Красимир Вълчев не се притеснява от проверката на антикорупционната комисия

Красимир Вълчев не се притеснява от проверката на антикорупционната комисия

© Юлия ЛазароваНормално е при медийни публикации да има проверка и на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Не се притеснявам, знам какво съм подписвал, съпругата ми няма пиар агенция и никога не е имала, имала е нещо общо с такава фирма преди 11-12 години. Това каза на брифинг министърът на образоването и науката Красимир Вълчев. Вчера КПКОНПИ обяви, че започва проверка за конфликт на интереси срещу него по публикации в ПИК.


Според антикорупционната комисия изпълнителният директор на Фондация "Просвета" Мария Карабельова - Маргаритова, е кума на Красимир и Вълчев и същевременно е съдружник с неговата съпруга Лилия Вълчева в консултантско дружество "Бонафиде Адвайзърс" ООД. Твърди се, че основната дейност на фондацията се субсидира и е зависима от МОН, а всички нови учебници на издателска група "Просвета" за 11 клас за учебната 2020/21 г. са одобрени от министъра.


"В училище учителите избират учебниците, това финансиране по никакъв начин не зависи от това с кое издателство са избрали да работят. Средствата за учебници, които плаща държавата, дори леко са намалели. Винаги съм отстоявал обществения интерес", заяви Вълчев днес.
Казва се още, че Лилия Вълчева има участие в пиар фирмата "ПР енд ивент консултинг" АД. Това дружество пък имало договори с Комисията за защита на потребителите. Публикувана е и информация, че откакто Димитър Маргаритов е председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП), от бюджета на тази комисия са разходвани около 100 хил. лв. за организиране на събития, медийно обслужване и др. от пиар агенцията на Лиляна Вълчева.


По-късно вчера пресслужбата на КЗП излезе с позиция, в която се посочва, че Димитър Маргаритов е удовлетворен от започването на проверката и комисията ще окаже пълно съдействие.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK