На живо

Коронавирусът в България: рекорден брой заразени, но ограничителни мерки не се обсъждат (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: рекорден брой заразени, но ограничителни мерки не се обсъждат (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал
Въпреки че в последните дни имаше значително увеличаване на заразените, властите решиха да не затягат ограничителните мерки. На пресконференция в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов каза, че болниците в страната са в готовност да понесат по-сериозно натоварване и затова каза, че не се предвиждат промени в ограниченията.


"Дневник" проследи на живо през деня ситуацията с коронавируса в България.
Десет души вече заразяват 14 човека

Ако до преди две седмици 10 души заразяваха 8 човека, то сега 10 души заразяват 14. Това обясни пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев. Той каза още, че е очаквал за 3 месеца хората да се научат да не се събират на закрито и да не контактуват от близко разстояние. Това обаче не е станало.


"Моля, хора, не се събирайте, използвайте да сте на открито, използвайте маски, така се познава възпитания и образован човек", каза още Кантарджиев.

Общината в Благоевград е затворена заради нови случаи на заразени с коронавирус служители. Установени са още пет положителни проби. Заповедта на кмета на града ще важи до 24 юни, а в сградата няма да могат да влизат външни хора, съобщи Би Ти Ви. Преди дни главният архитект на община Благоевград бе диагностициран с коронавирус и бе настанен в инфекциозно отделение на болницата. Общината беше затворена за 24 часа, а здравни инспектори взеха проби от служителите.

От днес в многопрофилната болница в Кюстендил е въведен пропускателен режим, съобщи БНТ. Мярката се налага заради увеличеният брой новозаразени с COVID-19, които в момента са настанени в лечебното заведение.
Те са 7 на брой и всичките са от квартал "Изток". Състоянието на единия от пациентите е критично. За да не се разпространява заразата, достъпът до болницата ще бъде ограничен за граждани, които нямат здравословни оплаквания и симптоми. Свижданията също са забранени.


Ромският квартал "Изток" в Кюстендил ще е под пълна блокада от 22 ч. тази вечер до 30 юни, каза за пред Би Ти Ви кметът на града Петър Паунов. 34 от 38-те доказани случая в града са в ромската махала. От квартала ще може да се излиза само с документ от работодателя.

Отпада карантината за пристигащите от Белгия

От утре, 20 юни, пристигащите от Белгия не подлежат на 14-дневна карантина, разпореди здравният министър Кирил Ананиев. Директорите на регионалните здравни инспекции трябва да отменят карантината на пристигналите в България от Белгия, в периода от 9 до 19 юни 2020 г.


В заповедта се посочва, че под карантина няма да бъдат поставяни и краткосрочно командированите служители от държавната администрация при изпълнение на техните задължения, по реда на Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина, уточнява пресцентърът на министерството на образованието.

Разпространението на заразата в страната.


Общо 53% от българите вярват, че "най-лошото е вече зад нас". Общо 69% от българите определят като адекватни ограничителните мерки от март до май, а 64% преценяват като адекватни и мерките по разхлабване. Неприемащите и двата вида мерки са равни дялове от по 17%. Най-висока подкрепа за ограниченията има сред жените, хората над 40 г., високообразованите и с жизнен стандарт над средния, жителите на големите градове. Това са изводи на "Екзакта" на базата на интервюирани лице в лице 1005 българи в периода 6-13 юни.
89% от българите твърдят, че по-скоро се съобразяват с препоръките на Националния оперативен щаб за социална дистанция, дезинфекция, носене на маски и пр. По-често това декларират жените, възрастните хора, образованите и жителите на големите градове. Общо 54% от питаните казват, че повечето им познати не вярват на информациите за разпространение на коронавируса. Според 63% от пълнолетните българи пандемията по-скоро разделя, отколкото обединява нацията пред общата заплаха.

Общо 62% подкрепят концепцията на шефа на щаба Венцислав Мутафчийски, позицията на доц. А. Мангъров пък се споделя най-често от хората на възраст между 30 и 40 г.

В интензивните отделения на болниците са заети не повече от 18% от леглата, а от леглата за респираторни заболявания - 35%. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг. Министерството е готово да увеличи двойно капацитета на леглата, ако се наложи, увери той.


На въпрос за терапиите за коронавируса директорът на Александровска болница проф. Ангелов заяви, че има достатъчно количества хидроксихлорохин и този медикамент също се използва, но под строг лекарски контрол. "Дексаметазонът е достъпен в българската медицина от много години. Той има мощен противовъзпалителен ефект и трябва специфично и професионално да се избере в кой етап от лечението да се включи", заяви лекарят за това лекарство, което наскоро бе обявено за ефективно в битката с коронавируса.

Ако се отворят спа центровете, това ще стане от началото на юли. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг с уточнението, че тази тема не е обсъждана все още. По думите му броят на заразоносителите се увеличава клъстерно заради завръщащи се от чужбина българи. "Това е по-добрият вариант за разпространението на вируса, районните здравни инспекции наблюдават тези клъстерни места, защото по-лесно се овладява заболяването и не се разпространява из страната", увери Ананиев. Министерството продължава да плаща по 1000 лева на медиците на първа линия, каза още той.


Броят на тестванията се е увеличил, тъй като се е увеличил самият брой и вид на тестовете, а и различни сектори, отрасли, министерства, общини са проявили желание да изследват своите хора от гледна точка на сигурност, обясни министърът.


Коронавирусът в България: рекорден брой заразени, но ограничителни мерки не се обсъждат (хронология)

© Стопкадър

Ограничителни мерки не се обсъждат

"Никога не сме казвали, че коронавирусът си е отишъл, но не трябва да се паникьосваме по никакъв начин, защото многократно повече се е увеличил броят на хората, които са излекувани. До август-септември съм разпоредил на болниците да продължи да се плаща, бих призовал за по-дисциплинирани мерки", каза премиерът Бойко Борисов на брифинг след среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб и изпълнителния директор на Александровската болница проф. Костадин Ангелов, на която е обсъдена актуалната ситуация с разпространението на коронавируса. Той отново призова да се спазват трите най-важни мерки срещу COVID-19: "дистанция, дисциплина, дезинфекция".


"Не съм призовавал към по-строги мерки, точно обратно - по-дисциплинирани да сме", подчерта премиерът. Той увери, че България разполага с достатъчно лекарства и защитни облекла. Ако започнат да затягат мерките, това ще донесе паника и риск за целия ни стопански живот, каза Борисов. "Всичките 6 човека, които са починали през последното денонощие, са с тежки съпътстващи заболявания и дихателни и сърдечни. Това са много тежко болни хора", каза той.

Премиерът Бойко Борисов дава брифинг заедно с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб и изпълнителния директор на Александровската болница проф. Костадин Ангелов.


"Спазвайте 3Д - Дисциплина, Дистанция и Дезинфекция! Иначе наистина "яко ще се мре"!!!" - това написа в профила си във "Фейсбук" директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. Той повтаря думите на премиера Бойко Борисов от миналата седмица кои са трите най-важни мерки срещу COVID-19: "дистанция, дисциплина, дезинфекция".


Министър-председателят Бойко Борисов ще проведе среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб и изпълнителния директор на Александровската болница проф. Костадин Ангелов. Четиримата ще обсъждат актуалната ситуация с разпространението на коронавируса.


Срещата ще е по-късно днес след заседанието на Европейския съвет, на което присъства Борисов онлайн, съобщи пресслужбата на кабинета. Основна тема на срещата на европейските лидери е Планът за възстановяване на Европа, който се състои от предложението за нова многогодишна финансова рамка и от инструмента "Следващо поколение ЕС", специално създаден в отговор на предизвикателствата в борбата срещу коронавируса.

България дари защитна екипировка срещу коронавируса на медиците в Ирак - 550 комплекта облекла, очила и шлемове, съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи. На церемонията в Иракската медицинска асоциация присъстваха представители на Националния оперативен център към офиса на министър-председателя на Ирак, както и представители на иракското Министерство на външните работи.


Коронавирусът в България: рекорден брой заразени, но ограничителни мерки не се обсъждат (хронология)

© МнВР


Защитните комплекти са произведени от български фирми. Българските даренията от защитни комплекти вече бяха дарени на Северна Македония, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Сърбия, Украйна, Молдова, Беларус, Армения и Грузия.

Дванайсет служители на МВР в пазарджишка област са заразени с COVID-19, съобщи БТА, като цитира Районната здравна инспекция. Вчера са потвърдени и други четири проби - на 70-годишен мъж и 45-годишна жена от Пазарджик, както и на двама мъже от Пещера - на 58 и на 65 години. Издирват се контактни на зараздените и се поставят под 14-дневна карантина.

С два месеца се удължават ТЕЛК решенията

Поне с два месеца да се удължат ТЕЛК решенията за хората с увреждания след изтичане на извънредната епидемична обстановка на 30 юни. На това се е съгласил министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с майки от гражданската инициатива "Системата ни убива", съобщи БНР. Тази сутрин те пресрещнаха министъра на здравеопазването пред работното му място. Искаха удължаване, защото се притесняват от заразяване докато събират документите за ТЕЛК по различни здравни институции.


Коронавирусът в България: рекорден брой заразени, но ограничителни мерки не се обсъждат (хронология)

© Георги Кожухаров

Картина на заразата според официалните данни.


Актьорът и водещ на кулинарно шоу по БНТ Ути Бъчваров разказа пред "Нова телевизия", че е заразен. Вирусът е установен и при съпругата му, а тестовете на децата им са отрицателни. Семейството е под карантина в къща в района на Варна. Бъчваров няма типичните за болестта симптоми, но се е усъмнил след като е установил, че е загубил вкус и обоняние.

През последните 3 седмици има устойчив ръст на безработните, които намират работа, съобщи пред БНТ социалният министър Деница Сачева. Посочи, че от 26 хил. заети в туризма, които са загубили работата си зарази коронакризата около 8-9 хил. отново са назначени като това продължава. В транспортния сектор при 8 хил. освободени половината вече са наети отново, обяви тя.


Обясни, че управляващите не са се съгласили да платят допълнителен отпуск на родителите да гледат децата си, защото това е щяло да струва на бюджета около 350 млн. лв., а усилията са насочени към запазване на заетостта.


Всеки трябва да плати цена и всеки от нас плаща цена за кризата, защото тази криза е безпрецедентна.


Деница Сачева,

социален министър

В Народното събрание е внесен проект за нова актуализация на бюджета. Този път тя е свързана с държавните гаранции. Максималният им размер нараства до 1.845 млрд. лв. В момента прагът е 1.535 млрд. лв.


Тази втора от началото на годината актуализация на бюджета се налага заради ангажиментите на България към гаранционните фондове общи за ЕС в отговор на кризата с коронавируса. Те предвиждат създаване на Европейски инструмент за временна подкрепа с цел смекчаване на рисковете от безработица при извънредни обстоятелства (SURE) и Паневропейски гаранционен фонд.

По-бавно се минава през още 2 пункта с Гърция

Снощи гръцките гранични власти са въвели на граничните пунктове "Маказа" и "Орменион", съпределен на българския "Капитал Петко войвода", допълнителни проверки за всички влизащи на територията на Гърция, съобщи говорител на Главна дирекция "Гранична полиция", цитиран от БТА. Възможно е забавяне при преминаване на пътуващите през тези два пункта, предупреждава "Гранична полиция".

Най-много заразени за ден

132 са новите случаи на Covid-19 в България при направени 2 104 теста за последното денонощие, сочи справка към полунощ на Единния информационен портал. Това е най-големият брой заразени, отчитани досега за денонощие, а броят им за четвърти път надхвърля 100.


От заразените най-много са в София и областта - 56, следвани от Пазарджик - със 17 нови случаи.


Общият брой на регистрираните с коронавирус досега е 3 674 души. Починали са шестима, оздравелите са 61.


Общо 289 са в болница, 13 от които са в интензивни отделения.


Заразеният медицински персонал вече е 333 като случаите са нараснали с 4 за изминалото денонощие.


Връщането на по-строгите мерки в момента зависи от готовността на болниците и интензивните легла в тях. Това казва в интервю пред "Капитал" Ангел Кунчев, член на Националния оперативен щаб. "Ние сме наясно, че не можем да спрем епидемия от въздушно-капков вид, никой не може - видя се, че дори и най-развитите страни са безсилни в това отношение. Това, което искаме да направим, е да не докараме нещата до ситуация, в която няма къде да се лекуват хората, най-общо казано", обяснява той. Посочва, че са две важните веща - инфекцията да се държи под контрол и колкото по-малко мерките за ограничаването й да пречат на нормалния живот.


Според мен


все повече ще свикваме с вируса,


особено ако продължи да пада инфекциозността му, анализира Кунчев. "Това, че човек е неразположен 2-3 дни или въобще няма симптоми, а е носител на вируса, ще означава, че вирусът ще продължи да се разпространява. Това обаче по никакъв начин не потвърждава другата теория - за изграждане на колективен имунитет, защото се видя, че тази линия се провали тотално във Великобритания и Швеция", допълва той. "Това, което намираме в България, показва, че все още серопревалентността (тоест колко хора са се "срещали" с вируса - бел. ред.) е много ниска - около 1-1.5%."


​Ако толкова малко хора са се срещали с вируса, на никакви колективни имунитети не можем да разчитаме.


Ангел Кунчев,

главен здравен инспектор


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK