Адв. Екимджиев: Разследването срещу Пламен Узунов е "гнусно продължение на сапунен сериал"

Михаил Екимджиев

© Георги Кожухаров

Михаил ЕкимджиевАдвокатът и правозащитник Михаил Емиджиев определи започналото разследване срещу президентския съветник Пламен Узунов както "гнусно продължение на сапунения сериал", в който преди време прокуратурата разпространи записан разговор на Румен Радев с командващия на военновъздушните сили. "Твърдят че тогава прокуратурата и наблюдаващите прокурори извършиха престъпление, предвидено в Наказателния кодекс, и дадоха един изключително лош в пример, каза Екимджиев в предаването "Тази събота и неделя" но Би Ти Ви.


На въпроса дали


разпространените вчера есемеси между Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков
представляват доказателства за търговия с влияние във връзка с казуса с либийския танкер Badr от миналата година, Екимджиев отговори:


"От някакви откъслечни данни за разменени електронни съобщения без да е ясен контекста, категорично не би могло да се твърди нещо такова. Засега само прокуратурата с апломб, както обичайно се случва, раздава присъди и казва кой е престъпник. Според мен на база на това, което се показва, отново неправомерно, не може да се направи никакъв подобен извод", каза той.


Според Екимджиев, в конкретния случай с президентския съветник и бизнесмена Пламен Бобоков данните са все още твърде малко, а съставът на престъплението "търговия с влияние" е сложен.


"Но разбрах, че има някакъв укор у този темпераментен прокурор, който говореше, че в резултат на решението на Върховния административен съд, либийския танкер Бадр е напуснал бургаското пристанище. Но само преди година и половина - две, частния съдебен изпълнител Тотко Колев, който наложи запор и се опита да спре този кораб, за да остане той в България, беше уволнен дисциплинарно. Така че аз не знам наистина в тази държава какво става и как действат правоохранителните органи, каза още Екимджиев. В този случай от една страна има укор към съда и към Пламен Узунов за това, че са допуснали либийският танкер да напусне български териториални води, а от друга - един частен съдебен изпълнител е уволнен за това, че се опитал да го задържи".


Екимджиев заяви, че истинността на записа, в който човек с


глас като този на премиера Борисов произнася цинични обиди


към председателя на парламента Цвета Караянчева, вероятно никога няма да бъде доказана."Но има едно житейско доказателство, каза той. "Критерий за истинността на един такъв запис е неговата невъобразимост, защото един сценарист винаги се стреми да изгради сценарий, който да изглежда правдоподобен. Никой здрав мозък не би могъл да предположи, че премиерът Бойко Борисов ще изрече такива думи по отношение на председателката на Народното събрание, на една дама, на една жена, която е от неговата партия. После ще я потупа покровителствено по главата, а тя ще го гледа с благодарност и благоговение. Това е сюрреалистичен сценарий, каза Екимджиев. До вчера си мислех, че само Данаил Кирилов може да изработи такъв поглед, но видях, че и госпожа Караянчева го може. Явно структурите в ГЕРБ го тренират с някакъв вид артистично майсторство. Явно този поглед работи за партийна и институционална кариера. Така че, според мен този запис е истински, именно заради това, че е невъобразим".


По повод на на реакциите след изтичането на телефонния разговор Екимджиев каза още: "Видяхме след това как Бойко Борисов покровителствено потупа по главата, като домашен любимец, председателката на Народното събрание, твърдейки че това което сме чули с ушите си и което е невъобразимо за който и да е сценарист, не е вярно". Според него скандалът се развива като нелеп сценарий, в който няма добри герои. "Гай Ричи е специалист по тоя вид сценарии, каза Михаил Екимджиев. Само че на мен не ми харесва, изпитвам погнуса и смятам че голяма част от нормалните хора с нормална ценностна система се чувстват по същия начин".


Адвокатът сподели мнението, че важното в случаите, както с последния телефонен разговор на Борисов, така и с данните, които публикува Васил Божков, е тяхното съдържание.


"Основният начин на разследване на мафиотските структури


и на тежката корупция по високите етажи на властта е когато човек отвътре(insider, от англ.) изнася информация, каза Михаил Ещкимджиев. Това се е случвало и в Италия и в други страни, които наистина имат намерение да се борят с мафията и с организираната престъпност. А тук виждате как те заявиха първоначално, че няма да разследват съдържанието на данните, защото автор на сигналите бил Васил Божков, който има 18 предявени обвинения. Той може да има и 180 и 18 хил. защото това, колко обвинения ще му повдигне зависи само от прокуратурата, която не носи никаква отговорност за това, дали някое от тези обвинения няма да издържи".


Според правозащитника в "нормалните държави" за един провален шумен публичен процес прокурорите биват уволнявани, а в някои случаи те носят дори и наказателна отговорност за престъпление срещу правосъдието. "Тук точно тези поръчкови прокурори правят шеметна кариера, каза Екимджиев. За това повдигат 18, 180, 18 хил. обвинения и за това няма никакви последици".


След това той припомни изтеклия преди време запис на


телефонен разговор между Бойко Борисов и вече покойния бивш директор на митниците Ваньо Танов.


В него, заради ангажимент, поет пред тогавашния президент Теорги Първанов, Борисов нареждаше на Танов да прекрати проверка за нарушения в митнически складове на Михаил Михов - Бирата. Според адвоката, въпреки доказаната автентичност на записа, уличаващ премиера в тежка корупция и търговия с влияние, дело не беше образувано. "Наблюдаващият прокурор (Пламен Георгиев, бел. авт.) беше издигната в шеф на КПКОНПИ, припомни Екимджиев. А след това стана консул във Валенсия. Така че, мозайката се подрежда по един брилянтен начин", каза Михаил Екимджиев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK