Антикорупцонният фонд: Борбата с корупцията - незадоволителна и без видими резултати

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров, който сега оглавява антикорупционната комисия и неговият наследник - Иван Гешев.

© Георги Кожухаров

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров, който сега оглавява антикорупционната комисия и неговият наследник - Иван Гешев.Липсата на прозрачност по ключови казуси и нежеланието за такава, двоен стандарт на тази прозрачност, двоен стандарт и на третирането на лицата, обект на наказателно разследване, необяснимо забавяне на производствата с години, ниска ефективност на разкриването на корупция.


Това са част от изводите в доклада на неправителствената организация "Антикоруоционен фонд" за състоянието на антикорупционните институции. Основният извод от него е че състоянието на борбата с политическата корупция е не само незадоволително, но и притеснително.


Изследвани са 40 случая, които могат да бъдат определени като "дела от висока обществена значимост", спрямо лица заемащи висши държавни длъжности, и обхващащи периода 2014-2019 г,, както и е напрвен анализ на превенцията и установяването на конфликт на интереси.
Автори на анализа са старши правен експерт Андрей Янкулов и доц. д-р Атанас Славов. От организацията уточниха при представянето, че са изследвани само публични случаи и се е работело с публично достъпни и проверими данни. Янкулов заяви, че на местата, в които е можело да се правят спекулации, авторите са решили да го спестят.


Изследването няма амбицията да анализира в дълбочина нормативните, институционалните или политически фактори и причини, които подпомагат или възпрепятстват противодействието на корупцията, уточниха от организацията. Докладът по-скоро цели да допринесе за повече прозрачност и яснота за работата на компетентните органи по конкретни казуси. С него се поставя началото на ежегодно независимо гражданско наблюдение на случаи на (твърдения за) корупционни престъпления и конфликти на интереси по високите етажи на властта.


Неефективна борба и липса на прозрачност


Борбата с корупцията по високите етажи на властта през последните пет години не е била ефективна и не е довела до ефективни наказания. Зад този извод стоят данни за едва три (от 40) окончателно осъдителни присъди. Нито един краен осъдителен съдебен акт от разгледаните не е постигнат през последните 2018 и 2019 година.


По много от случаите се вижда избирателен подход на прокуратурата. При сходни факти, правната им оценка е различна - едни лица са обвиняеми, докато за други лица няма никаква реакции


Андрей Янкулов,,

експерт в "Антикорупционен фонд"


По нито един от казусите не е постановено наказание лишаване от свобода, подлежащо на ефективно изпълнение - т.е няма никой влязъл в затвора. Окончателните оправдателни съдебни актове са седем.


При голяма част от казусите, приключили с оневиняване, става въпрос за несъставомерни обвинения.
"Не става дума за промяна на доказателствата, не се касае и за спор на качеството на доказателствата, касае се за случаи, в които съдът вижда, че няма никакво престъпно поведение, въпреки че такива обвинения са повдигнати. Т.е било е повдигнато обвинение за нещо, което според съда не съставлява престъпление", коментира Андрей Янкулов и уточни, че по някои от казусите дори представителите на прокуратурата са заемали подобно становище пред върховната инстанция.


По думите му от друга страна оправдателните присъди по такива казуси, в които няма престъпление е добър знак, защото обратната хипотеза би било лош сигнал за правовата държава.


Приблизително една четвърт от общия брой (единадесет от четиридесет) от разгледаните случаи се намират все още на досъдебната фаза на процеса или съдбата им е напълно неизвестна.


Неясни са критериите, по които от прокуратурата се решава да се предостави или да не се предостави информация на обществеността по движението на дела от висок публичен интерес. Особено необяснима е липсата на публична информация по казуси, по които първоначално са давани шумни пресконференции или са публикувани подробни прессъобщения, се отбелязва в доклада.


Като пример е даден обвиненията във връзка с проекта АЕЦ "Белене". По тях в досъдебна фаза обвиняеми са трима бивши министри (от различни политически сили). "Твърдените в обвиненията щети за държавата са общо за внушителната сума от над половин милиард лева, с което въпросните случаи се отличават драстично от стандартните в изследваната съвкупност. По всеки един от седемте казуса от привличането на лицата в качеството на обвиняеми на досъдебната фаза на процеса до настоящия момент е изминал период от около три години, през който няма никаква публична информация какво се случва с разследването", пише в доклада.


"Застъпвам тезата, че досъдебното производство не трябва винаги да е публично. Широкото оповестяване, че се води разследване, може да се окаже влияние на качеството на разследването, но и се засяга доброто име на засегнатото лице. Когато обществеността разбере за тези обстоятелства, пълната липсва за това какво се случва, е изключително притеснителна и показва липса на каквато и да е прозрачност", коментира Андрей Янкулов, който преди да стане експерт в "Антикорупционния фонд" беше прокурор.


Янкулов обръща внимание и на факта, че по много от изследваните случаи се вижда "избирателно прилагане на наказателния закон, което сериозно застрашава устоите на правовата държава". "При сходни факти, правната им оценка е различна. При сходни факти, едни лица са обвиняеми, докато за други лица няма никаква реакции по наказателно преследване, въпреки че нещата установени касаят и тях".


Работата срещу конфликта на интереси - формалистичен подход


Анализът на работата на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество показва, че статистически данните за работата й показват по-добри резултати.


"Но се запазва формалистичният подход и това не води до промяна на средата. Голяма част от решенията за миналата година, когато бъдат прочетени, се вижда незадълбочен, формалистичен подход, оценка на обстоятелства, която не винаги почива на юридически задълбочен анализ", коментира доц. доктор Атанас Славов, който е изготвил анализа за дейността на комисията.


"Цялостният механизъм на изграждане на клиентелни отношения, водещи до конфликт на интереси и пораждащи корупционно поведение, не може да бъде разкрит с формални проверки.


От значение за повишаването на доверието в институциите е не само провеждането на цялостни и задълбочени проверки в случаите на съмнение за конфликт на интереси и корупционно поведение, но и създаването на публично впечатление, че законът се прилага равно и еднакво към всички, независимо от техния материален, социален или институционален статус", е записано още в доклада.

Славов даде пример с казуса "Апартаментгейт", по който решението на антикорупционната комисия са били писани под индиго. "Няма установен конфликт на интереси, въпреки че беше понесена политическа отговорност, Комисията не си направи труда да поиска независима експертна оценка за разликата между цените. Ние направихме такава и стана ясно, че разликата е няколкостотин процента. Защо един орган, който разполага с целия арсенал на административния процес, не извърши такава оценка, нямаме отговор", заяви още Славов.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Съгласен със повече от написаното. Ако може само малко повече инфо какъв е този фонд, основатели, каква деъност има досега.

 3. 3 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3454 Весело

  До коментар [#1] от "kyv04646677":

  Защо им са ЕС и САЩ ?!
  Нали като ловят смс са много смели?!

  klimentm
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 282 Весело

  Хммм ... двамата от снимката бивш сотир цацаров и сегашен иван гешев (имената са не случайно с малки букви, защото не желая да обидя инстанцията Главен прокурор на РБ), едни от най-корумпираните държавни служители. Дали някога ще им бъде потърсено сметка за делата, не занам, но докато Борисов е на власт, ще бъдат потупвани бащински по тиквите.
  Малка забележка към Лора Филева и редакторите на дневник, статията ви закусня с почти три месеца от датата, ха която бългатският народ (и не само) обича да се майтапи и дяволува.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 6. 6 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Как да няма резултати?
  Толкова са видими! Малко избирателно, но важното е, че са видими!
  Е, най-видимите са невидими за прокуратурата, но това никого не изненадва :)

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3101 Неутрално

  За констатациите на КОМПИРа наямало обяснение . Защо не искат експертизи ,а пишат еднакви заключения ,,няма конфликт на интереси "
  Аз имам обяснение ,Като тефтерчето на Златанов - КОМПИРа има
  списък ,кой да се удари и кой да се оневини.
  По същия начин с ,,несъставомерните "обвинения. Обвиняваш няко в нещо ,измисляш со ОПГ от майка му ,баща му и котката и го влачиш по съдилища 10г. ,а КОМПИРа му запорира имуществото...Разсипани съдби и накрая ,,извинявай "даже няма .

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1215 Гневно

  Само като ги видиш тия тупани на снимката и всичко ти става ясно.

  Те първи трябва да са в кауша, барабар с господарите си!

 11. 11 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Ха-ха, чакайте най-корумпираните да се борят със себе си! Борбата е само срещу заръчаните от господарите, без никакъв оглед на право и закони. Така и не разбрах, каскеттурата намери ли си ритона?

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 12. 12 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Любопитно

  Някои от нашите прокурори много едри на килограми бе. Кантар не ги хваща. Нещо да не са болнави и това да им се отразява на мисловната дейност?

 13. 13 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Някои от нашите прокурори много едри на килограми бе. Кантар не ги хваща. Нещо да не са болнави и това да им се отразява на мисловната дейност?
  —цитат от коментар 12 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Не, по-скоро е от магнаурската школовка която имат. Там мисловна дейност няма и не се стимулира!

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 14. 14 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#13] от "rumen_s":

  Абе страхувам се да не умрат от холестерол. Трябва нещо диета,лечение

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Любопитно

  Аз изобщо не виждам за каква " борба" с корупцията става на въпрос ! Всяческоро и толериране - това е друг въпрос !

 17. 17 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  До коментар [#13] от "rumen_s":Абе страхувам се да не умрат от холестерол. Трябва нещо диета,лечение
  —цитат от коментар 14 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Уф, и аз много ги мисля, ама по друга линия. Каскета рекна, че със записа и снимките срещу баце атакували прокуратурата. Та стабилността на баце утече, май скоро ще замине и той. По-скоро това му е проблема на каскета, притеснява се да не е пътник. А след толкова нагли золуми, явно се дерзае накъде ще отпътува.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 18. 18 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1371 Любопитно

  ...... Илия Илиев се изявява в Първо главно управление на ДС в началото на 80-те години като преподавател по оперативна психология в школата на МВР. Като такъв той е участвал в подбора на кадри и агентура, провеждал е интервюта с кандидати за служители, ...... И какво пише за нашият герой????===========Когато Гешев е кандидатствал за Висшия институт на МВР, в мотивацията на мнозинството младежи да го направят преобладава идеализмът. Службата в МВР тогава е силно идеологизирана, отделните направления са героизирани в романи и филми. От това поколение повечето искрено желаят да поемат по пътя на бащите си. Да рискуват и спасяват, да се борят срещу "престъпници" и "врагове на родината". Да сложат пагона върху сакото или под него.Както в почти всеки курсант от онзи период в Гешев са наслоени и в някаква степен запазени романтика, идеализъм и родолюбие и други нравствените опори, с "достатъчно" високо интелектуално ниво и психическа устойчивост, "задължително проверявани" в Института по психология на МВР......нужни за службата... В колегиална среда се е показал коректен, контактен, с отлично чувство за хумор, духовит шегаджия с искрен гръмогласен смях. Социално гъвкав и със силна интуиция, емпатичен и бързо мислещ, добър манипулатор, ориентиран да се възползва от слабите и силните страни на хората. Дозирано открит, умело прикрит и предпазлив с ясното съзнание, че около себе си среща читави и добронамерени хора, но по-често способни на всякакви мръсотии. Добре запознат с първия, втория и другите начини за успех в средата, в която у нас се живее, работи и прави кариера! Сред страничните му интереси са историята, литературата, изкуството, езотериката. Много неща са му интересни, лесно се увлича, но не е склонен да се задълбочава, случва се и разсеяно да пропусне съществени детайли. Идеалист, доста години газил в блатото на цинизма. С професионална деформация, присъща на повечето следователи и прокурори. Изострен и точен нюх за ключовото и печелившето в даден проблем, ситуация или преписка, ентусиазирано преследващ очерталия се резултат. Недоверчив, със здрава захапка при всяка възможност за успех.============

 19. 19 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 914 Любопитно

  Убийствен анализ, браво на АКФ! Не знам кога българският гражданин най-накрая ще се сети, че прокуратурата е силно проблемна институция и ще излезе на протест?!

 20. 20 Профил на selinda
  selinda
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ами, да ги махат всички прокурори. Смяна на 70% на състава на прокуратурата и никакви роднини на бившите служители. Иначе бял свят няма да видим. Те ще си покриват гърбовете до безкрай, защото се знаят какви са помежду си.

 21. 21 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4708 Неутрално

  Антикорупционният фонд омекна: Да не се прибягва към толкова крайни похвати по отношение на случая "Бобоков-Узунов"
  https://faktor.bg/bg/articles/antikoruptsionniyat-fond

 22. 22 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Никаква борба с корупцията няма....... Има подмяна на олигарси с техни олигарси и покровителство на корупцията

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Гешо е осъден от БОЕЦ, защото не иска да си признае официално, че като прокурорче САМО СЕ Е СПОРАЗУМЯВАЛ С ПРЕСТЪПНИЦИ - НЯМА ЕДИН ЧИТАВ ОБВИНИТЕЛЕН АКТ ! Ебахти главпрокура !

 25. 25 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Теа анти.. намщоси шегаджии от де пръкнаха? Борчетата ли са или други от миманса.

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Резултатите на прокуратурата са повече от видими. Упорито бранят организираните престъпни ГЕРБ и ДПС.

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Мижи, да те лажем, е казал народът. И ние си мижим, а те ни лъжат.

 30. 30 Профил на BezEmotsia
  BezEmotsia
  Рейтинг: 675 Неутрално

  . . . какъв е този фонд, основатели, каква деъност има досега.
  —цитат от коментар 2 на foxa5


  При Христо Иванов можете да получите инфо за "фонда". Единият от авторите е партиен функционер, а другият е зам. министър на Иванов (от времето на Хр.Иванов).

  Констатациите на авторите са очаквано общи, без конкретика, но пък и двамата са с претенции. Не посочват причини за ниския индекс на корупция (лошо ниво), но дават щедри квалификации - "под индиго", "формалистичен подход" (каквото и да означава според тях, защото формален означава при спазване на утвърдената "форма", закон) и т.н.

  Авторите правят "анализ" на борбата с корупцията, като засягат период, в който единият от тях е зам.министър, а неговият партиен шеф е министър. Това означава, че квалификациите се отнасят и за тях. Тази самокритичност (неосъзната) е похвална.

  Авторите е добре да анализират причините, за да има полза от техния труд. Науката за мениджмънта и за управление на проблеми твърди, че има два основни типа причини - системни и субективни. Типът причина ще определи необходимите мерки за решаване на проблема, като мерките са напълно различни и несъвместими. Аз лично не намирам подобен анализ, а малко по високо ниво на критика от това на ЕЖК.

  А, ето малко статистика за нивото на корупция в БГ, като данните са на германското НПО Тransparency international, като базата на оценката е на възприятията на жителите за корупция, по-малко се базира на доказана корупция (сещате се защо):
  https://tradingeconomics.com/country-list/corruption-index?continent=europe

  1. За страните от Европа - БГ е с най-нисък (най-лош) индекс на корупция - с индекс 43.

  2. За страните от Европа - БГ е на 10-то място по корупция, като най-корумпирана е . . . Русия, с индекс 28.

  3. Индексът на корупция в БГ се подобрява, като промяната е следната:
  https://tradingeconomics.com/bulgaria/corruption-index
  1998 - индекс 29
  2004 - 41 (към края на управлението на Симеон)
  2008 - 36 (помните „Батко и Братко“, нали?)
  2011 - 32 (не помня ярък случай от времето на фин.криза, но помагайте)
  2014 - 43
  2019 - индекс 43

  С други думи, това са най-добрите нива на индекса за БГ през демократичните нива. Отново напомням, че този индекс се основава на вътрешно усещане и по-малко на обективна информация. Имайки предвид разделението и нихилизма в БГ, аз не се учудвам от нашия индекс.

 31. 31 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 953 Весело

  До коментар [#21] от "Alarmstufe: Rot":

  омекнал си ти...заглавието няма нищо общо с статията...типично 'кафяви' похвати...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 32. 32 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4708 Неутрално

  До коментар [#31] от "не на безразличието":

  Тавариш, заглавието не е мое. Дал съм и линк.

 33. 33 Профил на BezEmotsia
  BezEmotsia
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#30] от "BezEmotsia":

  Корекция в статистиката:
  1. За страните от ЕС - БГ е с най-нисък (най-лош) индекс на корупция - с индекс 43.

  2. За страните от Европа - БГ е на 10-то място отдолу нагоре, като най-корумпирана е . . . Русия, с индекс 28.

 34. 34 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 953 Весело

  До коментар [#32] от "Alarmstufe: Rot":

  да,знам но все пак сериозен герберски отпор срещу фонда..а таварищ ще казваш на баце ти...заслужил го е многократно...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 35. 35 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  От изтеклият запис разбрахме, че Борисов е предупредил Манолев и ето резултата:
  https://bivol.bg/manolev-hursev-guesthouse.html
  КЪЩАТА ЗА ГОСТИ НА МАНОЛЕВ ИПОТЕКИРАНА СРЕЩУ КРЕДИТ ОТ 430 000 ЛВ. НЯМА ЗАПОР ОТ КПКОНПИ
  Биволъ, 25 юни 2020

 36. 36 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  БОЕЦ: Лично Гешев е върнал златото на организираната престъпна група!
  https://www.facebook.com/gdboec/posts/1583611405140503

 37. 37 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  Как се отнема бизнес с прокурорска бухалка
  https://www.facebook.com/bivolnews/posts/3245677952150631

 38. 38 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  Биволъ:
  https://www.facebook.com/bivolnews/posts/3249373858447707
  В оня запис на башбаканина се чува как се заканва да им "вземе 100-200 къщи за гости". А дано, ама надали. Защо НАП налага запор чак след година, след като къщата за гости на Манолев е ипотекирана? Защо КПКОНПИ никаква я няма? Защото Борисов го е предупредил и защото всичко е пунта-мара! Да влезе Кьовеши! #КъщиЗаТъщи

 39. 39 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Очаквано е след като ВСС наложи Каскета, а Филчев е консултантът му. България е обречена да бъде на опашката, поради данък Русия и съветски агенти на всички нива в държавната администрация.

 40. 40 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4101 Неутрално

  У нас има борба с корупцията на приказки и нищо повече!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK