Делото ЕВН приключи, присъдите - следващата неделя

В съдебната зала, 20 юни 2020. Адвокат Златка Стефанова разговаря с Трайчо Трайков.

© Велко Ангелов

В съдебната зала, 20 юни 2020. Адвокат Златка Стефанова разговаря с Трайчо Трайков.Повече от 14 часа. Толкова продължи последното заседание на Специализирания наказателен съд по т.нар. дело ЕВН в събота (20 юни). Така след полунощ срещу неделя завърши съдебната сага за продажбата на миноритарния държавен дял на "ЕВН -Електроразпределение България" АД през 2011 г. След като изслуша обясненията на шестимата подсъдими, обвинителните речи на двамата прокурори и защитните пледоарии на шестимата адвокати, съдия Вилислава Ангелова обяви делото за приключено и че следващата неделя - 28 юни, ще бъдат произнесени присъдите.


Делото "ЕВН" придоби известност като процеса срещу издателя на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев и бившите министри в първия кабинет на Бойко Борисов - Симеон Дянков и Трайчо Трайков (трима от шестимата обвиняеми). И на всяко съдебно заседание охраната на входа на съда отзивчиво ориентираше репортерите с думите "За Трайков и Дянков - натам."


Процесът за продажбата на държавния дял от 33 % от ЕВН, извършена преди девет години, започна преди четири години, а обвинението е, че са нанесени щети на държавата в големи размери, като в обвинителния акт бяха посочени различни числа в обвиненията към всеки от шестимата привлечени под отговорност.
В събота за Дянков, Прокопиев и Трайков прокуратурата поиска присъди от 3 до 10 години и от 1 до 3 години за експертите на инвестиционния посредник "Булброкърс" Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев. Прокурорът Емил Петров поиска и задържане под стража на всички, ако бъдат осъдени.


Забързан финал: какво се случи на предпоследното съдебно заседание


След почти четири години от образуването на наказателното производство, след прекратяване и връщане на делото на прокуратурата и след година разглеждане в Специализирания съд, то приключи сред усещане за извънредност, което започна на предпоследното заседание в четвъртък (18 юни). Тогава съдът изненадващо реши да заличи ключови свидетели и да форсира към финал продължаващия вече втора година процес.


На заседанието в четвъртък се разбра, че представителите на мениджмънта на ЕВН в Австрия (ЕВН е купувачът на държавния дял, спечелил търга на Фондовата борса) - Гералд Райдингер, Щефан Шишковиц и Петер Лаир, са нередовно призовани. Прокуристът на ЕВН е заявил в мейл до преводача, че тримата поддържат изцяло дадените от тях показания в досъдебна фаза, но ако се наложи повторен разпит, искат той да се проведе пред австрийски съд.


Защитата изрично посочи, че държи тези свидетели да бъдат разпитани, но те трябва да бъдат редовно призовани. Съдът отказа и ги заличи като свидетели, мотивирайки се, че не може да си позволи делото да продължава още дълго време, макар че вече имаше насрочено следващо заседание по график за 20 юли.


Адвокатите на подсъдимите поискаха и разпит на лидера на КНСБ Пламен Димитров във връзка с участието му в Съвета за тристранно сътрудничество (обвинението срещу Иво Прокопиев е именно за изказване по време на тристранката, на която е присъствал синдикалистът), както и на премиера Бойко Борисов във връзка със заседание на Министерския съвет, на което е взето решението за продажбата. Съдът отхвърли и тези искания. Защитата поиска и и отвод на съда, който също бе отхвърлен (това не е прецедент, случва се често).


Изненадата дойде с поканата от съдията подсъдимите да дадат обясненията си (това е последната фаза преди пледоариите). Защитата твърдо възрази, тъй като никой не се е подготвил. По график за този ден са били предвидени разпити на свидетели, делото е обемно, проведени са 24 заседания, трябва да се прегледат всички протоколи... Защитата на Симеон Дянков, който не присъства, тъй като е в САЩ, посочи, че той не може да стигне до България преди 10 август, но в държи да се възползва от правото си да даде обяснения. Единствено Иво Прокопиев заяви, че е готов, ако се налага, да говори и веднага.


След съвещание съдът даде два дни срок на подсъдимите да подготвят обясненията си, а адвокатите - защитните си пледоарии, като насрочи заседанието за събота (20 юни).


Така процесът се озова на финалната права. Резултатът от тази припряност, беше придружен и от струпване на съдебни репортери в коридорите на съда още от сутринта в събота - според някои с очакване да бъдат произнесени и присъди в същия ден.


Подсъдимите: Абсурдни, произволни и обвинения за деяния, които не са се случили


От всичките над 14 часа обясненията на шестимата подсъдими, с които започна заседанието, отнеха около 3 часа и половина.


"Ще опитам да обобщя в едно изречение. Обвинен съм за това, че по време на публични и протоколирани заседания на Съвета за тристранно сътрудничество съм изразил мнение докога е добре да се продадат дяловете от ЕРП-тата и съм дал разяснения за един от начините как може да бъде направена процедурата, така че парите да влязат в държавния бюджет. Още малко ще го синтезирам: изразил съм мнение и съм обяснил, по време на официално заседание на НСТС. Ето, това не разбирам. Как може да има обвинение за мнение и разяснение?"


Това попита в обяснението си Иво Прокопиев, който заяви, че продължава да не разбира защо е обвинен. Той направи дълго изложение, в което припомни и анализира цялата ситуация около финансовата и икономическата криза и обсъжданията в тристранния съвет. Прокопиев заяви, че е коментирал по принцип приватизацията на дялове от държавни дружества, а примерът да бъдат раздържавени тези от ЕРП-тата за първи път е бил даден от Бойко Борисов (тогава премиер в първия си мандат).


Според Прокопиев обвинението срещу него "не е инструмент на правосъдието и не търси справедливост, а е инструмент за натиск, репресия и тормоз срещу неудобни за властта публични фигури". Цялото обяснение - четете тук.


Симеон Дянков се включи във видеовръзка и каза, че обвиненията нямат връзка с неговата дейност (цялото обяснение - тук). Приватизацията е извършвана от ресорната агенция по решение на правителството. "Аз нито съм имал желание да въздействам върху Караниколов, нито съм имал възможност да му въздействам, нито съм му въздействал", каза бившият финансов министър. Емил Караниколов (в момента икономически министър) през 2011г. е председател на агенцията, отговорна за раздържавяването. Той беше разпитан пръв като свидетел още в началото на съдебния процес през миналата година и отрече да му е оказван натиск.


Трайчо Трайков беше много кратък в обяснението си: "Мисля, че и вие се убедихте, че няма абсолютно нищо, в което да бъда обвинен за дейността си като министър на икономиката, енергетиката и туризма. На което вероятно се дължи и липсата на някаква смислена формулировка в обвинителния акт."


Другите трима обвинени от инвестиционния посредник "Булброкърс" обясниха каква е била ролята им по време на работата по изготвяне на оценка за продажбата - те са сключили договор и само са предоставяли информация, която им е искана от фирмата-лицензиран оценител.


"Не съм извършил нито едно от посочените деяния. Нещо повече - някои от тях не са се случвали, други не бих могъл да извърша дори на теория", заяви изпълнителният директорна "Булброкърс" Радослав Рачев. "Според обвинението /в конфликт на интереси, тъй като е представлявал и кандидата за участието в търга ЕВН, и продавача АП/ следвало да откажа подадените поръчки, за да защитя интереса на продавача да постигне максимално висока цена. Дори за неспециалист би трябвало да е очевидно, че ако бях отказал подаването на тези поръчки, акциите щяха да се продадат на значително по-ниски цени - щяха да се класират всички поръчки на и малко над минималната цена. Които не са класирани точно заради по-ниските си цени. При такъв "сценарий" вероятно наистина щеше да има основание да се говори за нанесени щети", заяви пред съда Радослав Рачев. (обяснението - тук).


Колегата му Любомир Евстатиев припомни че резултатът от сделката е, че българската държава е получила най - висок приход от сделката за ЕВН. Той отбеляза, че агенцията за приватизация им е благодарила за постигнатия резултат. (пълното му обяснение - тук)


Петър Василев, който обясни как и каква информация е предоставял на фирмата, изготвила оценката, каза че не разбира в какво е обвинен, след като е нямал никакво участие в правенето на оценката (пълното му обяснение - тук)


След тях обвинителните пледоарии на прокурорите Наталия Станчева и Емил Петров продължиха близо 6 часа, като прокурор Станчева чете основно обвинителния акт.


Прокурорът: Нанесена е щета чрез занижаване на оценката на акциите


Прокурорът Емил Петров започна обвинителната си реч с коментар по повод обяснението на Прокопиев, което определи като политическо. Той заяви, че подсъдимият си позволил едва ли не да обвинява премиера Борисов за продажбата на държавния дял на ЕВН, а не търси вина в себе си. В обяснението си Прокопиев всъщност цитира изказване на Борисов на заседание на Тристранния съвет от 27 март 2010, в което премиерът казва, че "има възможност през борсата да продадем и миноритарни дялове, които на практика, особено в ерепетата, нищо не правят". В това припомняне кой какво е казал, обвинителят видя вменяване на вина на премиера.

Прокурорите Наталия Станчева и Емил Петров. Симеон Дянков даде обяснението си по скайп от САЩ.

© Велко Ангелов

Прокурорите Наталия Станчева и Емил Петров. Симеон Дянков даде обяснението си по скайп от САЩ.


Една част от обвинителната конструкция на прокуратурата беше, че инвестиционният посредник "Булброкърс" е подал на Агенцията за приватизация, която е продавачът на държавния миноритарен дял, занижена цена на акциите и че това е придружено от пазарна манипулация. За да подкрепят тезата си, прокурорите - конкретно прокурор Станчева, цитираше самия обвинителен акт и се позоваваше и на показания на свидетели. Този, който е слушал внимателно на съдебните заседания обаче, не би могъл да направи еднозначно заключение, че свидетелите подкрепят твърдо конкретната обвинителна теза, те по-скоро изразяваха критична оценки на приватизацията на държавните активи по принцип.


На заседанието по делото на 12 юни тази година беше представена уточняваща експертиза, възложена от съда. От нея се разбра, че един от вариантите за справедлива пазарна цена на една акция на ЕВН е посочена цена от 1610,19 лева за акция. А втора уточняваща експертиза посочи 1511 лв. Така основното твърдение за потенциално нанесена вреда се разпадна, защото дори и според експертите на прокуратурата реализираната продажна цена от 1682 лева за една акция е по-висока от тази оценка.


Тази корекция на експертните оценки не беше коментирана в събота от обвинението в заключителната реч. Едва във финална реплика след пледоариите на защитата прокурорът Емил Петров даде да се разбере, че обвинението продължава да смята че справедливата пазарна цена е 1777 лева без да отчита заключенията на допълнителните експертизи и без да обясни защо.


В своята реч прокурор Петров оцени критично продажбата на държавния дял в електроразпределителните дружества заради нанесената според обвинението щета на държавата, но заобиколи отговорността на правителството, което е взело решението за продажбата и което решение всъщност са изпълнявали подсъдимите бивши министри Дянков и Трайков.


Кое решение е изпълнил министърът не може да е основание за наказателна отговорност, отвърна защитата. "Моят подзащитен - заяви адвокат Ина Лулчева, защитаващ Трайков, е изпълнил решение на правителството от 1 април 2010 г. за приватизация на държавните дялове, и решение също на МС от юни 2010 г. за апортиране на дяловете в Държавната консолидационна компания. И за това че е изпълнил решенията на правителството, е привлечен под отговорност."


Тя обърна внимание още, че прокуратурата завежда дело за ЕВН, но процедурата за приватизацията на миноритарните дялове се отнася и за другите две електроразпределителни дружества - ЧЕЗ и Е.О.Н (по-късно Енерго Про). "Защо за другите ЕРП-та няма обвинение? - запита риторично адвокат Лулчева. - И отговори: "Защото за тях не могат да бъдат обвинени Прокопиев и Дянков."


Другата част от обвинението - конкретно срещу Прокопиев и Дянков - се развиваше по отделна писта: Прокопиев на заседанието на Тристранния съвет през март 2010 изказал мнение (думата и в обвинителния акт е "мнение") да се продадат държавните дялове в смесените дружества, за да се подпомогне фискът в условията на завихрящата се криза, с което подбудил и подпомогнал Дянков да окаже натиск на шефа на Агенцията за приватизация Емил Караниколов (сега икономически министър) да избере като посредник за продажбата на Фондовата борса именно "Булброкърс". Караниколов отрече да му е оказван натиск. А от останалите свидетели беше изяснено, че посредникът "Булброкърс" е определен от комисия при спазване на процедурата и одобрен от Управителния и Надзорния съвет на Агенцията за приватизация.


"В това дело има двама министри, има много политика. Но както казва Славейков освен политика трябва да има логика и граматика... Такова обвинение - за изразяване на позиция в дискусия, е сензационно и уронва престижа на държавата", заяви в своята пледоария адвокат Даниела Доковска , защитник на Иво Прокопиев. И добави: "Не мога да повярвам, че ще се намери съд, който да осъди някого за това, че е изказал мнение при обсъждане в един консултативен орган."


Пледоариите на защитниците на Рачев, Василев и Евстатиев - адвокатите Златка Стефанова и Тихомир Цаков - бяха най-продължителни и изключително експертни. Трябва да се прочетат внимателно и обясненията на тримата служители на Буброкърс Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев. Те именно - конкретно Василев, откриха и посочиха грешката в първата експертиза за справедливата пазарна цена. От повторната експертиза се разбра, че при продажбата на дяловете на ЕВН е постигната по-висока цена. А според обясненията на обвиняемите при сделката има и най-висока средна цена на абонат спрямо продажбите на другите две електроразпределителни дружества.


Това всъщност оборва обвинителната теза и решава делото в неговата сърцевина - има ли щета за държавата, щета в пари. Но тази материя е специфична и непривлекателна за медийна/пропагандна употреба. За атака в медиите са Прокопиев, Дянков и Трайков.


А каква е преценката на съда - ще разберем в неделя.


П.П. "Дневник" ще предложи на защитниците и прокурора да публикува техните финални пледоарии.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK