На живо

Коронавирусът в България: маските се връщат, прокуратурата се зае с мерките (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: маските се връщат, прокуратурата се зае с мерките (хронология)

© Велко АнгеловОбщо 33 нови случая на заразени с коронавирус за изминалото денонощие. До 30 юни маските отново стават задължителни на закрити обществени места. Прокуратурата преценява ефективността на предприетите временни противоепидемични мерки.


"Дневник" проследи в реално време ситуацията с коронавируса в България. Какво става по света можете да прочете тук.
Втора положителна проба за коронавирус е установена сред член на структурите на БСП. Става въпрос за зам.-председателя на Столичния общински съвет и дългогодишен съветник Милка Христова. Вчера се разбра, че членът на разширеното ръководство на социалистите Янаки Стоилов е заразен след пленума на партията, който беше преди седмица.

Безлихвени кредити за близо 40 млн. лева са отпуснати от търговските банки по схемата за подпомагане на физически лица, изпаднали в затруднение заради кризата с коронавируса. Това съобщи Българската банка за развитие (ББР), която е гарант по кредитите. Ръстът на отпуснатите заеми за една седмица е с 5.3 млн. лева. Запазва се тенденцията по-голям интерес да има от хората с трудов договор, отколкото от самоосигуряващите се лица, отбелязват от ББР.

Маските - задължителни на закрито до 30 юни

От 23 до 30 юни носенето на защитна маска за еднократна или многократна употреба или на друго средство, покриващо носа и устата е задължително на всички закрити обществени места. Изключение се допуска за клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, разпореди здравният министър Кирил Ананиев. Повече за мерките и ограниченията в новата му заповед - тук.

Най-малко 1.5 метра физическа дистанция между хора, които не са членове на едно домакинство, да се спазва на открити обществени места, в това число паркове, улици и спирки на градския транспорт в София. Това гласи издадена на 19 юни заповед на кметът на София Йорданка Фандъкова и остава в сила до второ нареждане. Повече - тук.

Върховната административна прокуратура (ВАП) обяви, че е сезирала премиера, министъра на здравеопазването и шефа на Националния оперативен щаб за преценка на ефективността на предприетите временни противоепидемични мерки с две заповеди на здравния министър от 13 юни и евентуалната необходимост от други мерки с цел реално ограничаване на разпространението на коронавирусната инфекция


С едната от цитираните от прокуратурата заповеди беше позволено на дискотеките и баровете да отворят още на 15 юни, вместо първоначално обявеното намерение това да стане след края на удължената извънредна епидемична обстановка на 30 юни,а също и да се увеличи от 30% на 50% капацитетът на залите при конгреси и културни събития на закрито и на футболните стадиони. В друга са детайлно изброени изискванията а дистанция, дезинфекция и използване на предпазни средства на работното място и на публични места.


Прокуратурата уточнява, че сезира компетентните органи заради данните от Националната информационна система, които показват драстично нарастване на броя на положителните проби за коронавирус за последните две седмици. "Компетентните органи следва да преценят организацията и контрола във връзка с изпълнението на заповедите за вече въведени противоепидемични мерки и да предоставят незабавно на ВАП информация във връзка с горепосоченото", се казва в съобщението, публикувано на сайта на прокуратурата.


Повече по темата можете да прочетете тук.


Коронавирусът в България: маските се връщат, прокуратурата се зае с мерките (хронология)

© Велко Ангелов

Снимка от дискотека възмути спешните медици

Неправителствената националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ разпространи в профила си във "Фейсбук" снимка от благоевградска дискотека, на която танцьори, облечени като медици в пълно облекло срещу COVID-19, пръскат публиката.


"Това е гавра с труда на всички медици, които прекарваме по 12 часа облечени в защитни облекла и рискуваме живота си за да лекуваме този народ в условия на пандемия", пише в поста. В него подробно се описват всички проблеми, с които се сблъскват медиците - от обриви и рани от дезинфектанти, през недостиг на въздух, изпотяване на очилата, трудности за поемана на храна и течности в това облекло, до притесненията при заразен пациент. Постът завършва с напомняне, че медиците, мнозина от които от месеци не са прегръщали близките си, ще посрещат още месеци пациентите си в скафандри, за да ги лекуват.


До 28 юни се ограничава достъпът на граждани до сградата на Община Горна Оряховица, съобщиха оттам. Причината е заразен служител от общинското предприятие "Обреди". Гражданите ще бъдат допускани единствено до Информационния център, ГРАО и данъчна служба, задължително с лични предпазни средства. До второ нареждане се отменят приемните дни на кмета, заместник-кметовете и главния архитект. На този етап няма да се отменя тържественото изпращане на абитуриентите от горнооряховските училища, насрочено за 26 и 27 юни, посочват от общината.

Драматичният театър "Сава Огнянов" в Русе организира безплатен спектакъл за медиците "на първа линия" в борбата с коронавируса – работещите в Центъра за спешна помощ в Русе и в университетските болници "Канев" и "Медика.


Комедията "Двама съвсем голи мъже" със специалното участие на Михаил Билалов ще се състои на 24 юни (Еньовден) от 19 ч. в Голяма зала на Доходно здание. Датата не е случайно избрана, защото на Еньовден свой професионален празник отбелязват и фармацевтите в България, отбелязват от театъра.

Билети за траснпорта в София ще се продават на повече места

Столичната община увеличава местата, на които ще се продават билети за градския транспорт, като за целта ще бъдат използвани и 200 пункта на пощите и Спортния тотализатор, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. От утре билети ще продават и контрольорите в транспорта.


Ето още за мерките, които общината ще вземе:

Двойно повече патрули ще следят за спазване на мерките в столицата

Властите обявиха, че заедно с връщането на част от задължителните предпазни мерки срещу коронавируса, засилват сериозно контрола за спазването им. Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че ще бъдат удвоени патрулите на общинска полиция, които ще следят за изискванията.

Дотук говорехме за три Д: дисциплина, дистанция, дезинфекция. Сега искаме да добавим и К: контрол, защото явно не можем да разчитаме само на съвестта на хората.


Ангел Кунчев,

главен здравен инспектор


Като пример за еднаквия критерий, който ще бъде прилаган към нарушителите, от щаба обявиха, че Столичната регионална здравна инспекция ще състави актове и ще наложи максималната глоба от 3 хил.лв. на партиите ГЕРБ и БСП заради организирането на масови събития, без да са взети необходимите мерки за дистанция. Същата сакнция ще бъде наложена и на Националния стадион "Васил Левски" за мача "Левски" - ЦСКА в събота, когато е бил спазен намаленият капацитет на стадиона, но е допуснато публиката да се скупчва на едно място и да има физически контакт.

Маските пак стават задължителни в магазините и на събития на закрито

Коронавирусът в България: маските се връщат, прокуратурата се зае с мерките (хронология)

© Велко Ангелов

От полунощ днес носенето на предпазни маски отново става задължително в магазините, търговските центрове и на публичните места, където се провеждат събития на закрито, като театри, кина и спортни състезания.


Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев след извънредна среща с участието на членове на Националния оперативен щаб, директора на столичната регионална здравна инспекция и шефове на болници. След анализ на повишения брой заразени в последните седмици на срещата е решено да се пристъпи към затягане на част от мерките.


Ограниченията ще бъдат детайлно оповестени по-късно в заповед на здравния министър. Засега е известно, че:

- остава задължението за носене на маски в градския транспорт, лечебните заведения и аптеките


- връща се изискването за маски в магазините и търговските центрове, като трябва да се спазва физическата дистанция от 1.5 м, а персоналът също трябва да е с маски


- в заведенията маски няма да се изискват


- събития на закрито могат да бъдат организирани при запълване на максимум 50% от капацитета на залата, като задължително се носят маски, шлемове и други предпазни средства


- на футболни мачове се позволява допускането до 1000 души в сектор, като се спазва дистанция. За останалите спортни състезания на открито се допуска запълването до 50% на местата- през седалка или на 1.5 м, ако няма седалки


До края на седмицата ще се реши дали да се удължи извънредната епидемична ситуация, съобщи здравният министър. Повече можете да прочетете тук.

Брифинг на здравния министър, представители на Националния оперативен щаб и директори на болници за разпространението на COVID-19 и противоепидемичните мерки в страната:


Премиерът Бойко Борисов свика работна среща в Министерския съвет по актуалната ситуация с разпространението на COVID-19, съобщи правителствената пресслужба. В разговора са участвали здравният министър Кирил Ананиева, членовете на Националния оперативен щаб Ангел Кунчев и Тодор Кантарджиев, директорът на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев и директорите на Александровска болница и "Майчин дом" Костадин Ангелов и Иван Костов.


На премиера беше докладвано, че обстановката се следи изключително внимателно и в този контекст започва масов контрол за изпълнението на противоепидемичните мерки, се казва в съобщението.


Коронавирусът в България: маските се връщат, прокуратурата се зае с мерките (хронология)

© Правителствена информационна пресслужба


След удължаването на извънредната епидемична обстановка задължителни останаха карантината при влизане в България от определени страни и при установяване на зараза, както и носенето на маски в градския транспорт, болниците и аптеките. Ограничения има за заведенията и местата на закрито, където се организират публични събития, както и за футболните стадиони - изисква се да се осигурява дистанция от поне метър и половина между посетителите и да има периодична дезинфекция, а персоналът да носи защитни средства.


За 12 ч. е насрочен брифинг н здравния министър и членове на щаба, на който се очаква да бъде уточнено какъв ще бъде контролът и как ще се осъществява.

БСП обеща тестове на всички участници в пленума преди седмица

Всички участници в заседанието на Националния съвет на БСП миналата събота ще бъдат тествани днес за коронавирус, обяви в съобщение до медиите лидерът на партията Корнелия Нинова. Вчера стана известно, че членът на разширеното ръководство на социалистите Янаки Стоилов е дал положителна проба за COVID-19 и е настанен в болница.


Нинова обяви, че вече е организирано взимането на проби в централата на партията на "Позитано" 20, а тези, които могат да се явят там, ще бъдат тествани в населеното място, в което се намират. Лидерът на БСП увери, че действа по указания на Националния оперативен щаб, с който е в постоянна връзка.

Бъдете спокойни - никой няма да остане без грижа и внимание в този момент


Корнелия Нинова,

лидер на БСП, към членовете на Националния съвет на партията


Според Нинова на пленума преди седмица е била осигурена дистанция, като на столовете е имало указателни табели, участниците са носили маски, а на входа е мерена температурата им. В съобщението тя изрично подчертава, че ще се подложи на тест последна - "след като се уверя, че всичките ни хора са обгрижени".
Коронавирусът в България: маските се връщат, прокуратурата се зае с мерките (хронология)

© Юлия Лазарова

Целия персонал на детска градина "Пролет" в Панагюрище се очаква да бъде подложен на тестове днес след положителната проба за коронавирус на четиригодишно дете в събота, съобщи БНР.


Със съгласието на родителите проби ще се вземат и на децата, като разходите по масовото тестване ще поеме общината, каза кметът на града Никола Белишки. Под 14-дневна карантина е поставена една от групите на детска градина, както и още 14 души, близки на семейството.


Случаят няма връзка с установената като заразена служителка от паспортното звено в полицията в града миналата седмица, заради който под карантина са 11 души, заяви кметът пред БНТ.

Ще има специален мониторинг над България за средствата, които Европейската комисия дава за преодоляване на последствията от коронавируса. Това обяви евродепутатът Елена Йончева (ПЕС/БСП) пред Би Ти Ви и посочи, че до решението се е стигнало по нейно настояване.


"Това, което поисках, и беше одобрено в Европейския парламент , е да има мониторинг на тези средства", заяви Йончева, говорейки за ситуацията в България след разпространяването на аудиозаписа, за който се твърди, че е на премиера Бойко Борисов, и на снимките от резиденция "Бояна". Повече четете тук.

Последен ден за отсрочване на кредити

Днес изтича срокът, в който физическите лица и фирмите, затруднени да обслужват заемите си заради кризата с коронавируса, могат да поискат разсрочване на дълговете си. Мярката беше предприета по одобрен от БНБ план с мерки на Асоциацията на банките в България (подробности за него тук)


Търговските банки могат да разсрочват задължения за срок до 6 месеца, който да изтича до 31 декември 2020 г. , но само ако те са били редовно обслужвани или с просрочие не повече от 90 дни към 1 март 2020 г. Клиентите трябва да заявят изрично пред обслужващата ги банка, че желаят да се възползват от предлаганите облекчения.


Банките са отсрочили 10% от кредитите


"По данни на БНБ към 31 май са подадени близо 102 хил. заявления за отсрочване на заеми. Към същата дата одобрените заявления са 80 300, чиято брутна балансова стойност е 6.064 млрд. лв.", съобщава в днешния си брой вестник "Сега". Изданието уточнява, че по данни на БНБ това представлява почти 10% от кредитния портфейл на банките, присъединили се към въведения през април мораториума върху плащанията.

И в БСП започват тестове

В централата на столичната организация на БСП на ул. "Леге" тази сутрин започна взимането на проби от членове на структурата, след като се разбра, че колегата им Янаки Стоилов е в болница с коронавирус. В последните десет дни Стоилов е участвал в две партийни заседания - на Националния и на градския съвет.


Около 70-80 души от градската организация ще бъдат изследвани, каза лидерът на БСП-София Калоян Паргов пред Би Ти Ви. Той също си направил тест, тъй като бил в непосредствена близост със Стоилов на пленума на БСП на 13 юни, а резултатът му е отрицателен.


Миналия понеделник Янаки Стоилов беше гост и на предаването на БНТ "История.БГ, а в студиото заедно с него бяха и Константин Тренчев, Михаил Неделчев и Георги Пирински, както и водещият Георги Ангелов. Все още не е известно дали участниците в броя са били подложени на тестове.


"В събота и неделя проведохме разговор, звучеше бодро и оптимистично и се надявам по-бързо да преодолее това заболяване", каза Калоян Паргов. Той не очаква пандемията да се отрази на прекия избор на лидер на БСП, насрочен за септември.

Лекарски съвет: самолечението е лоша идея

Директорът на Александровска болница Костадин Ангелов коментира, че при голяма част от младите хора, които имат нужда от болнично лечение заради COVID-19, се наблюдава лоша тенденция - че стоят много време вкъщи със симптоми.
"Когато имаме симптоми, най-добре е да бъде потърсен личният лекар и той да реши дали има нужда от болнично лечение и къде. Самолечението е лоша идея", каза Ангелов.

Все по-малко хора се нуждаят от болнично лечение

Увеличаването на броя заразени не вещае катаклизми, тъй като все по-малко хора се нуждаят от болнично лечение, а лекарите са добре подготвени и могат да се справят с последствията от COVID-19 - това коментира в интервю за "Нова телевизия" директорът на Александровска болница Костадин Ангелов.


Броят на заразените с коронавирус за денонощие вече не е решаващ критерий за затягане на мерките


Той напомни, че в началото на разпространението на заразата в България вирусът е бил агресивен и затова много от заразените трябваше да постъпват в болница, като 10 на сто стигаха до реанимация, докато сега вирулентността му спада и това успокоява до известна степен. В отговор на въпрос уточни, че в Александровска болница в момента няма пациенти с COVID-19.

Хубавото е, че голяма част от хората с положителни проби за COVID-19 нямат нужда от болнично лечение.


Костадин Ангелов,

директор на болница "Александровска"


Ангелов коментира, че приема увеличения брой заразени за втора вълна на коронавируса в страната и допълни, че тя се дължи на липсата на дисциплина у много от хората. Той подчерта, че е много важна физическата и социална дистанция, а събиранията на много хора на закрито е неподходящо. Според него не е необходимо засега връщането на ограничителните мерки на национално ниво - достатъчно е въвеждането на специфични ограничения на местата, където се установи зараза.

Тестове в Хасково заради Григор Димитров

В Хасково започва масово тестване за коронавирус, след като вчера се разбра, че тенисистът Григор Димитров е заразен, съобщи Би Ти Ви. Днес спешно ще заседава областният оперативен щаб, а областният управител на Хасково Стефка Здравкова призова хората, които са били в контакт с тенисиста да останат в домовете си. Турнирът в Задар от "Адриа тур", в който участва Димитров, е отменен, без да се играе финалът.


В последните две седмици българинът участва в демонстративните турнири в Белград и Задар, а между тях се прибра и в родния си град Хасково. Сега там журналисти, били в контакт с Григор Димитров, са под домашна карантина.

Общо 200 души от ромския квартал "Изток" в Кюстендил, който е затворен от петък вечер заради сериозния брой заразени, ще бъдат допуснати да излязат и да участват в беритбата на череши, съобщи БН. Кварталът е обграден с контролнопропускателни пунктове и се предприемат всички необходими мерки за ограничаване на заразата, каза областният управител на Кюстендил Виктор Янев. По негови данни за последното денонощие са отчетени 19 случая, което е по-малко от предходните дни и дава надежда, че заразата е овладяна.


Председателят на местното читалище "Васил Левски" Петър Игов обаче заяви, че мерките са сурови и противозаконни и ще ги атакува в съда.

Втора поредна седмица с рекорден брой заразени

Седмицата от 15 до 21 юни отбелязва нов рекорд по броя на потвърдени случаи на коронавирус от началото на заразата в България досега. Данните на единната информационна система показва общо 606 положителни проби за седем дни при направени общо 13 137 теста.


Това е втора поредна седмица с рекорд, след като между 8 и 14 юни имаше 555 случая. До началото на юни най-голям брой заразени имаше в седмицата след Великден - 433, сочена от Националния оперативен щаб като пик на болестта в страната.


Обществените сгради в Сунгурларе остават затворени заради втори ден, след като в събота стана известно, че в местната администрация има трима заразени с коронавирус, съобщава БНТ.


В интервю за телевизията кметът на града Георги Кенов заяви, че ситуацията в града е спокойна, а в ранния следобед се очакват резултатите от направени около 100 PCR теста на контактни лица. Днес ще бъдат направени още около 200 теста.След разговори с регионалната здравна инспекция ще се прецени дали общинските сгради в града ще бъдат затворени, каза Кенов.

Спад на положителните случаи, но при по-малко проби

Коронавирусът в България: маските се връщат, прокуратурата се зае с мерките (хронология)

© Юлия Лазарова

Едва 33 нови случая на заразени с коронавирус за изминалото денонощие отчитат данните на единната информационна система. Те са над три пъти по-малко в сравнение с обявените в неделя 117 положителни проби, но при два пъти по-малко взети проби - 566 срещу 1360 вчера. В понеделник обичайно потвърдените нови случаи са чувствително по-малко от останалите дни през седмицата, тъй като в неделя по-голямата част от лабораториите не работят или работят с намален капацитет. През миналата седмица най-висок брой положителни проби от PCR-тестове беше обявен на 19 юни - 132, при 2104 теста.


Разпределението по области на новите случаи е:

Благоевград - 1; Бургас - 1; Варна - 2; Кюстендил - 14; Пазарджик - 1; Перник - 1; Пловдив - 1; София област - 6; София град - 6.

Според данните на информационната система за последните 24 часа няма починали от болестта, а излекуваните са 47. В болници в момента има 322 души, като 17 от тях са в интензивните отделения. Общият брой на заразените в България вече достига 3 905.

Ключови думи към статията:

Коментари (186)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  Е, утре ще наваксаме. Хората трябва да се държат под напрежение и постоянен стрес. Така няма да обръщат достатъчно внимание на скандалите, които тресат управляващите. Както позабравиха и за къщата в Барселона.

 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3047 Любопитно

  Бях и продължавам да бъда привърженик на спазването на дистанция и поддържане на висока хигиена, не се пъхам и в градски транспорт и масови мероприятия. Но какво от това, очевидно животът си продължава, европейските граници се отвориха и вече няма никакъв смисъл в съобщаване на данни и поддържане на щаб, който не взема никакви мерки. Кому е нужно цялото това нещо, да не би някой да си мисли, че утре ще върнат КПП-тата.

 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2764 Неутрално

  Значи можело да се контролира и ограничи заразата

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на georgi_mihailov
  georgi_mihailov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  От Дневник е хубаво да изкарате графика на 100 теста колко зарезени са откриват.

 6. 6 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 927 Неутрално
 7. 7 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 766 Весело

  До коментар [#5] от "georgi_mihailov":

  От Дневник е хубаво да изкарате графика на 100 теста колко зарезени са откриват.
  —цитат от коментар 5 на georgi_mihailov


  33 при 566, 117 при 1360 проби. Сметката е толкова елементарна, че дори аз мога да я направя...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 8. 8 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#3] от "дерибеев":

  Значи можело да се контролира и ограничи заразата
  —цитат от коментар 3 на дерибеев


  Ами, да!
  Утре да видим колко ще са новооткритите, ако направят НУЛА тестове!😁😁😁

 9. 9 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 864 Неутрално

  С оглед на мерките, изненадани няма. Това беше риск, но ние просто се надявахме да се размине

 10. 10 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4895 Неутрално

  До коментар [#1] от "Vlado Nikolov":

  Това е най-семплата опорка.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 11. 11 Профил на vespasian0303
  vespasian0303
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Като гледам всекидневното географско разположение на случаите мога да направя следния извод:

  Извън София: гнезда на зараза - римски махали, държавни учреждения и др.

  София - за съжаление тук според мен има класическо дифузно разпределение. Съдя по изтичащата от време на време информация за някой по-известен човек - Уточи Бъчваров (май не беше в София де), Николай Щерев. В София явно новите случаи се намират като на някого му стане зле и отиде да се тества по собствено желание, а няма концентрирано изследване както при римляните в Кюстендил например. Там явно влиза РЗИ и почва да тества.

 12. 12 Профил на pak_pitam
  pak_pitam
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Е , нали искахме свобода на придвижването, достъп до заведения, групови мероприятия като абитуриентски балове и т.н.
  Получихме го, няма КПП, няма блакади и "следене".
  Сега остава на съзнанието на всеки един от нас!

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на Sergei Gorbachov
  Sergei Gorbachov
  Рейтинг: 37 Неутрално

  Значи имаме тенденция - в неделя почиваме, от вторник натам се засилваме и влизаме в пика, после пак идва неделя. Разбира се, ако няма някове ново скандалче. Или това е защото лаборантите и те трябва да почиват.
  Или може би защото това е капацитета на лабораториите, а тестовете стават по над 2500 под натиска на общественото мнение -и преди явно ги е имало тези лаборатории и капацитет за тестване, но те явно са били от частните и не са приемали тяхното тестване? Може би... Няма конспирация, но има пример - един Медицински Университет, май първи по чуждестранни студенти, според лаборантите в него лабораторията ставала изцяло за такъв тип тестове.. Но според ректорката не. Та направиха две нови лаборатории - построиха ги! За месец.
  Интересно ще ми е да видя колко минуса ще поставят платените тролове.

 15. 15 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 148 Неутрално

  Значи , ако легнем под масата и чакаме до нова година - ше мине, казвам ви

 16. 16 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  Вирусът си настъпва по целият свят. Глобално заразените се увеличават на ден. Починалите си стоят на същите седмични нива.
  Най-смешното е, че където има диктатура починалите да 1% от приключилите случаи като Русия, Белорус и подобни, а в демокрациите 8-9%.

 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  Бях и продължавам да бъда привърженик на спазването на дистанция и поддържане на висока хигиена, не се пъхам и в градски транспорт и масови мероприятия. Но какво от това, очевидно животът си продължава, европейските граници се отвориха и вече няма никакъв смисъл в съобщаване на данни и поддържане на щаб, който не взема никакви мерки. Кому е нужно цялото това нещо, да не би някой да си мисли, че утре ще върнат КПП-тата.
  —цитат от коментар 2 на boevbisser


  Е, утре не, ама ако почнем да прави по 1000 нови на ден нали не си мислиш, че нещата ще останат така. :)

  Даже мисля че и по-рано ще почне връщане на мерките. Примерно 300 или 500 нови на ден.

 18. 18 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 284 Весело

  Само 33 имунизирани днес ?!
  Те така нема "да спасим сезона"- сваляйте ги тия маски, бре (ツ)

 19. 19 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 405 Весело

  До коментар [#16] от "Да вярваме на истината":

  Задаваш политически некоректни въпроси!

 20. 20 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Разстроено

  До коментар [#4] от "Solomon Sdron":

  Надминал сте себе си!!!!
  Дори неумността и злобата би трябвало да имат някакви граници...

 21. 21 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  33 при относително малко тестове 566 . Днек предстоят проби - над 150 на висшето ръководство на БСП заради Янаки Стоилов. Никъде не чета за тестове в редакцията на "История бг " БНТ 1- 16 юни , в чието предаване участва Янаки Стоилов заедно с Михаил Неделчев , д-р Тренчев , Георги Пирински , водещ Георги Ангелов и хора , осигуряващи логистиката на предаването . И при тях е крайно необходим тест!!!

 22. 22 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 891 Любопитно

  До коментар [#3] от "дерибеев":
  По този начин Да .Не излизат резултатите понеже е неделя и няма заразени .
  И в Африка е така няма тестове , няма заразени и починали от коронавирус .
  Но там поне населението е младо и раждаемостта голяма .

 23. 23 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3533 Весело

  До коментар [#21] от "doroteus":

  Че комунисти фаща ли ги "короната"?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 24. 24 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2039 Весело

  До коментар [#19] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Може вирусът да го е страх от Лукашенко, Си, Путин и Ердоган:)
  Като му скръцнат със зъби и бяга.

 25. 25 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 891 Любопитно

  До коментар [#15] от "Nik Nikolov":
  Ходи с градският транспорт , по ресторанти ,молове и футболни мачове и може да ти намерят място в болницата .Но ако се криеш под масата местата ще се заемат от находчивите ни съграждани и ти пак няма да си се уредил.

 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  До коментар [#16] от "Да вярваме на истината":

  Ние от кои сме по твоя критерий ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Като че ли една от целите, или таргета, както е на чист български език, е броят на новоткритите случаи на заразени с КОВИД-19 в три поредни дни да не е по-голям от 100. Защо ли? Аз нямам логично обяснение.

 28. 28 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2129 Весело

  До коментар [#24] от "Да вярваме на истината":

  А в Северна Корея броя на заразените се движи така:
  1-0-1-0-1-0-.....
  Там има най-малко живи заразени...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 29. 29 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3532 Неутрално

  До коментар [#5] от "georgi_mihailov":
  Това няма как да стане, защото още от началото е в основата на измамата.
  Дори СЗО не го прави и не препоръчва да се прави. за да получиш някаква няккава представа трябва да следиш сайтове, правиш сметки и пр. а огромното мнозинство от хората не умеят тези неща.

 30. 30 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Вирусът си настъпва по целият свят. Глобално заразените се увеличават на ден. Починалите си стоят на същите седмични нива.Най-смешното е, че където има диктатура починалите да 1% от приключилите случаи като Русия, Белорус и подобни, а в демокрациите 8-9%.
  —цитат от коментар 16 на Да вярваме на истината

  Преди известно време във форума беше направено сравнение по брой открити случаи на заразени с КОВИД-19 между страните от Варшавския договор и останалите. Няколко дни по-късно се оказа, че сравнението е било несъвсем уместно.
  Русия отчита броя на починалите по свои критерии.
  П.П. Не съм фаталист, не търся причините в предизвикване на съдбата, дърпане опашката на дявола и т.н.

 31. 31 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#24] от "Да вярваме на истината":

  Назърбаев не е скърцал достатъчно! Короняса се!

 32. 32 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  Някой няма ли да се извини на зеления?

 33. 33 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 717 Неутрално

  От Дневник е хубаво да изкарате графика на 100 теста колко зарезени са откриват.
  —цитат от коментар 5 на georgi_mihailov

  От известно време и в България всеки ден се обявява броя на тестовете. Между отделните параметри са възможни много различни зависимости. Който се интересува би трябвало да може да си ги пресмята.
  Броят на тестовете не е единствения параметър, който влияе на броя на откритите заразени. Дори не винаги е с най-голяма тежест.

 34. 34 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3386 Неутрално

  доста чалгарско изпълнение на григор. дано не е заразил много хора

 35. 35 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#21] от "doroteus":Че комунисти фаща ли ги "короната"?!
  —цитат от коментар 23 на hamiltonf

  Понякога. Но те не са заразени, а пострадали в борбата с вируса с монархо-фашистко название.

 36. 36 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  Добре де, има ли изненадани от всичко това?!

  Всички учени бяха повече или по-малко единодушни по въпроса за заразяването и мерките.
  Разминаваха се в това колко е фатално и/или необходимо, но не и в ръста на броя заразени ако се отмени положението.

  Отмени се, сега виждаме резултатите.

  И хората трябва да проумеят най-сетне, че това не става от днес за утре.

  Сегашните резултати са за дейността отпреди седмица-две, в някои случаи и повече.

  И няма да има повече масова карантина в България освен ако случайно в света не се въведе отново такъв стандарт.

  предвид президентската година тук в САЩ и неудържимото желание на Тръмп за положителни новини не виждам как ще блокира отново икономиката.

  Рекордния вътрешен дълг и натрупаното социално напрежение отделно, но в същата разрушителна посока.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 37. 37 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Нещата си стават както се случи и историите със карантиниране на градове и села, според мен не дават резултати, защото затваряш на едно място здрави и болни.
  Истински мерки са индивидуалните, да пазиш себе си и тези около теб, другото е по-скоро плацебо ефект.
  Като знаем колко много хора, едни поради много ниския си социален статус и и липса на елементарни условия за хигиена остават на чист късмет дали да са или не заразени и други, никак не малко на брой по професионални причини - строители, такси-шофьори, почти всички заети в селското стопансто, хората които работят в чистота, хората които работят в услугит - ецялата тази маса от хора го кара на късмет.
  Към тях да не забравяме огромния брой хора изложени на голям риск, понеже през тях минават ежедневно голям брой клиенти - болници, банки и магазини, всички свързани с красотата - фризьори и прочее други професии и много други подобни професии.
  Няма как да се разделим на 'чисти' и " мръсни", а поне половината от хората във всяка една страна са в това положение, така че т.н. мерки няма как да дадат значим резултат.

 38. 38 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 561 Любопитно
 39. 39 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Голем праз който иска да се пази да го прави.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 40. 40 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 698 Неутрално

  33 случая съвсем не е малко - напротив. Предишния понеделник регистрираните бяха 24, по-предишния 16, още седмица преди това 6. Случаите се удвояват за около седмица.

 41. 41 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 717 Неутрално

  доста чалгарско изпълнение на григор. дано не е заразил много хора
  —цитат от коментар 34 на karatista

  Как бихте коментирали поведението на човек, който при посещението в хранителен магазин се заразява и усеща симптомите след няколко дни, като през това време е имал контакти с близки, приятели, колеги, случайни граждани и т.н.?
  А посетилите театри, кино, опера, футболен мач, хотел, ..., среща с партийни и държавни лидери, ...?

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 43. 43 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1680 Весело

  В неделя винаги са по малко....

 44. 44 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 115 Неутрално

  До коментар [#4] от "Solomon Sdron":

  На тебе па какво ти пречи момчето, той ли е виновен, че са го вкарали в тоя медиен цирк?

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 45. 45 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Винаги ми е леко комично, когато чувам паникьорски изказвания и то от мъже. Имало много заразени...повечето нямаше и да усетят.

 46. 46 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Върховна простотия е да се търсят носителите.Така или иначе,няма да ги открият всичките.Има 13 критични и още 200 в болници,и това е всичко.Да не забравяме,че дневно в България умират около 280 човека и за тях няма щабове и ежедневни паникьорски новини.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 47. 47 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#5] от "georgi_mihailov":Това няма как да стане, защото още от началото е в основата на измамата.Дори СЗО не го прави и не препоръчва да се прави. за да получиш някаква няккава представа трябва да следиш сайтове, правиш сметки и пр. а огромното мнозинство от хората не умеят тези неща.
  —цитат от коментар 29 на k_

  Според Вас ако огромното мнозинство от хората, което според Вашите критерии не умее да следи сайтове, да прави сметки и пр. получава числови и графични данни за много различни параметри дали ще успее да анализира информацията и да си направи съответните изводи2 А който си може си може. Търси, намира, пресмята, анализира, ... Дори досажда на околните.

 48. 48 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3386 Неутрално

  До коментар [#41] от "zhivko6461":

  не бихме коментирали. григор се вижда с много хора и следователно трябва да е по-отговорен от обикновения чалгар от магазина

 49. 49 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  Значи можело да се контролира и ограничи заразата
  —цитат от коментар 3 на дерибеев


  Да!
  С намаляване броя на тестовете.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 50. 50 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  До коментар [#23] от "hamiltonf":

  Много рядко или по-скоро почти никак ! Не човек , а желязо !

 51. 51 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6163 Неутрално

  До коментар [#22] от "lout66":

  Младо население и голяма раждаемост, озвачават също така, и голяма смъртност и ниска продължителност на живота. Зависи от коя страна се погледне картинката. Един познат с възхита казваше, че в Египет не видял никакви стари болни и сакати хора по многолюдните улици, а само млади и здрави. Споменах му, че няма и не е видял, не защото не се появяват, а защото мрат, като мухи и се размножават като зайци.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 52. 52 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#41] от "zhivko6461":не бихме коментирали. григор се вижда с много хора и следователно трябва да е по-отговорен от обикновения чалгар от магазина
  —цитат от коментар 48 на karatista

  В същото време в почти всички страни се отменят почти всички ограничения. Турнирите, в които участва са официално разрешени. В тях участват и други тенисисти. Паралелно се провеждат и други турнири.
  Според мен след като е установил симптомите Григор Димитров се отказа от турнира, напусна Задар и се подложи на тест. Предполагам, че в момента е под карантина или дори на лечение.
  Сред заразените с КОВИД-19 са и много известни личности - политици, бизнесмени, спортисти, артисти и т.н.

 53. 53 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6163 Неутрално

  До коментар [#51] от "Незнайко в Слънчевия град":

  *означават

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 54. 54 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2440 Весело

  До коментар [#24] от "Да вярваме на истината":

  Както бе казала несменяемата председателката на Централната избирателна комисия в Беларус Ермошина, "не е важно кой гласува, важно е как се брои"... И със статистиката за коронавируса е така...

 55. 55 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2129 Любопитно

  Една от особеностите на този гаден вирус е, че при него има т.нар. "диагностичен прозорец" - от 2 до 14 дни. При него заразеният не проявява симптоми, а е приносител на вируса, без да знае. И заразява когото срещне. През тези дни тестовете обикновено не откриват вируса.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 56. 56 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  До коментар [#46] от "Майндърбайндър":

  В България засега сме пощадени от коронавирусът. Смъртността ни е по-ниска от миналата година. Но в много страни не е така. Смъртността им е много по-висока. Значи си е епидемия.

 57. 57 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4016 Любопитно

  До коментар [#38] от "бАрни":

  " Защо не се мре яко?"

  Ти да не би да даваш заявка случайно да си измежду първите, които потвърждават тази прогноза ?

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2440 Любопитно

  До коментар [#46] от "Майндърбайндър":

  Не знам защо смятате, че било "върховна простотия да се търсят носителите"? В Южна Корея (при население около 50 млн., половината от които в Сеул и предградията) точно това правят- тестват масово и на всеки новозаразен проследяват веднага (а не след дни) всичките контакти. Така успяват да потушават всяко едно огнище само с разумни мерки (спазване на дистанция и носене на маски).

  За една много по-малка държава като България с десетки новозаразени на ден- ако вярваме на статистиката, това е лесно осъществимо... Вместо това ни предлагат или да слагаме КПП-та около градовете и селата, или "да се мре яко". Кое е простотията?

 60. 60 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  До коментар [#44] от "Λllαν Νeemore":

  “На тебе па какво ти пречи момчето...”

  Пречи му, защото е млад, успял, богат, известен и обичан - обратното на онова, което е той.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 61. 61 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4536 Неутрално

  До коментар [#14] от "Sergei Gorbachov":

  Значи имаме тенденция - в неделя почиваме,

  Само вирусът не почива - 24.5 - 6 заразени
  1.6 - 6 заразени
  8.6 - 16 заразени
  15.6. - 24 заразени
  22.6. - 33 заразени

 62. 62 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2440 Неутрално

  До коментар [#39] от "dedoliben":

  Там е работата, че при пандемия отделният човек много трудно може да се опази. Много по-лесно това се прави от цялото общество.

 63. 63 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2440 Неутрално

  До коментар [#61] от "Patsis":

  Вирусът не почива, но голяма част от лабораториите почиват. Най-добре тенденцията се вижда ако сумираме броя засегнати за седмица.

 64. 64 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4536 Неутрално

  До коментар [#27] от "zhivko6461":

  Защото Бобо обяви, че при три дни с над сто заразени щял да връща карантината!
  Така че след два дни с над сто заразени непременно следва ден с под сот заразени - примерно за петък обявиха 81 заразени, ама и 58 проби, чиито резултат се чака... Прехвърляйки случаи от ден на ден, манипулирайки броя на тестовете много лесно е да няма три дни с над сто заразени!
  Да живее мутробетоновият хотелиерско-ресторантьорски бизнес!

 65. 65 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Изобщо - яко ще се мре!

  Както вика оня, когото Боку турил за генерал на софийската военна болница.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 66. 66 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  "Ще има специален мониторинг над България за средствата, които Европейската комисия дава за преодоляване на последствията от коронавируса. "
  Боко ще трябва да вади пачките от чекмеджетата.

 67. 67 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  Нужно е на барба ганьос за да не се фокусираме върху корупционните схеми на ГЕРБ.
  Иначе вече и за малките деца стана ясно че короната не е нищи по различно от настинка или грип като риск за здравето. Все едно ежедневно да ни заливат с информация колко човека са настинал или са си сецнали кръста за денонощието и това да е хипер сериозна новина.

 68. 68 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  До коментар [#16] от "Да вярваме на истината":


  Стана ли ви вече ясно и на вас че починалите “от коронавирус” са нищожно малък процент и този вирус не е нищо специално или още вервате че света ще мре от короната :)

 69. 69 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 257 Гневно

  Голем праз който иска да се пази да го прави.
  —цитат от коментар 39 на dedoliben


  Кажи къде шофираш, да не съм там

 70. 70 Профил на georgi_mihailov
  georgi_mihailov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#5] от "georgi_mihailov":
  —цитат от коментар 7 на Nil satis nisi optimum


  Конграчулейшънс!

  Възможно ли е да сметнете и за всички дни от 1ви Март до сега, за които има данни след като е толкова лесно?

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#71] от "beastie: ПРеоважаемеа МУдиратур е педерунгел-герберунгел, контролиран от мафиотската организация ГЕРБ и лиже мазния анус на червеногъзото мутре Бойко Борисов.":

  Еми сам казваш - много е опасно при сегашната ситуация!

 73. 73 Профил на georgi_mihailov
  georgi_mihailov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#29] от "k_":

  Относно информацията то от Дневник поне за България я имат. Почти всеки ден за последните два месеца освен броя на новооткритете случаи на зарезени има и броя на напревените PCR тестовете в статиите им.

  Март не съобщаваха много броя на тестовето, но и за тогава сигурно могат да я изискат от здравното министерство.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75 Профил на Rosicams
  Rosicams
  Рейтинг: 10 Неутрално

  По друг начин трябва да докажат, че силата на вируса е отслабнала. Казват, че по-малко хора са в болница от заразените, но това може да се дължи и на по-големия процент открити заразени.

 76. 76 Профил на Sergei Gorbachov
  Sergei Gorbachov
  Рейтинг: 37 Неутрално

  До коментар [#61] от "Patsis": и 63

  Въпроса е не в абораториите, а в това, че от една страна няма самосъзнание за пазене и спазване на елемнтарни хигиенни правила и за дистанция. От друга страна е по-гоемият проблем - абдикация на властите, няма реална политика за предпазване на населението, а се прави политика от ситуацията, тестове и резултати се съобщават на база рейтинг, решения се взимат не от разбиращите вирусолози и епидемиолози, а от някакви хора, които спят с пачки и пистолети. Това е проблема. И разбира се малкото тестове - ако погледнем реално на нещата, страните с много тестове (много е спрямо нашия брой) сега пускат туристи, намаляват вече заразените. Защото са направили достатъчно тестове, за да вземат адекватни мерки, зашото не са имали вътрешноболнични инфекции, защото са се вслушали в разума на специалистите, а не на рейтинги.
  А може би греша, защото не съм специалист нипо по медицина, нито по управление на кризи.

 77. 77 Профил на georgi_mihailov
  georgi_mihailov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#33:"zhivko6461"][/quote]

  Както сам казвате, данните ги има. Дневник също ги имат в почти всяка статия за последните поне два месеца.

  Дали ще има някаква полза ако се визуализират?
  Възможно е да няма. Но преди да се направи не можете отхврълите възможноста такава графика да донесе допълнителна информация.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3386 Неутрално

  До коментар [#52] от "zhivko6461":

  В същото време в почти всички страни се отменят почти всички ограничения. Турнирите, в които участва са официално разрешени. В тях участват и други тенисисти. Паралелно се провеждат и други турнири.
  Според мен след като е установил симптомите Григор Димитров се отказа от турнира, напусна Задар и се подложи на тест. Предполагам, че в момента е под карантина или дори на лечение.
  Сред заразените с КОВИД-19 са и много известни личности - политици, бизнесмени, спортисти, артисти и т.н.

  това са общи приказки, дърабъра.

 80. 80 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  33 случая съвсем не е малко - напротив. Предишния понеделник регистрираните бяха 24, по-предишния 16, още седмица преди това 6. Случаите се удвояват за около седмица.
  —цитат от коментар 40 на blagoj


  Ами тогава що не тестват масово навсякъде, ами в неделя почиват? Значи не им е зор и само симулират работа.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 81. 81 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Накрая целия свят ще пребори заразата, ние тука пак ще отчитаме "пикове", докато овцете стоят с тенджера на главата и маски на устата.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 82. 82 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 864 Гневно

  Щабът СЕГА се сети да прави контрол? Сериозно ли? До сега на кого разчитахте, на Ганьо, дето се полива с пърцуца и яде чесън за закуска?
  Изкарайте ченгетата и армията, и всички с маски! До кога ще се влачи тая тъпотия?

 83. 83 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Вчера колко чартъра са отменени ? А днес ?

 84. 84 Профил на Vicente Tsvetkov
  Vicente Tsvetkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Според мен ситуацията у нас в момента се ползва угодно за прикриване на излезлите напоследък скандални неща.
  Успоредно плановете си вървят (геополитическите цели си се гонят както навсякъде).
  Служи и за прикриване на други интересни технологични разработки, но то времето ще покаже ...
  Зараза смъртоносна няма. Учени от цял свят се произнесоха, че ако искате да предизвикате епидемия трябва да тествате за коронавируси ... на практика почти всеки се е сблъсквал с тях ... Гласност на такива учени трудно се дава. Не отговаря на първите 2 изречения по-горе.
  Оттук насетне всичко е ала - бала.

 85. 85 Профил на koz
  koz
  Рейтинг: 590 Неутрално

  За момента не е измислен друг начин за контролиране на вируси, освен изолация.
  Погледнете тези две графики, показващи развитието на коронавируса в скандинавските държави от края на февруари до началото на юни

  https://pbs.twimg.com/media/EavaxxKWAAEc4ox?format=jpg

  Вляво са регистрираните заразени, вдясно са смъртните случаи на 1 милион. Червената крива е Швеция, където нямаше изолация.

 86. 86 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4536 Неутрално

  До коментар [#63] от "plamen_b":

  Вирусът не почива, но голяма част от лабораториите почиват. Най-добре тенденцията се вижда ако сумираме броя засегнати за седмица.

  Не учи баща си как се правят деца!
  Правя го от три месеца насам, само че използвам петдневни средни или суми. Защото инкубационният период на коронавируса е средно 5 дни и като сравниш броя заразени последната петидневка с този през предишната, можеш да оцениш по най-простия начин коефициента на възпроизводство на вируса.

 87. 87 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  До коментар [#59] от "plamen_b":

  Само дето в Южна Корея има хомогенно дисциплинирано население. И не само там - в почти цяла Азия с дръпнатите очички са така. Тайван, Сингапур, Хонг Конг, Япония.

  Сал един Китай имат малко по-разхайтено население, но там па държавата яко пипа и няма тъм-мън-хъм. :)

 88. 88 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4536 Неутрално

  До коментар [#80] от "Darcas":

  Ами тогава що не тестват масово навсякъде, ами в неделя почиват? Значи не им е зор и само симулират работа.

  Защото не трябва да има три дни с над сто заразени, че да не връщат карантинните мерки - да живее мутробетоновият хотелиеро-ресторантьорски бизнес!

 89. 89 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4536 Весело

  До коментар [#68] от "Billy Pilgrim":

  че починалите “от коронавирус” са нищожно малък процент

  " В един град има един милион жители и от тях през годината само десет са умрели от глад. Не е ли това един процъфтяващ глад? - попита учителят.
  -Не знам, сър. Сигурна съм обаче, че за умрелите от глад и за близките им е все едно дали десет души са умрели от глад или сто и дали в града живеят сто хиляди или милион - отговори Сесилия Джуп"
  Ч.Дикенс, Тежки времена.

 90. 90 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#52] от "zhivko6461":В същото време в почти всички страни се отменят почти всички ограничения. Турнирите, в които участва са официално разрешени. В тях участват и други тенисисти. Паралелно се провеждат и други турнири. Според мен след като е установил симптомите Григор Димитров се отказа от турнира, напусна Задар и се подложи на тест. Предполагам, че в момента е под карантина или дори на лечение.Сред заразените с КОВИД-19 са и много известни личности - политици, бизнесмени, спортисти, артисти и т.н. това са общи приказки, дърабъра.
  —цитат от коментар 79 на karatista

  Въпрос на лично възприемане. Често понякога някой не може да намери точни реплики за да защити тезата си използва неучтиви, иронични и обидни квалификации към опонента.
  За мен е важно чнението на който и да е от близ 7.8 милиарда жители на Земята. За мен по лесно обясними причини мненията на почти 100% от тези жители, ако изобщо съществуват, са с приоритет малко над 0. Не съм забелязал причини, поради които Вашите мнения да бъдат с по-висок приоритет за мен.

 91. 91 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 717 Неутрално

  [quote#33:"zhivko6461"]
  —цитат от коментар 77 на georgi_mihailov
  Както сам казвате, данните ги има. Дневник също ги имат в почти всяка статия за последните поне два месеца.Дали ще има някаква полза ако се визуализират? Възможно е да няма. Но преди да се направи не можете отхврълите възможноста такава графика да донесе допълнителна информация.[/quote]
  Естествено, че ще има. Аз често споменавам, включително и в този форум, че много важни графики, респ. стойностите на броя на активните случаи и броя открити вирусоносители за седмица.
  Изразяваните желания за данни в графичен и числов вид са различни. Не могат да се удовлетворят всички. Не е и необходимо. Затова казах, че който желае може да използва официалната информация за да въвежда, пресмята и изобразява различни функции.

 92. 92 Профил на pwj18583757
  pwj18583757
  Рейтинг: 28 Неутрално

  До коментар [#84] от "Vicente Tsvetkov":

  Има ли смисъл да се обяснява на дървени глави?! Те са чипирани по рождение.... Не си хабете времето.

 93. 93 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#27] от "zhivko6461":Защото Бобо обяви, че при три дни с над сто заразени щял да връща карантината! Така че след два дни с над сто заразени непременно следва ден с под сот заразени - примерно за петък обявиха 81 заразени, ама и 58 проби, чиито резултат се чака... Прехвърляйки случаи от ден на ден, манипулирайки броя на тестовете много лесно е да няма три дни с над сто заразени!Да живее мутробетоновият хотелиерско-ресторантьорски бизнес!
  —цитат от коментар 64 на Patsis

  Обяви. Какво от това? Не винаги изпълнява предварително обявеното. Мисля, че не е необходимо да припомням примери. Господин Борисов може да е безукорно честен, но дори самият той не е изразявал претенции, че е безукорно изпълнителен на всички обещания. Едвали броят на новоткритите случаи би го задължил към вземане на определени решения.

 94. 94 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Помните ли купона с Григор в Белград?
  Тепърва ни чака вълната от футбола. Мачовете Локо-Левски, Ботев-ЦСКА и Левски-ЦСКА минаха, следват реваншите. Реално това са отборите с някаква реална публика и агитки.
  Те немци, испанци, италианци и...са тъпи и затова играят без публика. Но те наистина видяха труповете и ужаса, наистина седяха изолирани и. и за нищо на света не го искат отново. На нас ни се размина, защото взехме мерки рано и затова Мангъровци могат ТУК да развиват безумните си теории за лекото грипче. Е сега те командват и явно ще си разменим местата за втората вълна, за съжаление.

 95. 95 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  "Яко ще се мре!" Изтеглете и отново гледайте "интервюто" на мисирката Бенатова с ген.Мутафчийски!!!! Огледайте се какво става днес и после кажете кой е бил прав?

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 96. 96 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3533 Весело

  ЦСКА и "Левски" да ги глобят по 3 бона разбирам, все пак завършиха 3:3, ама БСП-то и ГЕРБ да ги глобяват само по 3 000 лв., е трагикомично. Трябва поне по 3 млн.!?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 97. 97 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Какво недоволстват срещу защитата с маски разни въздухари ? Да не би някой да е искал да дойде смъртоносна пандемия ?
  За сведение общинската администрация на Софийската община "Оборище" от началото на епидемията и до сега "обслужва" гражданите без маски !

 98. 98 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Твърде изведнъж беше разрешено всичко, след месеци на някакви забрани (доколко се е следяло за спазването им е отделен въпрос).
  Явно всичко това беше, за да се разреши на заведенията, респективно - на туристическия бранш, да заработи отново.
  Честно казано, не виждам, какво толкова пречеше да се запази изискването за маски в магазините и наистина да се следи за маски в транспорта.
  То как да се следи, след като в събота в метрото видях четири патрулни двойки, изкарани заради мача, и нито един от тях нямаше маска?
  А пускането на публика... това даже не си струва да се коментира. 30%, 50% ... все тая, когато са се наблъскали един до друг без маски. Май само четвъртия съдия и децата, които връщат топките, носеха маски.

 99. 99 Профил на liberalche
  liberalche
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Ролята на вирусния товар е решаваща при 1) заразяването и 2) начинът за протичане на заболяването. Просто за много дълъг период от време не трябва да има никакви масови мероприятия, а личното поведение трябва да е доста различно. Не става дума само за дистанция, но и с познати. Поведението става като при секса: всеки може да е потенциално заразен. В единия случай слагаш презеравтив, в тоя случай маска, ръкавици, винаги с дезинфектант и си на разстояние. Освен това, когато пазарувате, не се мотайте дълго в магазина. Обществен транспорт с внимание, а самолети изобщо не.

  Тоя вирус направо променя социалните отношения. Така ще е, докато не се утвърди работещ алгоритъм на лечение или ваксина. Аз залагам на лечение. Специално внимание за комбинацията мъже над 40 г., с наднормено тегло, съпътстващи сърдечно-съдови заболявания и диабет, а също и кървна група А. Европейският щам харесва такива хора. Струва си тоя профил хора да се самоограничат или ограничат за месец-два. Това е около 5-10% от населението.

 100. 100 Профил на medic5
  medic5
  Рейтинг: 229 Неутрално

  надявам се тези дето искаха мерките да се затягат сега да са доволни

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK