Прокуратурата поръча проверка на резиденция на Васил Божков на Витоша

Прокуратурата поръча проверка на резиденция на Васил Божков на Витоша

© МВР, МВРВърховната административна прокуратура възложи на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) извършването на незабавна проверка на място и по документи на строежа на вила "Аглика", съобщиха от държавното обвинение. Вилата, построена навремето за Тодор Живков, се намира в природния парк "Витоша" и е собственост на укриващия се в Дубай бизнесмен с обвинения за 18 престъпления Васил Божков.


Вила "Аглика" е запорирана от прокуратурата след акцията срещу Божков, писа преди дни "Капитал". Изданието посочва, че през 1997 г. резиденцията е приватизирана от от Емил Кюлев, а през 2015 г., след като е три години на пазара, Весела Кюлева я продава на Васил Божков. Съсед на Божков на Витоша е депутатът от ДПС и издател Делян Пеевски, чиято фирма притежава бившата почивна станция на Полиграфията. В планината имоти, някога били държавни почивни бази, имат и Тодор Батков, Калин Пешов ("Главболгарстрой"), Румен Гайтански-Вълка, Красимир Гергов и др. Повече за бившите хижи и почивни станции на Витоша, превърнати в частни резиденции, четете тук.


Сега строителният контрол ще проверява дали са спазени всички изисквания на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и другите нормативни актове по устройство на територията. Преписката е образувана по сигнал на Специализираната прокуратура до ВАП, "че на вила "Аглика" са извършени ненужни преустройства", се казва в съобщението.
ДНСК следва да провери поотделно и комплексно строителния процес по евентуално извършвани преустройства, статута на терена, право на собственост или на строеж, влезли в сила кадастрални, общи и подробни устройствени планове, както и да извърши оглед на място.


"По време на проверката е необходимо да се проследи целият инвестиционен процес, включващ всички компоненти и законови изисквания, съответствие на разрешението за строеж (ако има такова) с изискванията на нормативните актове, както и допуснати ли са нарушения", се казва в указанията на прокуратурата.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK