В новата серия "Узунов - Бобоков": Консултантски договор и посланици в Алжир и Нигерия

В новата серия "Узунов - Бобоков": Консултантски договор и посланици в Алжир и Нигерия

© ДневникЧасове след като президентът Румен Радев коментира методите на прокуратурата по разследванията и посочи, че тя се очертава все повече като политически играч, който подпомага крисизния пиар на министър-председателя, Специализираната прокуратура разпространи още 8 лични съобщения между бизнесмена Пламен Бобоков и президентския съветник по правни въпроси и корупция Пламен Узунов. Те са свързани с консултантски договор, обсъждане на посланици за Алжир и Нигерия и уговаряне на срещи между двамата.


Прокуратурата информира още, че извършва претърсвания и изземвания в офиси в София, Русе и Пловдив на търговски дружества, управлявани от Пламен и Атанас Бобокови, съсобственици в "Монбат" и "Приста ойл холдинг" ЕАД. И уточнява, че действията се извършват по досъдебното производство за престъпно сдружение с цел търговия с влияние. От спецпрокуратурата отговориха на "Дневник", че то е по чл. 321, ал.6. Той гласи, че който се сговори с едно или повече лица с цел да набави противозаконна облага чрез влияние върху орган на власт, се наказва с три години лишаване от свобода.


Атанас Бобоков е под стража по делото за промишлените отпадъци заедно с още четирима обивняеми, а Пламен Бобоков - под гаранция от 1 млн. лв. по същото дело, но спецпрокуратурата поиска и за него арест, а мярката ще се гледа в четвъртък в Апелативния специализиран съд.


Братът на Узунов с консултантски договор от компания на Бобоков
Едната част от разпространените съобщения са свързани с консултантска дейност по проект "Изследване и анализ на външните и вътрешните рискове и заплахи, застрашаващи корпоративната сигурност на "Приста ойл холдинг ЕАД". За целта има договаряне на компанията с търговско дружество "Ентърпрайз Сикюрити Сървисиз ЕООД" с управител Ангел Узунов на стойност 5000 лева и срок за изпълнение - една година. Нe се посочва връзка между Ангел и Пламен, но по официална информация това е брат му. Прокуратурата прилага и копие от т.нар. писмо за мандат.


От описанието на прокуратурата не се разбира какви са неправомерните действия или цели, които конкретната кореспонденция разкрива.


По-късно Пламен Узунов разпространи позиция, в която коментира: "не консултирам фирма на моя брат. Той е човек с висок морал и репутация и с над 20-годишен стаж в системата на МВР. Насаждането на внушения, че търговските взаимоотношения между две дружества са прикрита връзка между мен и г-н Бобоков, е най-малкото несериозно. Фирмата, която управлява моят брат, консултира множество големи фирми." Узунов уточнява, че благодарение на фирмата на брат му са предотвратени загуби и престъпления за милиони левове. Той казва, че знае от брат си, че е правил такъв доклад и за "Приста ойл".


Идеи за посланици в африкански държави


Анализът на кореспонденцията между П.Б. и "Prezident-Pl. Uzunov" (както са описани в официалните съобщения), пише още прокуратурата, "сочи че двамата многократно обменят информация, свързана с външната политика на Република България, в това число кандидатури за български посланици в страни извън Европейския съюз". В съобщението са прикачени скрийншотове от съобщения по темата и биография на единия от обсъжданите кандидати.


На 03.08.2018 г. от показаната комуникация се разбира, че Бобоков и Узунов си уговарят среща в столичен хотел. Ден след това П.Б. изпраща на "Prezident-Pl. Uzunov" съобщение със следното съдържание: "Румен Петров - Алжир". През януари 2020г. Румен Петров е бил назначен за посланик в Алжир.


Двамата обсъждат посланик и през юни миналата година. На 19.06.2019 г. Бобоков изпраща на Узунов файл със следното наименование: "CV BG_Joro_Iliev_Kiradjiev", с уточнението, че това е "моето предложение за Абуджа (Нигерия)!".


В интервю в неделя Пламен Бобоков обясни, че има бизнес в Либерия и е разговарял лично с президента на страната, за концесия на пристанище там. "Не с президента на България", подчерта той по повод първоначални коментари от прокуратурата, че е водил разговори за посланик в Нигерия с лице с имунитет.


България няма посолство в Либерия, а то се обслужва от мисията в Нигерия. През февруари тази година беше съобщено, че Жоро Кираджиев ще замести Веселин Делчев в мисията там, но все още няма официална информация, че е поел постта. Според съобщения от май тази година временно управляващия посолството в Абуджа е Георги Йовчевски.


От президентството разпространиха в късния следобед съобщение, в което се казва, че "президентът издава указ за назначаване на дипломатически представители в чужбина по предложение на изпълнителната власт в съответствие с Конституцията и Закона за дипломатическата служба."


От там коментират още, че "държавният глава очаква реални действия от страна на прокуратурата за разследване на търговия с влияние, а не показни акции, с които се подменя общественият интерес. Случаите на колосални злоупотреби с публични средства, обществени поръчки, еврофондове, хазарт и ниското качество на строителството, все още очакват да попаднат в полезрението на прокуратурата". По-рано през деня Румен Радев заяви пред медии, че "напоследък у нас твърденията на прокуратурата се огласяват едва ли не като присъда" и още, че се отвлича вниманието от проверките на записа и снимките с премиера. (Още за коментара на президента - тук).


Специализирана прокуратура информира, че ще изиска от Министерството на външните работи и от Президентството официална информация по темите, свързани с назначенията на посланици. Коментар от външно министерство все още няма.


"Анализът на информацията от 200 гигабайта продължава"


- пише прокуратурата, с което дава да се разбере, че ще продължи и пускането на чатовете на Бобоков и Узунов.


Досъдебното производство, по което спецпрокуратурата разпространява кореспонденцията на Бобоков и Узунов, е образувано по член 321, ал. 6 от Наказателния кодекс, отговориха на "Дневник" от Специализираната прокуратура, а не по член 304 "б", който визира търовията с влияние. Текстът на чл. 321, ал.6 гласи, че който се сговори с едно или повече лица с цел да набави противозаконна облага чрез влияние върху орган на власт, се наказва с три години лишаване от свобода.


Нито бизнесменът Бобоков, нито президентският съветник Узунов имат повдигати обвинения към момента.


Премиерът Бойко Борисов също коментира лаконично темата в сряда пред медии, като заяви "ако Узунов е бил "най-чистият" човек в назначеното на Радев служебно правителство, "смятай какво е било назад". (Още за коментара му тук).


В предишните серии:
- Бобоков и Узунов обсъждат отново решението за либийския танкер и се уговарят за срещи (серия 3) - тук
- Бобоков и Узунов обсъждат искане на руски гражданин за гражданство, криминална регистрация на либийски гражданин и проверка на номерата на луксозни автомобили (серия 2) - тук
- Бококов и Узунов обсъждат решението на ВАС за либийския танкер (серия 1) - тук


На 03.08.2018 г. от показаната комуникация се разбира, че Бобоков и Узунов си уговарят среща.

© Прокуратура на РБ

На 03.08.2018 г. от показаната комуникация се разбира, че Бобоков и Узунов си уговарят среща.


За място на срещата е избран столичен хотел.

© Прокуратура на РБ

За място на срещата е избран столичен хотел.


От съобщенията се разбира още, че единият от пишещите съобщения се обръща към другия с "адаш".

© Прокуратура на РБ

От съобщенията се разбира още, че единият от пишещите съобщения се обръща към другия с "адаш".


Ден след това П.Б. изпраща на "Prezident-Pl. Uzunov" съобщение със следното съдържание: "Румен Петров - Алжир". През януари 2020г. Румен Петров е бил назначен за посланик в Алжир.

© Прокуратура на РБ

Ден след това П.Б. изпраща на "Prezident-Pl. Uzunov" съобщение със следното съдържание: "Румен Петров - Алжир". През януари 2020г. Румен Петров е бил назначен за посланик в Алжир.


Двамата обсъждат посланик и през юни миналата година.

© Прокуратура на РБ

Двамата обсъждат посланик и през юни миналата година.


На 19.06.2019 г. Бобоков изпраща на Узунов файл със следното наименование: "CV BG_Joro_Iliev_Kiradjiev", с уточнението, че това е "моето предложение за Абуджа (Нигерия)!".

© Прокуратура на РБ

На 19.06.2019 г. Бобоков изпраща на Узунов файл със следното наименование: "CV BG_Joro_Iliev_Kiradjiev", с уточнението, че това е "моето предложение за Абуджа (Нигерия)!".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK