Сдружение на журналисти поиска обяснения от Кошлуков за "Вяра и общество"

Емил Кошлуков

© Анелия Николова

Емил КошлуковАсоциацията на европейските журналисти - България призовава генералния директор на Българската национална телевизия Емил Кошлуков да обясни какво планира за предаването "Вяра и общество" и да направи публична комуникацията между Светия Синод на Българската православна църква и БНТ за предаването.


Причина е отказът на ръководството да продължи да излъчва сборни записи от стари предавания на "Вяра и общество" през летния сезон и неяснотата дали нови издания ще бъдат възобновени вбъдеще. Предаването съществува от 15 г. и е единственото с подобна тематика в българския ефир, но ръководството на Българската православна църква (БПЦ) от години е в обтегнати отношения с водещия Горан Благоев като от 2014 г. клирици не участват в предаването.


Журналистическата асоциация цитира като дълбоко смущаващо изявление на митрополит Гавриил, от което обществеността научава, че Кошлуков по своя инициатива е търсил срещи в синода, за да обсъжда предаването.Цитирани са думите на митрополита: "За пръв път се запознах с г-н Емил Кошлуков на 11 юни тази година, когато той пожела да се срещне със Св. Синод на БПЦ, за да обсъди според неговите думи "скандалното предаване" на "Вяра и общество" от 06.06.2020 под надслов "Щедростта на държавата към БПЦ след пандемията".
Г-н Кошлуков следва да разкрие дали действително той е потърсил Светия Синод, за да дискутира предаване на ръководената от него телевизия, настоява Асоциацията на европейските журналисти, защото: "Това би могло да се изтълкува като директно вмешателство на външна институция в работата на обществена медия, с цел да се наложи цензура върху журналист. Или дори по-лошо - търсене на съдействие от външна институция от страна на ръководството на медията за разправа с журналист".


Логичното поведение би било ръководството на телевизията да стои зад журналистите, а не да търси помощ отвън, за да оказва натиск върху тях, подчертава професионалното сдружение.
.
Асоциацията напомня, че преди време във водено от Кошлуков предаване лидерът на "Атака" Волен Сидеров беше изразил недоволство от журналиста Горан Благоев, а и до днес не са разсеяни съмненията за обвързаност между Сидеров и Кошлуков, след като настоящият генерален директор на БНТ си набави недостигащия за поста му мениджърски стаж именно в партийната телевизия "Алфа".


Мненията на авторите и ръководството на БНТ четете тук.
Интервю с Горан Благоев четете тук.
Становище на Атлантическия съвет четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK