2017-2019 година - какво показват данните на снимките от спалнята на Борисов

Според анализа на "Биволъ" този кадър е от 4 януари 2019г. и данните кога е правен не са променяни

© Биволъ

Според анализа на "Биволъ" този кадър е от 4 януари 2019г. и данните кога е правен не са променяниТехническа експертиза на снимките от спалнята на премиера Бойко Борисов показва, че в тях няма монтаж и допълнително обработване с фотопрограми, твърди сайтът "Биволъ". Медиата заедно с друго издание - "E-вестник" са дали за анализ девет кадъра, получени общо от тях.


"От 9-те снимки 3 са напълно "девствени", не са пипани с "Фотошоп", нито са променяни датите на заснемане в метаданните (бел. Биволъ - метаданни са описателен текст, интегриран в кода на снимката, в който се съдържа времето на заснемане, вид фотоапарат, смартфон, данни за диафрагма, скорост и др.)", пише "Биволъ" в публикация по темата. В шест от снимките са променени метаданни, за да не си личи кога са правени.


Кадрите, които в сряда (17 юни) бяха изпратени до редица медии ("Дневник" получи два от тях) показват основно нощното шкафче в стаята, в което има банкноти по 500 евро (две снимки), пари и кюлчета (една), а отгоре - пистолет (на всички). На една от снимките се вижда и спящият премиер. Още в същия ден той потвърди автентичността единствено на тази снимка, но остави объркване с твърдението, че досега не е спял с пистолет до главата, а вече ще го прави. Борисов определи кадрите като компромат и намекна, че някой е влизал, за да наглася и да снима.
(Редакционната позиция на "Дневник" е да не публикува кадъра със спящия премиер, защото не показва нищо съществено, освен че е правен от някого с близък достъп до Борисов.)


Все още няма официална информация дали прокуратурата ще провери снимките и каква проверка ще извърши. Проверка започна в НСО, за да установи как премиерът е сниман докато спи.


Какво показва техническата експертиза


От "Биволъ" обясняват, че снимките са проверявани с програма, която регистрира употребата на софтуер и с увеличение до 1600 %, за да се търси намеса в тях. Техническата експертиза е включвала и специфични анализи като Noise Analysis, Error Level Analysis, Luminance Gradient, Clone Detection и Level Sweep. Публикувани са и оригиналните получени файлове, за да могат и други специалисти да направят проверки.


От медиата категорично заявяват, че в кадрите липсват следи от монтаж.


Това означава, че ако нещо е манипулирано - то е на самото място и след това е било заснето, а не че кадрите са обработвани. Чекмеджето е било снимано поне три пъти (заради другите детайли около него).


Данните показват, че кадрите са правени с iPhone 6, а само този с Борисов - с iPhone 6S.


"Само на снимката, на която се вижда спящият Борисов, има намеса и с "Фотошоп", която се състои в пропорционално намаляване на размера на изображението в пиксели с приблизително 50% спрямо оригиналното на IPhone 6S (с какъвто е правена снимката). Няма изрязване на части от кадъра, възможна е лека корекция на яркост и контраст", пише "Биволъ".


Кога са правени кадрите


Според медиата този кадър е бил направен на 13 август 2017г. (денят е неделя) в 17:15 часа (в публикацията на "Биволъ" часовете са дадени и със секунди). Метаданните са променени и според тях снимката е от бъдещето - 4 август 2021г. (месецът не е редактиран).

Според анализа тази снимка е правена на 12 декември 2017г.

© Биволъ

Според анализа тази снимка е правена на 12 декември 2017г.


Още три кадъра са от 2017 година - два от 25 септември (направени с разлика от няколко секунди следобед в 15:18 часа, денят е понеделник, единият от кадрите не е с добър фокус. В чекмеджето се виждат само банкноти от 500 евро) и една от 12 декември (вторник, 14:19 часа - отново се виждат банкноти, но има разлики с тези от предишната).


Четири снимки според анализа са от януари 2019г. Всички те са направени на 4 януари (денят е петък) между 16:24 и 16:25 часа и показват както общ план на стаята, така и отново чекмеджето със съдържанието му (от различни гледни точки) - този път освен банкноти се виждат малки златни кюлчета и пликове. За тези кадри е отбелязано още, че мокетът е тъмен и стените са в различен цвят.


Има и още един кадър от 6 февруари 2019г. (сряда, 12:11 часа), чекмеджето е затворено, но се виждат другите обичайни предмети на нощното шкафче.


"Биволъ" прави и изчисления, анализирайки какво се вижда като банкноти (ако те са истински и надолу няма попълване с бели листчета) на различните кадри в чекмеджето има между 800 хил. и 1 млн. евро. Според изданието - пистолетът е "Глок" 17С, а на някои кадри на земята до нощното шкафче има бутилка скъпо уиски, която се разпознава по капачката и опаковката.


Различните периоди на снмиките показват, че са правени от човек (хора), който е имал достъп до премиера поне година и половина и са пазили кадрите досега. Това поставя и въпросите дали има още снимки и какви.


Засега


за автора на кадрите има само хипотези, както и кой ги разпространява


След като Борисов потвърди, че снимките са от спалнята му в резиденция "Бояна", той обясни, че тя е на един етаж с кабинета и тоалетната и че на срещи там е ходила и Изпълнителната комисия на ГЕРБ. С това той насочи вниманието и към бившия си най-верен човек в партията - Цветан Цветанов, който обяви, че я напуска в деня, в който бяха разпратени кадрите. Друга версия ги свързва с НСО, но бивши шефове на службата обясниха, че гардовете нямат достъп до спалнята на премиера. Анализатори коментираха, че Борисов много добре знае кой е авторът на снимките и може да разбере посланието.

Според анализа тази снимка е правена на 25 септември 2017г. в 15:18 минути. И има още един кадър няколко секунди по-късно, само на чекмеджето.

© Биволъ

Според анализа тази снимка е правена на 25 септември 2017г. в 15:18 минути. И има още един кадър няколко секунди по-късно, само на чекмеджето.


Снимките бяха изпратени през guerillamail (временен имейл адрес - б.р.), както и аудиозаписът, за който се твърди че е на премиера. Айпи адресът, от който са изпратени снимките също е български, от мрежата на A1, но това може да се манипулира.


Те са втората атака срещу Борисов за седмица. Премиерът ги обяви за компромат, направен като по учебник на КГБ и заяви, че го атакуват, защото не могат да го бият на избори и защото България върви към отпадане на мониторинга от Брюксел и към финансова и парична независимост. Обвини и президента Румен Радев, че го снима с дрон, на което държавният глава реагира с насмешка и обяви, че твърдението отклонява вниманието от важните въпроси (коментарът на президента - тук).


На 12 юни в платформата за споделяне на видеосъдържание YouTube изтече аудиозапис, за който се твърди, че е на премиера, който говори по телефона. От изреченото се разбира за натиск чрез държавен регулатор над частна компания, за атака срещу кандидат за евродепутат от опозицията в разгара на скандала около къщите за гости миналата година и че има предварителна информация кога предстои да бъде обвинен зам-министър. (Всичко за записа - тук.) Пет дни след изтичането на записа прокуратурата се самосезира и започна проверка.


Засега няма потвърждение дали записът и кадрите са с един и същи автор и изпращач.


Кадър от 4 януари 2019г. - 16:25 часа като данните са били променяни, за да показват 9 март 2014г. Има още три снимки от тази дата - на общ кадър на спалнята и два едри на чекмеджето.

© Биволъ

Кадър от 4 януари 2019г. - 16:25 часа като данните са били променяни, за да показват 9 март 2014г. Има още три снимки от тази дата - на общ кадър на спалнята и два едри на чекмеджето.


Кадър от 6 февруари 2019г. - 12:11 часа, чийто данни са променяни и показват 3 май 2013г.

© Биволъ

Кадър от 6 февруари 2019г. - 12:11 часа, чийто данни са променяни и показват 3 май 2013г.


"Биволъ" и "Е-вестник" показват как е анализирана снимката

© Биволъ

"Биволъ" и "Е-вестник" показват как е анализирана снимката


Какво си призна Борисов - тук.
Какво съдържа аудиозаписът четете тук

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK