Започва проверка на русенския прокурор от кореспонденцията на Пламен Бобоков

Проверката е по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев.

© Велко Ангелов

Проверката е по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев.По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев Апелативната прокуратура във Велико Търново започва проверка на цялостната дейност на прокурор Николай Николов. Името на обвинителя от Окръжната прокуратура - Русе, "изскочи" от разследването за незаконен внос и преработка на отпадъци от чужбина.


В петък (19 юни) прокуратурата разпространи скрийншотове на текстови съобщения между обвиняемия по това производство бизнесмен Пламен Бобоков и прокурор Николов, както и със секретаря по правни въпроси на президента Радев и бивш вътрешен министър Пламен Узунов. Държавното обвинение съобщи, че разследва тримата за за престъпно сдружение с цел търговия с влияние. Днес Върховният административен съд обяви, че започва проверка дали в съда е имало теч на информация по случая (повече - тук).


Проверката срещу Николай Николов ще обхване период от 3 години, като ще бъдат разгледани всички възложени му преписки и дела, участия в съдебни заседания и евентуални пропуски или нарушения при осъществяване на правомощията му. Ще се проверява и евентуалната му връзка с Пламен Бобоков или представлявани и управлявани от него юридически лица, се казва в съобщение на прокуратурата.
Проверката следва да приключи до 10 юли 2020 г. с писмен доклад. Отделно от това в Отдел 6 на Върховната касационна прокуратура е започнала проверка за евентуално извършени нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати от страна на Николай Николов, се казва още в съобщението.


В неделя (21 юни) в интервю за Би Ти Ви, Пламен Бобоков потвърди есемесите с Николов. Той обясни, че "става дума за ходатайство за един изключително достоен, отговорен и изключително сериозен човек - прокурор Николай Николов чрез мой приятел, който е близък до един от стълбовете на власт и влияние. Да, очевидно не е успешен този лобинг, защото както виждате Николов не е окръжен прокурор, друг е човекът". Бобоков отказа да назове двата стълба на влияние като каза, че в България всичко се знае и те предопределят всички назначения, затова се възползвал от познанството си да помоли да дадат възможност на Николов. (Още по темата - тук) Бизнесменът съобщи още, че доброволно е предал на разследващите телефона и таблета си и всички кодове за достъп.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK