И хотелиери, и ресторантьори ще имат право на помощ от 290 лв. за запазване на заетостта

И хотелиери, и ресторантьори ще имат право на помощ от 290 лв. за запазване на заетостта

© Юлия ЛазароваИ работодателите, и самоосигуряващите се в сектора на туризма ще могат да получат 290 лв. месечно за запазване на заетостта на служителите си. Това реши правителството с одобряването на условията и реда за изплащане на компенсации в директно засегнатите от ограничителните мерки за борба с епидемията от коронавирус предприятия.. Мярката бе планирана за подкрепа към схемата 60/40 за превозвачите, които най-тежко пострадаха от кризата с коронавируса.


Сега компенсация ще могат да получат работодатели и самоосигуряващи се от секторите "Транспорт", "Хотелиерство и ресторантьорство" и "Туризъм", чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период.


Очаква се около 22 хил. работещи да получат такава подкрепа. Определеният бюджет е в размер на 40 млн. лв., а средствата ще бъдат осигурени от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".
Компенсациите ще се изплащат за цял календарен месец, считано от 1 юли 2020 г., но за не повече от шест месеца. За да получат помощта, работодателите следва да отговарят на няколко основни изисквания, сред които:

да не са обявени в несъстоятелност или да не се намират в производство по несъстоятелност или ликвидация;
да нямат задължения за данъци и осигурителни вноски към 31 декември 2019 г.;
през периода на изплащане на компенсациите да не получават финансиране за възнаграждения и осигурителни вноски от държавния бюджет по стандарти, приети в изпълнение на чл. 71 от Закона за публичните финанси.

Право да получат компенсации имат самоосигуряващи се, които не трябва да имат задължения за данъци и осигурителни вноски към 31 декември 2019 г. и които задължително следва да запазят дейността си, докато получават средствата и за допълнителен период, равен на половината от времето, през което са получавали компенсацията.


Условието за запазване заетостта е валидно и за работодателите.


Заявленията за изплащане на компенсации ще се подават в бюрата по труда по мястото на работа на заетите. Средствата ще се изплащат след получаване на положително решение от Европейската комисия за съвместимостта на помощта с вътрешния пазар, посочва правителствената информационна служба.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK