Прокуратурата уличи секретар на президента и русенски прокурор в търговия с влияние

Пламен Узунов

© Велко Ангелов

Пламен УзуновСпециализираната прокуратура обяви, че разследва секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов и русенски прокурор за престъпно сдружение с цел търговия с влияние. Разследването "изскача" от досъдебното производство срещу обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков (един от собствениците на холдинга "Монбат"). Твърденията си прокуратурата базира на комуникация между всеки от двамата с Бобоков, но по различни казуси и през различни години.


От съобщението ѝ не се разбира дали тримата са разследвани за участие в обща схема, или поотделно заради комуникацията с Пламен Бобоков. От разпространените материали не се вижда и дали разследването е свързано с работата на Пламен Узунов за администрацията на държавния глава, а е предоставена само комуникация, свързана със съдебно дело.


Прокуратурата информира по темата чрез редовния си напоследък похват - разпространи до медиите скрийншотове на съобщения от телефон, които обаче не дават достатъчно ясна информация. Явно затова държавното обвинение пояснява в съобщението си за какво се говори в съобщенията. Прокуратурата твърди, че телефонът е използван от Пламен Бобоков и е иззет като веществено доказателство.
Държавното обвинение разпространи скрийншотовете в деня, в който спецсъдът гледа мярката за неотклонение на Пламен Бобоков, който бе арестуван след шумна акция на 1 юни и обвинен за участие в престъпна група за незаконен внос и преработка на отпадъци от чужбина, а впоследствие бе пуснат под гаранция от 1 млн. лева, но след това отново бе арестуван. Вчера (18 юни) пиарът на "Монбат" съобщи, че Пламен Бобоков е бил задържан с прокурорско нареждане, въпреки че е внесъл паричната гаранция. Днес спецпрокуратурата заяви, че той е бил длъжен да внесе гаранцията до 14 юни включително, но по сметката ѝ не е постъпила сума и не е бил представен в срок платежен документ. Същевременно обаче на 15 юни адвокатът му Ина Лулчева е уведомила спецпрокуратурата, че обжалва наложената гаранцията и предстои произнасяне. Съдът обаче е оставил без разглеждане жалбата с мотив за пропуснат срок, за което защитата научава по неофициален път на 17 юни и в същия ден Бобоков превежда по сметката на спецпрокуратурата 1 млн. лева с две платежни нареждания. Тази вечер съдът прие, че гаранцията на Бобоков вече е внесена и той следва да излезе от ареста.


Пламен Узунов е на разпит


Прокуратурата посочва, че в рамките на разследването за необработените промишлени отпадъци са били иззети телефони и таблети на обвиняемите, на които е назначена и изготвена компютърно-техническа експертиза. Спецпрокуратурата заявява, без да посочва имена, че в ползваните от Пламен Бобоков телефон и таблет са намерени звуков, текстови и снимков материал, от който се вижда, че той е комуникирал с "лица с имунитет, висши държавни служители, както и с подсъдими и обвиняеми лица по дела на Специализирана прокуратурата, част от които се укриват в чужбина с цел избягване на наказателна отговорност".


"Установена е и комуникация, осъществявана чрез различни мобилни приложения на обвиняемия П.Б., вероятно със секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента П.У. (Пламен Узунов - б.р.), както и с действащ магистрат - Н.Н. (Николай Николов - б.р.), кандидатствал през 2019 г. за административен ръководител на Окръжна прокуратура - Русе", се казва в съобщението. Разпространените скрийншотове са именно от комуникация с тях.


Днес прокурори са извършили претърсвания и изземвания и лични обиски на Пламен Узунов и Николай Николов. Изземват се веществени доказателства и предстои наблюдаващите прокурори да преценят дали има достатъчно доказателства за повдигане на обвинения срещу двамата.


Пламен Узунов вече е призован за разпит и дава обяснения пред разследващите, съобщи пред журналисти един от наблюдаващите прокурори по делото за вноса и преработка на отпадъци. Тя увери, че лично е призовала Узунов и той се е отзовал. По думите ѝ в контактите на Бобоков е имало и много други прокурори, включително на високо ниво.


Комуникация с "Prezident-Pl. Uzunov"


Прокуратурата уличи секретар на президента и русенски прокурор в търговия с влияние

Първите снимки са от размяна на текстови съобщения между Пламен Бобоков и човек, обозначен като Prezident-Pl. Uzunov. Разрпостранената кореспонденция обаче не е свързана с работата на Пламен Узунов в президентството, а се отнася за решение на Върховния административен съд (ВАС) по дело на регистрираната в Малта компания "Либиан навигейтър лимитед" срещу Изпълнителната агенция "Морска администрация". Компанията е собственик на либийския кораб BADR, който през 2017 г. е задържан в Бургас, а през 2019 г. напуска българските териториални води, но със сменено име и флаг. (Повече за казуса четете тук.) През 2019 г. ВАС решава, че "Морска администрация" не е имала право да задържа либийския танкер в Бургас


Междувременно пред журналисти в съдебната зала, по време на мярката за неотклонение на Пламен Бобоков, прокурорите коментираха, че има данни за комуникация между бизнесмена и "вероятно лице с имунитет", свързана с изпращането на посланик в Либерия. "Не знаем дали това наистина е президентът", заяви наблюдаващият прокурор Петър Белчев. По-рано той използва това твърдение като аргумент пред съда в искането си за налагане на постоянен арест на Бобоков. Повече по темата вижте тук.


На 27 декември 2018 г. Prezident-Pl. Uzunov изпраща съобщени, които гласят: "Има само проект на решението", "Първо ще го видиш ти", "Още не подписано". Отговорът гласи "Разбрах". По-късно същия ден в 16.20 ч. "Prezident-Pl. Uzunov" изпраща и снимков файл на съдебно решение, придружено с уточняващ текст: "Това е ще е в оригинал".


Прокуратурата уличи секретар на президента и русенски прокурор в търговия с влияние

На 03.01.2019 г. Prezident-Pl. Uzunov изпраща линк към съдебно решение на Върховния административен съд (ВАС) от предходния ден. "Видно от публикуваното на интернет страницата на съда решение, същото е идентично с текста, изпратен от Prezident-Pl. Uzunov в 16.20 ч. още на 27.12.2018 г.", посочва прокуратурата.


Комуникация с Prok. Niki Nikolov


Прокуратурата уличи секретар на президента и русенски прокурор в търговия с влияние

Втората порция снимки са от текстови съобщения с обозначено като Prok. Niki Nikolov. Комуникацията е от края на ноември и началото декември 2019 г. и съвпада с процедура по избор на административен ръководител на Окръжната прокуратура - Русе, посочват от спецпрокуратурата. Проверка на "Дневник" показва, че кандидат за поста е бил прокурор Николай Николов, а на заседание на 4 декември миналата година прокурорска колегия на ВСС преизбира със 7 от 8 гласа опонента му - дотогавашния окръжен прокурор Георги Георгиев.


В съобщенията се коментира евентуална среща в София, посещение на бившия главен прокурор Сотир Цацаров и новоизбрания му наследник Иван Гешев в Брюксел и дали то няма да стане повод за отлагане, без да се конкретизира на какво.


"В тази връзка наблюдаващите прокурори ще преценят и това дали, в случая, че са налице доказателства за търсене на дисциплинарна отговорност на магистрата, респективно ще сезират главния прокурор на Република България", се казва в съобщението на прокуратурата.


Президентството: Внушенията оставяме без коментар


Междувременно прессекретариатът на президента направи кратък коментар по случая, като заяви, че президентската институция не е разследващ орган.


"Информация за действията си трябва да предостави Специализираната прокуратура, която следва да аргументира приоритетите в своята работа: кого и на основата на какви улики разпитва, в чие жилище и на основата на какви доказателства прави обиск.


Отправени внушения пред медии от страна на Специализираната прокуратура оставяме без коментар", се казва в съобщението.


Узунов: Нямам притеснения, Бобоков познавам служебно


"Нямам абсолютно никакви притеснения", заяви Пламен Узунов, цитиран от БТА, след като бе разпитан в прокуратурата. Обясни, че е в процесуално качество на свидетел, че е съдействал на разследващите, а при обиска в дома му им е предал мобилните си телефони и една флашпамет.


Узунов каза още, че се познава с Пламен Бобоков от 2 години и двамата са имали срещи в служебно качество. Според него с действията в момента се цели изместване на общественото внимание от други теми.


Бобоков: С Узунов сме приятели. Нищо повече


"С Пламен Узунов сме приятели и нищо повече", заяви пред журналисти в съдебната зала бизнесмена Пламен Бобоков. За президента Румен Радев той каза, че са се виждали официално преди 2 или 3 години, но не си спомня във връзка с какво. Посочи и че е бил в добри отношения с премиера Бойко Борисов, който е открил негов завод в Узбекистан, а с "г-н Божков може да се каже, че сме приятели, виждали сме се 4-5 пъти в годината, не повече" и нямат общ бизнес.

"Не знам кой какво удря и кого удря. Това, което знам е,че искат да ме вкарат незаконно обратно в ареста. Знам, че съм си внесъл гаранцията", каза още Пламен Бобоков на въпрос дали последното разследване е удар срещу държавния глава. "Ние от 18 години не сме ползвали офшорни сметки, а от 15 нямаме офшорни компании. Ние сме "бял" бизнес, чист бизнес", каза още той и посочи, че най-страшното в случая е, че обвинението унищожава репутацията му.


"Аз имам страшно много контакти, защото от 28 години съм в бизнеса. Това не ме превръща в престъпник по никакъв начин", коментира още той. Добави, че в бизнеса си винаги са си плащали данъците, "не сме някакви Октоподи" и действията на прокуратурата са му дошли "като гръм от ясно небе".


Какво още каза Пламен Бобоков вижте тук.


Кой е Пламен Узунов


Пламен Узунов е назначен е за секретар по правни въпроси и антикорупция президента Румен Радев с указ от май 2017 г. Преди това беше министър на вътрешните работи в служебното правителство на Огнян Герджиков (януари - май 2017 г.)


До август 2015 г. е в системата на МВР, като оглавяваше пловдивската полиция. Узунов подаде оставка след скандал за сериозни нарушения при разследване на пътен инцидент със загинал, при който се появиха съмнения за полицейски чадър над извършителя. За краткото време извън системата на МВР той става преподавател по "Криминалистика" и "Оперативно-издирвателна дейност" във Висшия университет по сигурност и икономика в Пловдив.


Иначе той застава начело на пловдивската полиция по време на правителството на Пламен Орешарски през декември 2013 г., когато вътрешен министър бе Цветлин Йовчев. До лятото на 2015 г., когато главният прокурор Сотир Цацаров подава сигнал до тогавашния вътрешен министър Румяна Бъчварова за инцидент с полицаи. Тя веднага назначи проверка, която установи, че на пешеходна пътека в Пловдив 24-годишен шофьор е блъснал и убил мъж, но за случая не е било съобщено на прокуратурата, шофьорът не е бил арестуван, нито проверен за алкохол и наркотици, не е назначена и автотехническа експертиза. В деня, в който Узунов бе освободен, той заяви кратко пред радио "Фокус": "Нямам място в системата на МВР".


Той съобщи, че сам си е подал оставката, но причините за това не са тези, които са изтъкнали от МВР, а именно случаят с полицаите, укрили шофьора прегазил човек на пешеходна пътека. Тогава обаче отказа коментар с аргумента, че му трябва време да обмисли нещата. Когато той заема поста, пловдивската полиция разкрива убийството на митничар, извършено 16 години по-рано.


Малко след като напуска системата на МВР, Пламен Узунов стана и свидетел на прокуратурата срещу депутата от ГЕРБ Методи Андреев, който беше проверяван и наказан от парламентарната етична комисия заради опит да кадрува в МВР - Първомай и Асеновград.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK