Площад зад Централна баня става софийски вариант на пловдивския "Капана"

Малкият площад зад Централната минерална баня днес и утре няма да е паркинг.

© Максим Караджов

Малкият площад зад Централната минерална баня днес и утре няма да е паркинг.Избори 2022

Дрехи втора употреба, тарги с бира, каравани за гофрети и бургери, акварели, наредени на тротоара Паркингът на малкия площад зад Централната минерална баня днес и утре е свободен от автомобили и там освен мини панаир се провежда и конкурс за проект как да изглежда това пространство между ул. "Искър" и ул."Сердика" до ул. "Веслец".


300-годишната черница, която е в единия край на площада, също си отдъхна от бензиновите пари днес. До нея се е намирал старият хан, където според някои предания е отсядал Васил Левски.


Конкурсът е между творчески екипи на студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) като до последния етап достигнаха два проекта. Единият предлага да се поставят пейки на площада, които в събота и неделя да се превръщат в сергии за търговия.
Проектът "Не кула" предлага на площада пейки в работните дни и и сергии - през уикенда.

© УАСГ

Проектът "Не кула" предлага на площада пейки в работните дни и и сергии - през уикенда.


Другият проект търси подход и към околните пространства и приобщава откритите археологически находки от римско време, както и затлачени (пак от паркинги) проходи между сградите в стария софийски квартал.


До неделя вечерта активисти от "Спаси София" очакват гражданите да попълнят анкета и да изразят мнението си кой от двата проекта е по-жизнен и си струва да се реализира.


"Идеята е да се намерят повече места, които да станат за уикенд-туризъм. Сега пешеходците стигат до площад "Бански", продължават до чешмите (с минерална вода) и се връщат обратно. Защо да не ги прекараме през това триъгълно площадче, да продължат по ул."Сердика" и през ул. "Малко Търново" да се качват до двореца", запита главният архитект на София Здравко Здравков.


Триъгълното площадче, което е целодневен паркинг за коли, е под прозорците на кабинета му. В единия му край е подходът на автомобилите на Националната служба за охрана към близкия паркинг на Народното събрание. Само той ще остане като автомобилно движение, както и трамвая.


Главният архитект на София Здравко Здравков и Борис Бонев (вляво) разговарят с автори на номинираните два проекта за малкия площад.

Главният архитект на София Здравко Здравков и Борис Бонев (вляво) разговарят с автори на номинираните два проекта за малкия площад.


Сега пред караваните за бургери и гофрети се събраха Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет (СОС), независимият съветник Борис Бонев от "Спаси София", ръководителите на комисиите по архитектура - Силвия Христова и арх. Ивайло Петков от ГЕРБ, по местно самоуправление Ботьо Ботев, също от ГЕРБ.


"Нашата цел е с евтини и бързи, но дълготрайни намеси, да превърнем този площад в приятно място за хората. Трябва да върнем живота по улиците, а не да се затваряме по моловете и вкъщи. Така се прави навсякъде по света - улични фестивали и повече активности на открито", призова Борис Бонев, който е от инициаторите за преобразяването на площада.


Дрехи втора употреба и всякакви арт джунджурии оцветяват малкия площад днес и утре.

© Максим Караджов

Дрехи втора употреба и всякакви арт джунджурии оцветяват малкия площад днес и утре.


Проектът с по-голямо одобрение от софиянци ще бъде разгледан и утвърден от жури, в което ще участват арх.Здравков и Бонев. След това проектът трябва да се гласува от СОС, защото ще се налага затваряне на улица.


Като втора стъпка за развитие на малкия площад като културно и забавно средище е усвояването на двора между Централната минерална баня и сградата на направление "Архитектура и градоустройство". Това е изключително подходящо място за галерии, посочи арх.Здравков.


Като се отърве площадчето от автомобилите, то може да се окаже първа крачка към обособяването на софийски артистичен квартал по подобие на пловдивския "Капана", размечтаха се архитекти и живеещи в близките кооперации. Идеята им е близка, защото от пет години в малките улици зад Централната минерална баня инициативата "Артквартал" провежда своите културни събития с музика, танци и изложби, както и есенния фестивал "КвАРТал".

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK