На живо

Коронавирусът в България: извънредната епидемична обстановка е удължена (хронология)

Коронавирусът в България: извънредната епидемична обстановка е удължена (хронология)

© Георги КожухаровПравителството одобри решение за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 15 юли, след като днес беше денят с втория най-голям брой регистрирани. В същото време се обмисля намаляване на размера на глобата за неносене на маска. Националният здравен инспектор Ангел Кунчев пък коментира, ме разпространението на коронавируса в страната вече не е само на отделни гнезда, т.е. клъстерно, а се върви към т.нар. дифузно разпространение. "Дневник" следи ситуацията с коронавируса в страната в реално време, ето и хронологията на най-важното през деня.
България иска от Европа заем от 0.5 млрд. евро

България ще кандидатства за заем от половин милиард евро по европейския инструмент за подкрепа на заетостта SURE, съобщи зам.-министърът на финансите Маринела Петрова в парламента. Инструментът дава възможност на държавите да искат от ЕС заеми при благоприятни условия заради увеличени публични разходи за мерки, които целят да запазят заетостта заради коронакризата.


Подробности тук

Могат да бъдат разкрити 1233 нови болнични легла

При нужда в болниците в страната могат да бъдат открити нови 1233 легла за заразен с коронавирус, съобщиха от здравното министерство, цитирани от "Нова телевизия". В момента са заети 323 легла. На този фон стана ясно, че в столичната болница "Света Анна" вече няма места за пациенти с коронавирус. При 35 места за такива пациенти в болницата са настанени 40.

Всички 14 деца от група в детската градина в Сапарева баня, в която е било 6-годишно момче с положителна проба за Covid-19, са тествани днес за вируса, предаде БНР. Изследва се и персоналът, а децата от градината са по домовете си и се обучават дистанционно. Шест са положителните проби за Covid-19 в Сапарева баня за последното денонощие.

Министерство на финансите се затваря за дезинфекция

В Министерството на финансите е установен случай на служител, заразен с коронавирус, съобщиха от ведомството.
Съгласно препоръките на Столичната регионална здравна инспекция сградата ще бъде затворена на 25 юни, четвъртък, за извършване на дезинфекция. Предстои да бъдат тествани всички контактни лица на заразения служител в министерството. Текущата работа и услугите за граждани през утрешния ден ще се изпълняват дистанционно.

Столичната здравна инспекция днес връчи на Народното събрание констативен протокол, според който по време на пленарното заседание част от народните представители са без поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата.


Коронавирусът в България: извънредната епидемична обстановка е удължена (хронология)

© Велко Ангелов


Така те са нарушили въведените от министъра на здравеопазването със заповед от 22 юни временни противоепидемични мерки. От инспекцията са изискали информация (записи и други) с цел установяване на депутатите без защитни маски на пленарното заседание, съобщиха от пресцентъра на парламента.

През май 57.5% от хотелиерите обявяват, че смятат да предложат на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации, 65.6% имат намерение да намалят цената на пакет услуги, а 49.4% - на нощувката. Това показват данните от проведеното от Националния статистически институт за трети пореден път месечното анкетно проучване сред управителите на местата за настаняване. Едва 15.5% от хотелиерите казват, че могат със собствени средства за посрещнат разходите си. Повече четете тук.

"Не стига, че работихме месеци наред без заплата, а сега и глоби". Това коментира премиерът Бойко Борисов, качвайки се в автомобила си след като посети строящия се тунел "Железница", където днес при срутване пострадаха работници. Вчера здравната инспекция съобщи, че ще наложи глоба от 300 лева на министър-председателя, който влезе в Рилския манастир без предпазна маска. Малко по-късно Борисов предупреди журналистите, пред които коментира злополуката, да спазват дистанция, за да не бъдат глобени.

Депутати без маски в пленарната зала

Изискването за носене на маски не се спазва от всички депутати в първия ден от работата им в пленарна зала тази седмица, видя фоторепортер на "Дневник". Част от народните представители бяха без предпазни средства в или ги носеха неправилно - без да покриват и устата, и носа, каквито са указанията, а заради близостта на седалките няма как да се спазват и изискванията за отстояние от 1.5 метра.


Вчера Столичната регионална здравна инспекция състави предписание до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева да се спазват мерките срещу разпространението на коронавируса. Оттам обясниха, че няма да се следи на място за спазване им, но ако се установи нарушение, например по сигнал, ще се налагат персонални глоби от 300 лв.


Коронавирусът в България: извънредната епидемична обстановка е удължена (хронология)

© Велко Ангелов


Здравните власти обявиха и че ще глобят премиера Бойко Борисов, който бе в Рилския манастир без предпазна маска. Преди два дни се разбра, че ГЕРБ, БСП и Националният стадион "Васил Левски" ще бъдат санкционирани с по 3 хил. лева заради неспазване на противоепидемичните мерки. По-рано днес здравният министър Кирил Ананиев увери, че ще има строг контрол и всички нарушители ще бъдат глобявани, независимо от поста, който заемат.

И работодателите от туристическия бранш ще могат да получават 290 лв. месечно за запазване на заетостта на служителите си, реши правителството. Мярката бе планирана за подкрепа към схемата 60/40 за превозвачите, които най-тежко пострадаха от кризата с коронавируса. Сега компенсация ще могат да получат работодатели и самоосигуряващи се от секторите "Транспорт", "Хотелиерство и ресторантьорство" и "Туризъм", чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период. Очаква се около 22 хил. работещи да получат такава подкрепа. Повече четете тук.

Общо 105 млн. лева от оперативната програма "Добро управление" ще бъдат пренасочени за намаляване на отрицателните последици от COVID-19, реши правителството. Средствата ще бъдат пренасочени към Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". По този начин се осигуряват допълнителни публични ресурси от Европейския социален фонд и държавния бюджет за целенасочени социално-икономически мерки за справяне с последствията от кризата, предизвикана от разпространението на COVID-19, подкрепа на уязвимите групи от населението и засегнатите икономически сектори на българската икономика, се посочва в мотивите за решението.

Срив на пътуванията през първото тримесечие

Пътуванията на български граждани с цел туризъм се сриват с 47.2% през първото тримесечие на 2020 г. в сравнение със същия период на миналата година, показват данни на Националния статистически институт. Спадът е значителен макар да обхваща едва половин месец от въведеното на 13 март извънредно положение, което на практика спря туризма. Повече за данните на НСИ четете тук.

Община Враца затваря за граждани до края на работния ден днес заради установен посетител с коронавирус, предаде БТА. Сградата ще бъде изцяло дезинфекцирана, а служителите, които са били в контакт със заразения посетител, ще бъдат изследвани. От утре (25 юни) достъпът на граждани отново ще бъде възможен, но при по-строги мерки - филтър на всички, измерване на телесната температура и задължителна дезинфекция на ръцете, а работните помещения ще се дезинфекцират на всеки кръгъл час. Задължително е и носенето на предпазни маски или друго средство за покриване на носа и устата, напомнят от общината.

Върви се към дифузно разпространение

Разпространението на коронавируса в страната вече не е само на отделни гнезда, т.е. клъстерно, а се върви към т.нар. дифузно разпространение. Това се разбра от думите на държавния здравен инспектор Ангел Кунчев на брифинг днес. В началото на заразата разпространението на COVID-19 бе разпръснато из цялата страна, но след сериозната изолация в извънредното положение случаите бяха ограничени до отделни клъстери. Експерти обаче предупреждаваха, че заради малката територия на страната е възможно да се премине обратно към широко разпространение.


"Все още има отделни клъстери, но имаме и възникване на нови случаи на много различни места в страната, което значи, че сме в смесен режим - и клъстерно, и дифузно разпространение", заяви днес Кунчев. Той изтъкна, че няма официална позиция на Световната здравна организация, че България рано е разпуснала мерките. "Според мен проблемът не е в отпадането на мерки, а в изпълнение на оставащите и в контрола върху тях", заяви той и даде пример с масови мероприятия, без да се спазват мерки и след това ръст на заразените.


След като преди дни заяви, че тежките или смъртните случаи вследствие на COVID-19 ще бъдат все по-малко, днес Кунчев заяви, че неговото лично впечатление е, че инфекциозността на коронавируса намалява, но то няма нищо общо с научните факти, които засега не дават основания за такъв извод.

Народното събрание е рисково от гледна точка на разпространението на коронавируса и ръководството му обмисля различни идеи за реорганизация на работата, така че да се изпълнят изискванията за дистанция. Това коментира здравният министър Кирил Ананиев в отговор на журналистически въпрос на брифинг днес.


"Рискова е средата в парламента", каза Ананиев и изтъкна, че разстоянието между седалките е 20-30 см без подлакътниците, а редовете са неподвижни. "Ще има разговори с ръководството на Народното събрание, те имат идеи за форми за участие, за форми за гласуване, за да се избегне рискът", каза министърът. По думите му е необходимо да се измисли такава организация за присъствие и взимане на решение, че да се осигури провеждане на заседанията. Ананиев също така увери, че ще има санкции за всички, които нарушават противоепидемичните мерки, независимо какъв пост заемат.

Властите обсъждат вариант за намаляване на глобата за хората, които не носят предпазни маски в обществения транспорт. Това се разбра на брифинг на здравния министър Кирил Ананиев, след като кабинетът реши да удължи извънредната епидемична обстановка до 15 юли. Кметът на София Йорданка Фандъкова вчера изрази мнение, че глобата от 300 лева е непосилна за много граждани. Днес Ананиев каза, че след среща с кмета е поел ангажимент да представи идеята ѝ пред парламентарната комисия по здравеопазване. Той заяви, че донякъде има логика в това глобите да са по-поносими, но изтъкна и другата цел на санкциите - превенцията.


"Нашата цел не е да събираме приходи от глоби, а наистина хората да спазват мерките", каза Кирил Ананиев.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и Националният оперативен щаб обясняват на брифинг какви мерки ще действат след удължаване на извънредната епидемична обстановка.


Проверки за маски в градския транспорт в Пловдив

В Пловдив от днес започнат проверки за задължителното носене на предпазни маски в градския транспорт, съобщиха от общината. Екипи на "Общинска полиция" и общинското предприятие "Организация и контрол по транспорта" ще следят дали водачите, кондукторите и пътниците спазват задължението за използване на предпазни средства. Ако има пътници или служители на транспортните фирми, които не се съобразяват с противоепидемичните мерки за ограничаване на COVID-19, то те ще бъдат санкционирани, се посочва в съобщението.

Извънредното положение се удължава до 15 юли

Правителството одобри решение за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 15 юли. Здравният министър Кирил Ананиев мотивира предложението със значителното завишаване на заразените в последните седмици.


"Среднодневният брой на заразените с коронавирус в периода от 10 до 23 юни е 84 души, което е увеличение с 3.2 пъти в сравнение с предходния период", заяви Ананиев.


Демокрацията е за дисциплинираните.


Бойко Борисов,

министър-председател


Здравният министър увери, че няма да се затягат мерки, а ще се следват досега наложените - карантина на влизащите от определени държави и забрана за влизане на гражданите на някои страни, хигиена, дистанционна работа и т.н. "Силно ще завишим контрола, мерките трябва да се спазват, заяви Ананиев. Повече четете тук.

Кабинетът обсъжда предложение на здравния министър Кирил Ананиев за удължаване на извънредната епидемична обстановка.


Трима са се прибрали в Белица от германското огнище на COVID-19

Трима жители на Община Белица, работили в германските кланици "Тьониес", превърнали се в огнище на COVID-19, са се прибрали в страната, съобщи БНР. По неофициална информация още най-малко трима души са се завърнали в друга община от огнището на заразата. Кметът на Белица Радослав Ревански разказа пред държавното радио, че на границата никой не е питал нищо българите, а той самият в понеделник случайно разбрал за завърналите се и е взел мерки - тримата работници и техен съсед, отишъл да ги вземе с автобус, са поставени под карантина.


"Не искам да давам оценка, но не е сериозно... Да, факт е, че когато се прибираш от Германия, вече няма карантина, но те трябва да питат хората буквално – кой откъде се прибира", коментира Ревански пред БНР.

Ситуацията в страната през погледа на карикатуриста Христо Комарницки, в. "Сега".


"Икономическите заплахи пребориха епидемиологичната логика" - това обобщение на ситуацията с коронавируса в страната направи пред БНР зам.-председателят на Народното събрание и член на здравната комисия Нигяр Джафер от ДПС. Според нея е напълно реалистично извънредната епидемична обстановка да бъде удължена и след края на юни, а отпадането на редица ограничителни мерки към онзи момент е изглеждало правилно решение. "Българските граждани не са от най-дисциплинираните, нещо типично за много други страни", каза още Джафер,

Хората, които влизат в болница, да преминават бърз тест, платен от болницата, обсъждат властите, съобщи пред "Нова телевизия" главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Ако бързият тест покаже дори минимално отклонение, ще се прилага PCR тест за сметка на общественото здравеопазване.


Тази идея е обсъждана в Министерството на здравеопазването след като Българският лекарски съюз възрази срещу заповедта на министъра да не се тестват влизащи в болница. Дотук се стигна след случаи, в които преди хоспитализация граждани са били задължавани от болничните ръководства да си плащат сами по-скъпия PCR тест, а министърът със заповед забрани тази практика. Какво още коментира Ангел Кунчев четете тук.

От установените нови случаи на COVID-19 в страната най-много са в София-град - 25, с което заразените в столицата стават общо 1329 души. Следват София-област и Кюстендил с по 17 нови заразени и Сливен и Варна с по 12, показва справка в единната информационна система.


От днес започват изпращанията на зрелостниците в софийските училища, съобщава БНТ. Дипломите на завършващите гимназия ще бъдат раздавани до 1 юли. Заради ръста на заболели от COVID-19 в последните дни Министерството на образованието и науката вчера препоръча баловете да бъдат отложени и да се проведат след края на извънредната епидемична обстановка (засега обявена до края на юни).

Нови 130 заразени, един човек е починал

Общо 130 души са с положителни тестове за COVID-19 през изминалото денонощие и така заразените в страната вече са 4114, показват данните на единната информационна система. Направени са 2 946 теста.


Починала е жена на 65 г. с диабет, хронично неврологично и сърдечно заболяване, съобщи Министерството на здравеопазването. Така смъртните случаи стават 208 от началото на заразата в България.


Излекуваните са 46. В болници са настанени общо 362 души, 13 от които са в тежко състояние - в интензивни отделения.


За денонощието са регистрирани нови 7 заразени медицински служители. От тях 4-ма са лекари, два от положителните тестове са на медицински сестри и един - при друг медицински персонал.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (127)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Добре.
  Отново да попитам: от кои квартали са?

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  Очаквани резултати и некадърно управление на мерките.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2805 Любопитно

  "Направени са 2946 теста." - а в Пд направиха, по международен терпит, 1000 теста, ей така да пробват к`во е. Тепърва ще са "положителните" защото всички трябва да минем по реда си. Доброто е, че наистина времето не е "болно" и ако всичко е навреме, последиците ще са по-леки. Дано заразата е омаломощена, дано болниците са подготвени, дано лекарите и мед. сестри продължават да са в кондиция.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  До коментар [#1] от "pariah":

  Крият и разходите за лечението на здравно НЕосигурените. Защото наближават избори !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4296 Любопитно

  Добре.Отново да попитам: от кои квартали са?
  —цитат от коментар 1 на pariah


  Той отговора на твоят въпрос е ясен, но когато ограниченията се завърнат те ще са за всички.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 6. 6 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 191 Неутрално

  "Направени са 2946 теста." - а в Пд направиха, по международен терпит, 1000 теста, ей така да пробват к`во е. Тепърва ще са "положителните" защото всички трябва да минем по реда си. Доброто е, че наистина времето не е "болно" и ако всичко е навреме, последиците ще са по-леки. Дано заразата е омаломощена, дано болниците са подготвени, дано лекарите и мед. сестри продължават да са в кондиция.
  —цитат от коментар 3 на ЗаНиЗа


  Още 2-3 дена и времето ще се постопли(най-накрая) и ще виждаме повечко слънце, та дано гадинката се позадъха и от това.

 7. 7 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Резултатите от популизма на Бойко, който пренебрегва съветите на щаба, за да се хареса на гуляйджиите и конспиролозите. След като толкова дълго бяхме за пример, сега някои от най-заразените страни нямат нито една жертва, а ние тепърва започваме.

 8. 8 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  4.4% от пробите са положителни, колкото и по време на извънредното положение, с мерките.

 9. 9 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  При направени почти 3000 теста резултатите са очаквани. Сега очакваме и температури над 30 градуса, та дано се закрепи положението, поне за лятото. А на есен... не ми се мисли...

 10. 10 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#1] от "pariah":Крият и разходите за лечението на здравно НЕосигурените. Защото наближават избори !!!
  —цитат от коментар 4 на КМЕТ В СЯНКА  Честно казано вече се дразня като стане дума за здравно неосигурени. По конституция здравето е безплатно и ако ние сме овце и купуваме къщи с басейни, апартаменти и пълним шкафчета, неосигурените не са ни виновни. Съжалявам.

 11. 11 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#7] от "spiegel":

  Има доста натрупана информация през последните месеци и данните сочат, че силата на вируса отслабва, респективно повечето заразени го карат без да стигат до сериозно и критично състояние. Италия е много добър пример в това отношение с около 100 души в критично състояние при около 20.000 отворени случая в момента. Един от водещите италиански лекари нарече вируса "дива котка", която е била "яростен тигър" преди три месеца.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3765 Неутрално

  Първо, честит празник!
  А колкото до пандемията - всяка статистика с над 30-50 новозаразени, спира все нови и нови туристи за България.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 14. 14 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Преди няколко дни тестваха 1500 човека. Онзи ден пък тестваха 600 човека. Днес тествали 2946. Затова не се чудете защо числата на потвърдените случаи по дни така варират нагоре-надолу. Поне да използваха като измерител процента на откритите положителни случаи в тестовете, че е доста по-съпоставим и по-адекватен, а те ни казват абсолютни числа, които не са съпоставими едно с друго, понеже са върху различна извадка с различен обхват. Аматьорска работа. Целта е да се създава шум и парлама (чрез възможност за всякакво тълкуване на тези числа), за да могат да аргументират всякакви решения, които им спуснат отгоре.

 15. 15 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Сега ще удължат извънредното, каквот там е. Няма политик, особено пък български, който лесно да се откажа от извнредна власт! Това може да се случи само под натиск от хората...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 16. 16 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  При 2000 легла за интензивно лечение и 1400 респиратора, за болни от ковид19 се ползват 13.
  При 53 000 болнични легла, болни от ковид19 ползват 350. Не виждам място за притеснение, че ще напълним болниците. Още повече, че при извънредното положение, бяха заети 30-40 интензивни легла и 400-500 болнични.

 17. 17 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кефи ме пандемията, че направи за смях къде-що има лекар или управник. Особено в България, тотално неадекватни мерки във всяка една ситуация. Едно магаре да посочваше с муцуна мерките, повече щеше да уцели....

 18. 18 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  До коментар [#6] от "shymi":

  Само ти ,, като че ли не си в час ! "Гадинката " си вирее в топло време ! Виж Бразилия !

 19. 19 Профил на so
  so
  Рейтинг: 353 Неутрално

  До коментар [#11] от "asroma1927":

  Разбира се, че "губи сили" в Италия, тъй като във въпросните региони измряха старите хора и останалите го карат по-лекинко. Естествен подбор...

 20. 20 Профил на Sleepy.J
  Sleepy.J
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Много навреме е този "пик"... отново. Овцете трябва бързо да забравят едни евра в шкафа на Бац€. Всичко останало е или преиначено или пресилено. Статия за любителите на тоалетната хартия.

 21. 21 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  До коментар [#7] от "spiegel":
  E, нали недоволстваха, че манипулират данните, че да излезнат колко добре се справят? Мангасъров конспиролог ли е, ако да, то и този сайт е такъв, всеки ден има какво е казал. Едно милиционерче тука Стюи ли Стиви на 2 май, когато Сърбия започна облекчаване на мерките при 192 случая за деня, писа :"Браво! на сърбите!, а нашите тикви не знаят какво е демокрация!". Същият тоя тулуп преди десетина дни написа, че у нас рано свалили мерките, защото били некадърни. Подиграваха се на щаба, кой какъв бил. И това - от броени сайтове и тв, които създадоха деструкция. Е, не сте си в къщи и може да излизате на протести, кеф!
  Така че - спасявайте се според вижданията си има ли вирус или не.


 22. 22 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 334 Неутрално

  В България има 130 нови заразени с К-19 и само 46 излекувани за денонощие. В Русия е точно обратното – 7425 ново заразени и 12013 излекувани за денонощие.
  Ето линк от американците:
  https://nssac.bii.virginia.edu/covid-19/dashboard/

  Разликата идва от това, че в Русия имат лекарство срещу К-19 и от две седмици го прилагат в болниците в Русия.

 23. 23 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 334 Неутрално

  В България има 130 нови заразени с К-19 и само 46 излекувани за денонощие. В Русия е точно обратното – 7425 ново заразени и 12013 излекувани за денонощие.
  Ето линк от американците:
  https://nssac.bii.virginia.edu/covid-19/dashboard/

  Разликата идва от това, че в Русия имат лекарство срещу К-19 и от две седмици го прилагат в болниците в Русия.

 24. 24 Профил на Sergei Gorbachov
  Sergei Gorbachov
  Рейтинг: 86 Неутрално

  Значи отново почнахме по 3000 теста и отново имаме по над 100 заразени. В неделя 600, и 50 заразени. Но сме несъгласни с изказване, че към средата на седмицата се засилваме и отслабваме в неделя.
  НО наистина е интересно да се каже дали всички нови положителни тестове не са от определени клъстери, с тен, вече плажували.
  И един интересен момент: когато се правиха до 1200 теста максимум, около два три месеца на всеки 20 -22 теста имаше по един доказан случай. Така беше всеки ден в продължение на почти три месеца, със жестоки мерки! Сега на 3000 пак са толкова горе долу. Значи с мерки и без мерки резултата е един и съши. Дали не трябва да се замислим над това? Или ще цъкаме минуси по форумите.....

 25. 25 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#10] от "ju.li":

  бахахахааа било БЕЗПЛАТНО!! Нема безплатно Унуфри, въпроса е кой го.плаща

 26. 26 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Искам всеки да помисли дали съм прав за следното:
  голямата част от заразяването става в болници, старчески домове, самолети, служебни маршрутки, гета, в които спят по 10 човека в една стая. Тоест, места, в които ако има заразен и не се проверяват ефективно, се стига до високи концентрации на вируса и имунната система не може да се бори егективно. Прримерни, в един хипермаркет влизат хиляди клиенти дневно и персинала трябваше да е пламнал отдавна, ако заразяването ставаше лесно при допир и пипане на предмети. Очевидно, не е така.

 27. 27 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 223 Неутрално

  По евронюз пишат, че Борисов е ходил на черква без маска и е санкциониран, а и че двама от работниците в месокомбината Тьонес се завърнали в България и са под карантина.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 8 Весело

  Ако направят 300 теста ше има 13 заразени от зараза. Ако направят 6 хил. теста, ше има 260 заразени от зараза. Ако направят 600 хил. теста ше има 26 хил. заразени от зараза. На 6 млн. теста ше са 260 хил. заразени от зараза.
  Не е ясно само колко шеомрат от зараза. Щото ги пишат по килифарски, както се знае.
  А гърбалите да турят по пет маски фостата и ше избегат на заразата. И да не спират телевизора.
  Само на нователевизия и немадаомрете.

  ТiКвАТа Ке ПаДНе, 2020
 30. 30 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5749 Неутрално

  Най-после кривата на заразените да заприлича на тази на останалите държави - стръмно било нагоре, плавен завой напред и евентуално леко и продължително спадане по плавна експонента.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 31. 31 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Ох много започнаха да се увеличават заразените... Съвсем му изпуснахме края

 32. 32 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Броенето като на прасета в София ама не се пише колко са Активните заразени. Медиите продължават Психоатаките си А кога ще се събуди Човека вече никой не знае то 4 месеца минаха ма Вие продължавайте да се подчиняват на Страха си от Това че О изненада в Човека има Вируси. Страховете Ви паникьосват и спирате да разсъждавате.. Изключете Новините излезте навън и Дишаите спрете да се самооблъчвате с Вредна за Здравето Ви Информация

 33. 33 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 264 Весело
 34. 34 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#3] от "ЗаНиЗа":


  Но октомври и ноември ще дойдат скоро а ние до тогава трябваше да сме го ликвидирали този вирус.... В студено време ще пламне с още по-голяма скорост

 35. 35 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 334 Неутрално

  в един хипермаркет влизат хиляди клиенти дневно и персинала трябваше да е пламнал отдавна, ако заразяването ставаше лесно при допир и пипане на предмети. Очевидно, не е така.
  —цитат от коментар 26 на Котаракът на Шрьодингер


  В супермаркета вътрешната циркулация на климатиците е изключена.


  До коментар [#26] от "Котаракът на Шрьодингер":

 36. 36 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  До коментар [#26] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Донякъде си прав, донякъде не.

  Заразяването не е чак толкова лесно. Става на закрито при по продължителен контакт със заразен човек.

  Магазинерките в магазина все пак са защитени, обикновено са зад паравани и с маски. А и хората почти масово са с маски в магазините. А и в България няма много заразени.
  Магазинерките ще се заразят, когато да кажем 10-20% от клиентите им са заразени и няма мерки. Или с други думи средата все още в нас е чиста. Ако средата се зарази - всички ще се заразяваме.

  Затова носенето на маски, дезифенкция и дистанция са важни, за да няма масово заразяване - което води до заразяване на средата - което води до още по-масово заразяване.


 37. 37 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#35] от "bib45647808":


  В магазините имат предпазни стъкла.. Вируса се предава по въздушно-капков път!

 38. 38 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  До коментар [#30] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Нещо си се объркал. При тази крива няма надолу, защото това са случаите, с натрупване. Тоест, при нула нови заразени, кривата става успоредна на абцисата.

 39. 39 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#14] от "Smoke":
  Не знам какви внушения правиш , но принципа е че тестове се правят когато хората имат симптоми .Ако утре пет хиляди се нуждаят от тестове , а вдругиден сто.

 40. 40 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#35] от "bib45647808":В магазините имат предпазни стъкла.. Вируса се предава по въздушно-капков път!
  —цитат от коментар 37 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Вярно, и това помага


  До коментар [#37] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

 41. 41 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#40] от "bib45647808":


  А понеже някой спомена Бразилия в Бразилия изобщо не бяха въвели необходимите предпазни мерки. Болсонаро е голям т___к!

 42. 42 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  До коментар [#36] от "realguru":

  ”Магазинерките в магазина все пак са защитени, обикновено са зад паравани и с маски. А и хората почти масово са с маски в магазините. ”

  Що, лекарите и сестрите не са ли по-защитени от магазинерките? Що ли се разболяват повече от магазинерките? Ами щото като влязат в болничната стая, с болни от ковид19 и тя не се проверява, концентрацията на вируса е прекалено голяма, за да я пребори имунната система.
  Не съм ли прав?

 43. 43 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  Скандинавците си отдъхнали като им отменили дистанцията от 2 метра. Сега може ли да се върнат на предпочитаната от тях дистанция от 5 метра. :)

  На открито вируса не е се предава или се предава изключително рядко - ако се целувате и прегръщате. :)

  Най-опасно е на закрито когато средата е заразена или в близост до заразен за по продължително време. По принцип има инфекциозна доза - дори и да поемаш вируси под тази доза няма да се заразиш. Трябва да са повечко за заразата. И от там има значение вече колко ще са - ако са по-малко - може и да не усетиш че си болен. Имунната система ще се справи преди да си устил.

  А иначе в големите градове по Света където избухна сериозна епидемия средата си беше заразена - метро, градски транспорт, магазини. Навсякъде ако дишаш и поемаш вируси много по-лесно се заразяваш, съответно това води до още повече разпространение. Ние се разминахме от такъв сценарии. Средата е чиста все още. За момента си е клъстерно разпределение, но е кофти че клъстерите се увеличават. :(


 44. 44 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 814 Неутрално

  [quote#10:"ju.li"][/quote]

  Решение 5 на Конституционния съд от 2000 год. гласи друго."Права се реализират само чрез задължения."Но както и да е,това е така само в тоталитарните държави,каквато е и нашата.Иначе коментарът Ви ми хареса.Той е правосъобразен,макар и незаконосъобразен.

 45. 45 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Не съм медик, не съм и математик, но не може да не ми направи впечатление факта, че от края на март до сега независимо от броя на изследванията броя на заразените е едно и също число в проценти. Не може да се отрече и факта, че вчера само за един ден са направени близо 3000 ПСР теста, толкова колкото не се правеха и за една седмица през април когато се отчитаха 10-15 новозаразени и когато според Мутафчийски сме били "катерили" нагоре
  Изводът какъв е : броят на заразените е горе долу константна величина и сега с повечето тестове се улавят по-бързо, а не едва когато хората потърсят болнична помощ.

 46. 46 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Не съм медик, не съм и математик, но не може да не ми направи впечатление факта, че от края на март до сега независимо от броя на изследванията броя на заразените е едно и също число в проценти. Не може да се отрече и факта, че вчера само за един ден са направени близо 3000 ПСР теста, толкова колкото не се правеха и за една седмица през април когато се отчитаха 10-15 новозаразени и когато според Мутафчийски сме били "катерили" нагоре
  Изводът какъв е : броят на заразените е горе долу константна величина и сега с повечето тестове се улавят по-бързо, а не едва когато хората потърсят болнична помощ.

 47. 47 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  До коментар [#42] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Да, прави се. Съгласен съм и аз това се опитах да кажа. Концентрацията е важна.

 48. 48 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  До коментар [#45] от "SoloV":

  Не е така.

  Числото варира. По принцип средното е на 30 теста 1 положителен за България и е доста добър показател. Германия преди беше 1 положителен на 15 теста. Сърбия 1 положителен на 20.

  Оня ден като имахме 10-20 заразени имахме 1 положителен на 200 теста.

  Като цяло се тестват хората, които се повяват в болницата със симптоми. Ако се окажат положителни се тестват техните контакти. И после ако там излезе някой положителен се тестват неговите контакти и така нататък.

  Чат пат тестват и някъде ако избухне огнище или ако трябва да влизаш в болница. Позната са я тествали, щото е била придружител на майка си докато тя е била в болницата (за друго, не за корона). И двете са ги тествали всъщност.

 49. 49 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2726 Неутрално

  До коментар [#40] от "bib45647808":А понеже някой спомена Бразилия в Бразилия изобщо не бяха въвели необходимите предпазни мерки. Болсонаро е голям т___к!
  —цитат от коментар 41 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  там и да искат май няма как да въведат такива мерки. странното е пе в чили, дето уж са по-дисциплинирани стана чудо

 50. 50 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 433 Неутрално

  [quote#10:"ju.li"][/quote]

  То в конституцията може да пише и че 2+2=5 (точно както в 1984), ама това няма да стане истина. Здравето абсолютно никога не е било и няма как да бъде безплатно. Все някой плаща за него.

 51. 51 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 624 Любопитно

  Въпрос към турбо-либераст-ковидистите от Дневник: Правите ли разлика между ЗАРАЗЕНИ и БОЛНИ? Скоро всички или поне 70% от всички ще бъдем "ЗАРАЗЕНИ" и само 0.1% ще се почувстват БОЛНИ. И тогава какво - обявяваме край на света???
  Гранто-лицемерието на ковидистите е бездънно! Вместо обективно да съобкават колко са болните измежду всички заразени, измислиха да броят СЛУЧАИ. Словоблудството ви е потресаващо отвратително!

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 52. 52 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 264 Весело

  Провери колко ти струва имунката !
  Ковид Коронясов "Кашличко", носител на шампионския пояс за 2019 на Лигата на Микрозлодеите, те чака на ринга, пардон, у интензивното.
  Секундантите ти с чумни облекла и доста уморен и примирен вид, са също там.
  Гробарите и те готови- при нужда. .
  Маски, ръкавици и дезинфектант са строго забранени !!
  Ринг свободен ! (ツ)

 53. 53 Профил на helemong
  helemong
  Рейтинг: 171 Неутрално

  Скриха фурмите или си ги изядоха сами. Ако бяха раздали тази питателна храна, като мезе за дезинфектантите щяха да спаднат заразените. Фурмите бяха обявени като медицински консуматив и трябваше да се раздадат на населението, а те едни маски, едни каски...

 54. 54 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Сега ще удължат извънредното, каквот там е. Няма политик, особено пък български, който лесно да се откажа от извнредна власт! Това може да се случи само под натиск от хората...
  —цитат от коментар 15 на Nil satis nisi optimum


  Не е изключено такова действие да се инкриминира.Направи ми впечатление че вече и главният прокурор прави леки забележки на управляващите кризата.И тъй като не съм наясно каква точно пизиция заема г-н Гешев в йерархията на организираната престъпност,всичко мога да очаквам.

 55. 55 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  В България има 130 нови заразени с К-19 и само 46 излекувани за денонощие. В Русия е точно обратното – 7425 ново заразени и 12013 излекувани за денонощие. Ето линк от американците:https://nssac.bii.virginia.edu/covid-19/dashboard/ Разликата идва от това, че в Русия имат лекарство срещу К-19 и от две седмици го прилагат в болниците в Русия.
  —цитат от коментар 22 на bib45647808


  Ъхъ! В русия имит 5 вида лекарства и много ваксини, затуй!
  И най вече държат здраво молива и статистиката!
  Няма да стресират населението,Я!

 56. 56 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 391 Весело

  До коментар [#52] от "balgariez":

  Провери колко ти струва имунката !Ковид Коронясов "Кашличко", носител на шампионския пояс за 2019 на Лигата на Микрозлодеите, те чака на ринга, пардон, у интензивното.Секундантите ти с чумни облекла и доста уморен и примирен вид, са също там.Гробарите и те готови- при нужда. .Маски, ръкавици и дезинфектант са строго забранени !!Ринг свободен ! (ツ)
  —цитат от коментар 52 на balgariez


  А, мен Ковид Коронясов "Кашличко" не може ме докопа! Аз съм изолирал прозорците, защото знам, че чистият въздух докарва зарази - особено в пакове и планини! На пазар не стъпвам - там има страшни пресни плодове и зеленчуци, много опсни. И до тоалетна не ходя без маска и алуминиева шапка. Сигурен съм, че ще живея дълго и щастливо. Прави и ти като мен. Успех и повече усмивки.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 57. 57 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  Ох много започнаха да се увеличават заразените... Съвсем му изпуснахме края
  —цитат от коментар 31 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Айде на мач... брой до дванайсе на обратно..
  Съвсем безобидно е да се тъпчем по ресторантите...Има нещо малоумно
  в поведението на българина!!!
  Ами ще се увеличават!

 58. 58 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  До коментар [#39] от "lout66":

  ”Не знам какви внушения правиш , но принципа е че тестове се правят когато хората имат симптоми .Ако утре пет хиляди се нуждаят от тестове , а вдругиден сто.”

  Нещо си се объркал. Сега повечето тестове всъщност се правят на хора без никакви симптоми - контактни, фирмена профилактика в частни лаборатории и клъстерно тестване. То и логика няма в твърдението ти - вчера ако са тествани 3000 със симптоми, трябваше да излязат над 1000 положителни за ковид19, а те са 130. По това време на годината такива симптоми, едва ли ще са от грип.

 59. 59 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1940 Неутрално

  Същият този Ангел Кунчев каза нещо важно, което се пропуска някак. Водещият подкара въпрос защо затварят под карантина журналистите, които са били около Григор Димитров, но не им дават да си направят тест(и явно така да докажат дали са здрави и да не стоят затворени). Отговорът беше важен- БЪРЗИТЕ ТЕСТОВЕ НЯМА ДА ХВАНАТ ПРЕДИ ОКОЛО 10-14 ДНИ ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ, А PCR 5-10 ДНИ, т.е. минат отрицателен тест не значи, че не си заразен, и трябва да чакаш симптоми или просто да мине време и тогава да се тестваш.
  Та след това заключение дали някой се е замислял бърз тест преди болница дали ще промени нещо, ако си заразен, но на 3ти ден, и лежиш примерно седмица. Или PCR? Ще даде мижаво чуство за сигурност и нищо повече.
  При този срок за хващане с тест що не говорят за забавен ефект от преди 1-2 седмици и преосмисляне на мерките спрямо това? Ако днес са хванати 100 заразени, те са имали 1000 контакта(пак тествани), 100 от тях са заразени, но само 10 имат индикация на теста, то дали може да определим нещо? А тестваните веднъж повторно да минат тест, е като цяло радко. Да не говорим за политиката с леки оплаквания често да отказват да те тестват... Това изкривява всичко- едно е 100000 минали вируса, друго е 5000 при отчитането на смъртност, опасност от пренос на заразата и т.н. Пък за предприемане на мерки съвсем- решенията на каква база се вземат, ако няма добра оценка на ситуацията? Защо ли другите в ЕС си държат на повече тестове и мерките да отпадат с месеци, а не като тук за ден отваряне на всичко... В Германия да са отворили моловете и баровете и да има 10000 публика на мачове?

 60. 60 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Трябва и да се следи броя на починалите от вируса. Няма как да знаем колко в действителност са заразените, да не говорим, че се тестват предимно хора със симптоми, т.е. извадка която не дава реална представа за заразените в населението. Отделно, ако броя на починалите не се качва рязко, това ще означава и че процента на смъртност като цяло пада, демек вируса не е чак толкова убииствен. А може и да отслабва.

 61. 61 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#19] от "so":

  Данните в световен мащаб са пределно ясни - случаите на новозаразени нарастват, като кривата има ясно изразен тренд нагоре, а същевременно смъртните случаи намаляват, както и % на заразените, които са в тежко или критично състояние. Цифрите не лъжат

 62. 62 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  Разпространението на епидемията става все по-дифузно.

  Дневс нови заразени има в 18 от общо 26 области.

  Ако погледнете април ще видите, че там средно на ден имаше случаи от по 8-9 области.

  А от седмица насам средния брой области дето се "разписват" всеки ден е 14-15. Това означава, че не са просто няколко клъстъра - епидемията се разпределя все по-равномерно из цялата страна.

  А дифузно разпределената епидемия се спира много по-трудно защото няма как да изолираш няколкото клъстъра.

  Мисля, че все повече изтърваме контрола над ситуацията.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 63. 63 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Въпрос към Дневник с понижена трудност: Ако днес-утре, изслудваме всичките 7 милиона души население, колко ЗАРАЗЕНИ ще открием? И какво заглавие ще турите на 1 ва страница?
  И колко от ЗАРАЗЕНИТЕ ще са БОЛНИ? Или това няма значение, вече ги наричаме СЛУЧАИ. Важното за Дневник е да получава грантове за насаждане на схрах и вина сред хората.

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 64. 64 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Силно любопитно ми е, утре като врътнат кранчето на Дневник от Америка за България, какъв ли остър завой ще направи редакционната поритика, само и само да продължи грантоядството?

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 65. 65 Профил на Rosicams
  Rosicams
  Рейтинг: 8 Неутрално  До коментар [#35] от "bib45647808":

  Дали? Никъде не виждам официална информация по въпроса, споменаха нещо за вентилация и климатици преди да пуснат моловете и оттогава, че и преди това, нито дума. Официална забрана не съм видяла да има. Би трябвало на големите магазини да има информация за мерките, които спазват, и всеки да си прецени дали да влиза. Има хора, които не влизат в големи магазини поради страх и липса на информация.

 66. 66 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Само силна и обединена европа ще е добре за България .15 милиарда евро ни дават .На Виденов и един милион никой в света не му даде .

 67. 67 Профил на Jindo
  Jindo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#59] от "атанас":

  В Германия моловете не бяха затворени изобщо, отделни магазини в тях не работеха, а баровете са отворени от две седмици. Но за тестовете сте прав, за да те обявят за болен се правят два теста, още един след 10 дни и за отписване от болница още два. Хората в домашна карантина не са длъжни да ходят допълнително в болница след двете седмици.

  https://www.favtool.com
 68. 68 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  " Нови 130 заразени, един човек е починал
  Общо 130 души са с положителни тестове за COVID-19 през изминалото денонощие и така заразените в страната вече са 4114, показват данните на единната информационна система. Направени са 2 946 теста.

  Починала е жена на 65 г. с диабет, хронично неврологично и сърдечно заболяване, съобщи Министерството на здравеопазването. Така смъртните случаи стават 208 от началото на заразата в България.


  Излекуваните са 46. В болници са настанени общо 362 души, 13 от които са в тежко състояние - в интензивни отделения."


  Правителството каза, че критерият брой заразени (вече) не е меродавен, така че споко, както се казва !

 69. 69 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  До коментар [#10] от "ju.li":
  Ето какво пише в Конституцията:
  Чл. 52.
  (1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон.
  (2) Здравеопазването на гражданите се финансира от държавния бюджет, от работодателите, от лични и колективни осигурителни вноски и от други източници при условия и по ред, определени със закон.
  (3) Държавата закриля здравето на гражданите и насърчава развитието на спорта и туризма.
  (4) Никой не може да бъде подлаган принудително на лечение и на санитарни мерки освен в предвидените от закона случаи.
  (5) Държавата осъществява контрол върху всички здравни заведения, както и върху производството на лекарствени средства, биопрепарати и медицинска техника и върху търговията с тях.

  С две думи здравното осигуряване гарантира на гражданите безплатна медицинска помощ. Никъде не пише, че медицинската помощ е безплатна за всички.
  Нямаше как в България рестриктивните мерки да останат след като във всички държави от ЕС започна тяхното постепенно облекчаване. Заблудата беше, че БЦЖ ваксината предпазва и заразата не се разнася толкова бързо. Плюс непрекъснатото внасяне на зараза отвън защото някои безотговорно си джитката насам натам из Европа.

 70. 70 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  До коментар [#6] от "shymi":Само ти ,, като че ли не си в час ! "Гадинката " си вирее в топло време ! Виж Бразилия !
  —цитат от коментар 18 на doroteus


  Бива, бива, цял бивол за мезе не бива - в Бразилия в момента започва зимата:).

 71. 71 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Само на 3 бройки от нов републикански рекорд!
  Епидемията я изтърваха по надолнището и връщане назад няма.
  Бягайтееее, спасявайте сееее!!!!

 72. 72 Профил на Дончо
  Дончо
  Рейтинг: 227 Весело

  Вместо да изкараме вируса на пролет сега ще го изкараме лятото.

 73. 73 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  Интересно, когато има обиковена грипна епидемия, защо не се дават подобни сводки?
  Предполагам, че числата биха били още по "ужасяващи"... :))

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 74. 74 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  Коронясаните касапи, завръщащи се от Германия са влезли в статистиките на Германия, сега и ние ги включваме в статистиката. Създаването на карантинни лагери може да спести много средтва за тестване на контактни и много нови клъстери.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 75. 75 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 163 Неутрално

  Задвате се мега протестите на 25 и скоро очакваме по 300 на ден да бъдат,,гребаджиите са паника, пътници са и ще пробват да вдугнат борйките

 76. 76 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 391 Весело

  "Правителството одобри решение за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 15 юли."

  От няколко дни го говоря, че ще стане и си заработрам минусите...
  Ще се повторя - политик извънредна власт трудно изпуска.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 77. 77 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Силно любопитно ми е, утре като врътнат кранчето на Дневник от Америка за България, какъв ли остър завой ще направи редакционната поритика, само и само да продължи грантоядството?
  —цитат от коментар 64 на Скакауец


  Да не мислиш, че от Америка за България им четат всеки ден статиите или участват в писането им? Виж грантовете на Шиши са по-строги, примерно ПИК-льовците ги държат изкъсо, но те си имат ясна и конкретна цел.

 78. 78 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Явно това е новия одобрен капацитет на лабораториите - до към 3000 дневно.
  При 3-5% позитивни (изключая един период след премахване на ИП където беше паднал до около 1%, си се движи в тези граници) - бройки до 150 не трябва да учудват никого. Просто следете процента, а не голия брой инфектирани. Ако този % започне да расте стабилно вече нещата ще са извън контрол.
  Другия критерий са пациентите в болници и пациентите в интензивни отделения. Имаше един момент в който спаднаха до около 100 в болници и 10 в интензивни, сега пак са над 300 в болници, но броя в интензивни не расте пропорционално дори след седмица от общия брой в болници - дали лекуват по-успешно или си отиват по-успешно ще си покаже с времето. И тук важи същото като по-горе, стабилен ръст на тези числа ще е признак за изтървано положение.
  В крайна сметка, вируса не е изчезнал, нито е станал съседски дружелюбен. Всякакви струпвания на големи групи хора на закрито са риск който трябва да се регулира.
  Всички останали напъни за КПП та, глоби и къртене на пейки в парка и т.н. - са плашила... процента си е същия.

 79. 79 Профил на ХонГилДон
  ХонГилДон
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "....и така до края на света!" се пееше в една песен от един филм, любим на партията майка, родила сегашните партии на управляващи и т. нар. опозиция...
  Колко удобно, слагайте маските, мълчете и се страхувайте! А ние ще си пълним чекмеджетата на нощните шкафчета и ще нанкаме блажено!

 80. 80 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ама много едно такова представяне на нещата – преди 3 месеца беше „диктатура, тва не е вирус, долу маските, такива мерки никъде ги няма, ууу на фурашките, стресирани сме, отваряйте всичко, Мангъров - просветли ни"! Днес е „никакви мерки, нищо не казват вече, ще ни умори вирусът, те никъде нищо не спазват, това никъде го няма, мерки - кога?!". Последно? Или зорът е само да си тролим с разни часовници, отброщващи краят на „положението"?!

 81. 81 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1306 Гневно

  "Откриха Америка!" Ясно е, че колкото повече тестове на ден се правят, повече позитивни резултати ще се откриват. А се опитват да ни манипулират по най-елементарния начин. Дори модераторът да ми скрие коментара, ще ги охарактеризирам с израза – некадърни, некомпетентни, кадри на ОПГ ГЕРБ. Нищо ново!

 82. 82 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  минат отрицателен тест не значи, че не си заразен
  —цитат от коментар 59 на атанас


  Афърматив

  Обратното също е вярно: минат положителен тест не значи, че си заразен. Обаче е много важно да се записват и всеки ден да се съобщават, понеже има хора ги следят и си правят Заключения.

 83. 83 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#70] от "tsvetko_51":


  Бразилия в момента започва зимата:).
  —цитат от коментар 70 на tsvetko_51


  Тя, пък една зима...

  Ако SARS-CoV-19 се влияеше от горещината; слънцето или другите залъгалки, то в Саудитска Арабия; Чад или Намибия и Ангола, не трябваше да има вирус!

 84. 84 Профил на Vicente Tsvetkov
  Vicente Tsvetkov
  Рейтинг: 8 Гневно

  Някъде прочетох мнение на Ананиев, че се чудели защо в семейство със "заразен" с К19 нямало други болни, а пастор бил разпространил "болестта" на много хора.

  Имам лесно решение на чуденката : тестовете не показват активна болест, а среща някога на организма с вирус от семейството на коронавирусите.
  Ако фокусът се измести върху това цялата къщичка от карти може да рухне.

  В противен случай изхождаме от тезата, че върлува опасен вирус ... Оттук насетне с бройката тестове и наложените мерки правят допълнителна манипулации и насаждане на страх, разбиване на икономика, усвояване на пари, фалиране на малки бизнеси и прочее ...

 85. 85 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 778 Гневно

  Имаме си стъкмистика за всеки случай.Сега са решили,че сезонът е прецакан и може пак да се правят на велики и да развяват "грижовните" решения на неадекватния щаб.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 86. 86 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 928 Неутрално

  И после ще се удължи до 15ти август, после до 15ти септември и така до 2021. Щото Ганьо не може да спазва елементарни правила...

 87. 87 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Споко пичове, нема се плашите..... от Германия се връщат по 10-тина микробуса на ден с наши роми бачкали по кланиците.... сега ща заразят и останалите незаразени гета.... ще отмине бързо кетайския грип.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 88. 88 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Ама много едно такова представяне на нещата – преди 3 месеца беше „диктатура, тва не е вирус, долу маските, такива мерки никъде ги няма, ууу на фурашките, стресирани сме, отваряйте всичко, Мангъров - просветли ни"! Днес е „никакви мерки, нищо не казват вече, ще ни умори вирусът, те никъде нищо не спазват, това никъде го няма, мерки - кога?!". Последно? Или зорът е само да си тролим с разни часовници, отброщващи краят на „положението"?!
  —цитат от коментар 80 на nniikkii


  +++++ Куриоза е предаване от едно гето. В единия край една ТВ дава роми протестираше против ограниченията, няма вирус, няма болни.... в другия край на гетото опечалени близки на починал нареждат, лоша власт, защо не казаха, защо не взеха мерки....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 89. 89 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Обобщени данни за Белгия:
  1. Дали положителен резултат: +/- 60 000
  2. Активни (сиреч болни, някои вече 4 месеца): +/- 35 000
  3. Оздравяли: +/+ 15 000
  4. Починали: +/- 10 000

  5. Процент починали спрямо приключили (оздравяли+починали); +/- 40%
  6. Открити антитела сред населението като цяло: < 3%

  40 процента починали! Кой както иска, така да го разбира.
  Със или без мерки, няма нормален човек, който да стъпи на мач, концерт, театър или в препълнен ресторант тази година. А за ненормалните нещата много скоро може да загрубеят рязко.

  Разните крякащи от свободните професии, разбирам че не сте се осигурявали и нямате една стотинка, но ако не проявите търпение и нещата продължат да се усложняват, вирусът ще идва и ще си тръгва, и със сигурност ще фалирате.

 90. 90 Профил на dragotinec
  dragotinec
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Демокрацията е за дисциплинираните." - Бойко Борисов
  Казва го тоя дето си държи маската, за да не му духа на брадичката...

 91. 91 Профил на Buba Ivanova
  Buba Ivanova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не разбирам кой върза пандемията с политиката и омразата си към правителството с мерките за ограничаване на заразата. Това е нелепо, лишено от логика и крайно непочтено.
  Не е ли очевидно вече и за слепите, че в интернет тече масирана, целенасочена и агресивна дезинформационна кампания от армия „кибер войни”, насочена към саботиране на мерките и отричане на заплахата изобщо. Тези политически и икономически сили, които разпалват огъня нека не забравят, че като подклаждаш такъв пожар е много вероятно твоята къща да изгори първа. Заедно с многото сухи съчки от народа, за който всъщност те не дават и пукната пара.

 92. 92 Профил на graphixe
  graphixe
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Глоба от 300 лв може да им е непосилна, но 2-3 лв са им абсолютно по силите да заделят и да си купят маски! И след като нямат съзнанието да пазят себе си околните, то ще трябва нещата да стават отвън - с мерки и солени наказания

 93. 93 Профил на nodjinn
  nodjinn
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Много хора напоследък ми обясняват "Аз не нося маска, е*ал съм им т.н., аз съм се прежалил, вирусът е конспирация и така нататък". Масово не се схваща, че маската не пази теб, а с нея пазиш околните, които на свой ред - ако носят маски - пазят теб. Като не носиш маска не застрашаваш себе си, а другите.

  Това е малко упражнение в съвместно усилие на обществото, предполагам. Ся, ако по случай летните месеци се въведе изискване и за къпане преди да се излиза - направо златни ще са.

 94. 94 Профил на qif58629874
  qif58629874
  Рейтинг: 8 Неутрално
 95. 95 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#84] от "Vicente Tsvetkov":

  Тестовете показват "среща", но има два въпроса, чийто отговори се търсят - "срещата" дали още се провежда (активна болест) или вече е минала и евентуално повече няма да има такава (имунитет). Втория въпрос е дали може да поканиш още хора на "срещата" без те да го желаят. От търсения резултат зависи какъв тест или комбинация ще се приложи (PCR или IgM/IgG). Тестовете категорично показват активна болест т.е. дали си вирусоносител, а дали всеки вирусоносител е еднаков заразен е отделен и то доста сложен въпрос. Имайте предвид, че еднакъв шанс за заразяване при даден вирус няма. Например, ако 1000 души с HIV правят секс с 1000 души без HIV, заразените няма да са 1000.

  Третия параграф няма нужда от коментар, защото сте нахвърляли някакви необосновани и нелогични, даже абсурдни тези, които се опроверегават твърде лесно от публично достъпни данни.

 96. 96 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  През това време ще чуваме ли за подвизите на Борисов и Гешев?

 97. 97 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  "...Коронавирусът в България: извънредната епидемична обстановка се удължава до 15 юли..."

  Ами обстановката наистина е извънредна, защото не отговаря на никакви критерии за епидемия. Болните са смешно малко, смъртните случаи, при това на възрастни хора със сериозни основни заболявания, са неприлично малко. За 4 месеца набедените за умрели С COVID-19 са 207, докато от началото на годината от "неправилни" болести умряха над 50 хиляди души. За тях да не би да е забранено да се споменава? Щото не съм чул никакъв коментар за "купищата трупове", които представляват тия 50 хиляди покойници?
  И един наивен въпрос - каква е СЕЛЕКТИВНОСТТА на тестовете за различните коронавируси, много от които мирно си съжителстват в нашите организми? Броят на микробите, бактериите и вирусите в човешкото тяло е над 60 трилиона, а масата е над 1.5 килограма. Та си имам едно съмнение защо тестовете откриват все "заразени" с безсимптомно протичане на "заболяването"..

 98. 98 Профил на pesho79
  pesho79
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#7] от "spiegel":Има доста натрупана информация през последните месеци и данните сочат, че силата на вируса отслабва, респективно повечето заразени го карат без да стигат до сериозно и критично състояние. Италия е много добър пример в това отношение с около 100 души в критично състояние при около 20.000 отворени случая в момента. Един от водещите италиански лекари нарече вируса "дива котка", която е била "яростен тигър" преди три месеца.
  —цитат от коментар 11 на asroma1927


  А друг от водещите италиански лекари твърди, че никой не е умрял от коронавирус в Италия. И че вируса е случайна находка, както при здравите така и при умрелите от хроничните си болести. Името на лекарката е Мария Рита Джизмондо - вирусолог.

 99. 99 Профил на Vicente Tsvetkov
  Vicente Tsvetkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#84] от "Vicente Tsvetkov":Тестовете показват "среща", но има два въпроса, чийто отговори се търсят - "срещата" дали още се провежда (активна болест) или вече е минала и евентуално повече няма да има такава (имунитет). Втория въпрос е дали може да поканиш още хора на "срещата" без те да го желаят. От търсения резултат зависи какъв тест или комбинация ще се приложи (PCR или IgM/IgG). Тестовете категорично показват активна болест т.е. дали си вирусоносител, а дали всеки вирусоносител е еднаков заразен е отделен и то доста сложен въпрос. Имайте предвид, че еднакъв шанс за заразяване при даден вирус няма. Например, ако 1000 души с HIV правят секс с 1000 души без HIV, заразените няма да са 1000. Третия параграф няма нужда от коментар, защото сте нахвърляли някакви необосновани и нелогични, даже абсурдни тези, които се опроверегават твърде лесно от публично достъпни данни.
  —цитат от коментар 95 на dc_ken


  Мисля, че верността на тестовете беше доказана в една друга страна, където активно боледуваха животни и растения.

  Сам казвате, че няма как да бъде доказано дали тестовете показват активни случаи или среща в миналото (скорошно или далечно). Има един начин за тестване - той е за сравнение на материал със електронен микроскоп : изолиран К19 спрямо материал от кандидат. Всичко друго е "мижи да те лажем" и съвсем качествено подкрепя параграф 3.
  Понеже аз не съм чул за такива тестове да са направени то темите по трети параграф въобще не са абсурдни. Опитайте да ме опровергаете. И аз ще използвам публично достъпни данни в отговор.

 100. 100 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Пак започнаха неадекватностите. Бойко пожарникарски хвърля димки за да замете скандалите, които разцъфват около него всеки ден

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK