БСП предизвика дискусия в парламента за облагането на хазарта

БСП предизвика дискусия в парламента за облагането на хазарта

© Георги КожухаровПо искане на БСП следващия петък по време на парламентарния контрол ще има дискусия по нова концепция за облагане на хазартните игри. Искането бе обявено днес от депутата Румен Гечев, след като изрази недоволство от получените отговори от министъра на финансите. Обяви, че партията е подготвила "цяла каскада от въпроси" по облагането на хазарта в България, а колегата му Антон Кутев обяви, че най-добре за Горанов, Борисов и цяла България е да си подадат оставките.


Въпросът на Румен Гечев е свързан с параграф от действащия Закон за хазарта, който задължава правителството до 28 февруари 2015 г. да разработи концепция за облагане на хазартните игри, придружена с оценка за въздействието.


Горанов обясни, че в изпълнение на тази разпоредба в началото на 2015 г. в Министерството на финансите е разработена концепция за облагане на хазартната дейност в България, включваща: анализ на действащия режим на облагане в страната, европейското законодателство в областта на облагане на хазартната дейност и анализ на моделите на облагане на хазартната дейност в други държави - членки на Европейския съюз, и трети страни.
Анализът показал, че облагането с данък на брутната печалба (разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби) е предпочитаният модел в ЕС, защото се смята за по-ефективен в сравнение с облагането с данък на залозите.


В крайна сметка била разработена концепция, с която се предлага нов режим на облагане на хазартната дейност в България, включващ: облагане на хазартните игри с данък върху хазартните игри, облагане на хазартната дейност с корпоративен данък и заплащане на лицензионни такси, включващи първоначална такса за издаване на лиценз и годишна лицензионна такса за поддържане на лиценз. Били подготвени и съответните законови промени.


Обясни, че предложеният модел е изисквал въвеждането на сложна система както от организаторите на хазартни игри за определяне на брутната печалба като данъчната основа за облагане и на дължимите данъци и такси, а от друга страна, от приходната администрация за ефективен контрол, "което от своя страна би довело до значително увеличаване на административната тежест за бизнеса и разходите за администриране".


Посочи, че облагането на хазартната дейност в България винаги е във фокуса на общественото внимание и всяка промяна в модела на облагане подлежи на различни интерпретации дали това е най-подходящият и справедлив модел за хазартния пазар в страната. Това е и причината разработената концепция и нов модел на облагане на хазартната дейност да не бъдат представени на Народното събрание и да се запази действащият модел, "който в много голяма степен се доближава до моделите на облагане на хазартната дейност в европейските държави с най-развит хазартен пазар и е съобразен със спецификите на националния пазар".


"Вие къде се намирате? Парламентът ви е казал, че до 28 февруари трябва да внесете концепция, вие казвате, че размишлявате. Това е стил ваш и на г-н Борисов. Законът не се изпълнява и това ще има последствия", обяви Румен Гечев и съобщи, че до главния прокурор ще бъде внесено писмено искане за разглеждането на този въпрос.


"Казвате, че никой не е виновен, а 700 млн. лв. ги няма. Не, те ги има, те излизат от разни чекмеджета. И прокуратурата и следствието ще стигнат до това как са разделени тези 700 млн. лв. между членовете на организираната престъпна група", обяви още Гечев.


Обеща на Горанов "пълна каскада въпроси" и "въпроси на всеки километър" след дискусията идния петък "докато не видим как изплуват тези 700 млн. лв. в чекмеджетата на властта".


Той има предвид 500 млн. лв. несъбрани хазартни такси от лотариите на обвиняемия Васил Божков, които с лихвите нарастват в годините на 700 млн. лв.


В отговор на друг въпрос, зададен от депутата от БСП Антон Кутев, Горанов за пореден път се дистанцира от нарушението и прехвърли вината изцяло на Държавната комисия по хазарта, която превратно тълкувала закона, като събирала един вид такса вместо друг. А той след сигнал от организатори на хазартни игри (и съдружници на Божков - бел. авт.) в края на 2019 г. разпоредил финансовата инспекция да направи проверка. На въпрос защо не са били освободени от постовете им ощетилите бюджета той посочи, че е против уволнението, без да е доказана вина, и освен това има служители, които не той може да освободи.


Кутев обяви, че много удобно се е чакал сигнал, а до 2019 г. нищо не е направено по контрола, и обяви, че един от най-лесните варианти "за вас, за Борисов, за България, а и за парламента е да си подадете оставката".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK