Радев: Борисов търси геополитическа индулгенция за скандала

Румен Радев

© Велко Ангелов

Румен Радев



С вчерашния брифинг на премиера Бойко Борисов беше опит да се търси геополитическа индулгенция за скандала и вътре на наша територия да се превърне в забава и фарс. Това мнение изрази пред журналисти в Перник президентът Румен Радев, когато вчера Борисов посочи, че стои зад разпространените анонимно аудиозаписи и снимки, които засягат премиера.


Борисов обвърза скандала с очакваното присъединяване на България към чакалнята на Еврозоната, покупката на американски изтребители за армията и напредъка на енергийните проекти. Какво каза Борисов вчера четете тук. Какво съдържа аудиозаписът четете тук. Повече за снимките четете тук.


По думите на президента




"в момента има един нелеп сценарий


- да се отклони вниманието от най-важният въпрос - дали тези снимки са някаква манипулация и постановка, дали записът е монтаж". "Това е въпросът", подчерта Радев и изрази задоволство от това, че прокуратурата е започнала проверка.


На въпрос на "Дневник" дали и кога ще има предсрочни парламентарни избори президентът отвърна, че не може да каже. Той обяви, че никога не е изразявал желание за служебен кабинет и не е казвал "свиреп", както бе цитиран вчера от Борисов. "Любопитен - да, но не свиреп", каза той. И добави: "Предсрочни избори и служебно правителство не определям аз, определя ги или самото правителство, ако смята че не може да управлява, парламентът - ако има недоверие, или българските граждани. Никога не съм изразявал желание за служебен кабинет".


"Никой не може да дискредитира правителството освен самото то.


В момента най-голямата заплаха за българското правителство е г-н Борисов - с нещата, които говори, със своето поведение", е мнението на държавния глава.


В отговор на обвиненията от Борисов, че Радев го следи с дрон на територията на резиденция "Бояна", президентът не отрече, че притежава и управлява такова устройство, но добави, че трактовката на Борисов е израз на богатата му фантазия и дори параноя.


"Моят дрон е толкова добър, че може да влиза в спални,


да прави записи, да отваря чекмеджета и да ги тъпче с пачки евра. Разбира се, не", иронизира той твърдението на Борисов като го съпостави с показаното на снимките от вилата му в Бояна - нощно шкафче с пистолет отгоре и пачки с банкноти от по 500 евро и златни кюлчета в отворените чекмеджета. "Не мога да тълкувам всичко, изречено от г-н Борисов. За разлика от него, моята фантазия има някакъв предел", добави той.


На въпрос на "Дневник" дали премиерът дискредитира президента, като го обвинява, че го следи с дрон, Румен Радев каза: "Аз даже няма как да коментирам това. Премиерът... неговият проблем е не дали някакъв китайски дрон го следи. За мен това е параноя". "Това е абсолютно отклоняване от основния въпрос. Колкото по-бързо България намери отговор на този въпрос, толкова по-бързо ще се върнем към нормалния ритъм на живот. Въпросът е манипулирали ли са снимките и записът", добави той.


Според него от публикуваните вчера анонимно снимки най-опасната е тази със спящия Борисов, защото показва, че животът на министър-председателя е застрашен. Националната служба за охрана (НСО)


охранява отвън, но не и гостите,


добави той след като вчера Борисов подсказа, че доверието му в тази служба е накърнено.


"Такова нахлуване в личното пространство е недопустимо. Тази снимка е най-тревожна. Означава риск за живота на министър-председателя", каза Румен Радев.


"НСО извършва охрана на сградата (резиденция Бояна), но когато домакинът реши да допусне гости вътре, той носи цялата отговорност", подчерта държавният глава. Не е лошо премиерът


да си направи преценка на кръга от познати",


посъветва Радев. По думите му всички версии са възможни, но самият той не вярва снимките да са направени от НСО.


Попитан дали вярва на НСО, президентът каза, че е крайно недостойно да се лепят петна по службата, защото хората там са "професионалисти, висок морал и екипите, които охраняват президента, премиера и председателя на парламента са готвени да защитават охраняваните лица, а не да ги дискредитират и да им правят постановки".


Президентът обяви, че след като е видял снимките, се е свързал с ръководството на НСО и го е посъветвал да идат да говорят с премиера за неговата сигурност, а в момента в ход била служебна проверка.


Радев обяви, че


ще наложи частично вето на Закона за МВР,


но не коментира текстове и мотиви. Очаква се да е за паралелната служба за охрана в МВР, която дублира дейности на НСО.


Румен Радев благодари на кмета на Перник Станислав Владимиров за работата при справяне с водната криза, както и на гражданите - за стоицизма. В момента в язовир "Студена" има 90 млн. кубика вода, т.е. пълен е 80 на сто от обема му.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK