Защо е тайна как руска дълбачка е наета по проект за 350 млн. лв.

Пристанище Варна

© Община Варна

Пристанище ВарнаЗа малко повече от месец - от 4 май до сряда - 17 юни т.г. правителството даде разрешение на три кораба, собственост на руската компания "Гидрострой" да работят във вътрешните водни пространства на страната. Те трябва да извършат удълбочаване на плавателните канали 1 и 2 в "Пристанище Варна" по проект за 350 млн. лева. "Гидрострой" обаче е била избрана без търг и конкуренция, показва информация на "Дневник". А държавното дружество "Пристанищна инфраструктура", на което правителството отпусна парите за удълбочаването, наложи пълно затъмнение върху условията по договора с руското дружество, регистрирано в анклава Калининград.


Данните бяха поискани от "Дневник" по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), но "Пристанищна инфраструктура" отказа да ги предостави позовавайки се на търговска тайна.


В края на април т.г. правителственият пресцентър разпространи кратко съобщение, с което обяви, че кабинетът е разрешил започването на работата по удълбочаването на двата канала, свързващи Варненското езеро с морето. Само няколко дни след това - на 4 май Министерски съвет обяви и решение, с което даде право на моторния кораб Glanford, собственост на "Гидрострой" и плаващ под руски флаг, да започне работа по каналите. Данни, публикувани от специализираното морско издание maritime.bg обаче показаха, че Glanford се е намирал в района на Варненското езеро още на 4 април 2020 г., т.е.
месец преди правителството да му даде разрешение


за извършване на дейности във вътрешните морски води на страната.


Данни от система за глобално позициониране на плавателни съдове, според които руският кораб Glanford се е намирал в района на Варненското езеро още на 4 април т.г.

Данни от система за глобално позициониране на плавателни съдове, според които руският кораб Glanford се е намирал в района на Варненското езеро още на 4 април т.г.


Правителството даде разрешение и на още два кораба да работят по удълбочаването на плавателните канали в Пристанище Варна по време на заседанието си в сряда (17 юни). Според дневния му ред това са Milford и Seaford, за които изрично е упоменато, че плават под флага на Белиз.


Проверка на "Дневник" в Глобалната интегрирана информационна система за корабоплаването (GISIS) на Международната морска организация показа, че както Glanford, така и останалите два кораба, получили разрешение за работа в български териториални води в сряда, са менажирани от офшорни дружества, чиито адреси за кореспонденция са еднакви с този на "Гидрострой" - "ул. Портовая №30, Калининград 236039, Россия". Освен това в сайта на дружеството двата кораба са описани като негова собственост. Пак според maritime.bg, от април до сега руската компания отказва каквато и да е информация за участието си в проекта за удълбочаване на двата плавателни канала в "Пристанище Варна".


По тази причина "Дневник" изпрати до Министерството на транспорта и информационните технологии няколко въпроса по Закона за достъп до обществена информация. Поисканата справка трябваше да съдържа копие от текста на споразумението, сключено между държавните дружества "Пристанищна инфраструктура" и "Транспортно строителство и възстановяване" за удълбочаване на плавателните канали на Пристанище Варна, както и информация за техническия проект, по който предстои да бъде извършена работата. Със същото заявление по ЗДОИ беше поискана и справка за компанията, с която е сключен договор за удълбочаването, по каква процедура е била избрана тя и каква е цената, която предстои да й бъде платена.


Според официално известното до момента, проектът включва "удълбочаване на плавателните канали 1 и 2, заедно с езерната част на навигационното трасе на подхода и обръщателния кръг на пристанищен терминал "Варна-запад", брегоукрепване, а при необходимост - и изместване на инженерна инфраструктура - електро и ВИК комуникации и др.".


Справка в регистъра на обществените поръчки обаче показа, че държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" е предоставило без търг извършването на всички тези дейности на дружеството "Транспортно строителство и възстановяване". Неофициалното обяснение за това е, че то е 100% държавна собственост. Но защо без търг, за извършване на същинската работа по удълбочаване на плавателните канали, е избрана руската "Гидрострой" не става ясно.


Отказът за предоставяне на пълния обем на информацията, поискана по ЗДОИ е подписан от Ангел Забуртов, генерален директор на държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура", към което транспортното министерство прехвърли въпросите на "Дневник". Той е мотивиран с твърдението, че исканата информация и копия от документи


засягат интересите на трето лице


и то изрично е отказало тяхното публично оповестяване. Предоставянето на данни по договорите с него можело "да доведе до нелоялна конкуренция между търговци, осъществяващи сходни дейности". Освен това голяма част от информацията представлявала търговска тайна.


Сред останалите мотиви за отказа са и тези, че нямало как да бъде обоснован


надделяващия обществен интерес към темата


Преведено от административно-правния жаргон това означава, че обществото не би следвало да има интерес към това, как финансиране, отпуснато от националния бюджет, може да бъде предоставено без търг на чуждестранна компания през две държавни дружества. Докато текат процедурите, по които Варненският административен съд трябва да прецени основателността, достъпът до поисканата информация да бъде отказан, без отговор остава и друг, не по-малко важен въпрос: Чии проблеми ще реши удълбочаването на двата плавателни канала, които осигуряват достъпа на кораби към пристанищата във Варненското и Белославското езера?


"Ще направим така, че вратата на България по море - Варна, да бъде отворена за най-тежките кораби, които в момента не могат да влизат, каза преди време Росен Желязков в интервю за Би Ти Ви. Целта на проекта е да има удълбочаване до 13 метра". Според него по този начин транспортът по море през варненското пристанище щял да поевтинее, а самото то ще стане


по-атрактивно в конкуренцията с Констанца


Теоретично предстоящото удълбочаване на водния път през Варненското и Белославското езера би трябвало да е добра новина и за държавното пристанище "Варна запад" в Девня. То обслужва няколко от големите заводи, които се намират там - "Агрополихим", "Солвей Соди" и "Девня цимент", както и фериботите, чийто терминал се намира в Белослав. Разстоянието от Варненския залив до там е около 25 км, а фарватерът преминава под Аспаруховия мост и два канала, които периодично се затлачват.


Необходимостта от допълнителна дълбочина за "Пристанище Варна - запад" се обсъжда в продължение на години, но до момента това не е довело до никакъв резултат. Темата многократно е поставяна на дневен ред от собствениците на "Агрополихим", които искат да осигурят до пристанище "Варна - запад" достъп на 50-60 хил. тонни кораби, а не само до 30 хил. т., както е в момента.


Точно за това


предизвиква подозрения внезапното решение на правителството


да отдели пари за удълбочаване на водния път под Аспарухов мост към Варненскто езеро точно в момента, в който Ахмед Доган започна реализацията на проекта си за ново пристанище в ТЕЦ "Варна". То се намира в дъното на Варненското езеро и точно на входа на друг изкуствено прокопан плавателен канал, който го свързва с Белославското.


Сателинна снимка на двата плавателни канала, които предстои да бъадат удълбочени ( в дясно), Варненското и Белославското езера. Пристанището на ТЕЦ "Варна" е отбелязано в червено.

© Google maps

Сателинна снимка на двата плавателни канала, които предстои да бъадат удълбочени ( в дясно), Варненското и Белославското езера. Пристанището на ТЕЦ "Варна" е отбелязано в червено.


Намеренията, обявени от дружеството "Сигда", в което Доган е мажоритарен събственик, са да удължи кея на съществуващото в момента пристанище на ТЕЦ "Варна", да увеличи броя на корабните му места, както и дълбочината му до 12.50 м. Прогнозният обем на товарите, които предстои да бъдат обработвани на пристанището е до 8 млн. т годишно. За сравнение, сега държавното "Пристанище Варна" обработва около 10 млн. т. Освен това, след изграждането на новата контейнерна инфраструктура, пристанището на ТЕЦ "Варна" би трябвало да обработва и около 200 хил. т. контейнери на година, колкото е капацитетът на всички български пристанища взети заедно. Така портът на Доган много скоро ще обезсмисли съществуването на държавния - "Варна - изток". Как ще се случи това стана ясно още през есента на м.г., когато традиционната опашка от зърновози пред държавния порт, чакащи да бъдат разтоварени на кораби за експорт, се премести на пристанището на ТЕЦ "Варна".


Част от Варненското езеро

© Капитал

Част от Варненското езеро


Още миналата година, при обявяването на информацията за финансирането, отпуснато от бюджета за удълбочаването на плавателните канали 1 и 2 във Варна, Росен Желязков отрече предстоящото драгиране на морското дъно да се прави заради пристанището на Доган. Останалите мотиви за реализацията на скъпия държавен проект обаче до момента не звучат достатъчно убедително. А ако към тях се прибави и нежеланието за разкриване на информацията за това как руската "Гидрострой" е била избрана без конкурс от български държавни дружества, разходът от 350 млн. лв., който в момента те правят, изглежда трудно защитим.

Коментари (202)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Пределно ясно е, за да се краде. От прозападно настроените
  мутрокомунисти от Герп. Които с Кремъл са дупе и гащи.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  350 милиона? Колко е бил рушветът от руснаците? 50 милиончета?

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  Що се шашкате? Ми, просто кораба се намирал наблизо, пък хората бързали, затуй са го карали напряко. Няма време за търгове и съдебни спорове после. Владетеля в сянка на България - Доган, бърза да си оправи пристанището, че парти ще се печелят от него.

 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3930 Неутрално
 8. 8 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 684 Весело

  350 милиона непрозрачно дадени за руска фирма. После обаче дрон-а на Радев му е проблема за "геополитическата ориентация". :) Смешки за наивници :)

 9. 9 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2102 Разстроено

  За пари става въпрос. Пари които сокола няма да даде, а ще бъдат за наша сметка.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 949 Гневно

  бахти ненаситните копелет а...

 12. 12 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  До коментар [#6] от "Vlado Nikolov":

  Ами с един удар няколко заека ,хем чичо Доган си урежда оборотно пристанище ,хем големите кораби ще могат да влизат , за да се ползват големи български предприятия от тях , хем Варненското пристанище ще стане конкурентно на това в Констанца ,хем ще се вдигне оборота и работните места в периода на криза , това ,че 350 милиона били изхарчени ,ми то какво значение има кой и как ги харчи ,като и така и така куче влачи диря няма , някой да е разбрал случайно как са изхарчени над 4.5 милиарда край короната , не , същото ще е и с 9 те милиарда ,които ще дойдат за борба с ковида от ЕС .

 13. 13 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Варна е стратегически град, пълен със савецки елементи.Когато Путин завладее България,Варна ще е новата ни столица.
  —цитат от коментар 5 на Solomon Sdron


  От десетина години върви целенасочена пропаганда в страната срещу българското море (бетономорие, лайноморие), а на руснаците този район все повече се харесва, и броят им се увеличава ежегодно. Има ли логично обяснение, че в тази част на страната има над 100 000 граждани на РФ постоянно пребиваващи в страна на ЕС?

 14. 14 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Пристанище Варна, щяло да конкурира Пристанище Констанца...

  "Стига, простотии, бе тате..."

  Сравнявате кон и кокошка!

 15. 15 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 282 Неутрално

  350 милиона за производство на вагнеровци и чепиги. От Европа трябва да ни съдят за спонсиране на тероризъм!

 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  Струват ли 350млн трите руски корита?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Прокопиев го съдят за публична сделка реализирана на публична борса и минала през няколко регулатора.

  Когато един ден дойде революцията и противникова мафия или нормални хора вземат властта и прокуратурата Доган и Борисов и Влади ще бъдат съдени за поне една непрозрачна сделка ощетяваща бююджета първо с разходите по канала и след това със загубата на бизнеса на държано пристанище за сметка на частно такова.

  С такива мисли заспивам в главата, а Доган и другите - с мисълта за кинтите, които вече са усвоили.

  Всеки според възможностите... :-)

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 18. 18 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 462 Весело

  Повече от ясно беше, че Доганя ще разсипе варненското пристанище, което е естествен монопол с помощта на продажните гербери. Още като се разбра как са му отпуснали студен резев и неработеща централа с пристанище стана видно, че целта е да разсипе пристанище Варна и да монополизира превозите през него. Гласувайте за Герб, другари!

 19. 19 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  “ Ахмед Доган започна реализацията на проекта си за ново пристанище в ТЕЦ "Варна"
  ——
  Бъдете благодарни, че Доган си е взел пристанище към Варна все пак. Че ако беше в София, не знам как щяхте да му дълбаете канал дотам.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  Щом е за русия значи може според Оправниците на Варна и Територията !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Колко нагли, просто не ми го побира акъла!

 22. 22 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Пристанище Варна - Изток отдавна няма контейнерен терминал. А от това, че зърновозите вече чакали пред ТЕЦ Варна градът само е спечелил, като се е отървал от прах, мръсен въздух и блокиране на важни улици. Преместването отдавна трябваше да се направи. Между другото уж държавното зърнено пристанище се владееше от ТИМ, както и всичко по-важно в града. Нека Доган разбърка картите и направи малко конкуренция.

 23. 23 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1029 Весело

  До коментар [#20] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Е...
  Задуха много силен вятър! Може да катурне банкянския юнак!
  Трябва да се снишим, докато отмине!

 24. 24 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 319 Неутрално

  350 милиона непрозрачно дадени за руска фирма. После обаче дрон-а на Радев му е проблема за "геополитическата ориентация". :) Смешки за наивници :)
  —цитат от коментар 8 на save_knforest


  Що говорите глупости??
  КАКВА ДЪЛБАЧКА БИ МОГЛО ДА СЕ НАЕМЕ ??

  РУМЪНСКА ??

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Прокопиев го съдят за публична сделка реализирана на публична борса и минала през няколко регулатора.Когато един ден дойде революцията и противникова мафия или нормални хора вземат властта и прокуратурата Доган и Борисов и Влади ще бъдат съдени за поне една непрозрачна сделка ощетяваща бююджета първо с разходите по канала и след това със загубата на бизнеса на държано пристанище за сметка на частно такова.С такива мисли заспивам в главата, а Доган и другите - с мисълта за кинтите, които вече са усвоили.Всеки според възможностите... :-)
  —цитат от коментар 17 на Боби Колев

  Сам разбирате и като че ли внушавате, че написаното в абзаца след "Когато" никога няма да стане реалност.
  Колко лесно се манипулират хората! Публикация за апартамент получен като подарък или закупен на доста по-ниска цена от пазарната предизвиква продължително обществено обсъждане и възмущение. С основание. Все пак става въпрос за десетки и стотици хиляди лева. Случаите за десетки и стотици милиони не се коментират или се потулват бързо. Понякога сделки за десетки и стотици милиони са реализирани от един човек. Понякога един човек купува големи индустриални обекти... Друго си е апартамент, къща, скъпа кола ...

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1658 Любопитно

  То имало на кого да му пука.....

 29. 29 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Това, че ще махат Варна Изток и ще правят увеселителна зона се знае от поне 10 години. От месец в ход са и съкращения на персонал. Дали за Доган или за чужд инвеститор в пристанището на ТЕЦ Варна, държавата пак щеше да плати удълбочаването. Колкото за цената, Спас може лично да плати на друга фирма да изготви проект и оферта и да ги сравни с руската.

 30. 30 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Такаа, отново се размириса на депесарско-гербаджийска далавера, с център Масква.
  Тука има едни нискочели гербаджии, дето викат, че сме били велики, щот сме купили Ф 16, мигар можехме МИГ да купиме, но мълчат по темата за колосалните руски проекти в БГ, към със страшна сила се причислява и този.
  Трябва да е ясно, че герп е най-голямата проруска партия в БГ и прокарва всички стратегически проекти на руснаците .
  Няма да чуете нищо смислено от милиционерите във форума по тази тема, по темата Белене, нито по темата руски газ и турски поток, нито по темата Скрипял, нито по темата за съветските паметници, нито по темата за шпионите в руското посолство . Никога нищо няма да чуете от устата на милиционерите за тези неща.
  Ще чуете , че Костов е виновен за всичко в държавата, че Баце става рано и не е тулуп, че Симеоново е факултет на Оксфорд, а Гешеф е като Айнщайн на правната мисъл.
  Милиционери, сър.
  А, ще чуете и , че 3% от хората в БГ трябва да стоят под някаква опашка и да не се обаждат.

 31. 31 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  ОПГ ГЕРБ ЕООД от “последна преграда” пред руските амбиции на Балканите се превърнаха в обслужващ персонал, кетъринг и камериерки към Сарая.

  А в това време башбаканът моли за широка коалиция, подмазвайки се на “смелите хора - партизани и ятаци, които са се борили против фашизма”.

  Гнус.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 32. 32 Профил на vlq37647807
  vlq37647807
  Рейтинг: 8 Неутрално

  … един ден … Доган и Борисов и Влади ще бъдат съдени за поне една непрозрачна сделка ощетяваща бююджета …
  —цитат от коментар 17 на Боби Колев


  Много ме съмнява, че съдии като Калпакчиев ще ги осъдят.

  БСП може и да спечелят изборите, но противникова мафия (ДСБ) във важни моменти винаги е подкрепяла ГЕРБ.
  Например: приемане в ЕНП, избиране на правителство на Борисов, вот на недоверие внесен от БСП …

 33. 33 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  До коментар [#24] от "simChо":

  Смяташ, че такъв кораб струва 350 млн лв? При условие, че се строят такива и във Варна?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 34. 34 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  Крайно време е да бъдат забранени сделки с компании от страни, които не са криминализирали даването и взимането на подкуп и с които България няма договор за екстрадиране!

  Русия под една или друга форма изнася корупция. За съжаление, корупцията се е настанили трайно у нас и българските институции са показали неведнъж че не желаят или не могат да се борят с нея. Затова не може да разчитаме че ще пазят интереите на България във всяка една сделка с руски фирми. Налага се такива просто да се забранят- поне докато Русия и България станат некорумпирани държави.

 35. 35 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#4] от "Таралеж":

  Не бих се учудил по стара българо-руска традиция, наще да са бутнали рушвет от 50 милиона за да платят още 350 милиона за дълбачките.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  До коментар [#30] от "SSS":

  “Трябва да е ясно, че герп е най-голямата проруска партия в БГ и прокарва всички стратегически проекти на руснаците .”

  ГЕРБ са изключително удобна маша за реализиране на руските интереси.

  Ако Нинова се беше опитала да направи за Русия всичко това, което си изброил, народът щеше да е по улиците.

  Но понеже го прави “евроатлантикът” Бойко Борисов, червените комунисти потриват доволно ръце, а нискочелите, за които споменаваш, го бранят, оти е мъжкар и ги кефи.

  Между другото, от вчера нискочелите се изпокриха, след като “евроатлантикът” нарече партизаните, ятаците, ремсистите, разните ястребинчета, митко палаузовци и пр. шумкари и терористи “смели хора, борили се против фашизма”.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 38. 38 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1802 Любопитно

  Каква е разликата между Гидрострой и Хидрострой освен едната буква? Защо ми се струва, че руските собственици са едни и същи, само че Хидрострой го владеят чрез Доган?

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 39. 39 Профил на Lich King
  Lich King
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Струват ли 350млн трите руски корита?
  —цитат от коментар 16 на дерибеев  Пак тъп въпрос Дерибеев, дадено корито примерно може да струва 300 милиона, а да извърши работа за 1 млрд. А иначе смърди отвсякъде на руски и български продажни фекалии!

 40. 40 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 922 Неутрално

  До коментар [#37] от "Norman Granz":

  Не знам какво да си мисля вече за всичко, което се случва в БГ..
  За съжаление нещата са зле, а аз не съм оптимист. Като че ли няма светлина в тунела.
  МД форумът на Дневник е точно отражение на тъжната картинка в БГ.
  Лека от ме, че е посред нощ..

 41. 41 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#22] от "Oggie Petkov":

  Въпросът с пристанищата е напълно второстепенен, тъй като крайната цел е превръщането на града в целогодишно работещ бардак.

 42. 42 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#1] от "dream_er":
  "Пределно ясно е, за да се краде. От прозападно настроените мутрокомунисти от Герп. Които с Кремъл са дупе и гащи."

  'Ма как така с Кремъл?
  'Ми че нали заради тая пуста "геополитическа ориентация" наш'та Мутра спи с пищов до главата и непрекъснато го атакуват нЕк'ви си дронове. И разбира се, че нашите мутрокомунисти са прозападно настроени - ти да видя някъде в чекмеджето рубли? Само западни евра имаше.

 43. 43 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#40] от "SSS":

  Че кога е имало светлина в тунела наречен БГ?
  Вече и на запад няма...

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  До коментар [#25] от "simChо":

  Ти пък какво общо имаш с Варна та толкова скачаш ? Или си русначе ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 46. 46 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  До коментар [#40] от "SSS":

  “Лека от ме, че е посред нощ..”

  Лека на теб, а тук започна хубав слънчев ден, идеален за колело. 🙂

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 47. 47 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Не може да не споменем, че Сигда е в двора на Агрополихим и е наетата транспортна фирма от Агрополихим. Агрополихим изнасаше през държавното пристанище Варна, вече ще изнася от пристанище Тец Езерово. Честито

 48. 48 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2892 Неутрално
  До коментар [#30] от "SSS":

  Извинете, че ще възразя. ГЕРБ не са проруска. Както не са и никаква партия. Къде виждате партия? ГЕРБ са разбойническа шайка. Те не изпълняват руски проекти, а измислени от тях проекти с цел грабеж. Руското в тези проекти са само руските им съучастници. Защо мислите, че са наети руски кораби? От любов към Русия? Разбира се, че не. Защото само руска компания може да се съгласи на предложената далавера - да плати комисионна от 30 - 40% от стойността на плащанията към нея. Това е, Русия им е напълно безразлична. Единственото, което ги интересува е да се пълнят чекмеджетата с пачки. Е, не от рубли, разбира се.

 49. 49 Профил на nickbg
  nickbg
  Рейтинг: 17 Неутрално

  Май започва последно раздаване на милиони на "нашите" преди падане от власт. А за после сме приготвили достатъчно компромати, за да не ни разследват бакиите!

 50. 50 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  да съмаризирам статията за ГЕРБо комунистите, дето няма да я прочетат ами направо ше почнат с опорките - костов, мостов, децата ни крадат, сорос, земята е плоска, путин е велик и т.н:

  с две думи - държавата ще изгърми още 350 млн за да може частното пристанище (харизано) на Доган да открадне бизнеса на държавното - така хем данъкоплатците продължават да наливат пари в частното му пристанище, хем след това ще му плащат и такси за използване на пристанището - чудна ГЕРБерска сделка, чуден "патриотизъм", чудно "държавническо" поведение

  БРАВО БОЙКО, БРАВО БОРИСОВ, БРАВО МАТРЯЛЕ

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 51. 51 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  До коментар [#39] от "Lich King":

  Успех! Както винаги с единствения аргумент в арсенала ви

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 52. 52 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Агрополихим явно не са обещали да "помагат" , за да им бъде откликнато. Доган е гарантирал най-вероятно предостатъчно, за да му се съдейства толкова експресно по всички параграфи.

  А за силното руско влияние във Варна вина има, като за редица други проблеми, и централната управа в София. Години наред Варна се третираше като друга България, нулева помощ, никакво развитие на инфраструктурата към града, обиране на данъците съпроводено с напълно неадекватно определяне на общинския бюджет. Едва през последните години имаше няколко проекта съфинансирани от правителството.

  Ревете, че сме руски анклав, но не се замисляте кой го допусна това.

 53. 53 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#37] от "Norman Granz":
  "Между другото, от вчера нискочелите се изпокриха, след като “евроатлантикът” нарече партизаните, ятаците, ремсистите, разните ястребинчета, митко палаузовци и пр. шумкари и терористи “смели хора, борили се против фашизма”. '

  Учудва ли те това? 'Ми нали др. Бойко Методиев Борисов, нашият любим първи партиен и държавен ръководител, е най-верният Комунист (с главно "К"), който май остана единствен Комунист у нас. Всички други, поне на думи, се отрекоха, а той, човечецът, работата си напусна заради партийната книжка и кауза. А и колко време разтриваше ушаците на др. Тодор Живков като добър гавазин.

 54. 54 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Трябва да има политически мъже,които да не се срамуват да обясняват на българина,че парите,които подарява на Русия от любов,признателност,шведски синдром и простотия, чрез герб и дпс,са пари хвърлени в тоалетна,по-скоро в нужник.Нито руския народ вижда нещо от тези пари,нито олигарсите,защото за тях те са нещо дребно.Ако е останало нещо в главите ще има ефект,все пак прагматичен народ сме.Но затова трябва смелост,усърдие,а вече(соред мен)и желание.

 55. 55 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Всичко в името на доган,за бъдещето на дпс!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА Ако срещу Радев се яви г-н/жа "ФИЛАНКИШИЯТА",аз ще гласувам за втория!
 56. 56 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  Руската дълбачка ли скъса тръбата с лайната, че в една свръхохранявана акватория да е такава велика тайна чия е заслугата?

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 57. 57 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3202 Неутрално

  За съжаление: Данък Русия!

  А, тези разрешили това безобразие заслужават съд и пандела!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 58. 58 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4511 Разстроено

  Тоя Доган мамата . е*** на цялата държава.....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 59. 59 Профил на Lich King
  Lich King
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#39] от "Lich King":Успех! Както винаги с единствения аргумент в арсенала ви
  —цитат от коментар 51 на дерибеев


  Единствен Дерибеев, ама аргумент и не ми трябва успеха (дръж го за себе си) ти, а да ме обориш! 80%!!!

 60. 60 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Данък расия се плаща редовно.

  The best way to predict the future is to invent it.
 61. 61 Профил на Dubai
  Dubai
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От цялата статия става ясно, че проблема не е дълбачката от Руися, а Доган.

 62. 62 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  Емиии, ХидроинДЖинер, с какво да се занимава?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  Питате, защо Прокуратурата влачи Прокопиев по съдилищата? Е добре, може ли такива статии да пуска Дневник, след като прекрасно знае, че Прокуратурата е към Доган? Българинът може да прост, но е съобразителен и знае, че след като са му го турили, по-добре да не шава. Така възпитава децата си още от градинска възраст, ама на Прокопи му липсват първите 7 години.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 66. 66 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  Хем плащат данък Русия, хем на господаря Ахмед Пеевски. Браво на герберите! Много иновативно и находчиво, браво!

 67. 67 Профил на vilian
  vilian
  Рейтинг: 405 Неутрално

  А Украйна няма ли дълбачки? Или ние сме с агресорите?

 68. 68 Профил на witch_doctor
  witch_doctor
  Рейтинг: 803 Весело

  Окопирват ни! Ужаасст!
  —цитат от коментар 64 на lvw596485O6


  Аха, вакуума ти е окОпирал главата!

 69. 69 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  Тоя Доган мамата . е*** на цялата държава.....
  —цитат от коментар 58 на padrino


  Чрез неговата марионетка Бойко и простолюдието, което гласува за ГЕРБ-ДПС, т.е. ДПС-ГЕРБ

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Плановете на Путин за България категорично са свързани с присъединяването на България, Сърбия а може би и още някои други държави към Евразия. Тежките зависимости на българските управници умело и без особени затруднения се използват от шахматиста Путин за постепенното и невидимо реализиране на плановете си. Военният аспект, който е задължителен елемент към плановете му включва и реконструкция на пристанището на Варна за посрещане на големи военни кораби на Русия и изграждане на военно морска база с наземни съоръжения за оборудване с ракетни комплекси "земя - въздух" и "земя - земя". Всичко това -когато му дойде времето. Включва и летището. Началото е поставено с изграждането на разузнавателно - команден пункт на стратегическо местоположение от военна гледна точка, известен като "новите сараи" до Бургас. Последващата стъпка е задължаването на българските власти да подарят ТЕЦ "Варна" на разпределителя на порции и държавата да финансира теца, разширението му в посока пристанището и реконструкция на пристанището за бъдещата военно-морска база на Русия, която ще бъде на принципа на самодостатъчност, по подобие на тази в Крим и Сирия. И всичко това, финансирано от българския данъкоплатец.

 72. 72 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Държавата ще налее малко пари за да осигури бизнес на хидроинженера. Нищо ново под слънцето. Само дето им е крива сметката. Пристанището на Констанца е по-голямо от Бургас и Варна взети заедно. Още 2004 CMA CGM построха контейнер терминал с газене 14.5 м , строят и втори. Румънците одобриха финансиране от 1.1 млрд евро до 2030 за порта в Констанца. Миналата година там откриха най-големия силоз в Черно море. Изобщо, докато ние тук бяхме заети да съсипваме пристанища за да обслужим Домусчиеви и Доган, румънците работиха. Много са смешни напъните да се конкурираме с Констанца. Някога бяхме конкуретни, вече сме бита карта. Но пък 350 000 000 са си добра пара. Дреме им на тия, които ще ги свият за пристанища и работна ръка.

 73. 73 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 563 Весело

  До коментар [#38] от "mitko11":

  Отговорът е много прост: чуждата думичка “хидро” е добавена отпред защото небезизвестнатата фирма досега не е построила нищо на сушата без след това да стане наводнение...

  Справка: https://terminal3.bg/hidrostroj-i-varna-edna-istorija-za-razgrabenata-blgarija/

  73! Go Go
 74. 74 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  По-добре да изкопаят един канал от Гебедже до село Дръндар и една джамия да му направят отгоре с петолъчка, сръп и чук на Доган ефенди.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 75. 75 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  Тайна е..., защото все пак тая дълбачка е руска и диктаторска...., и ще разстрои демократичните българи и феновете на дълбоките реформи.
  —цитат от коментар 2 на Solomon Sdron


  А дали би успял да обясниш защо се прави това удълбочаване?
  Като туристическа страна такива удълбочавания за чисто промишлени нужди изобщо не са необходими на България.
  Нещо повече!
  Грубото и нецелесъобразно индустриализиране на черноморския бряг на България работи срещу туристическия имидж на страната.
  Още повече когато то се извършва от руска допотопна техника и "специалисти"!
  Всичко това явно се прави заради нуждите на Русия, а не на България.
  За кой ли път Доган и ДПС доказват, че са руски подложки, гледат само руските интереси и изобщо не защитават интересите на мюсюлманите в България!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 76. 76 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Повръща ми се от ГЕРБ!! 🤮
  До кога ще търпим тези мутрокомунисти?? ОСТАВКА!

 77. 77 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  Бие на очи, че замесен ли е някъде Пеевски/Доган, иначе войнстващите синдикати изсвирясват като пръдня. Пристанище Варна прехвърля бизнеса си на Пристанище ТЕЦ Варна, Марица-Изток прехвърля студен резерв на ТЕЦ-Варна, Булгартабак бута заводите си - ако сте видели кьорав синдикалист да протестира, елате да ми покажете.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 78. 78 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  Как ще дълбае покрай Тръбата?

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Какъв Доган, това всичко е ДС и КГБ отгоре. Както в добрите стари
  времена. Сериала продължава и не му се вижда края.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 81. 81 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  акцента на "руска" , а не на "далавера" вълнува само 2% от хората
  :-) при етническите българи този процент вероятно е и по-малък

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 82. 82 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Руската резидентура у нас ДПС и обслужващия персонал герпъвите дейци знаят как да разорават територията. Та да копаме дъното по успешно.

 83. 83 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  [quote#26:"zhivko6461"][/quote]

  Както казах, заспивам с такива мисли.
  Дали ще стане или не зависи от българите.
  Аз причини за оптимизъм не виждам.
  Но човек трябва да е оптимисит и поне може да заспива с мечтите си...

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 84. 84 Профил на gii44390870
  gii44390870
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#5] от "Solomon Sdron":
  Ама вие си мислите, че ще имате столица, или каквото и да било? Ех, мечти, мечти, има да усвоявате частите на Сибир, които китайците не са прилапали.....

 85. 85 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Атлантик убрался в Москве...

  Бъркаш дати. и личности ;)

  1923... Септември.
  Димитров и Коларов.

  Назад... през Београд... Виена...

  До коментар [#37] от "Norman Granz":
  Между другото, от вчера нискочелите се изпокриха,
  след като “евроатлантикът” нарече партизаните, ятаците, ремсистите, разните ястребинчета, митко палаузовци и пр. шумкари и терористи
  “смели хора, борили се против фашизма”.

 86. 86 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 790 Весело

  До коментар [#64] от "lvw596485O6":

  Другарю, таварищ, солдатино герпъв. За теб и подобни теб лица една мечешка окупацийка е мечтана, лелеяна, желана, сънувана. Ужасът е за нас.

 87. 87 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  [quote#24:"simChо"][/quote]

  Не смяташ ли , че е наета без конкурс което меко казано е противозаконно.А безобразията в града на ТИМ се ръководи от ТИМ.

  SHADOWS of SOFIA
 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  ...Защо е тайна как руска дълбачка е наета по проект за 350 млн. лв.?

  Пределно ясно е, за да се краде. От прозападно настроените мутрокомунисти от Герп. Които с Кремъл са дупе и гащи.
  —цитат от коментар 1 на dream_er


  А как точно ще се краде?!? Има милион начини, и поне един от тях е споменат в статията, където се описва какво ще се прави:

  "....при необходимост - и изместване на инженерна инфраструктура - електро и ВИК комуникации и др....."

  Демек-я ми удълбочете трасето до догановото пристанище с държавни пари (350 млн), и ако има необходимост-изместете инфраструктури.

  Де'а маа'а му, за един мижав ремонт на кръстовище (от кръстато на кръгло) за 1/2 млн' се пишат спесификации и количествено стойностни сметки на 10 страници, прави се търг и т.н.

  Тук за 350 млн-кОпай, и при необходимост-премести структури, те ти 350 мл. Ама от тях прехвърляш в офшорни сметки на наши другари еди'колко си милиона.

  П.С. Разбира се може и да греша: Има направени гео/хидрологични изследвания, измервания, количествено стойностни сметки за нужната работа и т.п. Ама това "при необходимост ми премести инфраструктурите" за мен (кьопав инженер с малка квадратна глава) е индикация че няма изследвания, измервания и т.н.

  КПСС-БКП/ГЕРБ! КПСС-БКП/ГЕРБ!! КПСС-БКП/ГЕРБ!!! УРАААААА!!!!!! (стоящи овации, кой не ръкопляска е соросоид/костовист/умнокрасив)

  ТОВА Е ТЕРИТОРИЯ! 'ФАЩАЙТЕ СОПИТЕ!!!

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 91. 91 Профил на Solomon Sdron
  Solomon Sdron
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#5] от "Solomon Sdron":Ама вие си мислите, че ще имате столица, или каквото и да било? Ех, мечти, мечти, има да усвоявате частите на Сибир, които китайците не са прилапали.....
  —цитат от коментар 84 на gii44390870


  За съжаление,нема как!Аз усвоявам части от Рурска област.

 92. 92 Профил на gii44390870
  gii44390870
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#52] от "goofy":
  ТИМ го допусна- подставени лица със савецка шапка!

 93. 93 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  До коментар [#88] от "simChо":

  Съмнявам се, че си варненец. За руснак е очеизвадно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 94. 94 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Може да са руски дълбачките, но са православни.

  Много хитър
 95. 95 Профил на gii44390870
  gii44390870
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#64] от "lvw596485O6":
  Вас няма да могат, вие от време оно, сте в поза партер!

 96. 96 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  До коментар [#89] от "simChо":

  https://dolphin1.bg/bg/новини/кръщаване-на-2300м3-саморазтоварваща-се-д/

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3743 Весело

  До коментар [#79] от "Solomon Sdron":

  дълбаят с дълбачката
  =======
  Дълбаят понеже е руска.....
  Ако беше американска....щеше да е от рода на.... " съоръжение оформящи подводните релефи на речните маршрути...."....
  Или ти измислИ нещо.....

  Bukalemun
 99. 99 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 790 Весело

  До коментар [#34] от "plamen_b":

  Да, крайно време е за подобни забрани! Но КОЙ ли да ги забрани? Или комуноидо-герпъвият матрял?

 100. 100 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1162 Любопитно

  Поредният пример как русофобът геополитик бб пресича от корен руските икономически попълзновения.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK