Прокуратурата коментира интервю на Пламен Узунов с още чатове с Бобоков

Прокуратурата коментира интервю на Пламен Узунов с още чатове с Бобоков

© ДневникЧасове след интервюто на президентския съветник Пламен Узунов по Би Ти Ви в понеделник вечер Специализираната прокуратура разпространи във вторник (23 юни) сутрин още три чата между него и бизнесмена Пламен Бобоков, с което дава да се разбере, че разследването, което е започнала за търговия с влияние, ще продължи през медиите и фокусът е колко често са комуникирали двамата.


Засега Бобоков и Узунов нямат повдигнати обвинения и са разпитвани като свидетели. А прокуратурата нарича в официалните съобщения досъдебното производство за "престъпно сдружение с цел търговия с влияние", без да посочва по кой член от Наказателния кодекс е образувано. (Още по тази тема - в края на текста.)


Фокус върху либийския танкер и прокуратурата коментира интервюта


Новата серия разменени есемеси припомня предишната комуникация - за решението на Върховния административен съд (ВАС), което освобождава задържания либийски кораб "Бадр", отменяйки решението на Бургаския административен съд. От новоогласените чатове се разбира, че Пламен Бобоков се е интересувал от делото веднага след образуването му, а президентският съветник Узунов (в съобщението прокуратурата продължава да ги представя като П.Б. и Prezident-Pl. Uzunov - изписването в телефона) е отговорил "Чакам номерчето". Отговорът на П.Б. до Prezident-Pl. Uzunov съдържа снимка, която предоставя информация за номера на образуваното две седмици по-рано (на 13 септември 2018 г.) дело във ВАС по протест срещу предното решение на Административен съд - Бургас. Самото заседание на ВАС по конкретното дело е насрочено за 27 ноември 2018 г.
Тази кореспонденция е от 27 септември 2018 г.


Според разпространената в края на миналата седмица от Специализираната прокуратура информация два месеца по-късно, на 27 декември 2018 г., Prezident-Pl. Uzunov уведомява П.Б. за съдебното решение, преди то още да е подписано от съдебния състав. А самото решение става публично шест дни по-късно - на 2 януари 2019 г., припомня спецпрокуратурата.


От обвинението акцентират, че двамата са обсъждали предмета на това административно дело "в продължение на шест месеца". И уведомяват, че експертизата на мобилните устройства, ползвани от П.Б., установила, че с Prezident-Pl. Uzunov са разменени "общо 61 файла, част от които съдържат и горецитираната информация за съдебни дела и решения по тях".


С този анализ спецпрокуратурата възразява на Пламен Узунов по повод интервюто му в понеделник по Би Ти Ви за отношенията му с Бобоков :

"Във връзка с отправени от П.У. в телевизионно интервю твърдения, че отношенията му с П.Б. са имали единствено делови характер и се свеждали до проучване на представителите на бизнеса, част от официални делегации, мобилната комуникация, осъществявана между двамата, сочи за проведени множество лични срещи."

В интервюто Узунов обясни, че се е запознал с Пламен Бобоков покрай работата си като секретар на президента, и то при проверките дали по предложени за делегациите в чужбина бизнесмени няма някакви съмнения. Той не отрече контактите си с Бобоков и обясни: "Аз изпитвам уважение към г-н Бобоков. Той е интелигентен човек. Приятелство е дума, която всеки разбира по различен начин. Аз не зная много за личния му живот." Самият Бобоков в интервю в неделя нарече Узунов приятел, с когото се виждат да общуват на "по питие".


Узунов каза, че не си спомня откъде се е сдобил предварително с решението на ВАС, като заяви, че в този период се занимавал активно с казуса с отвлечения танкер и комуникирал с много хора по темата. Той отказа да коментира част от предишните чатове с твърдението, че в неговия телефон такива няма и че теоретично те могат да бъдат манипулирани.


Интересът на Бобоков към делото бил диктуван заради бизнеса му в Либия - това обясни самият той в интервюто в неделя.


От разпространените съобщения във вторник се разбира и как двамата се уговорят за среща на 25 септември 2018, като Узунов кани Бобоков в Пловдив. Снимката към този чат е озаглавена от прокуратурата Priatel.


Иван Гешев: Дали ще има обвинение решават наблюдаващите прокурори


Главният прокурор коментира във вторник от Сандански по повод образуваното дело, че държавният глава е призовал "да разследваме корупцията и търговията с влияние". И уточни за пореден път, че той не взима решения по конкретни досъдебни производства. "За това дали секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента ще бъде привлечен като обвиняем - решават наблюдаващите прокурори".


Така засега остава в неизвестност какво продължение ще има образуваното досъдебно производство за търговия с влияние: дали ще продължи като медиен сюжет с есемеси, или казусът ще бъде вкаран в правната му рамка.


От секретариата на президента отговориха: "Методите и интерпретациите на прокуратурата говорят сами за себе си." С този кратък коментар се изчерпва реакцията на президентската институция във вторник по повод новата серия разпространени съобщения на Бобоков и президентския съветник.


По кой член от Наказателния кодекс е заведено делото за търговия с влияние?


Докато Специализираната прокуратура продължава да разпространява чатовете между П.Б. и Prezident-Pl. Uzunov и медиите да ги ретранслираме, остава неясна правната конкретика на казуса, представян като "търговия с влияние".


"Дневник" попита Спецпрокуратурата по кой член от Наказателния кодекс е образувано делото и все още чакаме отговор. В НК изразът "търговия с влияние" не съществува, а специалист по наказателно право, пожелал анонимност", обясни, че за тази цел се ползва член 304б от Раздел IV - "Подкуп", който гласи:

"304б. (Нов - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) (1) Който поиска или приеме дар или каквато и да е облага, която не му се следва, или приеме предложение или обещание за дар или облага, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице или чуждо длъжностно лице във връзка със службата му, се наказва с лишаване от свобода до шест години или глоба до пет хиляди лева."

От текста в НК се разбира, че за да има търговия с влияние, трябва да има поискана и обещана облага, и то материална облага. И второ - и двамата са отговорни при доказване, разтълкува специалист по наказателно право, пожелал анонимност. Съдебната практика, макар и рехава по такива дела, е еднозначна: трябва някой да даде или обещае на някого материална облага, обичайно пари, за да упражни той влияние върху конкретно длъжностно лице за вземане на решение. Това се доказва обичайно със СРС.


Ако сведем тези обяснения към конкретната комуникация на П.Б. и Prezident-Pl. Uzunov, която до този момент е публично известна, продължи юристът, има данни за искане на ходатайство, но "няма индиции за обещана или искана или дадена облага". А когато искането на ходатайство е на приятелска основа, то е несъставомерно, коментира той. И се пошегува, че в противен случай половин България трябвало да бъде изправена на съд.


И даде примери: Ако в разговор няма например "окажи влияние" - няма престъпление. Ако в разговор има "свали криминалната регистрация на Х", но човекът няма тези компетенции, няма престъпление или поне не такова, за което се говори в момента.


От прокуратурата няколко пъти казаха, че информацията в телефона и таблета на Бобоков е огромна, така че може да се очакват още примери. А в петък прокурорът спомена и за съобщения с "лице с имунитет".


Кореспонденцията, в която Узунов иска номера на делото във ВАС.

© Специализирана прокуратура

Кореспонденцията, в която Узунов иска номера на делото във ВАС.


Изпратеният номер на делото от Бобоков към Узунов. То е образувано две седмици преди комуникацията между тях.

© Специализирана прокуратура

Изпратеният номер на делото от Бобоков към Узунов. То е образувано две седмици преди комуникацията между тях.


Кореспонденция, в която двамата се уговарят за среща. Снимката към този чат е озаглавена от прокуратурата Priatel.

© Специализирана прокуратура

Кореспонденция, в която двамата се уговарят за среща. Снимката към този чат е озаглавена от прокуратурата Priatel.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK