Пет въпроса и отговора за задължителното носене на маски

Пет въпроса и отговора за задължителното носене на маски

© Велко АнгеловИзвънредната епидемична обстановка се удължава до 15 юли, като засега единствената стъпка към затягане на мерките срещу разпространението на коронавируса в България е задължителното носене на маски на закрити обществени места.


"Дневник" обобщава най-често задаваните въпроси по това изискване към днешна дата, след като ограниченията неколкократно бяха променяни в последните месеци.


Задължителна ли е маската в магазина


Да, задължителна е, според влязлата в сила от вчера заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Ограничението се връща само седмица, след като беше формално отменено и оставено на личната преценка на хората. В заповедта магазините и търговските обекти (включително моловете) са изрично упоменати като места, където не може да се влиза без да са покрити носът и устата. Така носенето на маска е задължително в:

магазините
търговските центрове
лечебните заведения
аптеките
обществения транспорт
Според указанията на властите от началото на май, когато режимът беше най-строг, пътуващите в личните си автомобили хора не се нуждаят от предпазни средства, ако пътуват сами или с хората, с които живеят.


А на кино, театър, в музей и галерия?
Отговорът е "по-скоро да".


Заповедта на здравния министър акцентира на изискването местата, където се провеждат културни и развлекателни мероприятия (от сватби до постановки и концерти), да се заети до 50% от капацитета на залата.
Носенето на маски не е изрично упоменато, но пък Кирил Ананиев посочва, че и други министри могат да издават указания. Справка в сайта на Министерството на културата показва, че в указания до директорите на музеи и галерии се препоръчва посетителите да носят маски.


На собствениците на киносалони е указано да поставят на видимо място табела, която уведомява посетителите, че трябва при посещение на обекта да спазват дистанция от най-малко 1. 5 метра, да си мият ръцете и да носят маска (или да покриват носа и устата си по друг начин).


При инструкциите за публиката на "сценични прояви" (напр. театрална постановка) има една малка разлика: записано е, че зрителите са с маска "при необходимост от контакт с други лица", т. е. по време на представлението зрителят може да е с открити нос и уста, след като от четирите му страни има празни седалки. Маската обаче е нужна при влизане и излизане от театъра.


Нужна ли е на работа в офиса?


Няма еднозначен отговор дали и кога маските са задължителни през целия работен ден. Офисите, например, не са изрично упоменати в заповедта на Кирил Ананиев, но няма и как всички закрити места, на които трябва да се покриват носа и устата да бъдат поединично изброявани.


Според друга - влязла в сила също от вчера - заповед работодателите са длъжни да осигурят на работещите лични предпазни средства "в зависимост от спецификата на работата и оценка на риска на работното място". Същото е изискването и в препоръките на Националния център по обществено здраве и анализи.


Надежда Шошкова, която е управител на служба за трудова медицина, обясни за "Дневник", че за да бъдат маските ефективни, трябва да се сменят на два часа. По думите ѝ, за да бъдат комфортни, трябва да имат клапи.


"Работниците, които идват от хоум офис в служебните помещения, трябва да имат извънреден инструктаж, на който да им се обяснят мерките, които трябва да спазват. Работодателят трябва да осигури: отстояния между отделните служители от най-малко 1. 5 метра, екипи, които взаимно да се заменят, дезинфекция на работните повърхности и подовете, предпазни средства. Трябва и да се осигурят критични точки, където има срещи с външни клиенти", обяснява Надежда Шошкова, като уточнява, че служителите имат лична отговорност да носят осигурените от работодателя маски.


Носи ли се при ходене по институциите?


Да, би трябвало, тъй като точните думи в заповедта на Кирил Ананиев са, че маски трябва да се носят на "закрити обществени места". В закона за здравето с промените, целящи да забранят пушенето на закрито, беше записано, че обществени места са "всички места, които са обществено достъпни и/или предназначени за обществено ползване, без оглед на собствеността или правото на достъп".


И още веднъж: какво е обществено място и нужна ли е маска?


Практиката сочи, че въпреки законовите дефиниции, еднозначен отговор няма.


Премиерът Бойко Борисов и министрите започнаха днешното правителствено заседание с маски, но още при откриването Борисов свали своята, като отбеляза, че между него и колегите му има разстояние и я маха, за да може да говори.


Стопкадър от видео на живо на "Нова телевизия"

© Дневник

Стопкадър от видео на живо на "Нова телевизия"


Помолен по-късно да коментира дали това е правилно министърът на здравеопазването обясни, че "обществено място не е такова, на което има контролируем достъп" и допълни, че в този смисъл залата Министерски съвет не е обществено място, защото в нея влизат само определен кръг хора, и не е укоримо някой от тях да сваля предпазното средство, когато докладва.


Пет въпроса и отговора за задължителното носене на маски

© Велко Ангелов


В ранния следобед обаче здравните власти съобщиха, че ще глобят депутати, които днес са били без маски в пленарната зала на Народното събрание, достъпът до която също е ограничен само до народните представители и малък брой технически лица. Депутатите са нарушили заповедта на Кирил Ананиев, посочват от Столичната регионална здравна инспекция. Оттам изискват информация, например записи, "с цел установяване на лицата без поставени защитни маски".


По този повод Кирил Ананиев коментира, че "средата в парламента е рискова" и няма разстояние между седалките, както и че "няма да има прошка за никого, независимо какъв чин, ранг или пост заема".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vwn3764864O
  vwn3764864O
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Отново пълен хаос. "По-скоро да", "няма еднозначен отговор" и т.н. Самите калинки не знаят какво точно е задължително и какво не, а очакват хората да го спазват. Отделно, че дори те не си спазват указанията. Толкова ли е сложно да направят един скапан сайт и да напишат актуалните правила кратко, ясно и недвусмислено - кое къде важи и къде не важи. Или да излезе един министър преди новините в 8 и да прочете какво са измислили.

 2. 2 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 939 Неутрално

  "я маха, за да може да говори" Сигурен съм, че всеки един, който е превишил скоростта например, може да си намери оправдание.

 3. 3 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  След като има заповед да се носят маски, това трябва да се изпълнява. Аман от дървени философи, които обясняват, че вируса е под 70 нанометра и затова маските нищо не спират. За пояснение – не спират вируса, ако имаш нещастието да го вдишаш, но спират па–голяма част от аерозолите на издишващия, кашлящия или кихащия до тебе.

 4. 4 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 518 Весело

  Министерски съвет по време на заседанията си не е ли "работно място" ? И трябва да важат правилата за раб.място, а не да се правят на ощипани за "обществено място"
  Я глоба за рецидив!

 5. 5 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Можеше и без заповед.Хората вече знаят какво да правят и ако искат,го правят.Предимството на заповедта е че може да се нарушава,а нарушителите да се глобяват.А след като са глобили премиера по съвет на неговите пи-ар-и,другите да му мислят.

 6. 6 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  До коментар [#3] от "stedim":

  "След като има заповед да се носят маски, това трябва да се изпълнява. Аман от дървени философи, които обясняват, че вируса е под 70 нанометра и затова маските нищо не спират. За пояснение – не спират вируса, ако имаш нещастието да го вдишаш, но спират па–голяма част от аерозолите на издишващия, кашлящия или кихащия до тебе."
  ============
  Идиотите си представят маската като филтър, в който под налягане цедят вируси. Истината е, че вирусите се носят като сърфисти върху плюнките на болния и биха залепнали на маската - чуждите отвън, твоите вътре. Борците за правда обаче отричат науката чрез псевдонаука и я докараха до 100+ заразени на ден.
  Но, като днес коментирахме, две трети не вярват на експерти.

  Еретик
 7. 7 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 994 Неутрално

  задължителното носене на маски на закрити обществени места
  -----------------
  Ами аз съм ОК. Винаги си нося една маска. В джоба. Разбира се, не бих си и помислил да сложа този мръсен, съвършено безполезен парцал, на устата си. Визирам закупените китайски ментета и нашитите набързо в наши фирми автентично безполезни парцали.

 8. 8 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 454 Разстроено

  Досега разбрахме: 1. Маските се ползват, за да не заразяваме околните.

  Как се случва това? Много просто - въздуха който издишваме среща маската, част от него преминава през нея, друга част заобикаля.

  2. Надежда Шошкова, в настоящата статия обаче казва, че маските е добре да бъдат с клапи.

  Това обаче означава че издишаният въздух заедно с капчиците ще мине през клапите и може да попадне по тялото на стоящият до вас в автобуса...

  Оти ги ручахме жабетата?

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 9. 9 Профил на vwn3764864O
  vwn3764864O
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За пояснение – не спират вируса, ако имаш нещастието да го вдишаш, но спират па–голяма част от аерозолите на издишващия, кашлящия или кихащия до тебе
  —цитат от коментар 3 на stedim

  Това са митове и легенди. Маските спират вируси двупосочно.

 10. 10 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 147 Неутрално

  Боже, какви тъпаци ни управляват. А министър Ананиев вече дори не е смешен.

 11. 11 Профил на pesho79
  pesho79
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#3] от "stedim":"След като има заповед да се носят маски, това трябва да се изпълнява. Аман от дървени философи, които обясняват, че вируса е под 70 нанометра и затова маските нищо не спират. За пояснение – не спират вируса, ако имаш нещастието да го вдишаш, но спират па–голяма част от аерозолите на издишващия, кашлящия или кихащия до тебе."============ Идиотите си представят маската като филтър, в който под налягане цедят вируси. Истината е, че вирусите се носят като сърфисти върху плюнките на болния и биха залепнали на маската - чуждите отвън, твоите вътре. Борците за правда обаче отричат науката чрез псевдонаука и я докараха до 100+ заразени на ден. Но, като днес коментирахме, две трети не вярват на експерти.
  —цитат от коментар 6 на Костадин Иванов


  Сега остава да почете, как се получава бактериална пневмония и ще разберете кои са борците за правда и кои идиотите. Давам жокер - вие сте от вторите.

 12. 12 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2838 Неутрално

  Какво е носенето на маска? Респект! Респект към живота и здравето на другите. Може ли да очакваме всички хора да имат респект един към друг? Де да беше така! Така наречената ни цивилизация се опитва вече хиляди години да накара хората да имат респект един към друг. Да не убиват, крадат, изнасилват, бият. Създали саса институции за контрол и наказания на хората без респект към живота, здравето и собствеността на другите. Полиция, съдилища, затвори, гилотини. И? Има някакъв напредък породен от страх че като откраднеш, като минеш на червено, може и да те хванат, може и да те глобят или затворят. Та и с маските? Без респект към другите, няма респект и към теб, няма как пандемията са си иде.

 13. 13 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2511 Гневно

  Премиерът Бойко Борисов и министрите започнаха днешното правителствено заседание с маски, но още при откриването Борисов свали своята, като отбеляза, че между него и колегите му има разстояние и я маха, за да може да говори.
  —цитат от коментар 0 на матряла


  Това е абсолютна подигравка с институцията държава!!!
  И абсолютна безгръбначност на здравният министър!!!

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 14. 14 Профил на sfl32583434
  sfl32583434
  Рейтинг: 137 Любопитно

  До коментар [#12] от "Таралеж":

  Ама ти това сериозно ли? За войните нещо да кажеш? От същите тез цивилизовани правителства започнати.

 15. 15 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2742 Неутрално

  До коментар [#1] от "vwn3764864O":

  Дали ще си ги носиш у офиса мене малко ме засяга, щото аз не ходя там.

  Аз ходя в магазини и държавни учреждения - там е доста да се спазва.

  Отделно вече всеки офис както си реши. Някои искат, други не пускат вътре - вън си даваш документи, етц.

 16. 16 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2838 Неутрално

  До коментар [#14] от "sfl32583434":

  За войните нещо да кажеш? От същите тез цивилизовани правителства започнати.

  Абсолютно! Толкоз ни цивилизована цивилизацията. С половината бюджет ще правим ваксини за да спасим животи. С другата половина ще пращаме дронове да трепят хора. Респект? Трънци!

 17. 17 Профил на vwn3764864O
  vwn3764864O
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "realguru":

  На жена ти на фризьорката мъж ѝ може да работи в офис, на съученици на децата ти родителите и т.н., всичко е навързано. Въпросът е, че като налагат правила да казват за кой важи и за кой не важи, от там насетне кой какви самоограничения ще си налага на ниво семейство, фирма и пр. си е негова работа.

 18. 18 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 836 Неутрално

  който не умре от биологичното оръжие да умре от вдишване на влакна и микрочастици от маските или просто задушаване
  няма начин цял ден ако дишаш с усилие да не пострадаш

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 19. 19 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Глобили ги в парламента , а и всички които за жалост "ни управляват" - почва да става като в цирк Буш лакардии и показност по ганьовски!
  А най тъпия майтап -Глобили и Баце , много важно , ухапала го бълха по задника. По-скоро е било по негово желание да му се пише често името , като посещенията му по строежи , свлачища и тунели ! Взе да ни писва тази му банална показност ! Голям резил , одобено след снимките му спящ , изтощен от нещо ,но с много евро-пачки и пищов !
  Пълен резил , но разследване за него няма ! !
  Някой сега остава да си основе партия " НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА " и ще се запиша за член ! !

 20. 20 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 863 Весело

  Добре е да погледаш някои предавания - при агент *Алберт* беше царедворката първанова,с изкривено от злоба лице,отричаща всичко и всички,но пък се показа като най-голямата познавачка на световната политика!
  Откъде се пръкват такива човечета?!?

 21. 21 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 863 Весело

  Добре е да погледаш някои предавания - при агент *Алберт* беше царедворката първанова,с изкривено от злоба лице,отричаща всичко и всички,но пък се показа като най-голямата познавачка на световната политика!
  Откъде се пръкват такива човечета?!?

 22. 22 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1642 Неутрално

  ГЕРБерския министър-калинка все пак е завършил УНСС Финанси, не очаквайте да знае какво да прави.

 23. 23 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#10] от "niki7":

  НАшИТЕ СА ПОчТИ ГЕНИИ В СРАВНЕНИЕ С ТЕЗИ,КОИТО ИМАТ В ИТАЛИЯ,

 24. 24 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Хората напоследък са лъгани, че може да няма никакъв шанс да се заразят от Коронавируса, ако носят маски. Това е една голяма търговска лъжа. Явно печалбата е по-важна от истината. Истината е че няма, как една маска да ви спаси на 100% от какъвто и да е вирус. Когато носите маска за лице има шанс да се заразите от всякакви видове вируси. Защо се случва така? Нали са създадeни уж да ни пазят? Маските са създадени с търговска цел. След пазаруването им хората не знаят дали са напазарували чиста маска или маската, която са я закупили е падала на земята при производствения процес. Ако маската е падала тя отново ще се продава в търговската мрежа. Производителите рядко биха бракували замърсени маски, поради падането им на земята. За тях е важна печалбата.
  Да си представим, че сме взели чиста маска, която не е била замърсена при производството. Решаваме да я носим, за да спазим заповедта за носенето на маски на закрити помещения. Виждаме голям супермаркет и я слагаме на лицето си, ама ръцете ни са мръсни, понеже сме бутали ключовете на колата, апартамента, входната врата и още много други мръсни неща. След това влизаме в магазина и пазаруваме. Накрая излизаме и я махаме, но отново ръцете ни са мръсни понеже сме бутали хранителни продукти, които са били бутани от всякакви хора, може да сме бутали и пос термина, ако сме пазарували за над 100 лева или да сме платили в брой и да са ни върнали ресто. Получава се така, че хората бутат с мръсни ръце маската и така може да се заразят от различни видове вируси.
  Носенето на маски от здрави хора е опасно и може да доведе носещия да се зарази. Носете за да не Ви глобят. От Viralbg Ви предупреждаваме, какво може да стане, ако носите маска.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK