола пада и "деньги нет", ту политиците им заповядват да не си купуват каквото им душа иска. Повечето производители на зеленчукови консерви в България го разбраха още през 90-те години и използваха същата рецептура за износ към Израел и САЩ. Там емигрантите от бившия Съветски съюз се оказаха много по-надеждни клиенти.

 51. 51 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  До коментар [#25] от "truly":Добра идея , ама за следващата пресконференция. Засега да се придържаме към "президента дига дрона"
  —цитат от коментар 34 на дерибеев


  Очакваме реакцията на президента. Шоуто трябва да продължи.

 52. 52 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3759 Неутрално

  Упорито държат това недоразумение още на поста му!? Единственото сигурно е, че поне ще е за последен летен сезон.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 53. 53 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 333 Неутрално

  До коментар [#10] от "bobhunter":""Защо ги ручахме жабетата?" - би попитал шопът; защо 2 месеца старателно, дисциплинирано спазвахме пълна изолация и ограничения за пътувания в страната и чужбина, щом понастоящем имаме 3-4 кратно по- голям брой на новозаразени с ковид-19, ЕЖЕДНЕВНО; от 1000, броят на новозаразените нарасна на близо 4000 за по- малко от месец"Сега се вижда колко прав е бил доцент Мнгъров. Всички мерки на принудителна изолация , които сринаха икономиката на страната са били излишни. Тоталната карантина не спря вируса. Ще стане така , както е било при всички предишни епидемии. Вирусът ще ни обиколи всички и чак тогава ще изчезне, подобно на испанския грип. Това се нарича колективен имунитет . Паниката беше излишна , защото се оказа , че коронавирусът далеч не е по-опасен от предишните щамове на грипа. Можеше да се мине с индивидуални предпазни мерки на застрашените категории хора , най-вече възрастните хора , а не да се блокира икономиката и обществения живот.
  —цитат от коментар 49 на tacheaux


  Ти тъп ли си? Или си много тъп? Точно разхлабването на мерките върнаха вируса, както и гадните практики в някои предприятия и безхаберността на хората. Тя държавата и да иска не може и не трябва да влезне в глвата на всеки про, слушал Мангъров. Всъщност точни заради Мангъров сега има повишение, понеже той мътеше водата и успокояваше хората как уж всички трябвало да минат вируса.

 54. 54 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3892 Весело

  До коментар [#35] от "dejmos":

  Българите се разделят в пропорции 8: 2 между Гърция и България.

  Гърция - към днешна дата 307 на милион
  България - 510 на милион
  Починали към днешна дата - Гърция 18 на милион
  България - 26 на милион
  Най-добре в ЕС обаче се се представя Словакия -
  заразени 286 на милион
  починали 5 на милион
  И това при полвинмилионно ромско малцинство!
  Така че ходете на Беломорието или в Татрите, по-безопасно е!

 55. 55 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До коментар [#45] от "moreee":

  Те тия дето идват са руснаци колкото шефа на Газпром...

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 56. 56 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#45] от "moreee":
  Премести го в Крим!!!

 57. 57 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2585 Весело

  До коментар [#43] от "fio41315648":

  Къде има лай@...? До се обзаложим ...:))

 58. 58 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2585 Весело

  До коментар [#50] от "plamen_b":

  Така каза МИНИСТЪР АНГЕЛКОВА

 59. 59 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 884 Разстроено

  Здравей, втора вълна. Дано няма повече умрели.

 60. 60 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  До коментар [#32] от "lout66":
  https://www.bbc.com/russian/features-52940134

  Това, което си постнал, срябва да се прочете от всички, подкрепящи Мангър-Мангър-ов!
  Много приятни последици от един приятелски настроен обикновен грип, когото чакаме да ни направи "стаден" имунитет!
  Изключително прости хора пишат тук! На всяко нещо, което е доказано, те си повтарят тяхното, защото са специалисти!
  Знае се от практиката:
  "Специалиста не мисли, той знае!"

 61. 61 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Починалите са мъж на 41 г., който е бил с пневмония и без съпътстващи заболявания...

  Ама как ги пишат само, тая пневмония вирусна ли е (проява на конкретния вирус) или бактериялна (класическо усложнение при лошо/късно третирани респираторни вируси)?

  Почвам да си мисля, че масово се чака последния възможен момент преди да се започне лечение.

 62. 62 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  Все още виждам доста наивници, които си мислят, че с карантина ще спрат вируса. Няма как да стане. Ще ни обиколи всички и чак тогава ще изчезне, подобно на испанския грип. Колективен имунитет се нарича. Странно е как го отричате, но същевременно си стоите по къщите в очакване на ваксина. Двете неща са свързани. Няма ли имунитет, няма и ваксина. Радвайте се на живота, вируси е имало и ще има, много по-страшни от този. Не може постоянно да се криете в пещерите, но ако толкова искате ваша воля ...
  —цитат от коментар 23 на dxd41539708


  Виж какво става в Швеция! Колективно издъхват БОЛНИЦИТЕ им!!
  Вреден си не само за себе си. Подвеждаш от незнание наивни като теб!
  Прочети линка на Лаут. за последиците от безобидния грип!
  Не може само да се пише – трябва и да се чете.

 63. 63 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Колективен имунитет, абе я се гръмнете бе. Просто хората отказват да се променят, за това "грипчето" ще помогне. Икономика, като си мъртъв ще видим дали ще ти пука.

 64. 64 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  До коментар [#60] от "Alexander97":

  И какво казваше Мангъров, да се правят масови тестове и да се изолират възрастните и болните. Той самия не беше виждал майка си 3 месеца. После започнаха да преиначават думите му, за да защитят ЩАБ-а.

 65. 65 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3892 Весело

  До коментар [#59] от "Ksharp":

  Здравей, втора вълна. Дано няма повече умрели.

  Повече умрели - при деветия вал!

 66. 66 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  Хора, които не си подаваха носа от къщи цели три месеца, сега ги гледам по заведения и разходки непрекъснато. Аз, да си призная, спазвах само първия месец, съобразявам се с ограниченията, но не мисля за това и приемам вкъщи всеки, комшиите си уговарят срещи предварително на безопасни, според тях, аз съм от тях де.

 67. 67 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#57] от "dejmos":
  В Крим, у нас също, айде обзалагай се

 68. 68 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3892 Неутрално

  До коментар [#61] от "StandBy":

  Починалият мъж на 41 години е този софиянец, дето се почувствал зле и отишъл на Градина да се попече на слънце, че да му мине....
  Пак добре, че не е отишъл на фитнес, както бе направил един италиански перко, който така бе заразил цялото си градче през февруари!
  Толкоз за "придружаващото" му заболяване. Сега, за да ни успокояват, пневмониите, следствие на коронавируса, ги съобщават като "придружаващи заболявания".
  Скоро ще съобщават за придружаващо заболяване косопад или кариес.

 69. 69 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  До коментар [#63] от "Lord Elrond":

  Масов имунитет срещу вируси няма. Вирусите мутират. Вече 102 години нямаме имунитет за грип например.

 70. 70 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3892 Весело

  До коментар [#69] от "Да вярваме на истината":

  Не 102, ами 510 години нямаме имунитет за грип - първата доказана епидемия от грип е през 1510 година. Затова Ви писах минус!

 71. 71 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2585 Весело

  До коментар [#67] от "fio41315648":

  От Варна ли почваме ??:)))

 72. 72 Профил на dxd41539708
  dxd41539708
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#69] от "Да вярваме на истината":

  "Масов имунитет срещу вируси няма. "

  Напротив, има и ти имаш вероятно, от варицела. И към грипа имаш, ама сезонен имунитет. Догодина мутира и нямаш. Короната засега не мутира както грипа.

 73. 73 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  Графиката продължава да се показва със същото темпо. Все едно не е имало карантина! Явно така няма да станат нещата.

 74. 74 Профил на dxd41539708
  dxd41539708
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#62] от "Alexander97":

  "Виж какво става в Швеция! Колективно издъхват БОЛНИЦИТЕ им!!"

  Глупости, болниците им дори в пика им бяха натоварени на 90%. А какво ще кажеш за болниците на Италия, Испания, Франция, Белгия и Великобритания, те не издъхнаха ли? А уж бяха под карантина? Какво толкова става в Швеция, което не е ставало и преди?

  "Не може само да се пише – трябва и да се чете."

  Еми ето ти, чети ...

  https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-sweden-toll/coronavirus-pushes-swedish-deaths-to-highest-since-1993-in-april-idUSKBN22U1S4

  "In Sweden, the pandemic has caused around 3,700 deaths since the first reported fatality in March, but has not been as deadly as some seasonal flu over the last three decades, when the toll in December 1993 and January 2000 was higher, the Statistics Office said.

  The toll for all deaths in December 1993 was 11,057 compared to 10,458 in April this year.

  In terms of fatalities in relation to the size of the population, in January 2000, 110.8 people died per 100,000 of the population, higher than the 101.1 people in April this year.

  The death tolls in both 1993 and 2000 were high as a result of outbreaks of seasonal influenza, the Statistics Office said.

  In total, 97,008 Swedes died in the whole of 1993, the deadliest year since the outbreak of the Spanish flu in 1918."

  "Прочети линка на Лаут. за последиците от безобидния грип!"

  Ето ти един линк и на теб ... Усложнения от грип: Сърце, бели дробове, мозък, мускули ...
  Можеш да смениш думичката грип с корона и ще получиш твоя линк. Само дето миналата година си заминаха 1400 българи от пневмония, познай защо ...

  https://btvnovinite.bg/svetut/uslozhnenijata-ot-grip-mogat-da-sa-smartonosni.html

  "Вреден си не само за себе си. Подвеждаш от незнание наивни като теб!"

  А ти какво правиш? Плашиш гаргите, врява да има!

 75. 75 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 333 Неутрално

  До коментар [#69] от "Да вярваме на истината":"Масов имунитет срещу вируси няма. "Напротив, има и ти имаш вероятно, от варицела. И към грипа имаш, ама сезонен имунитет. Догодина мутира и нямаш. Короната засега не мутира както грипа.
  —цитат от коментар 72 на dxd41539708


  човек не разбираш от тези неща, съсредоточи се към неща, които можеш - бране на домати, решаване на кръстословици, бъркане в носа.

 76. 76 Профил на Buba Ivanova
  Buba Ivanova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не са само тъпи, платени манипулатори са. Всеки ден дежурните лъжци, винаги първи по всички форуми, дори с едни и същи думи обясняват как вирусът е безобиден или го няма, колко е прав Мангъров, сваляйте маските, тръгвайте по купони, отърквайте се един в друг. По-разумните може и да не повярват, но все някъде ще хване дикиш. Въпреки сериозната карантина, срещу която виеха до небесата, липсата на много смъртни случаи ги обезоръжаваше. Колкото повече заразени и починали, препълнени болници, изнемогващи лекари, толкова повече гориво за всякакви мръсни схеми. В тия няма нито срам, нито нещо човешко.
  И забелязвам, че тази активна дезинформационна кампания не тече само в интерент. За пореден ден срещам някой, който познавал лично едни, на които им дали по 1800лв. да се пишели болни от корона. При положение, че пътеката по здравна каса е 680лв. Ми ако има такива що не подадете сигнал в полицията като съвестни граждани?
  И почвата им е благоприятна - невежо, необразовано население. Сутринта „жената PCR” от ромски произход обясняваше, че независимо какво казали от РЗИ, съседката и не била болна щото не кашляла (тя с поглед и помирисване само и сложила диагнозата) и колко е незаконно да ги държали в карантина. Друго може да не са им обяснили, но законите и правата си вече много ги разбират. Фелдшер, който не вярвал, че има вирус и заразил 25 човека, буйствал в болницата, отказал лечение, не подписал декларация, че ще спазва карантина. Незаконно било да те лекуват против желанието ти. Интересно ако се влоши, ще поиска ли да го приемат все пак в болница или героически ще си се задуши у дома (което смятам, че е редно да направи). На тях такива им трябват.

  За две – три седмици настанените в болница от около 130 се удвоиха до 276. Като минат 300 вероятно положението вече ще е трудно за контрол.

 77. 77 Профил на dxd41539708
  dxd41539708
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#76] от "Buba Ivanova":

  Манипулатори? По-манипулативно четиво не бях чел скоро. При това отново пълно с разни определения, обиди и всяване на паника. Типично ...

 78. 78 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Бабо Вуно знам че обичаш да гледаш алфа атака, но разбери КОРОНАТА НЕ Е КОНСПИРАЦИЯ.

  Отиди в някоя болница като доброволец да разбереш от 1-ва ръка.

 79. 79 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Самите шведи признаха, че подхода не им е бил окей.

 80. 80 Профил на dxd41539708
  dxd41539708
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#78] от "Lord Elrond":

  "Отиди в някоя болница като доброволец да разбереш от 1-ва ръка."

  Короната я има, очевидно убива хора, но това не значи, че идва края на света и трябва да истерясваме по домовете. Ти що не отидеш доброволец в интензивно със заразени от "грипче", да видиш колко по-слаб е от COVID?

 81. 81 Профил на Veselin Dimitrov
  Veselin Dimitrov
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Вижте кривата на смъртните случаи. Вижте и колко теста се правят на ден.

  Мийте си ръцете и дишайте спокойно.

  По въпроса за смъртността в Ню Йорк, Италия и др. ударени места има досра важни детайли, като например дали доста от хората не са убити именно от лечението.
  Вирусът не може да бъде спрян с карантина на този етап. Остава да се наичум да живеем с него.

 82. 82 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3892 Неутрално

  До коментар [#72] от "dxd41539708":

  До март коронавирусът е мутирал вече три пъти - щам А, разпространен в Анстралия и САЩ, щам Б - разпространен в Китай, щам Ц - разпространен в Европа, но също в Сингапур, Хонконг и Южна Корея.
  Сега например в Пекин новите случаи са от щам Ц - европейския, което притеснява китайците.

 83. 83 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 333 Неутрално

  До коментар [#78] от "Lord Elrond":"Отиди в някоя болница като доброволец да разбереш от 1-ва ръка."Короната я има, очевидно убива хора, но това не значи, че идва края на света и трябва да истерясваме по домовете. Ти що не отидеш доброволец в интензивно със заразени от "грипче", да видиш колко по-слаб е от COVID?
  —цитат от коментар 80 на dxd41539708


  Аз не смятам, че е слаб вирус, видя ли онзи с кайт сърфинга, млад, здрав човек и си отиде. Аз лично не искам да тествам възможностите на имунната ми система. Точно защото не е слабо вирусче. Като цяло тезата ти издиша, аз ти казах, отиди и се занимавай с неща, които повече ти прилягат.

 84. 84 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#30] от "Alexander97":

  Няма нужда да се превъзнасяте толкова титлите на тези хора. Те не са важни, важно е колко струват като специалисти и какви качества имат като хора. От показаното досега, се дидя, че тези титли са с малко съдържание.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 85. 85 Профил на dxd41539708
  dxd41539708
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#82] от "Patsis":

  От мутация до мутация има разлика. Грипът мутира така, че през следващия сезон ваксината или имунитета ти от предишния е без значение. При COVID (засега) не е така, както и при другите корона вируси. Мутациите са леки и имунитета e дълготраен. При SARS 1 и MERS е години, няма причина при COVID да е по-малко ...

  https://www.sciencemag.org/news/2020/05/t-cells-found-covid-19-patients-bode-well-long-term-immunity

 86. 86 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 741 Неутрално

  България - държавата на бонусите за държавни служители!

 87. 87 Профил на dxd41539708
  dxd41539708
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#83] от "Lord Elrond":

  "Като цяло тезата ти издиша..."

  Като цяло от теб теза не видях, освен ако "видя ли онзи с кайт сърфинга" ти е тезата.

  Но, като не харесваш моята теза, ето ти една друга, случваща се всяка година, на която не броиш жертвите всеки ден с такъв плам...

  http://www.strategy.bg/FileHandler.ashx?fileId=17242

 88. 88 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Вие какво сте направили, като хората, че и това.

 89. 89 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  Който го е страх да си седи дома, какъв е проблемът? Ако излиза да слага маска, каска, шлем, галоши, скафандър, 3 чифта ръкавици едни върху други и така да ходи на 40 градуса температура лятото. Нали маските "пазят", от какво сте се панирали?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 90. 90 Профил на Buba Ivanova
  Buba Ivanova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#74] от "dxd41539708":

  Мислех да не ви отговарям, но ще го направя още веднъж. Това не е ли манипулативно - статистика за Швеция от 1993г., а защо не например от предходната година? Януари 2020 сравняваме с април 2020, а защо не април 2020 с април от предходни години. След като си загубих времето да се запознавам, попаднах на доклад от Публичната здравна агенция на Швеция
  https://www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/publikationsarkiv/i/influenza-in-sweden/?pub=63511
  от който разбирам, че за сезон 2018 – 2019 (3-4 месеца) е имало около 13 700 лабораторно установени болни от сезонен грип и от тях 505 човека са починали. Ваксинираните срещу сезон грип от лицата над 65 години са били 52%
  Сега за същото време от новията вирус в Швеция има 5041 починали. За вас това е съпоставимо и тази цена е оправдана и платима (не знам в името на какво точно), а за мен – не. Ваксина няма, но вие препоръчвате групов имунитет.
  И защо изобщо трябва да си говорим точно за Швеция, защо не за Нова Зеландия, за Япония, Австралия, Словакия – при тях как е?
  Относно имунитета срещу сезонния грип, аз подходът на Мангъров, а именно „не правете нищо”, го прилагам от години без дори да знам за съществуването на този „капацитет” . Не пия лекарства, не оказвам съпротива, карам го на крак с един ден главоболие и болки в гърлото и толкова - т.е. с годините някакъв имунитет сигурно съм създала, ако ще да е клетъчен. При мен минава, при други не. Но какво общо има грипът, който ни е познат от десетилетия, а както твърдят някои тук и столетия, с нещо ново и непознато, роднина на опасни вируси с висока смъртност като SARS 1 и MERS. Срещу тях групов имунитет ли е приложен или ограничаване и карантина? Не трябва ли малко да го опознаем преди да даваме съвети на едро?
  След като се запознах по подробно с новия вирус стигнах до извода, че нямам никакво желание да се срещам с него и да си играя на руска рулетка. Още по-малко искам с него да се срещат родителите ми. Така или иначе, това няма особено значение, защото и те и повечето ми познати почти са забравили вируса, дразнят се ако им го напомням и се хвърлят смело в обичайния си живот. След най-късно два месеца ще е ясно аз ли съм паникьорка или те са самонадеяни. Този път се моля да греша, колкото и рядко ми се случва...
  Тези, обаче, които използват пандемията и здравето на хората за политически и нечисти цели и амбиции, друго освен обиди и тежки определения не заслужават.

 91. 91 Профил на dxd41539708
  dxd41539708
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#90] от "Buba Ivanova":

  "Това не е ли манипулативно - статистика за Швеция от 1993г., а защо не например от предходната година?"
  "И защо изобщо трябва да си говорим точно за Швеция, защо не за Нова Зеландия, за Япония, Австралия, Словакия – при тях как е?"

  Госпожа, за Швеция говорите предимно вие, всяващите паника. Не започнах аз разговора за Швеция, направете си поне труда да разгледате нагоре дискусията. Грипът има тежки сезони и леки такива. За пример ви давам 1993 и 2000, защото са били по-тежки епидемии и този цирк го е нямало. Не са толкова далечни години.

  "че за сезон 2018 – 2019 (3-4 месеца) е имало около 13 700 лабораторно установени болни от сезонен грип и от тях 505 човека са починали."

  Така и не разбрахте, че данните от грип са изчислени. Нима мислите, че болните от грип са били само толкова? Това са само потвърдени тестове. Смъртен акт починал от грип няма, има починал от пневмония, сърдечна недостатъчност и т.н. Може да са причинени от грип, но в смъртния акт грип не пише. При COVID е наобратно - починал от Ковид, с придружаващо заболяване чернодробна недостатъчност например. Защо?

  "Но какво общо има грипът, който ни е познат от десетилетия, а както твърдят някои тук и столетия, с нещо ново и непознато, роднина на опасни вируси с висока смъртност като SARS 1 и MERS. Срещу тях групов имунитет ли е приложен или ограничаване и карантина? Не трябва ли малко да го опознаем преди да даваме съвети на едро? "

  Грипът може и да ни е познат от деситилетия, но всеки щам е коренно различен и по вид и по смъртност. Свински, птичи, испански, хонконгски, всички тези вируси са коренно различни и някои от тях много смъртоносни, но драми нямаше.

  Смъртността при горните два коронавируса е между 20% и 50%, в пъти пъти пъти по-голяма отколкото при Ковид. Тях ги ограничи не карантината, а високата смъртност. Не успяха да се разпространят преди да убият гостоприемниците си.

  "Този път се моля да греша, колкото и рядко ми се случва..."

  Дали грешите? Вие просто не сте наясно с материята, по която коментирате. Но не е и нужно, за друго сте тук.

  "Още по-малко искам с него да се срещат родителите ми."

  Любимата ви манипулация. А родителите искат ли да не се срещат с децата си с години? Говорите така сякаш всеки възрастен човек заразен от Ковид ще умре. Това не е вярно, вижте смъртността при "Диамантена принцеса"...

  "Тези, обаче, които използват пандемията и здравето на хората за политически и нечисти цели и амбиции, друго освен обиди и тежки определения не заслужават."

  А вие за какво сте тук. От няколко дни ви има и само за това творите. Възпявате Щаба, Генерала, мерките, карантината с такъв плам, че няма как да се запитам каква е целта ви? Я ми кажете защо сме отворени при 100 случая на ден, а затворихме при няколко? Как ще спрем вирус с мерки, госпожа? Дайте план, щото вашият така любим щаб се пробва и не успя. Така предсказа и вашия трън да не казвам къде Мангъров, ама вие все така си го плюете ... Като ви чета нищо не е ясно около тоя вирус, ама сте наясно, че трябва да се крием, ех ... Докато се криете ако се скриете и от клавиатурата, че по принцип е бъкана с вируси е най-добре ...

 92. 92 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#24] от "lout66":

  Вярно и съответно неграмотно, не че някой очаква нещо грамотно от еднокнижников и сие!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 93. 93 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Понеже тук пак почнаха да се хвърлят безумните тези за "грипче", маски, спиране с карантина и т.н. да ви припомня няколко прости факта.

  - Не съм чул и видял до сега сезонен грип да докарва до кислородна недостатъчност (до маска и тръба) сам по себе си (с грип да го постигнеш това трябва много сериозно да се нахлебиш и с бактерии или да си останал без бял дроб преди това ... което вече става съвсем друго заболяване). Това най-малко трябва да ви кара да имате едно на ум!

  - Мерките не целят спиране на епидемията (това е невъзможно), а забавянето и за да не останем без здравеопазване - то е потънало така или иначе... вземете поровете в гугъл за състоянието на инфекциозните отделения в повечето болници. Ще сънувате кошмари после няколко месеца. Да имаме пряко сили 10 болници които са на ниво като състояние, оборудване и персонал... колко им е капацитета на инфекциозните и интензивните отделения според вас? А после какво - зала Армеец?!?
  Още не е ясно дали оздравелите не си носят последствия за дълго или за цял живот... а при оплескано или липсващо лечение дали няма да се още по-сериозни евентуални последствия?

  - Маските не пазят здравите от входяща зараза толкова, колкото пазят здравите от изходяща такава когато носител е с маска. За да се пазите с маска от входяща в случая ще ви трябва най-висок клас + скиорски очила или шлем.

  Като цяло ситуацията става все по-абсурдна, от безумни мерки в началото, до безумен отказ от всякаква защита.


 94. 94 Профил на Buba Ivanova
  Buba Ivanova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#91] от "dxd41539708":

  Много проучване и внимание сте ми отделили, като за неразбираща от нищо и присъстваща от няколко дни. Аз, като зает човек, не мисля да ви отделям толкова и няма да ви оборвам една по една манипулациите до безкрай, вие се оборвате сам/а. Ако сте се разпознали в определенията ми и сте се обидили толкова по-зле за вас. Ако ви нервира досега ми до клавиатурата, значи добре съм я използвала.
  За какво има драми покрай този вирус можете да попитате жителите на всички други държави в света, освен разбира се Швеция, Беларус и както ви споменах в предишната тема – президентът на Танзания.
  Целта ми никога не е била нещо друго освен да се чува и гласът на разума, кой и защо толкова се плаши от него и от чие име подскача, мисля че също е очевидно.

 95. 95 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#35] от "dejmos":

  Руснаците смятат да избегнат забраните ,след 1 август ,ще им бъде разрешено да пътуват , но без преки полети от Русия , могат само от съседни държави ,поне така ни обясниха съседите от Москва ,което е много опасно пък за нас .

 96. 96 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 603 Неутрално
 97. 97 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 603 Неутрално
 98. 98 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Трима министри на снимката, а няма акъл за 5 стотинки...

 99. 99 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 714 Неутрално

  България получи защитни средства по европейска операция

  По арабската операция получихме фурми.

 100. 100 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Коронавирусът в България: малко са закъснелите бонуси за медици, обяви Ананиев (хронология)

  Как така закъснявата бе , Ананиев ? Нали откакто ни сполетя Вируса , непрекъснато аралабите , че по всичко , свързано с кризата сме по- по - най - първи откъдето и да погледнеш . Явно , когато стане въпрос за пари , сте не циции , а просто тълкувате обратно поговорката - По добре врабче в ръката , отколкото орел в небето . Демек , по- добре е големи обещания за големи пари , отколкото реалното даване и на малко пари .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK