Защо танкерът Badr попадна в чата между Пламен Бобоков и президенския съветник Пламен Узунов

Танкерът Badr

© Капитал

Танкерът BadrВ началото на миналата седмица прокуратурата започна проверка и срещу президентския съветник Пламен Узунов, за това, че е изпратил на бизнесмена Пламен Бобоков все още непубликувано съдебно решение във връзка с "арестувания" през 2017 г. от България либийски танкер Badr. Според обвинението бизнесменът и президентският съветник са обсъждали решение на Върховния административен съд от 2019 г. за отмяна на заповед за забрана за отплаване на арестувания танкер. Като доказателство за това бе разпространен чат между двамата.


В интервюто си за предаването "Тази събота и неделя" днес Бобоков обясни, че се е интересувал от съдбата на Badr, тъй като влошаване на отношенията между България и Либия би могло да навреди на биснеса му в арабската държава.


Той определи казуса като много интересен, защото освен за бандитска,
България скоро щяла да бъде обявена и за пиратска държава


"Единственият шанс на тези измамници е, че Либия все още е във война и няма кой да се занимава, каза Бобоков. Но при първи мирен договор ООН ще ни обяви за пиратска държава".
Скандалът с танкера Badr избухна в края на 2017 г. когато той бе арестуван на пристанище Бургас. Като причина за това бяха посочени неуредени вземания на българската компания "Булгаргеомин ЛТД" ДЗЗД от държавното либийско дружество GNMTC. "Булгаргеомин ЛТД" ДЗЗД е обединение от три компании - "Тектона", "Моран Трейд" и "Моран Уест", което претендира, че е наследник на някогашната едноименна държавна компания. През 2013 г. синдикът й Христина Стаматова, която впоследвие става известна като квестор на КТБ, подписва договор за покупко-продажба, "като всички активи, имуществени права, търговска марка и ноу-хау на "Булгаргеомин" стават собственост на "Булгаргеомин ЛТД" ДЗЗД". При подписването на договора със синдика "Булгаргеомин ЛТД" ДЗЗД е представлявано от Димитър Йосифов Борисов, управител на фирмата за чистота "Титан - АС"


Скоро след ареста на Badr в Бургас през 2017г. обаче се оказа, че морската ипотека, върху танкера е била учредена на базата на фалшиви документи.


По информация на специализирания морски портал maritime.bg през есента на 2017 г.


танкерът влиза в петролното пристанище Росенец, за да разтовари гориво от Русия


На 20 ноември 2017 г. Дирекция "Морска администрация" - Бургас, издава заповед за ареста му след решение на Бургаския апелативен съд.


На 29 януари 2018 г. Върховният касационен съд (ВКС) отменя ареста и е разпоредено безусловното освобождаване на кораба. Решението на съда обаче не е изпълнено, тъй като на 31 януари 2018 г. директорът на Дирекция "Морска администрация" - Бургас, е сезиран от частен съдебен изпълнител Тотко Колев с искане за съдействие чрез издаване на забрана за отплаване на моторния танкер, като е приложен изпълнителен лист от 12 януари 2018 г. за сумата от 9 230 362 долара и заповед на Районен съд - Бургас. Вземането е обезпечено с морска ипотека, подписана на 14 септември 2017 г., върху моторния танкер BADR и "Морска администрация" пак задържа кораба. Но този акт става повод за нов епизод от скандала.


Пак в началото на 2018 г.


българската прокуратура издава европейска заповед за арест


на гръцкия гражданин Георгиос Лапас, който според атинския нотариус Йоана Андреадаки е бил замесен в изготвянето на документи с невярно съдържание за морска ипотека на Badr в полза на "Булгаргеомин".


Според Андреадаки Лапас се появил в кантората й през август 2017 г. като се представил за посредник между "Булгаргеомин" и либийския собственик на кораба. По негово настояване била изготвена чернова на документите, които трябвало да бъдат съгласувани с пълномощниците на двете дружества. На срещата, насрочена за подписването на ипотеката обаче не се явил никой и тя не била вписана. Но според Андреадаки черновите очевидно са били подправени са били използвани за изготвяне на фалшиви документи.


Именно тази


фалшива ипотека


става основание за завеждане на изпълнително дело, в което частният съдебен изпълнител Тотко Колев продаде плавателния съд на българската компания "Булгаргеомин". Това стана причина за дипломатически скандал между България и Либия, а по-късно продажбата беше отменена.


Така се стигна до края на 2018 г., когато в навечерието на Коледа Badr набързо бе преименуван на Bdin, либийския му флаг бе заменен с панамски, а екипажът на кораба - с украински. Разследване на сайта "Бивол" установи, че това е станало с помощта на Морска администрация, граничната полиция и частна охранителна компания. Либия веднага подаде протест срещу решението пред българското външно министерство и пред ООН. Междувременно с нота до Министерството на външните работи генералното консулство на Панама в Гърция обяви, че документите за преминаването на кораба под панамски флаг са били фалшифицирани.


Веднага след преименуването на кораба бе направен


опит за фактическото му отвличане


след като той напусна без санкция от българските власти териториалните води на страната. Скоро след това обаче бе върнат на стоянката си на няколко морски мили пред Бургас, за да бъде предотвратено ново разрастване на скандала с Либия.


В друго разследване на "Бивол" по същия казус се твърди, че в началото на август 2018 г. евродепутатът Емил Радев (ГЕРБ) е пристигнал в либийската столица Триполи с предложение до държавната либийска компания GNMTC. В текста е цитиран Мохамед Елахреш, представен като официален преговарящ на GNMTC по казуса с танкера. Според него близка до Радев кантора е трябвало да съдейства за освобождаване на Badr срещу комисионна 4,5 милиона евро.


Решението на Върховния административен съд, което Пламен Бобоков е получил предварително от президентския съветник Пламен Узунов, е постановено на 2 януари 2019 г. С него съдът отменя заповедта за задържането на либийския танкер. Това решение обаче идва твърде късно, тъй като между Коледа и Нова година с.г. корабът излиза извън българските териториални води, а малко след това се появи информация, че новият му оператор е турска компания.


Според последната информация корабът, за койт съдебните битки продължават, е преименуван на Miriam, плава под израелски флаг и е собственост на компания, регистрирана в Израел.

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Неутрално

  Емчо Радевия е Иксперт по темата. Имал 4 500 000 аргумента.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  АДВОКАТ НА МАФИЯТА В ЕВРОПАРЛАМЕНТА?
  https://bivol.bg/emil-radev-gigov-badr.html
  ЕВРОДЕПУТАТЪТ ЕМИЛ РАДЕВ ИСКАЛ ОТ ЛИБИЙЦИТЕ 4,5 МИЛИОНА ЕВРО ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА ТАНКЕРА БАДР
  Радев летял до Либия заедно със скандалния оръжеен търговец Николайчо Гигов
  Екип На Биволъ 24 юли 2019

 3. 3 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Ами, хайде сега Бивол и Дневник, да тръгнат и в другата посока и да направят разследване. Понеже, нали не вярваме на тезата, че Бобоков е най- закрижения, безкористен имиджмейкър на Майка България.
  Май някой си е платил за да му напишат съдебно решение, което го ползва, срещу пари. Или пък кораба е негов, през подставени лица.

 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  Селските мутри след като опоскаха България, почнаха да посягат и на чужди държави. Но специално за корабите имат около 500 години закъснение. Цивилизацията е отработила механизма как да се оправя с пирати, еле с български селски мутри, живяли блажено сред овчедушието на местното население.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 5. 5 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Имаше едни сцени от Кръсника с една спалня, едно промъкване в нея, и едно сицилианско предупреждение. Защо ли се сещам за нея.

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3897 Весело

  Много интересен въпрос и крайно време беше да бъде зададен!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  Не е трябвало да се опитват да гепят танкера.Като нищо може да ни обявят за пиратска държава. А кой го е направил и защо е работа на разследващите органи. Но и те трябва много да внимават зашото танкера е застрахован в Лойд.

  SHADOWS of SOFIA
 8. 8 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Само да напомним, че г-н Борисов имаше желание на издигне г-н Емил Радев за главен прокурор.

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/08/02/3946742_borisov_mojel_da_predloji_emil_radev_za_glaven/

 9. 9 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  Ха така! Прави ли ви впечатление кои са замесени? Депутати,,съветници. Чиновници. Обичайните престъпници!

 10. 10 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  До коментар [#8] от "Индиана":

  Той имаше желание, но точно разследването на Биволъ разобличи Емил Радев и той стана неприемлива кандидатура.

 11. 11 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  От моята малка камбанария и селската мутра Емил Радев , и президентския съветник Узунов са нагазили лука по заповед на техните началници на Дондуков 1 и Дондуков 2 .

 12. 12 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  До коментар [#8] от "Индиана":Той имаше желание, но точно разследването на Биволъ разобличи Емил Радев и той стана неприемлива кандидатура.
  —цитат от коментар 10 на Наблюдател


  А пък недекларираната тераса с незаконни постройки на Пламен Георгиев направи и него неприемлива кандидатура за главен прокурор и скоропостижно замина консъл във Валенсия.

 13. 13 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2701 Любопитно

  "Това решение обаче идва твърде късно, тъй като между Коледа и Нова година с.г. корабът излиза извън българските териториални води, а малко след това се появи информация, че новият му оператор е турска компания."

  Значи голямата битка била не България да си върне от Либия дълга а турска компарния да прилапа танкера!?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 14. 14 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  https://bivol.bg/badr-mvr-lies.html
  ЛЪЖИ И ГУЗНО МЪЛЧАНИЕ НА МВР ЗА БАДР
  Биволъ, 20 януари 2019

  Само за 24 часа началникът на ГД ГП Светлан Кичиков смени версията си за действията на граничния наряд от ГКПП Пристанище Бургас, свързани с инцидента с танкера БАДР. Във вторник 15.01.2019 той твърдеше, че не са извършвани нарушения по време на въвода във владение на новият собственик на танкера БАДР/БДИН. На следващия ден вече казваше, че въвод във владение изобщо е нямало. Тази откровена и документирана лъжа обаче е само част от мръсното бельо, което МВР крие по този скандал.

 15. 15 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5208 Неутрално

  До коментар [#9] от "Таралеж":

  +++++++++++++++++++++++

 16. 16 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  https://bivol.bg/longochev-badr.html
  СПЕЦПОЛИЦАЙ ПРЕДВОЖДАЛ ПРЕВЗЕМАНЕТО НА ТАНКЕРА БАДР КАТО МУТРА
  Биволъ, 11 януари 2019

  Александър Василев Лонгочев, действащ полицай от СПС-София се е качил на танкера БАДР с униформа на охранител на “Башев Секюрити Тийм”. Той е разпознат от капитана на кораба Абдулла Абдул Джалил като едно от лицата, превзели насилствено танкера на 21 декември миналата година.
  Преди да влезе в специалните полицейски сили, Лонгочев е бил полицай в Пето РПУ. Той има внушителна външност и корпулентност, но не е много висок. Представя се като Саша Белов, герой от сериала “Бригада”, което вероятно е свързано с русофилския му уклон, афиширан в социалните мрежи. Лонгочев-Белов има активен профил в руската социална мрежа “В Контакте“.

 17. 17 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Кой откъдете може,от там влачи,балкански нрави,рас'биъш ли ма!!!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА Ако срещу Радев се яви г-н/жа "ФИЛАНКИШИЯТА",аз ще гласувам за втория!
 18. 18 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  https://bivol.bg/longhochev-mvr-bard-final.html
  МВР УВОЛНИ ПОЛИЦАЯ-ПИРАТ, ПРЕВЗЕЛ БАДР, ПАНАМА ОТНЕ ФЛАГА, А СЪДЪТ ВЪРНА ТАНКЕРА НА ЛИБИЙЦИТЕ
  Биволъ, 3 май 2019

  След няколко месеца институционални и съдебни гърчове, пиратското отвличане на либийския танкер БАДР с активното съучастие на българската държава върви към логичен край. След няколко жалби от Либия, Панама отне флага и позивните на танкера, преименуван на БДИН от пиратите. МВР тихомълком е уволнило полицая от специалните части Александър Лонгочев, който е предвождал бандата наемници, превзела насила танкера. Окръжен съд – Бургас излезе с определение № ІV-775 от 25.04.2019, с което обезсили заповедта за незабавно изпълнение на ЧСИ Тотко Колев. След решението на още няколко съдебни инстанции, на практика всички претенции на пиратите са отхвърлени и танкерът окончателно трябва да бъде върнат на либийската държавна компания.

 19. 19 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Операцията по легитимиране на Гешев в Европейския парламент се провали с гръм и трясък. Тя беше замислена и пусната в ход от герберския евродепутат Емил Радев под формата на изслушване в комисията по граждански свободи по темата за координирана борба с корупцията, с участието на Гешев и Лаура Кьовеши. Замисълът беше прост. Специално докараните телевизионни вувузели на властта показват Кьовеши, показват Гешев как авторитетно чете реч, показват ръкостискания, демек, в един отбор сме и новият главен прокурор е добре приет в Европа.
  Да, ама не!
  Кьовеши стана и си тръгна докато обявяваха, че ще говори Гешев. Това предизвика смут в редиците на вувузелите, но той беше нищо в сравнение с последвалото показно развенчаване.
  Румънката Рамона Стругариу директно подпука Гешев с въпросите, които бях пратил на 120 евродепутата от комисията и публикувал на стената си: Докъде е стигнал Апартаментгейт и за ролята на самия Гешев в него. Да припомня, че жената до Гешев държи ненадминат рекорд по евтиния на имотна придобивка. Последното Рамона му го спести, но смисълът беше ясен: Как ще разследва като е до гуша в тинята.
  Вторият въпрос беше за либийската авантюра на Емил Радев. Разследва ли се отвличането на танкера БАДР и вярно ли е, че Радев е ходил в Либия с оръжейния търговец Николайчо Гигов да предлага откуп от 4,5 милиона. Зам.-шефът на комисията през това време се потеше седнал на президиума.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 20. 20 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  https://bivol.bg/badr-apostille.html
  ГЪРЦИЯ АНУЛИРА АПОСТИЛА НА ФАЛШИВАТА ИПОТЕКА ЗА ТАНКЕРА БАДР
  Асен Кавдански от "Булгаргеомин" е издирван с европейска заповед за арест
  Биволъ, 11 декември 2019

 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3931 Разстроено

  Типично мутренска история ! Жалко, че е намесено и името на страната ни !

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1555 Весело

  Македонска наденица по.....нашенски !

 24. 24 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Статията е интересна, но не става ясно каква е ролята на Бобоков.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 25. 25 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Мисля, че и на децата им стана ясно, че ГЕРБ и в частност Бойко Борисов мутрокомуниста е вреден за България.

  Прави чест на Дневник, че се позовават на оригиналното разследване на Биволъ. Които пък вършат работата на институции и други журналисти.

 26. 26 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2449 Неутрално
 27. 27 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  До коментар [#3] от "grayeagle":

  Корабът е собственост на либийска ДЪРЖАВНА компания, някаква абревиатура. Ако докажеш, че е собственост на друг, ще вземеш "Пулицър". Те затова либийците са го направили с турски флаг, турците подкрепят правителството в Триполи и едва ли някой ще рискува да атакува кораб под турски флаг. Дори и руско прокси.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 28. 28 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1828 Неутрално


  https://ЛЪЖИ И ГУЗНО МЪЛЧАНИЕ НА МВР ЗА БАДР
  —цитат от коментар 14 на Наблюдател


  Но чекмеджето проговори.

 29. 29 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  Статията е интересна, но не става ясно каква е ролята на Бобоков.
  —цитат от коментар 24 на Николов


  Напълно ясна е. Бобоков кандидатства за концесия за концесия на пристанище в Либерия, а тя е държавата с най-много кораби под свой флаг след Панама. Там стършел в пчелина няма да допуснат.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 30. 30 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#13] от "Julian Mall":

  Това са частни взаимоотношения, които е могло да се отразят на България. Заради няколко алчни гербаджийски тъпака, цялата страна можеше да пострада.

 31. 31 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Не е трябвало да се опитват да гепят танкера.Като нищо може да ни обявят за пиратска държава. А кой го е направил и защо е работа на разследващите органи. Но и те трябва много да внимават зашото танкера е застрахован в Лойд.
  —цитат от коментар 7 на K2


  Всъщност ни обявиха за пиратска държава още преди година и половина. Освен това, турците ще арестуват танкера, ако той не се владее от реалните му собственици, при опит да напусне Челно море. Единственото, което могат да направи българската ОПГ, стояща зад неговото отвличане е да го продаде за скрап на някоя украинска фирма.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 32. 32 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Напълно ясна е. Бобоков кандидатства за концесия за концесия на пристанище в Либерия, а тя е държавата с най-много кораби под свой флаг след Панама. Там стършел в пчелина няма да допуснат.
  —цитат от коментар 29 на cinik


  Май друга е схемата. Бобоков го цитират в друга статия, че е имал бизнес интереси в Либия.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 33. 33 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Бандитска държава, управлявана от мафия

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 34. 34 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#3] от "grayeagle":

  "Понеже, нали не вярваме на тезата, че Бобоков е най- закрижения, безкористен имиджмейкър на Майка България.
  Май някой си е платил за да му напишат съдебно решение, което го ползва, срещу пари."

  Не, не вярваме Бобоков да е най-загрижения имиджмейкър. Вярваме, че е пресметлив бизнесмен и не би рискувал няколко контейнера (акумулатори или други продукти) да бъдат запорирани на Либийско пристанище. По подобна причина (блокиране на банкови преводи към и от контрагенти в Бенгази) лично и аз се интересувам от това съдебно решение (Либия все пак обяви санкции срещу България). Още повече, че публичното съдебно заседание беше на 27 ноември 2018 г., на което нямаше ни една позиция в подкрепа на (престъпната) заповед на "морска администрация" и отменена от съда, а съдебното решение трябваше да е публикувано преди Коледа - по закон, в едномесечен срок, сиреч до 27 декември. Въпросът е: кой мутренски прокурор е забавил публикацията на съдебното решение, което е направено на 2 януари 2019 г.?

 35. 35 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2406 Весело

  До коментар [#29] от "cinik":

  "за концесия на пристанище в Либерия"

  Либерия и Либия са две различни държави … и на различни морета.

 36. 36 Профил на vyd31648697
  vyd31648697
  Рейтинг: 8 Неутрално

  АДВОКАТ НА МАФИЯТА В ЕВРОПАРЛАМЕНТА?https://bivol.bg/emil-radev-gigov-badr.html ЕВРОДЕПУТАТЪТ ЕМИЛ РАДЕВ ИСКАЛ ОТ ЛИБИЙЦИТЕ 4,5 МИЛИОНА ЕВРО ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА ТАНКЕРА БАДРРадев летял до Либия заедно със скандалния оръжеен търговец Николайчо ГиговЕкип На Биволъ 24 юли 2019
  —цитат от коментар 2 на Наблюдател


  Точно тези двата боклука трябва да разследва каскета, не само да вдига пушилка.

 37. 37 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2406 Весело

  Много интересен въпрос и крайно време беше да бъде зададен!
  —цитат от коментар 6 на hamiltonf


  М-да, сигурно Пламен Бобоков укрива престъпния съдия-изпълнител Тотко Колев и се е надявал ВАС да остави в сила заповедта на Морска администрация, с което се оневиняват действията (в нарушение на съдебно решение на Бургаския съд) на съдия-изпълнителя?
  Апропо, прокурорката, разкрила тоя чат, какво каза за въпросния съдия-изпълнител и за капитана на Бургаското морско пристанище? В затвора ли са, има ли повдигнати обвинения за ОПГ, създаваща фалшиви международни документи с цел измама?

 38. 38 Профил на Пакоджет
  Пакоджет
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#3] от "grayeagle":

  Ами не е. Има други инвестиции и се опитва да оцени политическия риск, тъп прост селяндур!!!

  "Тоз, който ни освободи, той ще да ни и пороби." Васил Левски
 39. 39 Профил на vyd31648697
  vyd31648697
  Рейтинг: 8 Неутрално

  https://bivol.bg/longochev-badr.html СПЕЦПОЛИЦАЙ ПРЕДВОЖДАЛ ПРЕВЗЕМАНЕТО НА ТАНКЕРА БАДР КАТО МУТРАБиволъ, 11 януари 2019Александър Василев Лонгочев, действащ полицай от СПС-София се е качил на танкера БАДР с униформа на охранител на “Башев Секюрити Тийм”. Той е разпознат от капитана на кораба Абдулла Абдул Джалил като едно от лицата, превзели насилствено танкера на 21 декември миналата година.Преди да влезе в специалните полицейски сили, Лонгочев е бил полицай в Пето РПУ. Той има внушителна външност и корпулентност, но не е много висок. Представя се като Саша Белов, герой от сериала “Бригада”, което вероятно е свързано с русофилския му уклон, афиширан в социалните мрежи. Лонгочев-Белов има активен профил в руската социална мрежа “В Контакте“.
  —цитат от коментар 16 на Наблюдател


  Ето го въпросното добиче :

  http://afera.bg/фирмата-башев-секюрити-превзела-л/

 40. 40 Профил на vyd31648697
  vyd31648697
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "cinik":"за концесия на пристанище в Либерия"Либерия и Либия са две различни държави … и на различни морета.
  —цитат от коментар 35 на wanderer


  Това са два различни случая , един в Либия и друг в Либерия.

 41. 41 Профил на NoMerci
  NoMerci
  Рейтинг: 8 Весело

  Говори се / в Джамахирията, разбира се/, че аферата " Бадр" представлява частна инициатива на сдружение единия властови стълб с други икономически субекти, та затова полицията така самоотвержено нахлува на кораба. Да отбележим, че по версия на това сдружение твърдяната ипотека била учредена поради неистово желание на новото либийско правителство / едното/ да обезпечи взиманията на ликвидираното държавно дружество Булгаргеомин към Кадафи откъм преди поне 25 години, които те така мечтаели да заплатят, че веднага като взели властта в Триполи, учредили ипотека върху кораб, собственост на търговско либийско дружество, с регистрация в Малта. При това към едно чистак ново ДЗЗД, удобно кръстено на старото държавно предприятие, само че нямащо нищо общо. Мдаам, безукорно честни хора тва бедуините. Обаче когато нашето също безукорно честно сдружение сгащи кораба в териториални води, внезапно размислили и взели да мрънкат на съда, и понеже Който# не участва в таз инициатива, взеха, че получиха правосъдие. Та Бобоков вероятно наистина е ползван за информатор накъде отиват нещата, понеже тоя танкер скромно струва едно 20 мил. долара. Вероятно сдружението счита, че корабът е скромна компенсация за сестрите например и е безукорно справедливо да го пооткраднат от либийците.

  Трябва ли при толкова графомани...И аз...
 42. 42 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  България по напълно незаконен начин се опитва да рекетира чужди фирми и за това бившия френски посланник каза,че в българския съд има много гнили ябълки. Ето че тук също се действа пиратски. Щом има неуредени бизнес отношения между две фирми на различни държави си има международен съд. Русия така осъдиха България в международния съд за доставените,но не изплатени турбини за АЕЦ Белене. Така трябвало да направи и българската фирма щом е имала претенции към либийската компания,а не да се държат като диваци и пирати да не казвам мафиоти.

 43. 43 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#39] от "vyd31648697":

  "Ето го въпросното добиче :
  http://afera.bg/фирмата-башев-секюрити-превзела-л/ "

  Мале-ей, и този изрод бил действащ полицай!

 44. 44 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Статията е интересна, но не става ясно каква е ролята на Бобоков.
  —цитат от коментар 24 на Николов


  Бобоков е потърпевш. трябвало е да пътува за Либия и затова се е интересувал. Досещаш се как либийците биха гледали на българите (тези, които са им отвлякли кораба, БАДР е държавен, т.е всеки либиец е засегнат)

 45. 45 Профил на NoMerci
  NoMerci
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И защо минус? Историята, която ви разказвам, е предмет на множество съдебни решения, където подробно е описана тази иновация в пиратството. Последно Гърция е издала европейска заповед за арест на т.нар. представляващ Булгаргеомин поради фалшифициране на ипотеката. Какво повече да каже човек...А нашите власти продължават да му викат "частноправен спор". Как изглежда подобна незаинтересованост към откровени престъпления?

  Трябва ли при толкова графомани...И аз...
 46. 46 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 919 Неутрално

  До коментар [#42] от "Toni Ivanov":

  Русия осъди България на арбитраж, на който българското правителство отиде незаконно (без да има съгалсието на Народното събрание), защото нямаше договор, който да е ратифициран от Народното събрание със закон към момента на отиване на арбитраж, каквито са изискванията на разпоредбите на чл.85, (1), т.4 и 5 от Конституцията на Р.България:
  (1) “Народното събрание ратифицира и денонсира със закон международните договори, които:

  4. съдържат финансови задължения за държавата;
  5. предвиждат участие на държавата в арбитражно или съдебно уреждане на международни спорове;”
  Ако има такъв закон за ратификация, преди правителството да отиде на арбитраж с Русия, да го покажат.
  Освен това реакторите не бяха доставени към момента на завеждане на арбитражно дело, защото нямаше договор.

 47. 47 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2406 Любопитно

  До коментар [#41] от "NoMerci":

  "учредили ипотека върху кораб, собственост на търговско либийско дружество, с регистрация в Малта"

  Не разбрах, как тая ипотека може да се пръкне в правния мир? Присъдено вземане в размер на 9 млн. долара от Либийски съд в полза на Булгаргеомин от Либийското правителство да бъде преобразувано 20 години по-късно в ипотека на актив на либийско търговско дружество в полза на несъществуващо вече българско дружество.
  Кой от "бедуините" е нарушил решението на либийския съд и е турил подпис за ипотеката?

 48. 48 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#44] от "Uprsport":

  "Досещаш се как либийците биха гледали на българите"

  "Либия обяви, че ще задържа всички български кораби
  На среща в ООН в Ню Йорк ни обвиняват в пиратство срещу либийски танкер в Бургас"
  https://faktor.bg/bg/articles/libiya-obyavi-che-shte-zadarzha-vsichki-balgarski-korabi

 49. 49 Профил на NoMerci
  NoMerci
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#47] от "wanderer":

  Никой либиец никога не е подписвал. Фалшива е. Не е била подписвана и не е била вписана в корабния регистър. Гръцкият нотариус сигнализира, че подписът и е подправен и подобна сделка тя никога не е изповядвала,гръцките власти установили измамата и издали еврозаповед за арест.Гореописаното е версия на нашите пирати, които твърдят, че либийското дружество собственик на кораба през 2018 г.учредили ипотека за задължения на Кадафи към държавното соц дружество от 90-те, в тяхна полза, понеже те купили това вземане, поговорили със сегашното правителство в Триполи, то ахнало и веднага им предложило ипотека върху кораба. Това всичко е добре известно на нашата прокуратура.

  Трябва ли при толкова графомани...И аз...
 50. 50 Профил на NoMerci
  NoMerci
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И да доизясня - говори се, че смелото ползване на фалшива ипотека на наша територия е било силно подкрепено от стълбове в изпълнителната власт срещу обещание за дял от печалбата.
  Ех, какво не казах ясно...но като ползвам литературни похвати, на ми....ще обяснявам.

  Трябва ли при толкова графомани...И аз...
 51. 51 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Много специалисти, много прависти, защитници на невинните либийски агънца. Някой от вас посещавал ли е арабска държава, но не като турист, а като работник, техническо лице, супервайзер, качвал ли се е на тяхен кораб? Не разбирам какво толкова ги жалите тези отрепки. Не сте им яли попарата. Хайде стига хленч и сополи. Да бяха им свили кораба щеше да е най-малкото, което заслужават. "Пиратска държава".. А когато задържат български кораби из африкански и арабски държави?

 52. 52 Профил на NoMerci
  NoMerci
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#51] от "Oggie Petkov":

  По твоята логика ако крадеш от крадци, си невинен. Браво. Що да не си врътнат една измама срещу тия долни либийци... Похвално.

  Трябва ли при толкова графомани...И аз...
 53. 53 Профил на димитър иванов
  димитър иванов
  Рейтинг: 217 Разстроено

  До коментар [#11] от "Dankol":

  Обикновено в големият и "снежно бял" бизнес има малки и прости правила, от много преди потопа. Аз на тебе ,ти на мене. Цялата риторична и казуистична практика и по качество и по обем ,не са в състояния да прикрият апетита и злоупотребата с власт. Всеки от нас ,се стреми да покаже на другият, не това което е, а това което иска да бъде.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK