Министерството на труда предлага по-високи глоби за недеклариран труд

Министерството на труда предлага по-високи глоби за недеклариран труд


При повторно нарушение, свързано с недеклариран труд, наказанието за работодателя да е глоба в размер от 15 до 20 хил. лв., а за виновния служител - глоба в размер от 5 до 10 хил. лв. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, които Министерството на труда и социалната политика публикува за обществено обсъждане.


Със законопроекта се предлага и повишаване на глобата за системно недеклариран труд и за неплащане в срок на дължимите от работодателя трудови възнаграждения или обезщетения, като работодателят да се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 20 до 30 хил. лв., а виновният служител - с глоба в размер от 10 до 20 хил. лв.


Предвидена е и възможност да се сключва споразумение за намаляване на глобата, като се поставя ограничението, че нейният размер не може да бъде по-малък от 70% от минималната санкция за съответното нарушение. При повторни и системни нарушения се изключва възможността от подобни споразумения.
Със законопроекта се гарантира, че трудовите договори на учителите няма да бъдат прекратявани едностранно от работодателя до момента, в който не придобият право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при общите условия.


С предложените разпоредби се намалява от 8 на 4 месеца изискването за минимален трудов стаж за ползване на платен годишен отпуск от работници и служители, които постъпват за първи път на работа.


С промените се дава възможност чрез колективно трудово договаряне синдикатите и работодателите на браншово и отраслово равнище да договарят по-голяма продължителност на извънредния труд на служител, но не повече от 300 часа за календарна година. В същото време се запазва заложеното в Кодекса на труда ограничение за извънреден труд до 150 часа годишно, когато няма сключен колективен трудов договор.


С промяна в друга разпоредба се предвижда тютюнопроизводителите също да могат да наемат работници с еднодневни договори за краткотрайна селскостопанска работа по време на прибирането и обработката на реколтата.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  Гениално!! Уникално! Направо да затовтрим всички работодатели в Белене и да приключваме с тази експлоатация на народа. Изедници с изедници недни!

 2. 2 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 303 Весело

  Какво мисли по въпроса, министерството на истината?????

 3. 3 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  Пропуснах! Идеата за глобата на "виновният служител" е повече от униклана! Това е за гинес направо!

 4. 4 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1237 Весело

  "Със законопроекта се гарантира, че трудовите договори на учителите няма да бъдат прекратявани едностранно от работодателя до момента, в който не придобият право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при общите условия."

  Е тове е удоволствие. Леж па яж, яж па леж и никой не може да те освободи от работа...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 5. 5 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Отново по порочния път на увеличаване на глобите, просто за да водим, че има големи глоби и да увеличим подкупите! Първата ви стъпка е да се направи елементарно социологическо проучване по сектори, къде колко е недекларирания труд. Разработе си правила за всеки сектор, така, че да са работещи, а не да увеличават корупционния натиск. Е, изисква малко повечко работа, няма да се набеждават пак "лошите работодатели", но ще работи, защото при 90% микро предприятия няма как да очакваш, че те ще платят 30 хил. за недеклариран труд.

 6. 6 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  ОФ тия пак ще вдигат глобите. Вместо да минат на проверки по магазините - 1/3 от персоналите се водят съкратени на борсата и работят нелегално ...

  Pure Chewing Satisfaction
 7. 7 Профил на Animals As Leaders
  Animals As Leaders
  Рейтинг: 383 Неутрално

  За какво има Министерство на труда и социалната политика, като в тази разбрицана кочина няма нито труд, нито социална политика?!?

 8. 8 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 719 Любопитно

  Недеклариран труд ли е ако викна рома Васил да ми боядиса кухнята и затова му платя 65 лв.?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1663 Разстроено

  Очевидно не сме наясно че САМО с глаби няма да стане!
  По-високите глоби на пътя например да не би да са ни направили нещо различно от страната в ЕС с най-много загинали при ПТП

 10. 10 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Какво стана с влизанео в затвора за недекларирани трудови договори?
  "Така от Нова година работодател, който укрие здравни и социални осигуровки в големи размери - тоест над 3 хил. лв., ще се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до 2 хил. лв. Ако недекларираните вноски са над 12 хил. лв., наказанието ще е затвор от две до осем години и конфискация на част или на цялото имущество на фирмата"

  http://old.segabg.com/article.php?id=731349

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 11. 11 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  Целта е Тотално стресиране на малките фирми, докато съвсем изчезнат. Герб са определено Фашистка партия.

 12. 12 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3264 Неутрално

  До коментар [#8] от "дедо Андро":

  И аз се замислих за нещо подобно... Ще викам един познат да обръща няколко прозореца на стълбището, които сменихме наскоро. Откъдето и да го погледнеш е недеклариран труд.

  Бивш tww09306483.
 13. 13 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 303 Весело

  До коментар [#8] от "дедо Андро":
  Принципно да, но много по-укоримо е, ако му викате ром, в днешните опасни времена, такива подробности не се споменават! Затова, само Васил и се надявайте да не обявят за незаконен мъжкия род, че тогава......

 14. 14 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1384 Любопитно

  Само да попитам, пачките евра в чекмеджето на Баце от деклариран труд ли са?

 15. 15 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 501 Весело

  Списъкът с промените, правени о този кодекс, стана по-дълъг от самия него...

  П.П. Страшни са ни синдикатите! Сега тия, дето и без това ги ползват за роби в 21 век, ще могат напълно законно да полагат допълнителен труд, без да се е погрижил никой този труд да бъде достойно заплатен и компенсиран с пропорционална почивка...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK